Search
Close this search box.

Bitkisel Ürünlerin İthalat Kontrolleri

Kaydet
Lütfen kayıt yapmak için giriş yapınız. Kapat

T.C.
TİCARET BAKANLIĞI
İstanbul Gümrük ve Dış Ticaret Bölge Müdürlüğü

Sayı :E-12643810-166.02
Konu :Bitkisel Ürünlerin İthalat Kontrolleri

22.03.2023 / 83868770
DAĞITIM YERLERİNE

Bakanlığımız Gümrükler Genel Müdürlüğünden alınan 22.03.2023 tarih ve 083833118 sayılı yazı ilişikte gönderilmiş olup mezkur yazıda; “Tarım ve Orman Bakanlığı Gıda ve Kontrol Genel Müdürlüğünden alınan ve bir örneği ilişikte gönderilen 18.03.2023 tarihli, 9182711 sayılı yazıda özetle, güncellenen “Bitki Sağlığı Dolaşım Belgesi Düzenleme ve Uygulama Talimatı”nın yazıları ekinde iletildiği ifade edilmektedir.” denilmektedir.
Bilgi edinilmesi ve buna göre gereğini rica ederim.

Adem DEMİRCİ
Bölge Müdürü a.
Bölge Müdür Yardımcısı V.

EK: 1 adet yazı ve ekleri

DAĞITIM:
Tüm Gümrük ve Dış Ticaret Bölge Müdürlüklerine


T.C.
TARIM VE ORMAN BAKANLIĞI
Gıda ve Kontrol Genel Müdürlüğü

Sayı : E-21817801-320.03.02-9182711
Konu : Bitkisel Ürünlerin İthalat Kontrolleri

DAĞITIM YERLERİNE

Son zamanlarda ticarete konu ürünlerin miktar ve çeşitliliği artmıştır. Benzer şekilde ülkemizde de tohum, fide, fidan gibi bitkisel üretim materyallerinde ve bitkisel ürünlerin ticareti artış trendindedir.

Hastalık ve zararlıların bulaşmasının engellenebilmesi için bitki ve bitkisel ürünlerin kontrollerinin ülkemize ilk giriş noktalarında yapılması temel esastır. Bu nedenle, girişte yapılacak kontrollerin hızlı ve doğru olarak yapılabilmesi, tarımsal ürünlerin ticaretinin sürdürülebilirliği açısından önemlidir.

İthal edilmek istenen karantinaya tabi bitki, bitkisel ürün ve diğer maddelerin (2023/05 Tebliği’nin Ek-3 / Ek-7 listesi) ithalatında yapılacak resmi kontrol işlemlerinin öncelikle Tebliğ ile belirlenen gümrük müdürlüklerindeki giriş noktasında yapılması esastır.

Kontrollerin sağlıklı bir şekilde yapılabilmesi için, gümrük giriş kapılarında aydınlatma, analize tabi tutulması gereken ürünlerden numune alınması, yükleme-boşaltma rampaları, analiz sürecinde bekleme aşamasında sevkiyatın bütünlüğünü ve güvenliğini sağlayacak yeterli alan, kontrol sonuçlarına asgari kontrol şartlarının göre fumigasyon, ayıklama işlemleri için yeterli altyapı ve teknik sağlanması gerekmektedir. Özellikle ürün girişinin yoğun olduğu Edirne / Kapıkule, Mersin, Ardahan, Artvin, Ağrı, Van, Hakkari giriş kapılarında belirtilen hususlarda eksiklik olmaması hizmetlerin aksamasını engelleyecektir.

Giriş noktalarında ürünlerin boşaltılıp kontrol edileceği yeterli sahanın bulunmaması veya fiziksel şartların uygun olmaması gibi nedenlerle gerektiği hallerde, belirli ürünlerin (tohum, fide, fidan gibi üretim materyali, iç ve dış mekân süs bitkileri, çimlenmenin önlenmesi amacıyla soğuk zincirle taşınan tohumlar, kesme çiçekler ile soğuk zincirle taşınan yaş meyve sebze ürünleri) kontrol için Bitki Sağlığı Dolaşım Belgesi ile diğer yetkili giriş kapılarına gönderilmesine izin verilebilmektedir. Bu uygulamayla ilgili güncellenen “Bitki Sağlığı Dolaşım Belgesi Düzenleme ve Uygulama Talimatı” ekte gönderilmektedir.

İlgili birimlerinize duyurulması hususunda,

Bilgilerinizi ve gereğini arz ederim.

