Search
Close this search box.

Çok Kanallı Zincir Mağaza Desteğine İlişkin Genelge 10.09.2024

Kaydet
Lütfen kayıt yapmak için giriş yapınız.Kapat

10.09.2024

ÇOK KANALLI ZİNCİR MAĞAZA DESTEĞİNE İLİŞKİN GENELGE

 

BİRİNCİ BÖLÜM

Başlangıç Hükümleri
Amaç

MADDE 1 – (1) Bu Genelgenin amacı, 17.08.2022 tarihli ve 5973 sayılı Cumhurbaşkanı Kararı ile yürürlüğe konulan İhracat Destekleri Hakkında Karar kapsamında yer alan çok kanallı zincir mağaza desteğinin uygulanmasına yönelik başvuru, değerlendirme ve sonuçlandırma işlemlerine dair süreçlere ve bu süreçlerin KEP üzerinden işleyişine yönelik usul ve esasların belirlenmesidir.

Dayanak

MADDE 2 – (1) Bu Genelge, 5973 sayılı Karar hükümlerine istinaden hazırlanmıştır.

Tanımlar

MADDE 3 – (1) 5973 sayılı Kararın 2 nci maddesinde belirtilen tanımlara ilave olarak bu Genelgede geçen;

a) Bağımsız denetim kuruluşu (BDK): Bağımsız denetim yapmak üzere, Kamu Gözetimi, Muhasebe ve Denetim Standartları Kurumu tarafından yetkilendirilen sermaye şirketini,

b) Bakanlık yurt dışı temsilcisi: Ticaret Müşaviri/Ataşesi veya Bakanlık tarafından ilgili ülkede görevlendirilen Bakanlık temsilcisini,

c) Harcama yetkisi verilen şirket: Bu Genelgenin 18 inci maddesinde sayılan şartları haiz ve Bakanlıkça ortaklık yapısı onaylanmış olan şirketi,

ç) İncelemeci kuruluş: Şirketin üyesi olduğu İhracatçı Birlikleri Genel Sekreterliğini,

d) İlişkili kişi:

  • Destek kapsamındaki şirketler ile harcama yetkisi verilen şirketlerin kendi ortaklarını,
  • Destek kapsamındaki şirketler ile harcama yetkisi verilen şirketlerin veya söz konusu şirketlerin ortaklarının ilgili bulunduğu gerçek kişi veya kurumları,
  • Destek kapsamındaki şirketler ile harcama yetkisi verilen şirketlerin veya söz konusu şirketlerin ortaklarının idaresi, denetimi veya sermayesi bakımından doğrudan veya dolaylı olarak bağlı bulunduğu gerçek kişi veya kurumları,
  • Destek kapsamındaki şirketler ile harcama yetkisi verilen şirketlerin veya söz konusu şirketlerin ortaklarının idaresi, denetimi veya sermayesi bakımındannüfuzu altında bulundurduğu gerçek kişi veya kurumları,
  • Ortakların eşlerini,
  • Ortakların veya eşlerinin üstsoy ve altsoyu, üçüncü derece dahil yansoy hısımları
    ve kayın hısımlarını,

 

1 10/09/2024 tarihinde yürürlüğe girmiştir.

e) Karar: 5973 sayılı İhracat Destekleri Hakkında Kararı

f) Kayıtlı Elektronik Posta (KEP): 06.12.2018 tarihli ve 30617 sayılı Resmi Gazetede yayımlanarak yürürlüğe giren Elektronik Tebligat Yönetmeliği hükümleri uyarınca; elektronik iletilerin, gönderimi ve teslimatı da dâhil olmak üzere kullanımına ilişkin olarak hukukî delil sağlayan, elektronik postanın nitelikli şeklini,

g) Nitelikli elektronik imza: 15.01.2004 tarihli ve 5070 sayılı Elektronik İmza Kanununa istinaden elle atılan imza ile aynı hukuki sonucu doğuran ve belgeleri elektronik ortamda imzalamak için kullanılan elektronik veriyi ifade eder.

İKİNCİ BÖLÜM

Desteklenen Faaliyetler
Tanıtım desteği

MADDE 4 – (1) Destek kapsamına alınan şirketin yurt dışında destek kapsamındaki çok kanallı zincir mağaza markası ile ilgili olarak gerçekleştireceği Ek-1’de belirtilen tanıtım faaliyetleri desteklenir.

(2) Tanıtım faaliyetleri kapsamında yurt içine yönelik tanıtım harcamaları, Türkçe yapılan tanıtım harcamaları, yurt dışında Türkçe yayın yapan yayın organlarında yayımlanan tanıtım harcamaları, ulaşım ve konaklama giderleri ile tanıtım malzemelerinin nakliye bedelleri desteklenmez.

(3) Tanıtım faaliyetine ilişkin prodüksiyon giderleri, söz konusu tanıtım faaliyetinin yurt dışında yayımlandığının tevsik edildiği durumda desteklenir.

(4) Basılı ya da basılı olmayan dokümanlarla somut örneği sunulabilen veya yeterli açıklamanın faturada yer aldığı tanıtım faaliyetine ilişkin harcamaların desteklenebilmesi için sözleşme talep edilmeyebilir.

(5) Tanıtım desteği, tanıtım malzemelerinin yurt dışına çıkan miktarına göre hesaplanır.

Birim kira/temel kurulum/konsept mimari çalışma desteği

MADDE 5 – (1) Destek kapsamına alınan şirketin yurt dışında destek kapsamındaki çok kanallı zincir mağaza markası ile ilgili olarak kiraladığı birimlerine ilişkin brüt kira, yerel yönetim, birimlerin kiralanmasına yönelik uygun mahal araştırması, komisyon, hukuki danışmanlık ile kiralanan birimin konsept mimari çalışma ile kurulum/dekorasyon giderleri desteklenir.

