16.01.2025 Tarihli 32784 Sayılı Sayılı Resmi Gazete
TEBLİĞ
Tarım ve Orman Bakanlığından:
ETİL ALKOL VE METANOL ÜRETİCİSİ VE İTHALATÇISI FİRMALARIN YURT İÇİNDE DEPO AÇMASINA İLİŞKİN USUL VE ESASLAR HAKKINDA TEBLİĞ (TEBLİĞ NO: 2024/25)
Amaç
MADDE 1- (1) Bu Tebliğin amacı; etil alkol üretim tesisi dışında, ara depolama yapmak isteyen etil alkol üretim ve dağıtım yetkisini haiz firmalar ile gümrük işlemleri tamamlanıp millileşmiş etil alkol ve metanolün kullanıcı firmalara tesliminden önce ara depolama yapmak isteyen dağıtım yetkisini haiz ithalatçı firmaların, etil alkol veya metanol deposu açmasına ilişkin usul ve esasların belirlenmesidir.
Dayanak
MADDE 2- (1) Bu Tebliğ, 30/10/2011 tarihli ve 28100 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan Etil Alkol ve Metanolün Üretimi ile İç ve Dış Ticaretine İlişkin Usul ve Esaslar Hakkında Yönetmeliğin 18 inci maddesine dayanılarak hazırlanmıştır.
Tanımlar
MADDE 3- (1) Bu Tebliğde geçen;
a) Bakanlık: Tarım ve Orman Bakanlığını,
b) TADAB: Tarım ve Orman Bakanlığı Tütün ve Alkol Dairesi Başkanlığını,
c) Yönetmelik: Etil Alkol ve Metanolün Üretimi ile İç ve Dış Ticaretine İlişkin Usul ve Esaslar Hakkında Yönetmeliği,
ifade eder.
(2) Bu maddede belirtilmeyen tanımlar için ilgili diğer mevzuatta belirtilen tanımlar geçerlidir.
Genel esaslar
MADDE 4- (1) Etil alkol üretim tesisi dışında, ara depolama yapmak isteyen etil alkol üreticisi firmalar ile gümrük işlemleri tamamlanıp millileşmiş etil alkolün veya metanolün kullanıcı firmalara tesliminden önce ara depolama yapmak isteyen dağıtım yetkisini haiz ithalatçı firmalar, depo açmak için Tarım ve Orman Bakanlığından izin almak zorundadır.
(2) Etil alkol üreticisi ve ithalatçısı firmalar yurt içinde sadece denatüre edilmiş ambalajlı, kaplı veya dökme etil alkol deposu açabilir. Metanol ithalatçısı firmalar yurt içinde ambalajlı, kaplı veya dökme metanol deposu açabilir. Etil alkol ve metanol depoları aynı adreste birlikte açılamaz.
(3) Dökme etil alkol ve metanol depolarında hiçbir şekilde ambalajlama ve kaplara dolum yapılamaz.
(4) Etil alkol ve metanol deposu, sadece bu işe ayrılmış olmak zorundadır. Depolarda veya eklentilerinde başkaca bir faaliyet veya depolama yapılamaz.
(5) Her bir tank sadece denatüre edilmiş dökme etil alkol veya metanol depolanmasına tahsis edilmek zorundadır ve bu tanklar başka amaçla kullanılamaz.
(6) Kurulacak dökme etil alkol ve metanol deposunda kullanılacak tankların toplam kapasitesi 150 m³’ten fazla, 60 m³’ten az olamaz. Kullanılacak her bir depolama tankı en az 30 m³ kapasiteli olmak zorundadır.
(7) Depolarda kullanılacak tanklar yeni ve kullanılmamış olmak zorundadır.
(8) Depolarda, depo çıkış hatları üzerine Bakanlığın belirlediği noktalara ve teknik şartlara uygun sayaçlar takılmak ve bu sayaçlar Bakanlık bilişim altyapısıyla entegre olmak zorundadır. Tanklardaki alkol miktarının dışarıdan ölçülebilmesi için ölçüm aparatı takılmak zorundadır.
(9) Etil alkol ve metanol depolarında, ürün giriş çıkış miktarlarını gösterecek kayıtlar tutulmak zorundadır.
(10) Depolara ilişkin bilgiler, dağıtım uygunluk belgesi üzerinde gösterilir.
(11) Depolar birden fazla firma tarafından ortak kullanılamaz.
(12) Depolar dâhilinde gerçekleşen aykırılıklar, merkez işyerinde gerçekleşmiş kabul edilir.
Başvuru şekli ve inceleme
MADDE 5- (1) Etil alkol veya metanol deposu açmak isteyen firmalar, taleplerine ilişkin dilekçelerini aşağıdaki bilgi ve belgeleri içeren dosya ile birlikte Tütün ve Alkol Dairesi Başkanlığı (TADAB)’na sunmak zorundadır:
a) Depoya ait kira sözleşmesi veya deponun kendisine ait olduğunu gösterir belge.
b) Depoya ilişkin yerleşim planı.
c) Tankların üreticisi tarafından düzenlenmiş kapasitesini ve teknik özelliklerini gösterir belge veya proforma fatura.
ç) Yönetmeliğin 7 nci maddesinin birinci fıkrasının (ğ) ve (h) bentleri kapsamında borcu olmadığına ilişkin belge ve beyan.