Dr. Durali KOÇAK
Bakan a.
Genel Müdür

Ek :Bitki Sağlığı Dolaşım Belgesi Düzenleme ve Uygulama Talimatı (5 Sayfa)

Dağıtım:
Ticaret Bakanlığına
(Gümrükler Genel Müdürlüğü)
Ticaret Bakanlığına
(İthalat Genel Müdürlüğü)


BİTKİ SAĞLIĞI DOLAŞIM BELGESİ DÜZENLEME VE UYGULAMA TALİMATI

Amaç:

Madde 1- Bu Talimatın amacı; bitki bitkisel ürün ve diğer maddelerin Türkiye Gümrük Bölgesine girişinde Bitki Sağlığı Dolaşım belgesinin düzenlenmesine ilişkin usul ve esasları belirlemektir.

Kapsam :

Madde 2- Bu Talimat, Bitki Karantinası Yönetmeliği ekindeki “Türkiye’ye Girişte Bitki Sağlığı Kontrolüne Tabi ve Bitki Sağlık Sertifikası Taşıması Gerekli Bitki, Bitkisel Ürün ve Diğer Maddeler” listesinde bulunan ve bu Talimatın beşinci maddesinde belirtilen bitki, bitkisel ürün ve diğer maddelerin beyan ve bitki sağlığı kontrolünün, “Tarım ve Orman Bakanlığı Kontrolüne Tabi Belirli Ürünlerin Girişine Yetkili Gümrük İdareleri İle Resmi Kontrollerini Yapmaya Yetkili İl Tarım ve Orman Müdürlüklerinin Belirlenmesine Dair Tebliğ”de belirtilen giriş noktasında yapılmasının veya tamamlanmasının mümkün olmadığı durumlarda; giriş noktasında Bitki Sağlığı Dolaşım Belgesi düzenlenmesi ve anılan Tebliğ’de yer alan aynı ildeki veya başka bir ildeki yetkili giriş noktasında veya gerekli karantina şartlarının sağlandığı bağımsız bölümlerden oluşan gümrük gözetimindeki kayıtlı antrepolar, yediemin alanları ve benzeri geçici depolama yerlerinde yapılacak işlemleri kapsar.

Dayanak:

Madde 3- Bu Talimat Bitki Karantinası Yönetmeliği’ne dayanarak hazırlanmıştır.

Tanımlar ve kısaltmalar

Madde 4- Bu Talimatta geçen;

a) Bakanlık Kayıt ve Yazılım Sistemi (BKYS):Bitki, bitkisel ürün ve diğer maddelerin giriş ve çıkış işlemlerinin gerçekleştirilmesi için Bakanlık tarafından kurulan ve/veya kurdurulan ve işletilen veri tabanı ve/veya yazılım sistemini,

b) Bitki, bitkisel ürün ve diğer maddeler: Bitki Karantinası Yönetmeliği’nin “Türkiye’ye Girişte Bitki Sağlığı Kontrolüne Tabi ve Bitki Sağlık Sertifikası Taşıması Gerekli Bitki, Bitkisel Ürün ve Diğer Maddeler” başlığı altında yer alan ürünleri,

c) Bitki Sağlığı Dolaşım Belgesi: Resmi kontrolü giriş noktasında tamamlanamayan belirli ürünlerin; belge kontrolü yapıldıktan sonra bitki sağlığı kontrolünün tamamlanacağı, ülke içinde başka bir yetkili giriş kapısına veya onaylı kontrol yerine sevkine eşlik eden veya dijital olarak oluşturulup sevk yerine elekronik olarak gönderilen belgeyi,

ç) Giriş Noktası: Bitki, bitkisel ürün ve diğer maddelerin serbest bölgeler dahil Türkiye Cumhuriyeti gümrük bölgesine ilk kez getirildiği yer olup, hava yoluyla gelişte hava limanı, deniz yoluyla gelişte deniz limanı, kara yolu ve demir yoluyla gelişte karasal sınırın geçildiği yerde o alandan sorumlu gümrük müdürlüğünün yerini,

a) Onaylı kontrol yeri: Resmi Kontrol işlemleri tamamlanıncaya kadar ürünlerin bekletilebileceği, ISPM-34’de belirtilen izolasyon, havalandırma, soğuk zincir, nem vb. fiziksel koşullar ile gerektiğinde fumigasyon, imha vb. işlemlerin yürütülebileceği kapalı, mühürlü, kayıt altında, depolama alanında bulunan diğer ürünlere bulaşma riskini önleyecek şekilde gerekli karantina şartlarının sağlandığı bağımsız bölümlerden oluşan gümrük gözetimindeki antrepolar, yediemin alanları ve benzeri geçici depolama yerleri,

b) Onaylı Kontrol Yeri Sevk Belgesi: Resmi kontrol işlemleri tamamlanıncaya kadar ürünlerin onaylı kontrol yerine sevki için ilgili Gümrük Müdürlüğü adına düzenlenen belgeyi,

c) Tebliğ: Tarım ve Orman Bakanlığı Kontrolüne Tabi Belirli Ürünlerin Girişine Yetkili Gümrük İdareleri ile Resmi Kontrollerini Yapmaya Yetkili İl Tarım ve Orman Müdürlüklerinin Belirlenmesine Dair Tebliğ,

d) Yönetmelik: Bitki Karantinası Yönetmeliğini,

ifade eder.