(2) Brüt kira giderleri zorunlu vergiler dahil desteklenir.

(3) Kurulum/dekorasyon giderleri kapsamında şirketin marka ve logoyu gösterir tabela,kepenk sistemi, kamera güvenlik sistemi, ürünler için güvenlik sistemi, alarm sistemi, yer ve duvar döşemeleri, kartonpiyer / alçıpan / boya / badana, ışıklandırma sistemi ve malzemeleri, merkezitaşınam az havalandırma tertibatı, raf, dolap, vitrin, profil askılık ile montaj/demontaj ve işçilik harcamaları desteklenir.

(4) Depo olarak belirli bir alan kiralamanın dışında birden çok şirkete depoculuk hizmeti veren şirketlerden depo kiralanması mümkündür.

(5) Destek kapsamındaki şirket/harcama yetkisi verilen şirketin kendi bayi/temsilci/franchise/distribütöründen kiraladığı birimler destek kapsamında değerlendirilmez.

(6) Şirketin kira desteğinden yararlanabilmesi için kiraya veren ile kiralayan şirketin ilişkili kişi olmaması ve kiralanan yerin konut olarak kullanılmaması gerekir.

(7) Kira giderlerinin desteklenebilmesini teminen söz konusu birimlere yönelik ilgili Bakanlık yurt dışı temsilcisi tarafından yerinde inceleme gerçekleştirilmesi, Ek-2 formunun doldurulması ve incelemeci kuruluşa intikal ettirilmesi gerekir. Ek-2 formu düzenlendiği tarihten itibaren 2 yılda bir güncellenir.

(8) Birimin, destek kapsamındaki çok kanallı zincir mağaza markasına ait perakende satış noktası konsepti ile kurgulanması gerekir. Bakanlık yurt dışı temsilcisi tarafından ilgili birimde pazarlanan ürünlere ilişkin ayrıca bir değerlendirme yapılmaz.

(9) Bakanlık yurt dışı temsilcisi tarafından yerinde incelemesi yapılmış olan bir birimin sözleşmesi yenilendiğinde; birim adresinde değişiklik yoksa, yeni sözleşmeye ilişkin yerinde inceleme yapılmasına gerek olmaksızın kira harcamaları desteklenir.

(10) Bakanlık yurt dışı temsilcisi tarafından yapılan yerinde inceleme neticesinde faaliyetleri bu Genelgenin amaç ve hükümlerine uygun bulunmayan birim destek kapsamından çıkarılır ve birime yönelik sonuçlandırılmamış destek başvuruları değerlendirmeye alınmaz. Bu madde çerçevesinde destek kapsamından çıkarılan birim için çıkarılma tarihinden itibaren en az 6 ay sonra tekrar destek başvurusu yapılabilir.

(11) Bakanlık yurt dışı temsilcisi tarafından yapılan yerinde incelemede, faaliyetleri bu Genelgenin amaç ve hükümlerine uygun bulunmadığı tespit edilerek destek kapsamına alınması uygun görülmeyen birim için incelemeci kuruluş tarafından yapılan bildirim tarihinden itibaren en az 6 ay sonra tekrar destek başvurusu yapılabilir.

(12) Destek kapsamındaki birimin kapatılması/taşınması veya destek kapsamındaki birime ilişkin sözleşmenin tarafı olan harcama yetkisi verilen şirket ile destek kapsamındaki şirketin bu Genelgenin 18 inci maddesi çerçevesinde belirtilen organik bağının sona ermesi durumunda, birimin kapandığı/taşındığı veya organik bağın sona erdiği tarihten itibaren 1 ay içinde destek kapsamındaki şirket tarafından Bakanlık, üyesi bulunduğu İhracatçı Birliği Genel Sekreterliği ve Bakanlık yurt dışı temsilcisine bildirimde bulunulması gerekir. Söz konusu bildirimin yapılmaması durumunda haksız olarak yapıldığı tespit edilen ödemeler Kararın 32 nci maddesi çerçevesinde geri alınır.

(13) Birim kiralarında, süre limitleri hesaplanırken söz konusu birimin ilk destek ödemesine esas teşkil eden ödeme belgesine ilişkin kira dönemi esas alınır. Devam eden dönemde birime ilişkin destek başvurusu yapılmamış olması, limite esas süreyi kesmez.

(14) Bu Genelgenin 15 inci maddesinde belirtilen süreler içerisinde destek başvuruları yapılmış olmakla beraber, Bakanlık yurt dışı temsilcisinden kaynaklanan nedenlerle yerinde inceleme gerçekleştirilmeden kapanan/taşınan birimlere ilişkin; belirtilen süreler içerisinde birim kira destek başvuru belgeleri ile söz konusu dönemde birimin faal olduğunu tevsik edici nitelikte birime ilişkin tarih kayıtlı fotoğraf/video ya da diğer bilgi ve belgelerin sunulması ve ilgili belgelerin Bakanlık yurt dışı temsilcisi tarafından uygun görülerek onaylanması halinde Ek-2 formu aranmadan destek başvurularının sonuçlandırılması mümkündür.

Franchise desteği

MADDE 6 – (1) Destek kapsamına alınan şirketin yurt dışında destek kapsamındaki çok kanallı zincir mağaza markası ile ilgili olarak franchising sistemi ile faaliyete geçirilecek mağazalarına ilişkin brüt kira, kurulum/dekorasyon ile konsept mimari çalışma giderleri desteklenir.

(2) Brüt kira giderleri zorunlu vergiler dahil desteklenir.

