HİZMETE ÖZEL
T.C.
TİCARET BAKANLIĞI
Doğu Marmara Gümrük ve Dış Ticaret Bölge Müdürlüğü
Derince Gümrük Müdürlüğü
Sayı: E-78438344-131.99-00093112828
Konu: Ardiye Faturaları
DAĞITIM YERLERİNE
Bilindiği üzene; 4458 sayılı Gümrük Kanunun 27/1. maddesinde
“24 üncü madde hükümlerine göre gümrük kıymeti belirlenirken, ithal eşyasının fiilen ödenen veya ödenecek fiyatına aşağıdaki ilaveler yapılır:
e) 28 inci maddenin (a) bendi hükmü saklı kalmak üzere, ithal eşyası için Türkiye deki giriş Uman veya yerine kadar yapılan nakliye ve sigorta giderleri ile eşyanın giriş liman veya yerine kadar nakliyesi ile ilgili olarak yapılan yükleme ve elleçleme giderleri.”.
Yine aynı Kanunun 28. maddesinde
“İthal eşyasının fiilen ödenen veya ödenecek fiyatından ayırt edilebilmeleri koşuluyla aşağıdaki giderler gümrük kıymetine dahil edilmez:
a) Eşyanın, Türkiye Cumhuriyeti Gümrük Bölgesi ile Türkiye’nin anlaşmalarla dahil olduğu gümrük birliği gümrük bölgelerine giriş yerine varışından sonra yapılan nakliye e sigorta giderleri. “
3065 sayılı KDV Kanununun ithalatla Matrah başlıklı 21/c maddesinde;
“İthalatta verginin matrahı aşağıda gösterilen unsurların toplamıdır.
a) İthal edilen malın gümrük vergisi tarhına esas olan kıymeti, gümrük vergisinin kıymet esasına göre alınmaması veya malın gümrük sergisinden muaf olması halinde sigorta ve navlun bedelleri dahil (CİF) değen, bunun belli olmadığı hallerde malın gümrükçe tespit edilecek değeri.
b) İthalat sırasında ödenen her türlü sergi, nesim, harç ve paylar,
c) Gümrük beyannamesinin tescil tarihine kadar yapılan diğer giderler ve ödemelerden vergilendirilmeyenler ile mal bedeli üzerinden hesaplanan fiyat farkı, kur farkı gibi ödemeler* hükümleri yer almaktadır.
3065 sayılı KDV Kanununun Sosyal ve Asken Amaçlı İstisnalarla Diğer İstisnalar başlıklı 17/4-ö maddesinde yer alan. “Gümrük antrepoları w geçici depolama yerleri de gümrük hizmetlerinin verildiği gümrüklü sahalarda, ithalat iv ihracat işlemlerine konu mallar ile transit rejim kapsamında işlem gören mallar için verilen ardiye, depolama ve terminal hizmetleri. ” hükmünde, işlem gören mallar kapsamında ithalatçıların değil, antrepo, geçici depolama yerleri liman vb. yerlerde işletme faaliyetinde bulunanların verdikleri hizmetlerin istisna kapsamında olduğu anlaşılmaktadır.
Katma Değer Vergisi Genel Uygulama Tebliği İthalatta Matrah başlıklı lll-A-2 maddesinin son bolümü ithal edilen eşyanın gümrük antreposuna konulduğu tarihten gümrük beyannamesinin tescil tarihine kadar geçen süre için ödenen ardiye ücreti üzerinden KDV Kanununun (17/4-0) maddesine göre KDV hesaplanmadığından vergilendirilmeyen bu tutar, ithalatta KDV matrahına dahil edilir. İthalat işlemi gerçekleştikten sonra da gümrük antreposunda kalmaya devam etmesi durumunda gümrük beyannamesinin tescil tarihine kadar verilen hizmet için ayrı bir fatura düzenlenebilir. Bu durumda gümrük beyannamesinin tescil tarihine kadar verilen ardiye hizmet bedeline isabet eden tutar fatura ürerinde ayrıca gösterilir ya da “işlem bedelinin … TL’si gümrük beyannamesinin tescil tarihine kadar verilen hizmet bedeline aittir, “şeklinde bir açıklama yapılır” hükmüne amirdir.
Yapılan incelemelerde, liman, antrepo, geçici depolama yeri, vb. yerler işletmelerince ithalat/ihracat işlemleri kapsamında verilen hizmetler karşılığında düzenlenen faturaların birçoğunun. Katma Değer Vergisi Genel Uygulama Tebliğinde belirtildiği gibi düzenlenmediği, faturalar üzerinde verilen hizmetin gümrük beyannamesinin tescil tarihi öncesi ve sonrası tutarlarını belirtir herhangi bir ibareye yer verilmediği, görülmüştür.
Bu kapsamda, gerek olası hazine kaybını önlemek gerekse mükellef mağduriyetine sebebiyet vermemek amacıyla Müdürlüğümüz denetimi altında faaliyet gösteren ve firmanıca işletilen liman, antrepo, geçici depolama yerlerinde ithalat ve ihracat işlemlerine ilişkin verilen hizmetler için “Katma Değer Vergisi Genel Uygulama Tebliği İthalatta Matrah başlıklı III-A-2” maddesinde belirtildiği şekilde fatura düzenlenmesi gerekmektedir.
Bilgi ve gereğim tebliğen rica ederim.
Hüseyin ÇİFTÇİ
Gümrük Müdürü
Dağılım:
Müdürlüğümüz denetimi altında faaliyet gösteren antrepolar, limanlar ve geçici depolama yerleri işleticileri
Ticaret Bakanlığı İçin Tıklayınız.
Uzmanlarımız Tarafından Hazırlanan Bu Çalışmalarda Verilen Bilgilerden Dolayı Şirketimizin Yasal Sorumluluğu Bulunmamaktadır. Belirli Bir Konuya İlişkin Olarak İlgili Danışmana Başvurulması Tavsiye Edilmektedir.