(2) Depo açma izin başvurusu, dilekçe ve eklerinin Tütün ve Alkol Dairesi Başkanlığı (TADAB)’na sunulmasından itibaren otuz gün içinde incelenir. İnceleme sonrası tespit edilen eksiklikler yazılı olarak firmaya bildirilir. Bildirim tarihinden itibaren otuz gün içinde eksik bilgi ve belgelerin tamamlanmaması halinde başvuru işlemden kaldırılır.
(3) Başvuru dosyasında eksiklik bulunmayan firmalara altı ay geçerli depo açma ön izni verilir. Altı aylık süre içerisinde depo açma işlemlerinin tamamlandığının firma tarafından yazılı olarak bildirilmesi halinde, depo adreslerinde Bakanlıkça tespit ve inceleme yapılır. Yerinde yapılan tespit ve inceleme neticesinde;
a) Deponun uygun bulunması halinde faaliyet konusu etil alkol veya metanol depolanması olan, İşyeri Açma ve Çalışma Ruhsatının ibrazı kaydıyla firmaya depo açma izni verilir ve Dağıtım Uygunluk Belgesi tadil edilir.
b) Uygunsuzluk tespit edilmesi halinde bu durum başvuru sahibine yazılı olarak bildirilir ve uygunsuzluğun doksan gün içerisinde giderilmesi istenir. Belirtilen sürede uygunsuzluğun giderilmesi durumunda firmaya depo açma izni verilir ve Dağıtım Uygunluk Belgesi tadil edilir. Belirtilen sürede uygunsuzlukların giderilmemesi durumunda depo açma ön izni iptal edilmiş sayılır.
(4) Depo açma ön izin belgesi alan firmaların projelerini altı ay içinde tamamlayamaması durumunda, gerekçesini açıklayan dilekçe ile Tütün ve Alkol Dairesi Başkanlığı (TADAB)’na başvurması ve talebin uygun bulunması halinde bir defaya mahsus olmak üzere üç ay ek süre verilebilir. Belirtilen sürede projenin tamamlanmaması ve ek süre talep edilmemesi halinde depo açma ön izni iptal edilmiş sayılır.
Depoların kapatılması ve devri
MADDE 6- (1) Depoların kapatılması ve devri Bakanlık iznine tabidir.
(2) Etil alkol ve metanol deposunu kapatmak isteyen üretici ve ithalatçı firmalar stoklarındaki ürünlerin ve tankların değerlendirme şeklini belirtir dilekçe ile Tütün ve Alkol Dairesi Başkanlığı (TADAB)’na başvurmak zorundadır. Başvuru, Tütün ve Alkol Dairesi Başkanlığı (TADAB)’nca otuz gün içerisinde değerlendirilir.
(3) Etil alkol ve metanol depoları, Bakanlıktan üretim veya ithalat yetkisini haiz firmalara devredilebilir. Devre ilişkin talep, devreden ve devralan tarafından Yönetmeliğin 7 nci maddesinin birinci fıkrasının (ğ) ve (h) bentlerinde sayılan belgelerle birlikte dilekçe ekinde Tütün ve Alkol Dairesi Başkanlığına sunulur. Başvurusu uygun bulunanlara Tütün ve Alkol Dairesi Başkanlığı (TADAB)’nca devir izni verilir.
(4) Devir işlemlerinde tankların yeni ve kullanılmamış olması şartı aranmaz.
Yaptırımlar
MADDE 7- (1) Bu Tebliğ hükümlerine aykırı davrananlar hakkında 3/1/2002 tarihli ve 4733 sayılı Tütün, Tütün Mamulleri ve Alkol Piyasasının Düzenlenmesine Dair Kanunun ve 8/6/1942 tarihli ve 4250 sayılı İspirto ve İspirtolu İçkiler İnhisarı Kanununun ilgili maddelerinde hüküm altına alınan adli ve idari yaptırımlar uygulanır.
(2) Adli yaptırımı gerektiren fiillerin işlendiğinin tespiti halinde adli mercilere suç duyurusunda bulunulur.
Yürürlükten önce alınmış izinler
GEÇİCİ MADDE 1- (1) Bu Tebliğin yürürlüğe girdiği tarihten önce alınan izinler kapsamında yetkili alkol dağıtım firmaları tarafından kullanılan alkol depoları, bu Tebliğin 3 üncü maddesinin yedinci fıkrası hariç olmak üzere bu Tebliğin yayımı tarihinden itibaren altı ay içerisinde bu Tebliğ hükümlerine uyum sağlamak zorundadır. Bu süre içerisinde bu Tebliğ hükümlerine uyumlu hale getirilmeyen alkol depolarının depo açma izinleri iptal edilmiş sayılır.
Yürürlük
MADDE 8- (1) Bu Tebliğ yayımı tarihinde yürürlüğe girer.
Yürütme
MADDE 9- (1) Bu Tebliğ hükümlerini Tarım ve Orman Bakanı yürütür.
Uzmanlarımız Tarafından Hazırlanan Bu Çalışmalarda Verilen Bilgilerden Dolayı Şirketimizin Yasal Sorumluluğu Bulunmamaktadır. Belirli Bir Konuya İlişkin Olarak İlgili Danışmana Başvurulması Tavsiye Edilmektedir.