(3) Şirketin franchise desteğinden yararlanabilmesi için,

a) Franchise verilen taraf, birimi kiraya veren taraf ve destek kapsamındaki şirket/harcama yetkisi verilen şirketin ilişkili kişi olmaması ve kiralanan yerin konut olarak kullanılmaması gerekir.

b) Franchise’ın, destek kapsamındaki çok kanallı zincir mağaza markasına ait perakende satış noktası konsepti ile kurgulanması gerekir. Bakanlık yurt dışı temsilcisi tarafından ilgili birimde pazarlanan ürünlere ilişkin ayrıca bir değerlendirme yapılmaz.

(4) Franchise giderlerinin desteklenebilmesini teminen söz konusu mağazaya yönelik ilgili Bakanlık yurt dışı temsilcisi tarafından yerinde inceleme gerçekleştirilmesi, Ek-2 formunun doldurulması ve incelemeci kuruluşa intikal ettirilmesi gerekir. Ek-2 formu düzenlendiği tarihten itibaren 2 yılda bir güncellenir.

(5) Franchising harcamalarına yönelik destek hesaplaması, harcamaların destek kapsamındaki şirket/harcama yetkisi verilen şirkete yansıtılan tutarı üzerinden yapılır.

(6) Kurulum/dekorasyon giderleri kapsamında şirket unvanı, marka ve/veya logoyu gösterir tabela, kepenk sistemi, kamera güvenlik sistemi, ürünler için güvenlik sistemi, alarm sistemi, yer ve duvar döşemeleri, kartonpiyer / alçıpan / boya / badana, ışıklandırma sistemi ve malzemeleri, merkezi, taşınamaz havalandırma tertibatı, raf, dolap, vitrin, profil askılık ile montaj/demontaj ve işçilik harcamaları desteklenir.

(7) Franchise kira giderlerinin desteklenebilmesini teminen söz konusu birimlere yönelik ilgili Bakanlık yurt dışı temsilcisi tarafından yerinde inceleme gerçekleştirilmesi, Ek-2 formunun doldurulması ve incelemeci kuruluşa intikal ettirilmesi gerekir. Bakanlık yurt dışı temsilcisi tarafından yerinde incelemesi yapılmış olan bir birimin sözleşmesi yenilendiğinde; birim adresinde değişiklik yoksa, yeni sözleşmeye ilişkin yerinde inceleme yapılmasına gerek olmaksızın kira harcamaları desteklenir.

(8) Bu Genelgenin 5 inci maddesinin yedinci, onuncu, on birinci, on ikinci, on üçüncü ve on dördüncü fıkrası hükümleri bu madde için de uygulanır.

Marka tescil/yenileme/koruma desteği

MADDE 7 – (1) Destek kapsamına alınan şirketin destek kapsamındaki çok kanallı zincir mağaza markasının yurt dışında tescil ettirilmesi ve tescilinin yenilenmesine yönelik bütün zorunlu giderleri (marka-patent bürosu hizmet, danışmanlık giderleri, markanın o ülkede başka bir şirket adına tescil ettirilip ettirilmediğine ilişkin olarak yapılacak araştırma, inceleme giderleri) ile yurt dışı tescilinin korunmasına ilişkin avukatlık ve danışmanlık harcamaları desteklenir.

(2) Bu madde kapsamındaki desteklerin verilebilmesi için marka tescil başvurusunun yapılmış olması yeterlidir.

(3) Bu madde kapsamında alınan danışmanlıklara ilişkin giderler ancak resmi tescil başvurusunun gerçekleşmesi halinde desteklenir.

Pazar araştırması çalışması ve raporları desteği

MADDE 8 – (1) Destek programı kapsamına alınan şirketin yurt dışında, destek kapsamındaki markası ile ilgili olarak rakip analizi, rakip ürün analizi, kullanıcı deneyimi, segmentasyon, rekabet, imaj, algı, gizli müşteri, müşteri memnuniyeti, lokasyon, dağıtım kanalı, iletişim, fiyat ile trend araştırmaları konularındaki pazar araştırması çalışması ve raporlarına yönelik giderleri desteklenir.

ÜÇÜNCÜ BÖLÜM

Destek Kapsamına Alınma
Başvuru şartları

MADDE 9 – (1) Destek kapsamına alınmak için başvuruda bulunan şirketin;

a) Çok kanallı zincir mağaza markası adı altında faaliyet gösteren ticaret siciline kayıtlı yurt içinde en az 100 fiziksel perakende mağazası bulunması,

b) Başvuruda bulunulan çok kanallı zincir mağaza markasına ilişkin başvuru tarihi itibarıyla en az 1 yıl önce alınmış yurt içi ile Madrid Uluslararası Marka Tescil Protokolüne taraf olan ülkelerden en az birinde yurt dışı tescillerinin bulunması,

c) Başvuruda bulunulan markaya ilişkin yurt içi tescilinin yurt dışı tescilinden önce yapılmış olması,

ç) Başvuruda bulunulan markaya ilişkin, yurt içi ve yurt dışı marka tescillerinin aynı şirket adına olması kaydıyla başvuru sahibi şirket veya bu şirketle organik bağı olan yurt içinde yerleşik şirket ya da aynı holding/şirketler topluluğu bünyesinde yer alan diğer bir yurt içi şirket adına kayıtlı olması,

d) Başvuruda bulunulan markada Türk malı/markası imajına zarar verecek/aykırı olacak ifade, sembol, şekil, işaret veya ülke, şehir, bölge isimlerinin kullanılmaması gerekir.

(2) Bu maddenin birinci fıkrasının (d) bendinde belirtilen durumun destek başvurusunda bulunan şirket tarafından sağlanıp sağlanmadığı hususuna Bakanlık karar verir.

Başvuru süreci

MADDE 10 – (1) Bu Genelgenin 9 uncu maddesinde belirtilen şartları haiz şirket, destek kapsamına alınabilmek için Ek-3’te belirtilen belgelerle Bakanlığa müracaat eder.

(2) Destek kapsamına alınması uygun görülmeyen şirket, Bakanlığın ret bildirim tarihinden itibaren 6 ay sonra yeniden müracaatta bulunabilir.

