Search
Close this search box.

Dahilde İşleme Rejimi Hakkında Yazı

Kaydet
Lütfen kayıt yapmak için giriş yapınız. Kapat

T.C.
EKONOMİ BAKANLIĞI
İhracat Genel Müdürlüğü

Sayı : 31429883- 105.01 – 103635                                                                27.08.2015
Konu : Dahilde İşleme Rejimi

ORTA ANADOLU İHRACATÇI BİRLİKLERİ GENEL SEKRETERLİĞİNE
Ceyhun Atuf Kansu Cad. No: 120 Balgat Çankaya ANKARA

Bilindiği üzere, 27/1/2005 tarihli ve 25709 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanan 17/01/2005 tarihli ve 2005/8391 sayılı Dahilde İşleme Rejimi Kararı‘na istinaden hazırlanan İhracat: 2007/2 sayılı “Dahilde İşleme Rejimine İlişkin İşlemlerin Bilgisayar Veri İşleme Tekniği Yoluyla Yapılmasına Dair Tebliğ” 1/4/2007 tarihli ve 26480 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanmıştır.

Bu defa; bahse konu Tebliğ’de değişiklik yapan, İhracat: 2015/2 sayılı”Dahilde İşleme Rejimine İlişkin İşlemlerin Bilgisayar Veri İşleme Tekniği Yoluyla Yapılmasına Dair Tebliğ (İhracat: 2007/2)’de Değişiklik Yapılmasına Dair Tebliğ”, 03/06/2015 tarihli ve 29375 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanmış olup, İhracat: 2007/2 sayılı Tebliğ’de yapılan düzenlemelere ilişkin uygulamalar hususunda aşağıdaki açıklamaların yapılması gerekli görülmüştür.

1) İhracat: 2015/2 sayılı Tebliğ ile, İhracat: 2007/2 sayılı Tebliğ’in değişik 9 uncu maddesi yeniden düzenlenmiştir. Bu kapsamda;

a) Belge kapsamında ithalat gerçekleştirilirken Bakanlığımız ile Gümrük ve Ticaret Bakanlığı arasında elektronik bağlantıda aksaklık yaşanması nedeniyle Dahilde İşleme Rejimi (DİR) Otomasyon Sistemince kontrol yapılamaması veya satır kodu değişikliği yapılması hallerinde oluşan miktar aşımlarının revize edilmesi ve revize edilen miktar dikkate alınarak, belge ihracat taahhüdünün kapatılmasına ilişkin diğer hususlar saklı kalmak kaydıyla, belge taahhüt hesabı kapatılması mümkün hale getirilmiştir.

b) Yukarıda belirtilen durumların haricindeki hallerde belge kapsamındaki işlemler,

“firma sorumluluğu” prensibi çerçevesinde tekemmül ettirilmeye devam etmektedir. Bu bağlamda, elektronik ortamda düzenlenen dahilde işleme izin belgesi (DİİB) sahibi firmalar, belge kapsamındaki yurt içi alımlarda, özel fatura kapsamındaki ihracatta, ihracat sayılan satış ve teslimlerde ve belgeden belgeye teslimlerde, belge orijinal nüshasının ithalat bölümüne gerekli düşümü yapılan alıma ilişkin fatura kayıtlarının, DİİB “de kayıtlı bilgilerle uyumlu olması kaydıyla belge taahhüt hesabı kapatılıncaya kadar Bakanlık web sayfasından elektronik ortama aktarılmasından sorumludurlar. Belgede bu kapsamda bir aşım olması halinde, 2005/8391 sayılı Dahilde İşleme Rejimi Kararının 22 nci maddesinin (c) bendi çerçevesinde işlem tesis edilmesi gerekmektedir.

c) Söz konusu değişiklikle;

Bakanlığımız ile Gümrük ve Ticaret Bakanlığı veya Gümrük ve Ticaret Bakanlığı ile gümrük idareleri arasında bağlantı kurulamaması.

