Search
Close this search box.

Birleşik Krallık Serbest Ticaret Anlaşması Hakkında Yazı

Kaydet
Lütfen kayıt yapmak için giriş yapınız.Kapat

T.C.
TİCARET BAKANLIĞI
Uluslararası Anlaşmalar ve Avrupa Birliği Genel Müdürlüğü

Sayı : E-16934678-180.99
Konu : Birleşik Krallık STA

15.02.2023/ 82812130
İSTANBUL GÜMRÜK MÜŞAVİRLERİ DERNEĞİNE
(Hacımimi Mahallesi Kemeraltı Caddesi Kalaycıoğlu İşhanı No:35 Kat:1-2-3 34425 Tophane/İstanbul)

İlgi : 30.12.2022 tarihli ve 2022/6011-BU sayılı dilekçeniz.

Bilindiği üzere, ülkemiz ile Birleşik Krallık arasındaki Serbest Ticaret Anlaşması (STA) kapsamında yapılan tercihli tarife taleplerinin 1/1/2021 – 13/4/2021 tarihleri arası için 25/5/2021 tarihli ve 31491 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan Türkiye Cumhuriyeti ile Büyük Britanya ve Kuzey İrlanda Birleşik Krallığı Arasında Serbest Ticaret Anlaşması Kapsamı Ticarette Eşyanın Tercihli Menşeinin Tespiti Hakkında Yönetmelik; 13/4/2021 tarihinden sonraki ithalat işlemleri için 30/5/2021 tarihli ve 31496 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan Türkiye-Birleşik Krallık Ortak Komitesinin Türkiye Cumhuriyeti ile Büyük Britanya ve Kuzey İrlanda Birleşik Krallığı Arasında Serbest Ticaret Anlaşması Eki Menşe Protokolünü Değiştiren 15/3/2021 Tarihli ve 2/2021 Sayılı Kararı Kapsamı Ticarette Eşyanın Tercihli Menşeinin Tespiti Hakkında Yönetmelik (Yönetmelik) hükümlerine uygun olması gerekmektedir.

STA çerçevesinde menşe ispat belgesi olarak “menşe beyanı” kullanılmakta olup; bu belge, niteliği gereği gümrük idarelerince herhangi bir onay/vize işlemine tâbi tutulmamakta ve doğrudan ihracatçı tarafından düzenlenmektedir.

Aynı zamanda, Birleşik Krallık’ta yerleşik ihracatçılar tarafından düzenlenen menşe beyanlarının ilgili kısmına belgeyi düzenleyen ihracatçının EORI numarasının girilmesi zorunlu olup, bu şekilde düzenlenen menşe beyanlarının Birleşik Krallık’taki ihracatçısı tarafından imzalanması zorunluluğu bulunmamaktadır.

Ayrıca, konuya ilişkin olarak STA’nın uygulanmaya başladığı 2021 yılının başında Birleşik Krallık Gümrük İdaresi’yle temasa geçilmiş ve Birleşik Krallık Gümrük İdaresi tarafından, EORI numarasının menşe beyanının ilgili kısmı haricinde beyanın düzenlendiği ticari belgenin başka bir kısmında yer almasının uygun olmayacağı ve bu şekilde ibraz edilen menşe beyanlarının Bakanlığımızca kabul edilmemesi gerektiği ifade edilmiştir.

Öte yandan, dilekçenizde atıfta bulunulan Yönetmeliğin “Farklılıklar” başlıklı maddesi; menşe beyanlarında silinti, okunaksız yazı, yazım hatası, kağıdın yırtık olması vb. gibi şekli hatalara ilişkindir. Örneğin, menşe beyanında yer alan EORI numarasının okunaksız olması durumunda bu madde hükmü işletilebilecekken; Birleşik Krallık’ta düzenlendiği halde ilgili kısmında EORI numarası hiç yer almayan menşe beyanlarının Yönetmeliğin 19 uncu maddesinde belirtilen şartları taşımadığı değerlendirilerek gümrük idarelerimizce reddedilmesi gerekmektedir.


Yukarıda değinildiği üzere, menşe beyanı doğrudan ihracatçının kendisi tarafından düzenlendiğinden Birleşik Krallık Gümrük İdaresi’nin söz konusu belgeyi düzeltme yetkisi bulunmamaktadır.

Bilgi edinilmesini rica ederim.

Sevil KARACA AYDEMİR
Bakan a.
Daire Başkanı

Uzmanlarımız Tarafından Hazırlanan Bu Çalışmalarda Verilen Bilgilerden Dolayı Şirketimizin Yasal Sorumluluğu Bulunmamaktadır. Belirli Bir Konuya İlişkin Olarak İlgili Danışmana Başvurulması Tavsiye Edilmektedir.

Scroll to Top