DÖRDÜNCÜ BÖLÜM

Desteğin Başlangıç Tarihi, Süresi ve Kapsamı
Desteğin başlangıç tarihi

MADDE 11 – (1) Destek kapsamına alınan şirketin destek başlangıç tarihi, Bakanlık tarafından destek kapsamına alındığı tarih olup ödeme ile faaliyetin destek kapsamına alındığı tarihten sonra gerçekleşmesi gerekir.

Desteğin süresi

MADDE 12 – (1) Destek kapsamına alınan şirket, destek kapsamına alındığı tarihten itibaren ilgili çok kanallı zincir mağaza markasına yönelik bu Genelgede belirtilen desteklerden Kararın 18 inci maddesinde belirtilen süreler dahilinde desteklenir.

(2) Kararın 18 inci maddesinin birinci fıkrasında belirtilen süreyi tamamlayan şirketlerin performansı, Bakanlıkça belirlenen kriterler çerçevesinde ölçülür.

(3) Performans değerlendirmesi neticesinde performans puanı yeterli bulunmayan ve/veya bu Genelgenin 9 uncu maddesinin birinci fıkrasının (d) bendinde belirtilen şartları sağlamadığı tespit edilen şirket/çok kanallı zincir mağaza markası destek kapsamından çıkarılır.

Desteğin kapsamı

MADDE 13 – (1) Destek kapsamına alınan ve Kararın 18 inci maddesi kapsamında desteklenen şirketin harcama yetkisi verilen şirketleri, destek süreleri boyunca destek kapsamındaki markaya ilişkin harcamaları için Kararın 18 inci maddesinin beşinci fıkrasında atıfta bulunulan desteklerden yararlandırılmazlar.

(2) Şirketlere verilecek yıllık destek tutarı yıllık ihracatının %20’sinden fazla olamaz. Destek tutarının hesaplanmasında ödeme belgesi tarihine ilişkin yılı ile aynı takvim yılına ait ihracat tutarı esas alınır.

(3) Destek başvurusunda bulunan şirketlerin ihracatı, bu şirketle organik bağı olan şirket ya da aynı holding/şirketler topluluğu bünyesinde yer alan bir şirketi vasıtasıyla gerçekleştirmeleri mümkündür.

(4) Kararın 30 uncu maddesinin ikinci ve üçüncü fıkrasında belirtilen üst limit takibi, ödeme belgesi tarihi esas alınmak suretiyle gerçekleştirilir.

BEŞİNCİ BÖLÜM

Destek Başvuruları ve Ödeme
Destek başvuru şartları

MADDE 14 – (1) Bu Genelge kapsamındaki faaliyetlerin destek ödemesinden yararlandırılabilmesi için giderlerin EK-4’te belirtilen belgelerle tevsik edilmesi gerekir. Söz konusu belgelerden sözleşme, fatura ve ödeme belgesi harcama belgeleri olarak adlandırılır.

(2) Bu Genelge kapsamındaki giderlerin desteklenebilmesi için harcama belgelerinin destek kapsamındaki şirket veya harcama yetkisi verilen şirket adına düzenlenmiş olması gerekir.

(3) Şirketin destek ödemesinden yararlandırılabilmesi için bu Genelge kapsamında desteklenen faaliyetlerine ilişkin ödemelerin bankacılık sistemiyle yapılması gerekir. Ödeme belgelerinde banka onayı aranmaz.

(4) Uluslararası standartlarda bankacılık sisteminin yerleşmediği ülkelerde bankacılık sistemi dışında yapılan ödemelere ilişkin faaliyetlerin desteklenebilmesi için, ilgili Bakanlık yurt dışı temsilcisinin ödeme belgesinin o ülke şartlarında muteber olduğuna ilişkin onayı gerekir.

Destek başvuru süreci

MADDE 15 – (1) Gerçekleştirilen faaliyete ilişkin harcamanın desteklenmesini teminen ödeme belgesi tarihinden itibaren en geç 6 ay içerisinde, Ek-4’te belirtilen başvuru belgelerinin ilgili incelemeci kuruluşa ibraz edilmesi gerekir.

(2) İncelemeci kuruluş tarafından yapılan inceleme neticesinde istenen bilgi ve belgelerin bildirim tarihinden itibaren en geç 3 ay içerisinde tamamlanması gerekir. Talep edilen eksik bilgi/belgelerin; başvuru sahibine bildirildiği tarihten itibaren 3 ay içerisinde incelemeci kuruluşa ibraz edilmemesi halinde, eksik bildirimine konu söz konusu harcamalar destek kapsamında değerlendirilmez.

(3) Eksik tamamlama süresinin bitimini müteakip, incelemeci kuruluş tarafından yapılan inceleme neticesinde ilk eksik bildirimine konu edilmemiş eksik bilgi/belgelerin bulunması halinde, incelemeci kuruluş söz konusu eksik bilgi/belgenin tamamlanmasını teminen 1 defaya mahsus 3 aya kadar ilave süre verebilir.

(4) Sürelerin hesaplanmasında usulüne uygun yapılan destek başvurusunun KEP aracılığıyla incelemeci kuruluş kayıtlarına girdiği tarih esas alınır.

(5) Bu maddede belirtilen süreler dahilinde Bakanlık yurt dışı temsilcisinin onayına sunulan belgelerin Bakanlık yurt dışı temsilcisinden kaynaklanan nedenlerle ilgili incelemeci kuruluşa süresinde ibraz edilememesi durumunda ilgili belgelerin Ticaret Müşavirliği/Ataşeliği evrak kayıtlarına giriş tarihi incelemeci kuruluş evrak kaydına giriş tarihi olarak kabul edilir.