Madde 5 – Bitki Sağlığı Dolaşım Belgesi düzenlenecek ürünler ve sevk yerleri

1- Bitki Sağlığı Dolaşım Belgesi düzenlenecek bitki, bitkisel ürün ve diğer maddeler:

(a) Tohum,

(b) Soğuk zincirle taşınan yaş meyve sebze ürünleri,

(c) Yönetmelikte analiz şartı bulunan; fide, fidan gibi üretim materyali, iç ve dış mekân süs bitkileri, çimlenmenin önlenmesi amacıyla soğuk zincirle taşınan tohumlar, kesme çiçekler.

2- İlk giriş noktasındaki Müdürlükçe ithalat başvurusunda talep edilen sevk yerinin uygun bulunması durumunda;

2.1- Beşinci maddenin birinci fıkrasının (a) ve (b) bendinde yer alan ürünler Bitki Sağlığı Dolaşım Belgesi düzenlenerek, bitki sağlığı kontrollerinin yapılabileceği aynı ilde veya başka bir ildeki Tebliğ’de yer alan yetkili giriş noktasına sevk edilir.

2.2- Beşinci maddenin birinci fıkrasının (c) bendinde yer alan ürünler beyan ve bitki sağlığı kontrolü (analiz işlemleri) tamamlanmak üzere Bitki Sağlığı Dolaşım Belgesi düzenlenerek; aynı ildeki veya Tebliğ’de yer alan başka bir ildeki gümrük gözetimindeki antrepolar, yediemin alanları ve benzeri geçici depolama yerlerine sevk edilebilir.

Bitki sağlığı kontrollerinin yapılabileceği aynı ildeki giriş noktası gümrük müdürlüğü gözetimdeki onaylı kontrol yerine sevk edilecek ürünler için Gümrük Müdürlüğüne sunulmak üzere Ek-2’de yer alan “Onaylı Kontrol Yeri Sevk Belgesi” hazırlanır.

Onaylı kontrol yerleri ve yapılacak işlemler/uygulama esasları

Madde 6 – Gümrük gözetimindeki onaylı kontrol yerleri (antrepolar, yediemin alanları ve benzeri geçici depolama yerleri) aşağıdaki asgari şartları taşımalıdır.

(a) İlgili Müdürlük tarafından gümrük memuru nezaretinde, gümrük gözetimindeki antrepolar, yediemin alanları ve benzeri geçici depolama yerlerinin uygunluğu kontrol edilir. Bu alanlarda yeterli tesis, araç ve ekipmanın bulunması ve/veya bulundurulması sağlanır. Uygunluk tespiti halinde firma temsilcisi, gümrük memuru ve inspektör tarafından tutanak düzenlenir.

(b) Bitki Sağlığı Dolaşım Belgesi ile gelen ürünler, bitki sağlığı kontrolü için onaylı kontrol yerine gümrük memuru ve inspektör gözetiminde indirilir.

(c) İthalata konu sevkiyatın resmi kontrol ve analiz işlemleri tamamlanıncaya kadar belirli periyodlarda takibinin gerektiği durumda, yapılan kontroller inspektör tarafından kayıt altına alınır.

(ç) Resmi kontrol tamamlanıncaya kadar onaylı bu alanlara başka bitki, bitkisel ürünler ve diğer maddelerin girişi engellenir.

(d) Uygun olmayan yediemin yerlerinin neden uygun olmadığı ve alınması gereken ilave tedbirler, Müdürlük tarafından ithalatçıya ve ilgili Gümrük Müdürlüğüne bildirilir.

Bitki Sağlığı Dolaşım Belgesi ve Düzenleme Esasları

Madde 7 –

1- Ek-1’de yer alan Bitki Sağlığı Dolaşım Belgesi, Müdürlükler tarafından iki suret, seri numaralı, otokopili ve cilt halinde bastırılır. Dolaşım belgesinin iki no’lu bölümünde Müdürlüğün bulunduğu ilin trafik kodu ile başlayan seri numarası yer alır (Örnek: TR/22/00001).

