T.C.
BAŞBAKANLIK
Gümrük Müsteşarlığı Gümrükler Genel Müdürlüğü
Sayı : B.02.1.GÜM.0.06.00.46-1471-139
Konu : Dahilde İşleme Rejimi Hakkında
07.03.2007/42
İSTANBUL GÜMRÜK MÜŞAVİRLERİ DERNEĞİNE
“Dahilde İşleme Rejimi Otomasyon Projesi” kapsamında karşılaşılan sorunlara ilişkin olarak Dış Ticaret Müsteşarlığı’ndan alınan 06.10.2006 tarih ve 38795 sayılı yazı çerçevesinde Müsteşarlığımızca yapılan değerlendirmeler sonucunda:
– Dahilde İşleme İzin Belgesi (DİİB) kapsamı yapılan ihracata ilişkin gümrük beyannamelerinde 3141 veya 3151 rejim kodları kullanılmadan sehven 1000 rejim kodu beyan edilerek işlem yapılması,
– BİLGE Sistemine dahil olan bir gümrük idaresinde gerçekleştirilen ithalat/ihracat işlemlerinde ilgili kalemdeki eşyaya ilişkin doğru rejim ve muafiyet kodu seçildikten sonra belge numarasını içeren “satır kodu” bilgisinin doğru bir şekilde kaydedilmesi nedeniyle DİR Otomasyon Sistemi’nde otomatik olarak düşüm yapılmaması.
– Beyanname düzenlenirken 44 no’lu hanede, DİR Otomasyon Sistemi kapsamı dışında düzenlenen DİİB sayısının yanında diğer bilgi olarak anılan Sistem kapsamında düzenlenen DİİB sayısı ve/veya bu belgeye ilişkin bir “satır kodu”nun yazılması
Nedenlerinden ötürü DİR Otomasyon Sistemi kapsamında düzenlenmiş bir Dahilde İşleme İzin Belgesi’nin taahhüt hesabının kapanması aşamasında sorunlar yaşandığı anlaşılmıştır.
Bu itibarla Belge taahhüt hesabının kapatılması esnasında herhangi bir tereddüt veya sorunla karşılaşılmaması için DİR Otomasyon Sistemi kapsamında yapılan ithalat ve ihracat işlemlerinde, doğru rejim kodu ve muafiyet kodu seçilerek belge numarasını içeren satır kodunun ilgili gümrük beyannamesinde mutlaka kayıtlı olması gerektiğinden gümrük beyannamesinin satır kodu alanına girilerek 44 no.lu hanesine de ilgili satır kodu bilgisinin doğru yazılması önem arz etmektedir.
Yukarıda belirtilen konularda üyeniz bulunan Gümrük Müşavirlerinin uyarılması ve yürütülen işlemlerde gereken dikkat ve özenin gösterilmesi gerekmektedir.
Bilgi ve gereğini rica ederim.
Müsteşar a.
Müzeyyen NAİFOĞLU
Daire Başkanı
DAĞITIM:
Ankara, İstanbul, İzmir, Bursa ve Mersin Gümrük Müşavirleri Derneğine
Gümrükler Genel Müdürlüğü İçin Tıklayınız.
Mevzuatlara Dönmek İçin Tıklayınız.
Uzmanlarımız Tarafından Hazırlanan Bu Çalışmalarda Verilen Bilgilerden Dolayı Şirketimizin Yasal Sorumluluğu Bulunmamaktadır. Belirli Bir Konuya İlişkin Olarak İlgili Danışmana Başvurulması Tavsiye Edilmektedir.