Mahsup

MADDE 16 – (1) İnceleme neticesinde destek ödemesi yapılabilmesi için, destek kapsamındaki şirketin Hazine ve Maliye Bakanlığı ile Sosyal Güvenlik Kurumuna vadesi geçmiş vergi ve sosyal güvenlik borcu bulunup bulunmadığına ilişkin sorgulama re’sen yapılır veya belge talep edilir.

(2) Şirketin Hazine ve Maliye Bakanlığı ile Sosyal Güvenlik Kurumuna vadesi geçmiş borcu bulunmadığına dair belge ya da borçları yeniden yapılandırılmış ise yeniden yapılandırma sözleşmesine uyulduğuna ilişkin belgenin temin edilmesini müteakip, hak ediş miktarı hesaplanır.

(3) Destek ödemesi yapılacak şirketin, Hazine ve Maliye Bakanlığı ile Sosyal Güvenlik Kurumu nezdinde borcunun bulunduğunun tespit edilmesi halinde mahsup işlemi aşağıdaki şekilde yapılır:

a) Hakediş tutarının borçların tamamını karşılaması halinde her iki kuruma, bakiye kalırsa başvuru sahibine ödeme yapılır.

b) Hakediş tutarının borçların tamamını karşılamaması halinde borç durumunu gösterir belgelerde yer alan tutarların hakedişe orantılanması suretiyle her iki kuruma dağıtım yapılır.

c) Mahsup işlemi gerçekleşmeden her iki kurumdan birisi tarafından haciz konulmuşsa, haczi koyan kurumun alacağının tamamı ödenir. Haczedilen tutarın ilgili kuruma gönderilmesinden önce diğer kurum tarafından da haciz konulması halinde ise ilk haczi koyan kurumun alacağının tamamı ödenir. Bakiye varsa koyduğu hacze istinaden diğer kuruma gönderilir.

Ödeme

MADDE 17 – (1) Bakanlık, yapacağı inceleme neticesinde ödeme yapılmasına karar verilen şirketleri ile ödeme miktarlarını Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankasına bildirir. Bakanlıktan alınan bildirim üzerine, Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası ödemeyi öncelikle yapar.

(2) Destek ödemesi destek kapsamında bulunan şirkete yapılır.

(3) Bakanlık, destek müracaatının değerlendirilerek ödeme yapılacak şirketlerin belirlenmesi ile ödeme miktarlarının Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankasına bildirilmesi konusunda İhracatçı Birlikleri Genel Sekreterliklerinin yetkilendirilmesine ilişkin gerekli düzenlemeleri yapabilir.

(4) Ödemeye ilişkin, ibraz edilen belgelerdeki giderlerin (dolaylı vergiler dahil) Türk Lirası (TL) cinsinden olanları TL, döviz cinsinden olanları ise ödeme belgesi tarihindeki Gösterge
Niteliğindeki Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası Kurları listesinde yer alan çapraz kurları ve döviz alış kurları esas alınarak TL olarak ödenir. Gösterge Niteliğindeki Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası Kurları listesinde yer almayan ülke para birimleri TL’ye çevrilirken Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankasınca Alım Satıma Konu Olmayan Dövizlere İlişkin Bilgi Amaçlı Kur Tablosunda yer alan kurlar esas alınır.

(5) Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası kur tablolarında yer almayan para birimlerine istinaden yapılan hesaplamalarda Bakanlıkça uygun görülen diğer uluslararası veri kaynakları esas alınır.

ALTINCI BÖLÜM

Diğer Hükümler
Harcama yetkisi

MADDE 18 – (1) Destek kapsamına alınan şirketle aynı holding çatısı altında bulunan şirketler, destek kapsamına alınan şirketin bağlı bulunduğu holding şirketi ve kapsama alınan şirketle organik bağı bulunan şirketlere harcama yetkisi verilebilir.

(2) Organik bağ aşağıda belirtilen koşullardan birinin sağlanması halinde oluşmuş sayılır ve;

a) Destek kapsamına alınan şirket tüzel kişiliğinin en az % 51 oranında ortak olduğu şirkete,

b) Destek kapsamına alınan şirket hissesinin en az %51’ine sahip ortak ya da ortaklarının en az %51 oranında ortak olduğu şirkete,

c) Destek kapsamına alınan şirketin halka açık bir anonim ortaklık olması halinde, halka açık kısım düşülmek suretiyle kalan hissenin %51’ine sahip şirkete,

ç) Destek kapsamına alınan şirketin, Türkiye Muhasebe Standartları uyarınca kontrolü altında bulunan, finansal tablolarına konsolide edilen ve bağlı ortaklığı statüsünde olan şirkete,

harcama yetkisi verilebilir.

d) Bu fıkranın (ç) bendi kapsamında harcama yetkisi verilebilmesi için, destek kapsamına alınan şirketin BDK onaylı konsolide finansal tablolarının dipnotlarında harcama yetkisi verilen şirketteki etkin pay oranının en az %51 olması gerekir. Harcama yetkisi verilen bu şirketin en az %51’ine sahip tüzel kişi ortak ya da ortaklarının yurt dışında bulunması durumunda kurum kazançlarının dağıtılsın dağıtılmasın Türkiye’de kurumlar vergisine tabi olma şartı aranır.

(3) Harcama yetkisi verilen yurt dışı şirketi, sadece destek kapsamındaki şirket ve ortaklarının toplam ortaklık payı oranında desteklerden yararlandırılır.

