T.C.
EKONOMİ BAKANLIĞI
İhracat Genel Müdürlüğü
Sayı : 31429883-105.01 TELEFAKS
Konu : Dahilde işleme Rejimi hk.
10.03.2014/120001902
– TÜRKİYE İHRACATÇILAR MECLİSİ GEN. SEK. -İSTANBUL
– AKDENİZ İHR.BİR.GEN.SEK. -MERSİN
– ANTALYA İHR.BİR.GEN.SEK. -ANTALYA
– DENİZLİ İHR.BİR.GEN.SEK. -DENİZLİ
– DOĞU ANADOLU İHR.BİR.GEN.SEK. -ERZURUM
– EGE İHR.BİR.GEN.SEK. -İZMİR
– GÜNEYDOĞU ANADOLU İHR.BİR.GEN.SEK.-GAZİANTEP
– İSTANBUL İHR.BİR.GEN.SEK. – İSTANBUL
– İSTANBUL MADEN VE METAL.İHR.BİR.GEN.SEK. -İSTANBUL
– İSTANBUL TEKS.VE KONF.İHR.BİR.GEN.SEK. -İSTANBUL
– KARADENİZ İHR.BİR.GEN.SEK. – GİRESUN
– ORTA ANADOLU İHR.BİR.GEN.SEK. -ANKARA
– DOĞU KARADENİZ. İHR. BİR. GEN. SEK. -TRABZON
– ULUDAĞ İHR.BİR.GEN.SEK. -BURSA
İlgi: 31/05/2011 tarihli ve 120004097 sayılı yazımız.
Bilindiği üzere, Onaylanmış Madde Bilgileri Revizesi (MBR) ekranı firma kullanıcılarına açılmış bulunmaktadır. Ancak, MBR ekranının firma kullanıcılarına açılmasının bazı firmalarda ve İhracatçı Birlikleri Genel Sekreterliklerinde, miktar aşımına konu eşyanın serbest dolaşma giriş hükümleri çerçevesinde ithalatının yapılması halinde söz konusu aşıma ilişkin müeyyide uygulanmayacağı şeklinde kanaate neden olduğu müşahede edilmiştir.
Diğer taraftan, 17/01/2005 tarihli ve 2005/8391 sayılı Bakanlar Kurulu Kararı eki “Dahilde İşleme Rejimi Kararı”nın Dahilde İşleme Tedbirlerine Uyulmaması” başlıklı 22 nci maddesi,
“Dahilde işleme tedbirlerini, dahilde işleme rejimi ve belgede/izinde belirtilen esas ve şartlara uygun olarak yerine getirmeyenlerden; ……..
c) Belge/izin kapsamında izin verilen miktarın üzerinde ithalat yapılması halinde, bu kısma tekabül eden ithalattan doğan vergi,
ithal tarihi itibarıyla 4458 sayılı Gümrük Kanunu ile 6183 sayılı Amme Alacaklarının Tahsil Usulü Hakkında Kanun hükümlerine göre tahsil edilir. Ayrıca, ithal edilen ve süresi içerisinde ihracatı gerçekleştirilmeyen eşya için 4458 sayılı Kanunun 238 inci maddesi hükmü çerçevesinde gümrük vergilerinin 2 (iki) katı para cezası alınır ……”
hükmünü amir bulunmaktadır.
Bu kapsamda, aynı hüküm, mezkur Karar’a istinaden hazırlanan İhracat 2006/12 sayılı Dahilde İşleme Rejimi Tebliği’nin “Dahilde işleme tedbirlerine uyulmaması” başlıklı 45 inci maddesinde de yer almaktadır.
Ayrıca, anılan Tebliğ’e istinaden hazırlanarak 29/01/2008 tarihli ve 120000800 sayılı yazımız ekinde tüm İhracatçı Birlikleri Genel Sekreterliklerine gönderilen 2008/1 sayılı Dahilde İşleme Rejimi Uygulama Usul ve Esaslarına İlişkin Genelge’nin 49 uncu maddesinde, belgede kayıtlı miktarın üzerinde ithalat yapılması halinde, bu aşımın revize işlemine konu edilemeyeceği ve belge ihracat taahhüdünün kapatılması esnasında revize yapılan tarih itibarıyla miktar aşımı yapılıp yapılmadığının kontrol edilerek, yapılan kontrol neticesinde aşım yapıldığının tespiti halinde yukarıda belirtilen şekilde işlem tesis edilmesi gerektiğine ilişkin düzenleme yapılarak, revize yapılan tarih itibarıyla miktar aşımı yapıldığının tespiti halinde müeyyide uygulanması gerektiği hüküm altına alınmıştır.
Bu çerçevede, dahilde işleme izin belgesinde miktar aşımı yapılması halinde, Bakanlığımızca izin verilen miktarın üzerinde yapılan ithalatın serbest dolaşıma giriş rejimi kapsamında Kat’i ithalatının yapılmasının, gümrük mevzuatı çerçevesinde gümrük idaresi gözetiminde imhasının, gümrüğe terk edilmesi veya mahrecine iadesinin veya ihraç edilmesinin mezkur Karar’ın 22 nci maddesinde belirtilen müeyyidenin uygulanmasını bertaraf etmesi mümkün bulunmamaktadır.
Bilgileri ile belge kapsamında izin verilen miktarın üzerinde ithalat yapıldığının tespiti halinde anılan Karar’ın 22 nci maddesi, İhracat: 2006/12 sayılı Tebliğ’in 45 inci maddesi ile 2008/1 sayılı Genelge’nin 49 uncu maddesinde belirtilen esaslara göre işlem tekemmül ettirilmesi ve yukarıda yer alan hususun tüm üyelerimize duyurulması hususunda gereğini önemle rica ederim.
Özgür Volkan AĞAR
Bakan a.
Genel Müdür Yardımcısı
İhracat Genel Müdürlüğü İçin Tıklayınız.
Mevzuatlara Dönmek İçin Tıklayınız.
Uzmanlarımız Tarafından Hazırlanan Bu Çalışmalarda Verilen Bilgilerden Dolayı Şirketimizin Yasal Sorumluluğu Bulunmamaktadır. Belirli Bir Konuya İlişkin Olarak İlgili Danışmana Başvurulması Tavsiye Edilmektedir.