2- İlk giriş noktasındaki inspektör tarafından BKYS üzerinden düzenlenen Bitki Sağlığı Dolaşım Belgesi sevkiyata fiziksel olarak eşlik eder veya sevk yerine elektronik ortamda iletilir; varış noktasındaki ilgili müdürlük tarafından fiziksel olarak veya elektronik ortamda doğrulanır.

3- Giriş noktasında inspektör tarafından düzenlenen ve onaylanan Bitki Sağlığı Dolaşım Belgesinin aslı, söz konusu sevkiyatın gönderildiği bitki sağlığı kontrolünün yapılacağı Müdürlüğe verilmek üzere ilgilisine teslim edilir. İkinci suretine Bitki Sağlık Sertifikasının fotokopisi eklenerek ilk giriş noktasında bulunan Müdürlükte muhafaza edilir. BKYS’den Bitki Sağlığı Dolaşım Belgesi düzenlenmesi durumunda, Bitki Sağlığı Dolaşım Belgesinin bir çıktısı ithalatçıya imzalattırılarak düzenleyen Müdürlükte muhafaza edilir. Varış noktasındaki inspektör tarafından sistem üzerinden düzenlenen Bitki Sağlığı Dolaşım Belgesi doğrulandıktan sonra çıktısı alınarak dosyasında muhafaza edilir.

4- İnspektör, giriş noktasında kontrolü yapılamadığı için Bitki Sağlığı Dolaşım Belgesi düzenlediği ürünlerin sevkiyatı için kullanılan nakil araçları ya da ambalajların, ürünlerin onaylı kontrol yerlerine (antrepolar, yediemin alanları ve benzeri geçici depolama yerlerine) taşınması sırasında bulaşma ve yayılmaya neden olmayacak ve içerikleri değişmeden kalacak şekilde kapatılmış olduğunu kontrol eder.

5- Bitki Sağlığı Dolaşım Belgesinin bölümleri:

5.1) Sevkiyatın tanımlanması: Belgenin üçüncü bölümündeki bilgiler inspektör tarafından doldurulup, gerekli gümrük belgesinin referans numarasına (tır karnesi, özet beyan, T1, T2 belgeleri, konşimento, CMR, vb. belgelerden herhangi birinin numarası) yazılır.

5.2) İthalatçının sicil numarası: Belgenin dördüncü bölümüne, kayıt altına alınan ithalatçının sicil numarası yazıldıktan sonra, ithalatçının kendisi / temsilcisinin / taşıyıcısının adı soyadı yazılıp imzası alınır.

5.3) Giriş noktası: Belgenin beşinci bölümüne ürünün ilk giriş yaptığı sınır kontrol noktasının ismi yazılır. Kontrolü yapan inspektör tarafından imzalanır.

5.4) Onaylı kontrol yeri (yerleri): Belgenin altıncı bölümüne onaylı kontrol yerleri hanesine, bitki sağlığı kontrolünün yapılacağı onaylı kontrol yerinin adresi yazılır. Gerek görülmesi halinde ikinci bir kontrol yerinin adresi (B) hanesine yazılabilir.

5.5) Belge Kontrolü, Beyan Kontrolü, Bitki sağlığı kontrolü, Karar: Varış noktasındaki sorumlu inspektör Bitki Sağlığı Dolaşım Belgesi ve ürünle ilgili diğer evrakları aldıktan sonra gerekli resmi kontrolleri yapar; yedi, sekiz ve dokuzuncu bölümleri tamamlar ve onaylar. Resmi kontrol sonucuna göre onuncu bölümdeki uygulamaların bir ya da birkaçını işaretleyip onaylayarak dosyasında muhafaza eder.


EK-1

(Ek: RG-29/12/2013-28866)

BİTKİ SAĞLIĞI DOLAŞIM BELGESİ

1. Bitki Karantinası Yönetmeliği Bitki Sağlığı Dolaşım Belgesi
2. BİTKİ SAĞLIĞI DOLAŞIM BELGESİ

No TR/…/…[1]

3.     Sevkiyatın Tanımlanması[2]–

Bitki, bitkisel ürün ve diğer  maddenin GTIP
kodu:……………………………………………………………………………………………………….

Gerekli Bitki Sağlığı Sertifikalarının numarası (numaraları):………………………………………

Düzenlendiği
Yer:………………………………………………………………………………………………………………………….

Düzenlendiği
Tarih:……………………………………………………………………………………………………………………….

Ayırt edici işaret (ler), sayılar, ambalaj sayıları, miktar (ağırlık/birim):………………………………………………..