(4) Harcama yetkisi verilmesi talep edilen şirket,

a) Yurt içinde yerleşik şirketler için, son sermaye yapısını gösterir Türkiye Ticaret Sicil Gazetesi/hazirun cetveli veya pay sahipleri listesi/çizelgesi,

b) Yurt dışında yerleşik şirketler için, ortaklık yapısının açıkça gösterildiği ve Bakanlık yurt dışı temsilcisi onaylı şirket tescil belgesi ve gerekirse kuruluş sözleşmesi,

c) Holding şirketleri için, holdingin son sermaye yapısını gösterir Türkiye Ticaret Sicil Gazetesi/hazirun cetveli veya pay sahipleri listesi/çizelgesi,

ç) Bağlı ortaklık statüsü ile konsolidasyonun teyidi için BDK tarafından onaylı rapor ile Sermaye Piyasası Kurulu raporu,

d) Bu maddenin ikinci fıkrasının (d) bendinde belirtilen şirketin Türkiye’de kurumlar vergisine tabi olduğuna dair BDK/Yeminli Mali Müşavir onaylı rapor,

belgeleri ile Bakanlığa müracaat etmesi gerekir.

(5) Harcama yetkisi verilen şirket tarafından yapılan harcamalara ilişkin destek ödemeleri, harcama yetkisinin Bakanlık tarafından onaylanmasını müteakip gerçekleştirilir.

(6) Harcama yetkisi verilen şirketin ortaklık yapısında değişiklik meydana gelmesi halinde bu durum en geç 2 ay içerisinde Bakanlığa bildirilerek ortaklık yapısının güncellenmesi talep edilir. Söz konusu bildirimin yapılmaması halinde haksız olarak yapıldığı tespit edilen ödemeler geri alınır.

(7) Destek başvurusunda bulunulan harcamaları yapan şirket sermaye yapısının güncel durumu yansıttığına ilişkin taahhütnameyi her yıl Ocak ayı sonuna kadar incelemeci kuruluşa sunar. Taahhütnamenin sunulmaması ya da sunulan taahhütnamenin güncel sermaye yapısını yansıtmadığının tespiti durumunda haksız olarak yapıldığı tespit edilen ödemeler geri alınır ve taahhütnamenin sunulmasına kadar şirket tarafından yapılacak destek başvuruları kısıtlanır.

(8) Şirketin çoğunluk hissesinin yerli ortaklara ait olma zorunluluğunun bulunduğu ülkelerde, yurt dışı şirkete harcama yetkisi verilebilmesi için, geri kalan hissenin tamamının destek kapsamında bulunan şirkete ait olması gerekir.

Yurt dışında düzenlenen belgelerin onaylanması

MADDE 19 – (1) Yurt dışında düzenlenip bu Genelge kapsamında Bakanlığa/incelemeci kuruluşa ibraz edilmesi gereken belgeler (resmi internet sitelerinde yayınlanan belgeler hariç) belgenin düzenlendiği ülkedeki Bakanlık yurt dışı temsilcisine onaylatılır.

(2) Bakanlık yurt dışı temsilcisi yabancı dilde düzenlenen yurt dışı belgeyi onaylayabileceği gibi yeminli tercüman tarafından tercüme edilmiş belgeleri de onaylayabilir.

(3) Bakanlık yurt dışı temsilcisinin belgelere ilişkin verdiği onay; belgenin ilgili ülke mevzuatına uygun olarak düzenlendiği ve harcamanın ortalama rayice uygun olduğu hususlarını kapsar.

(4) Harcamaya ilişkin belgelerin düzenlendiği ülke ile faaliyetin gerçekleştiği ülke farklı ise, harcama belgelerinin onayı söz konusu belgelerin düzenlendiği ülkede bulunan Bakanlık yurt dışı temsilcisi tarafından gerçekleştirilir. Bakanlık yurt dışı temsilcisi, faaliyetin gerçekleştirildiği ülkede bulunan Bakanlık yurt dışı temsilcisi ile irtibata geçerek faaliyete ilişkin bilgi alır.

(5) Düzenlenen bir sözleşmede hizmet alınan taraf yabancı ise söz konusu sözleşmenin, yabancı şirketin yerleşik olduğu ülkedeki Bakanlık yurt dışı temsilcisi tarafından onaylanması gerekir.

(6) Bakanlık yurt dışı temsilcisi tarafından onaylanması uygun görülen belgelerin üzerine “5973 sayılı Karar çerçevesinde onaylanmıştır.” şerhinin düşülmesi, imzalanması, ad-soyad yazılması ve tarih atılması gerekir. Birden fazla sayfayı içeren belgelerde söz konusu şerhin kaç sayfayı kapsadığı belirtilerek sadece ilk ya da son sayfada yer alması ve diğer sayfalara ise Bakanlık yurt dışı temsilcisinin parafının atılması yeterlidir.

(7) Ticaret Müşavirliği/Ataşeliğinin bulunmadığı ve başka bir ülkenin Bakanlık yurt dışı temsilcisi tarafından akreditasyonun da sağlanmadığı yerler ile Ticaret Müşavirliği/Ataşeliğinin bulunduğu ancak kadroların münhal olduğu yerlerde Bakanlık yurt dışı temsilcisi onayı gerektiren evrakı ülkedeki diğer bir Bakanlık yurt dışı temsilcisi onaylar ve başvurulara ilişkin yerinde incelemeleri gerçekleştirerek ilgili formları düzenler. Ülkede başka Bakanlık yurt dışı temsilcisi bulunmadığı takdirde ise onaylamaya ilişkin hususları belirlemeye Bakanlık yetkilidir.

İlave destek oranları

MADDE 20 – (1) Kararın 29 uncu maddesinin birinci fıkrası kapsamında hedef ülkelere yönelik ilave puan uygulamasında ilgili destek başvurusuna ilişkin ödeme belgesi tarihindeki yıl için Bakanlıkça belirlenen ve Bakanlık resmi internet sitesinde (www.ticaret.gov.tr) yer alan hedef ülkeler listesinde bulunan ülkeler için destek oranına 20 puan ilave edilir.