Bakanlığımız bilgi sistemine erişim sağlanamaması ve beyanname tescil bilgilerinin gelmemesi veya geç gelmesi,

Beyanname bilgilerinin elektronik ortamda alınmasında aksaklık yaşanması veya eksik gelmesi,

Beyannamelerin hatalı beyanname kalemine düşmesi,
Kapatılan beyannamelerle ilgili sonradan iptal kayıtları gönderilmesi veya düzeltme yapılması,

gibi nedenlerle DİR Otomasyon Sistemi tarafından elektronik ortamda otomatik düşümü yapılmaksızın belge kapsamında ithalat gerçekleştirilmesine izin verilmesinden dolayı veya satır kodu değişikliği yapılmasından (muayene sonucunda ya da firmanın inisiyatifiyle) dolayı, aşım meydana gelmesi halinde, aşımın gerekçesiyle ilgili ilave bir tespit istenmeden belgede kayıtlı ithalat miktarının revize işlemine konu edilebilmesi ve revize edilen miktar dikkate alınarak belge taahhüt hesabının kapatılması mümkün bulunmaktadır Bu kapsamda, İhracat: 2007/2 sayılı Tebliğin 9 uncu maddesinin ikinci fıkrasına giren hallerde oluşan miktar aşımlarında, aşımın revize edilmesi ve revize edilen miktar dikkate alınarak belge taahhüt hesabının kapatılması imkanı getirildiğinden; aşıma tekabül eden oranda ithalatın serbest dolaşıma sokulması halinde, aşıma ilişkin ayrıca bir müeyyide tahsil edilmemesi gerekmektedir.

ç) Belgede belirtilen miktardan fazla yurt içinden alım yapılmışsa, bu kapsamda oluşan miktar aşımının revizeye konu edilemeyeceği, İhracat: 2006/12 sayılı Dahilde İşleme Rejimi Tebliğinin 7 nci maddesinin sekizinci fıkrasında hüküm altına alındığından; yurt içi alımların İhracat: 2015/2 sayılı Tebliğ kapsamında değerlendirilmesi ve revizeye konu edilmesi mümkün bulunmamaktadır.

d) Belge kapsamında hem yurt içi alım hem de ithalat yapılmış ise; miktar aşımının oluştuğu hallerde revize işlemi, yurt içi alını faturaları ile ithalat beyannamelerinin tarihlerine göre sıralanması suretiyle aşımın kaynağının tespit edilmesi yoluyla gerçekleştirilmelidir. Şayet, aşım, yurt içi alımdan kaynaklı bir aşım ise revize işlemine konu edilemez iken; ithalattan kaynaklı bir aşım olup, ancak İhracat: 2007/2 sayılı Tebliğin 9 uncu maddesinin ikinci fıkrası kapsamında değerlendirilmesi halinde revizeye konu edilebilmekte ve belge ihracat taahhüt hesabı da revize edilen miktar dikkate alınarak kapatabilmekledir.

e) İhracat: 2007/2 sayılı Tebliğin 9 uncu maddesinde yapılan değişikliğe paralel olarak, yine bu kapsamda, 2008/1 sayılı Dahilde İşleme Rejimi Uygulama Usul ve Esaslarına İlişkin Genelgenin 49 uncu maddesi de 22/6/2015 tarihli Genelge değişikliği ile yeniden düzenlenmiştir. Bu çerçevede, belgede, İhracat: 2007/2 sayılı Tebliğin 9 uncu maddesinin ikinci fıkrasında hükmolunduğu şekilde bir aşım meydana gelmesi halinde, Bakanlıkça belgede kayıtlı ithalat miktarının bu kapsamda revize edildiği durumlarda, revize edilen miktar dikkate alınarak taahhüt hesabı kapatılması mümkün bulunmaktadır.

2) İhracat: 2015/2 sayılı Tebliğin 2 nci maddesi ile İhracat: 2007/2 sayılı Tebliğe eklenen geçici 6 ncı maddeyle; henüz, ihracat taahhüdü kapatılmamış DİİB kapsamında söz konusu maddenin yürürlük tarihinden önce ihracat: 2007/2 sayılı T ebliğin 9 uncu maddesinin ikinci fıkrasında sayılan haller nedeniyle oluşan aşımların da revize işlemine konu edilebileceği ve revize edilen miktar dikkate alınarak belge taahhüt hesabının kapatılacağı hususunda oluşabilecek tereddütlerin giderilmesi sağlanmıştır.