………………. Gerekli Gümrük Belgelerinin referans numarası (numaraları)……………………………………………………

4. İthalatçının sicil numarası: ………………………..

Yukarıda bahsedilen bitki, bitkisel ürün ve diğer maddelerin beyan ve bitki sağlık kontrollerinin, giriş noktasındaki Müdürlük tarafından uygun görülmesi durumunda aşağıda listelenen onaylı kontrol yerinde, varış noktasındaki Müdürlük tarafından yapılmasını arz eder, belirlenen prosedürler ve kurallara uymayı taahhüt ederim.

Tarih, ithalatçının /temsilcisinin/taşıyıcısının adı ve imzası
…………………..

5.1. Giriş noktası

5.2. Giriş noktasındaki sorumlu İnspektörün imzası (tarih, isim, kaşe ve imza):

…………………..

…………………..

…………………..

6.      Onaylı kontrol yeri (yerleri)[3]

A-…………………..

…………………..

B (A’nın yerine)………………………………………………..

…………………..

Bitki, bitkisel ürün ve diğer maddeler………………………………………………………………….
ve …………………………………………. arasında    yapılan anlaşma[4] uyarınca yukarıda
bahsedilen yere (yerlere) dolaşıma çıkarılmıştır.

Sevkiyat yukarıda listelenen yerler dışındaki yerlere, durum resmi olarak onaylanmadıkça dolaşıma çıkarılamaz.

7.      Belge Kontrolü

8.      Beyan Kontrolü

9.      Bitki Sağlık Kontrolü

Yer/tarih……………………………..

İsim: ………………………………….

Kaşe/imza:

Yer/tarih………………………….

İsim: ………………………………

Kaşe/imza:

Yer/tarih…………………………………….

İsim: …………………………………………

Kaşe/imza:

10. Karar

Girişine izin verme

Yer/tarih…………………………………………………………………………………………
İsim: …………………………………………………………………………………………….

Kaşe/imza:

 

Uygun olduğu durumda TR Bitki Pasaportu (seri ya da parti ya da hafta) numarasını belirtiniz:……………….

Resmi önlem

Girişin reddi İmha

Dolaşımı Karantina Süresi

Enfekte ya da bulaşık ürünün ayrılması Uygun Muamele

Açıklama…………………………………………………………………………………………………………………..


EK-2

Onaylı Kontrol Yeri Sevk Belgesi

Sayı : Tarih

Konu :Onaylı Kontrol Yeri Sevk Belgesi

………….. GÜMRÜK MÜDÜRLÜĞÜNE

FİRMA ADI :
ONAYLI KONTROL YERİ ADRESİ :
AMBARNO:
BİTKİ/ÜRÜNÜN ADI :
AMBALAJ ŞEKLİ VE MİKTARI :
BİTKİ VE ÜRÜN MİKTARI :
İTHAL EDİLEN ÜLKE :
MENŞEİ :
ÖZET BEYAN TARİH/NO:

Yukarıda tarifi yapılan bitki ve bitkisel ürünlerin; 5996 sayılı “Veteriner Hizmetleri, Bitki Sağlığı Gıda ve Yem Kanunu” gereğince resmi kontrolleri tamamlanana kadar Gümrük Müdürlüğü denetiminde bulunan onaylı kontrol yerine (yedi emin alanı/geçici depolama alanı) alınmasında bir sakınca yoktur.

Ürünler için resmi kontroller tamamlandıktan sonra; Ürün Güvenliği ve Denetimi (20…/5) Tebliğine göre Uygunluk veya Uygunsuzluk Yazısı düzenlenecektir.

İmza

 


[1] İl Koduna atıfta bulunun.

[2] İlgili bölümü doldurun ya da eşlik etmesi gereken Bitki Sağlığı Sertifikasındaki numaraya atıfta bulunun.

[3] Bitki Karantinası Yönetmeliği’nin Madde -6 (1)’de belirtilen Gümrük Tebliğinin ilgili hükümlerinde belirlenen yerler.

[4] Uygun olduğu durumda Gümrük Müdürlüğü ile Müdürlük arasındaki anlaşmayla ilgili ya uzun dönemli anlaşmaya istinaden ya da durum bazında bir anlaşmaya dair detayları veriniz.

Gümrükler Genel Müdürlüğü İçin Tıklayınız.

Mevzuatlara Dönmek İçin Tıklayınız.

Uzmanlarımız Tarafından Hazırlanan Bu Çalışmalarda Verilen Bilgilerden Dolayı Şirketimizin Yasal Sorumluluğu Bulunmamaktadır. Belirli Bir Konuya İlişkin Olarak İlgili Danışmana Başvurulması Tavsiye Edilmektedir.

Scroll to Top