(2) Bu Genelge kapsamında desteklenen faaliyetin birden çok ülkeyi kapsaması durumunda, söz konusu ülkelerin tamamının hedef ülkeler listesinde yer alması halinde bu maddenin birinci fıkrasında belirtilen ilave destek oranı uygulanır.

Diğer hususlar

MADDE 21 – (1) Şirket, destek kapsamındaki markasının logo/renk/sembollerinde değişiklik olması halinde, yeni logosunun bulunduğu yurt içi ve Madrid Uluslararası Marka Tescil Protokolüne taraf olan ülkelerden en az birindeki yurt dışı marka tescili veya tescil başvuru belgelerini Bakanlığa ve incelemeci kuruluşa sunar.

(2) Destek kapsamındaki şirket/harcama yetkilisi şirketin unvanında değişiklik olması durumunda, destek kapsamındaki şirketin, söz konusu değişikliğe ilişkin belgelerini Bakanlığa iletmesi gerekir.

(3) Yurt içinden ya da yurt dışında başka ülkeden temin edilen tanıtım ile kurulum/dekorasyon malzemelerinin desteklenebilmesi için bunların bedelsiz ihracat yoluyla ya da iz bedeli üzerinden yurt dışına gönderilmesi gerekir. Bu ihracata ilişkin gümrük beyannameleri, basitleştirilmiş gümrük beyannameleri, serbest bölge işlem formu, detaylı bir şekilde düzenlenmiş kurye, kargo faturaları, çeki listesi vb. belgelerin tevsik edilmesi gerekir. Söz konusu tanıtım malzemelerinin yurt dışına gönderildiğinin yolcu beraberi numune, sergi ve fuar eşyası beyan formu ile de tevsik edilmesi mümkündür. Malzemelerin yurt dışındaki harcama yetkisi verilen şirkete gönderilmesi halinde gümrük beyannamesinin bedelsiz düzenlenmesi şartı aranmaz.

(4) Bu Genelge kapsamındaki desteklere ilişkin tedarikçi firmadan doğrudan temin edilen kurulum/dekorasyon/tanıtım malzemeleri için yurt dışına bedelsiz gönderim şartı aranmaz.

(5) Şirketlerin birimlerine ilişkin kurulum/dekorasyon giderlerinin desteklenebilmesi için öncelikle kira giderlerinin destek kapsamında olması gerekir.

(6) Ödeme belgesinde valör tarihi, işlem tarihi ve ödeme tarihi gibi birden fazla tarih yer aldığında döviz kurunun tespitinde valör tarihinin, valör tarihi bulunmuyorsa işlem tarihinin destek başvurusunda ödeme tarihi olarak dikkate alınması gerekir. Çek ile yapılan ödemelerde hesap ekstresinin veya ödeme belgesinin ibrazı zorunlu olup; süre, çekin ödendiğini gösterir banka hesap dökümündeki ödeme tarihi esas alınarak hesaplanır.

(7) Cirolu çek/müşteri çeki destek başvurusunda kabul edilmez ve bağış makbuzu fatura yerine geçmez.

(8) Satın alma işlemi yurt içinde, ifası yurt dışında gerçekleştirilen hizmetlere (birimlerin kurulum/dekorasyon işlemlerinin yurt dışında yapılması, vb.) yönelik destek başvurularında; Gelir İdaresi Başkanlığı’nın 60 sayılı Katma Değer Vergisi Sirküleri çerçevesinde KDV’nin konusuna girmediği belirtilen hizmetler ile yurt içinden temin edilen ve yurt dışına çıkışı gerçekleştirilen tanıtım malzemelerinin giderleri KDV hariç desteklenir.

(9) Şirketin, bu Genelge kapsamında destek süresinin sona ermesi veya kendi talepleri ile destek programından çıkması halinde ihracata yönelik diğer devlet yardımlarından yararlanabilmesi için nihai durumuna yönelik Bakanlıktan yazı alması gerekir.

(10) Kararın 32 nci maddesinde yer alan haller hariç olmak üzere, Bakanlık tarafından Marka/TURQUALITY® destek programı kapsamından çıkarılan veya kendi talebi ile Marka/TURQUALITY® destek programı kapsamından çıkan şirket/marka, bu Genelge kapsamına alınması halinde, söz konusu şirket/marka Marka/TURQUALITY® destek programı kapsamında desteklendiği süreler mahsup edilmek suretiyle bu Genelge kapsamındaki desteklerden yararlandırılır.

(11) Bu Genelge hükümleri çerçevesinde destek kapsamına alınan şirketin/harcama yetkilisi şirketin destek süresi bitiminde ilgili ülkede bulunan çok kanallı zincir mağaza markasına ilişkin birimlerine yönelik Kararın 11 inci maddesi kapsamında gerçekleştireceği başvurular, ilgili ülkeye yönelik olarak bu Genelge kapsamında desteklendiği süre mahsup edilerek değerlendirmeye alınır.

(12) Bu Genelge kapsamındaki destek ödemelerinden yararlanılabilmesi için harcamayı gerçekleştiren şirket ile faturayı düzenleyen tarafın ilişkili kişi olmaması gerekmektedir.

(13) Harcama belgelerinin rayice uygunluğu konusundaki değerlendirme, yurt dışında düzenlenen belgelerde Bakanlık yurt dışı temsilcisi, yurt içinde düzenlenen belgelerde ise incelemeci kuruluş tarafından yapılır.

(14) Rayice uygun olmadığı tespit edilen harcamalar destek kapsamında değerlendirilmez.

KEP adresinin kullanımı

MADDE 22 – (1) Bakanlık/incelemeci kuruluşa sunulan destek ve harcama başvuru belgeleri ile Bakanlık/incelemeci kuruluş tarafından ibrazı talep edilen her türlü bilgi ve belgenin başvuru sahibine ait KEP adresi aracılığıyla Bakanlık/incelemeci kuruluş KEP adresine iletilmesi gerekir. Bakanlık/incelemeci kuruluş başvuru sahibine yapacağı bildirimleri KEP adresi aracılığıyla yapar. Bakanlık/incelemeci kuruluş kayıtlarındaki adreslerinin/KEP adreslerinin güncel halde tutulması başvuru sahibinin yükümlülüğündedir.