Yine bilindiği üzere, 2005/8391 sayılı Karara istinaden yayımlanan İhracat: 2006/12 sayılı “Dahilde İşleme Rejimi Tebliği”, 20/12/2006 tarihli ve 26382 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanmıştır.

Bu defa; bahse konu Tebliğ’de değişiklik yapan, İhracat: 2015/3 sayılı “Dahilde İşleme Rejimi Tebliği (İhracat:2006/12)”nde Değişiklik Yapılmasına Dair Tebliğ”, 20/06/2015 tarihli ve 29392 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanmış olup, İhracat: 2006/12 sayılı Tebliğ’e eklenen maddelere ilişkin uygulamalar hususunda aşağıdaki açıklamaların yapılması gerekli görülmüştür.

1) Dünya emtia piyasalarındaki konjonktürel fiyat dalgalanmaları, Dahilde İşleme Rejimi (DİR) kapsamında ihaç edecekleri ürünlerin temel girdilerini ithal eden ihracatçı firmalarımızın, “belge kapsamındaki CİF ithal tutarının FOB ihraç tutarına olan yüzde oranı olarak tanımlanan ve sektörel olarak farklılıklar göstermekle birlikte azami %80 olması gereken “döviz kullanım oranı” nı yakalayamamalarına neden olduğundan, İhracat: 2006/12 sayılı Tebliğe geçici madde olarak,

“Bu maddenin yürürlüğe girdiği tarihten önce düzenlenen, ihracat ve ithalat işlemleri kısmen ya da tamamen gerçekleştirilen dahilde işleme izin belgeleri için, Bakanlık (İhracat Genel Müdürlüğü) uluslararası emtia piyasalarındaki konjonktürel fiyat dalgalanmalarından dolayı bu oranları dönemsel ve sektörel olarak yükseltmeye veya düşürmeye yetkilidir. Bu durumda, Tebliğin 45 inci maddesinin birinci fıkrasının (ç) bendinin tatbikinde, belirlenen yeni döviz kullanım oranı esas alınır.”

hükmü eklenmiştir.

Bu çerçevede,

a) Bu maddenin yürürlüğe girdiği tarihten önce düzenlenen, ihracat ve ithalat işlemleri kısmen veya tamamen gerçekleştirilmiş olan dahilde işleme izin belgeleri için, döviz kullanım oranlarının dönemsel ve sektörel olarak belirlenebilmesi ve bu yeni oranlar dikkate alınarak belge taahhüt hesaplarının kapatılması hususunda Ekonomi Bakanlığı İhracat Genel Müdürlüğü yetkilendirilmiş bulunmaktadır.

b) Söz konusu hüküm, maddenin yürürlük tarihinden sonra düzenlenen veya yürürlük tarihinden önce düzenlenip belge kapsamında hiç ithalat ve ihracat gerçekleştirilmemiş olan DİİB’ler bakımından sonuç doğurmamaktadır.

c) Bu maddenin yürürlük tarihinden önce düzenlenen, ihracat ve ithalat işlemleri kısmen veya tamamen gerçekleştirilmiş olan belgeler için döviz, kullanım oranları; belge kapsamındaki ithal girdiye ve ihraç ürününe ilişkin fiyatların uluslararası emtia piyasalarında belge süresi boyunca gösterdiği değişiklikler dikkate alınarak yeniden tespit olunabilir. Bu aşamada, belge düzenlenme tarihinden belge süresi sonuna kadar geçen süreçte hem belge konusu ithal girdi hem de ihraç ürünü fiyatlarındaki değişimin yönü ve etkisi karşılaştırmalı olarak ölçülür. Aynca, ithal girdinin, DİİB hammadde sarfiyat tablosundaki oranlar çerçevesinde işlem görmüş ürün içerisindeki payı da dikkate alınır. Zira, ihraç eşyasının üretiminde ithal girdinin ne kadarlık bir paya sahip olduğu, belge kapsamında döviz kullanım oranının yeniden tespitine olan gereksinimi belirlemek bakımından önem arz etmektedir, bu itibarla, bu yönde olabilecek firma müracaatlarının, İhracatçı Birlikleri Genel Sekreterliklerince yapılacak seklörel bir ön araştırma sonrasında Bakanlığımıza intikali uygun olacaktır.

