T.C.
TİCARET BAKANLIĞI
Gümrükler Genel Müdürlüğü
Sayı : E-72093537-134.13
Konu : ATA Karnelerinin Odalarca
Onaylanması Zorunluluğu
07.07.2023 / 86931451
DAĞITM YERLERİNE
Türkiye Odalar ve Borsalar Birliğinden alınan ve bir örneği yazımız ekinde gönderilen, 04.07.2023 tarihli, 47154870-261.99.01.01-E.7289 sayılı yazıda özetle; son zamanlarda Birliklerine yapılan başvurularda sistem üzerinden (www.atak.tobb.org.tr web adresinden) oluşturulan ATA karnelerinin basıldıktan sonra yetkilendirilmiş Odalardan onay alınmadan/mühürletilmeden eşyanın yurtdışı edildiğinin ve Gümrük Müdürlüklerince de bu karnelerin kabul edildiği/işlem yapıldığının sıklıkla gözlenmekte olduğu belirtilerek, karne hamillerinin gümrüklerde sorun yaşamaması, sürecin doğru işlemesi amacıyla yetkili Odalarca onaylanmamış karnelerin kabul edilmemesine ilişkin gerekli özenin gösterilmesi, Gümrük Müdürlüklerinin uyarılması ve Birliklerinin kefil kuruluş sıfatıyla bu ATA karnelerinden doğacak vergi ve cezalardan da sorumlu olmayacağı ifade edilmektedir.
Bilgi edinilmesini ve söz konusu yazıda belirtilen hususlarla ilgili olarak gerekli dikkat ve özenin gösterilmesi hususunda gereğini rica ederim.
Kadir TURSUN
Bakan a.
Genel Müdür Yardımcısı
Ek.
1-1 adet yazı.
Dağıtım:
Tüm Gümrük ve Dış Ticaret Bölge Müdürlükleri
Gümrükler Genel Müdürlüğü İçin Tıklayınız.
Mevzuatlara Dönmek İçin Tıklayınız.
Uzmanlarımız Tarafından Hazırlanan Bu Çalışmalarda Verilen Bilgilerden Dolayı Şirketimizin Yasal Sorumluluğu Bulunmamaktadır. Belirli Bir Konuya İlişkin Olarak İlgili Danışmana Başvurulması Tavsiye Edilmektedir.