(2) KEP aracılığıyla iletilen başvuruda yer alan belgelerden her birinin başvuru sahibini temsile yetkili kişi/kişiler tarafından 5070 sayılı Elektronik İmza Kanunu standartlarına uygun nitelikli elektronik sertifika kullanılarak oluşturulan elektronik imza ile imzalanması ve elektronik imzalı dokümanların dosya uzantılarının Bakanlık/incelemeci kuruluş Elektronik Belge Yönetim Sistemince tanınır olması zorunludur.

(3) Birinci ve ikinci fıkralar kapsamında belirlenen kriterleri taşımayan başvurular Bakanlık/incelemeci kuruluş tarafından değerlendirmeye alınmaz.

Bakanlık incelemesi

MADDE 23 – (1) Bakanlık, gerekli gördüğü taktirde, destek kapsamındaki şirketin yurt dışında gerçekleştirdiği ve bu Genelgede belirtilen destek unsurlarına konu faaliyetlerini yerinde inceleyebilir ve yerinde inceleme formlarını düzenleyebilir.

YEDİNCİ BÖLÜM

Son Hükümler
Belgelerin saklanması ve saklama süresi

MADDE 24 – (1) Bu Genelge kapsamında KEP aracılığıyla ibraz edilen her türlü belgenin asıllarının gerektiğinde denetlenmek ve incelenmek üzere 13/1/2011 tarihli ve 6102 sayılı Türk Ticaret Kanununun “Belgelerin saklanması, saklama süresi” başlıklı 82 nci maddesi ve diğer ilgili mevzuat çerçevesinde 10 yıldan az olmamak üzere sınıflandırılmış bir biçimde şirket tarafından saklanması zorunludur.

Yetki

MADDE 25 – (1) Bu Genelgede düzenlenen hususlara ilişkin talimatlar vermeye, bu Genelgede yeni ek ihdas etmeye ve bu Genelgenin mevcut eklerinde gerekli değişiklikleri yapmaya, özel ve zorunlu durumlar ile mücbir sebep hallerinde ortaya çıkacak hususları inceleyip sonuçlandırmaya ve ödenecek destek miktarını her türlü kamu alacağına karşılık mahsup etmeye ve bilgisayar veri işleme tekniği yoluyla elektronik ortamda yapılan işlemlerde yaşanacak teknik düzeydeki aksaklıklar nedeniyle uygulamada yaşanabilecek sorunları gidermeye ve bu konuda gerekli düzenlemeleri yapıp talimat vermeye Bakanlık (İhracat Genel Müdürlüğü) yetkilidir.

Geçici hükümler

GEÇİCİ MADDE 1 – (1) 18/5/2020 tarihli ve 2564 sayılı Cumhurbaşkanı Kararı ile yürürlüğe konulan Döviz Kazandırıcı Hizmet Sektörleri Markalaşma Destekleri Hakkında Karar çerçevesinde destek kapsamına alınmış şirketlerin Kararın Geçici 2 nci maddesinin birinci fıkrasında düzenlenen başvuru tarihinden önceki harcamalara ilişkin gerçekleştirdikleri veya gerçekleştirecekleri destek başvuruları 2564 sayılı Karar, bu tarihten sonraki harcamaları ise bu Genelge çerçevesinde sonuçlandırılır. Söz konusu harcamaların tespitinde, ödeme tarihi esas alınır.

(2) Bu Genelgenin yürürlüğe girdiği tarihten önce 2564 sayılı Karar kapsamında Bakanlık yurt dışı temsilcisi tarafından yapılan belge onayı ile düzenlenen yerinde inceleme formları Karar çerçevesinde yapılmış/düzenlenmiş sayılır.

(3) Bu Genelgenin yürürlüğe girdiği tarih itibarıyla henüz sonuçlandırılmamış destek başvurularının tabi tutulacağı destek üst limitlerinin takibi, ödeme belgesi tarihine ait yıl esas alınmak suretiyle Kararın 30 uncu maddesinin ikinci ve üçüncü fıkraları hükümleri çerçevesinde gerçekleştirilir.

(4) Kararın Geçici 4 üncü maddesinin onuncu fıkrası çerçevesinde bu Genelge kapsamında desteklerden yararlanmakta olan markaların destek süresi, 8191 Sayılı Cumhurbaşkanı Kararının Resmi Gazetede yayımlandığı tarih itibarıyla yeniden başlatılır.

Yürürlük

MADDE 26 – (1) Bu Genelge onaylandığı tarihte yürürlüğe girer.

Yürütme

MADDE 27 – (1) Bu Genelgeyi Bakanlık (İhracat Genel Müdürlüğü) yürütür.


EKLER

EK-1 Destek Kapsamında Değerlendirilen Tanıtım Faaliyetleri

EK-2 Yurt Dışı Birim Yerinde İnceleme Formu

EK-3 Başvuru Belgeleri

EK-3A Taahhütname

EK-3B Beyanname

EK-4 Harcama Başvurularında İbraz Edilmesi Gereken Bilgi ve Belgeler

 


Ticaret Bakanlığı İçin Tıklayınız.

Mevzuatlara Dönmek İçin Tıklayınız.

Uzmanlarımız Tarafından Hazırlanan Bu Çalışmalarda Verilen Bilgilerden Dolayı Şirketimizin Yasal Sorumluluğu Bulunmamaktadır. Belirli Bir Konuya İlişkin Olarak İlgili Danışmana Başvurulması Tavsiye Edilmektedir.

Scroll to Top