ç) Genel Müdürlük Makamından alınacak Onay ile yeniden belirlenecek döviz kullanım oranı, yalnızca ürünün konusu olduğu sektörde, tespit olunan belli bir peryod için geçerli olur.

d) İhracat:2006/12 sayılı Tebliğin “Dahilde işleme tedbirlerine uyulmaması” başlıklı 45 inci maddesinin birinci fıkrasının (ç) bendinde, belge kapsamında ithal edilen eşyanın tamamı ihraç edilen işlem görmüş ürünün elde edilmesinde kullanılmış olsa dahi döviz kullanım oranının “%80’i (İkincil işlem görmüş tarım ürünü taahhüdü içeren belgeler için %100’ü) geçmesi halinde, bu oranı aşan kısma tekabül eden ithalatla ilgili alınmayan verginin, ithal tarihi itibarıyla 4458 sayılı Gümrük Kanunu ile 6183 sayılı Amme Alacaklarının Tahsil Usulü Hakkında Kanun hükümlerine göre tahsil edileceği, ayrıca ithal edilen ve süresi içerisinde ihracı gerçekleştirilmeyen eşya için 4458 sayılı Kanunun 238 inci maddesi hükmü çerçevesinde müeyyide uygulanacağı hüküm altma alınmıştır. Bu itibarla, belge kapsamında yeni bir döviz, kullanım oranı tespit edilmesi durumunda, söz konusu bendin uygulanmasında bu yeni oıan dikkate alınacaktır.

2) İhracat: 2006/12 sayılı Tebliğe geçici madde olarak,

“Bu maddenin yürürlüğe girdiği tarihten önce düzenlenen dahilde işleme izin belgelerinde (taahhüt hesapları kapatılan ancak müeyyideleri tahsil edilmeyen belgeler dahil) ayniyet ve/veya ekspertiz raporu aranmasına, dönemsel ithalat kısıtlaması uygulanmasına ya da önceden ihracata tekabül eden miktarı aşmamak üzere ithalat yapılabilmesine ilişkin özel şartların bu maddenin yürürlük tarihinden önce yerine getirilememiş olması durumunda; belge kapsamında ithal edilen eşyanın ihraç edilen işlem görmüş ürünün bünyesinde kullanıldığının yeminli mali müşavir raporu ile tevsik edilmesi kaydıyla, söz konusu özel şartların yerine geldiği kabul edilebilir.”
hükmü eklenmiştir.

Bu kapsamda, söz konusu hüküm, bu maddenin yürürlüğe girdiği tarihten önce düzenlenen DİİB (taahhüt hesapları kapatılan ancak müeyyideleri tahsil edilmeyen belgeler dahil) için geçerli olup, yürürlük tarihi sonrasında düzenlenen belgeler açısından bir hüküm doğurmamaktadır.

Ayrıca, ihracat taahhüdünün tamamlanmasını müteakip ithalatın gerçekleştirilmesine dair özel şarta yönelik olarak, İhracat: 2011/1 sayılı “Tarım Ürünlerine İlişkin Dahilde İşleme Rejimi Genelgesi’ne aşağıda yer alan geçici madde Bakanlık Makamının 24/8/2015 tarihli ve 5069 sayılı Oluru ile dercedilmiş bulunmaktadır.

GEÇİCİ MADDE 5– Bu maddenin yürürlüğe girdiği tarihten önce düzenlenmiş Dahilde İşleme İzin Belgelerinde (taahhüt hesapları kapatılan ancak müeyyideleri tahsil edilmeyen belgeler dahil) “İşbu belge kapsamında yapılacak ithalatına ihracat taahhüdünün tamamlanmasını müteakip izin verilecektir.” hükmüne ilişkin özel şartın bu maddenin yürürlük tarihinden önce yerine getirilmemiş olması durumunda; belge kapsamında ithal edilen eşyanın ihraç edilen işlem görmüş ürünün bünyesinde kullanıldığının Yeminli Mali Müşavir Raporu ile tevsik edilmesi kaydıyla söz konusu özel şartın yerine geldiği kabul edilebilir.”

Dolayısıyla, itlıal edilen eşyanın ihraç edilen işlem görmüş ürünün bünyesinde kullanıldığının yeminli mali müşavir raporu ile tevsik edilmesi kaydıyla,

– Ayniyat Raporu alınması zorunluluğu getiren 22, 24, 54, 77 numaralı özel şartların,

– Ekspertiz Raporu aranmasına ilişkin 6, 14,40,69 numaralı özel şartların,

– Dönemsel ithalat kısıtlamasına ilişkin 27 ve 52 numaralı özel şartların,

– Önceden ihracata ilişkin 55 ve 109 numaralı özel şartların,

bahse konu Tebliğin yürürlük tarihi olan 20/06/2015 tarihinden önce (55 numaralı özel şartın 2011/1 sayılı Genelgede yapılan değişikliğin yürürlük tarihi olan 24/8/2015 tarihinden önce) yerine getirilememiş olması durumunda, belge ihracat taahhüdünün kapatılması imkanı tanınmıştır.

Bilgileri ve gereğini rica ederim.

Veysel PARLAK
Bakan a.
Genel Müdür

DAĞITIM:

Genel Sekreterlik
Akdeniz İhracatçı Birlikleri Genel Sekreterliği
Antalya İhracatçı Birlikleri Genel Sekreterliği
Denizli İhracatçılar Birliği Genel Sekreterliği
Doğu Anadolu İhracatçılar Birliği Genel Sekreterliği
Doğu Karadeniz İhracatçılar Birliği Genel Sekreterliği
Uludağ İhracatçı Birlikleri Genel Sekreterliği
Güneydoğu Anadolu İhracatçı Bitlikleri Genel Sekreterliği
İstanbul İhracatçı Birlikleri Genel Sekreterliği
İstanbul Maden ve Metaller İhracatçı Birlikleri Genel Sekreterliği
İstanbul Tekstil ve Konfeksiyon İhracatçıları Birliği Genel Sekreterliği
Karadeniz İhracatçıları Birliği Genel Sekreterliği
Orta Anadolu İhracatçı Birlikleri Genel Sekreterliği
Ege İhracatçı Birlikleri Genel Sekreterliği
Marmara Bölge Müdürlüğü
Batı Anadolu Bölge Müdürlüğü
Güney Anadolu Bölge Müdürlüğü
Doğu Karadeniz Bölge Müdürlüğü
Güneydoğu Anadolu Bölge Müdürlüğü
Doğu Anadolu Bölge Müdürlüğü
İç Anadolu Bölge Müdürlüğü
Bursa Ürün Denetmenleri Grup Başkanlığına
Bursa Ürün Denetmenleri Grup Başkanlığı
Giresun ürün Denetmenleri Gıup Başkanlığına
Giresun Ürün Denetmenleri Grup Başkanlığı
Denizli Ürün Denetmenleri Grup Başkanlığına
Denizli Ürün Denetmenleri Grup Başkanlığı
Antalya Ürün Denetmenleri Grup Başkanlığına
Antalya Ürün Denetmenleri Grup Başkanlığı

İhracat Genel Müdürlüğü İçin Tıklayınız.

Mevzuatlara Dönmek İçin Tıklayınız.

Uzmanlarımız Tarafından Hazırlanan Bu Çalışmalarda Verilen Bilgilerden Dolayı Şirketimizin Yasal Sorumluluğu Bulunmamaktadır. Belirli Bir Konuya İlişkin Olarak İlgili Danışmana Başvurulması Tavsiye Edilmektedir.

Scroll to Top