Search
Close this search box.

Garanti Kapsamında Yurtdışındaki Telefonların KDV ÖTV Hk

Kaydet
Lütfen kayıt yapmak için giriş yapınız. Kapat

T.C.
GELİR İDARESİ BAŞKANLIĞI
İSTANBUL VERGİ DAİRESİ BAŞKANLIĞI
(Mükellef Hizmetleri Katma Değer Vergisi Grup Müdürlüğü)

Sayı : 39044742-ÖTV 01.MADDE GENEL-745                                                 07/04/2014
Konu : Arızalı olup garanti kapsamında yurtdışındaki
satıcı firma tarafından değiştirilen telefonların ithalinde
KDV ve ÖTV ödenip ödenmeyeceği.

İlgide kayıtlı özelge talep formunda, firmanızca ithal edilen ve 24 ay garantili olarak yurt içinde teslim edilen iphone telefonların garanti süresi içinde arızalanması ve Türkiye’de tamiri mümkün olmadığından yurtdışı satıcı firmaya gönderilmesi, satıcı firma tarafından da bu telefonları tamir etmek yerine birebir aynı özelliklere sahip yeni bir imei numaralı cihazla değiştirerek Türkiye’ye gönderilmesi halinde, bu şekilde garanti kapsamında bedelsiz olarak yenilenen telefonların ithali aşamasında KDV ve ÖTV ödenip ödenmeyeceğinin bildirilmesi istenmektedir.

3065 sayılı Katma Değer Vergisi Kanununun;

1 inci maddesinin 1 ve 2 numaralı fıkralarına göre, Türkiye’de ticari, sınai, zirai faaliyet ve serbest meslek faaliyeti çerçevesinde yapılan teslim ve hizmetler ile her türlü mal ve hizmet ithalatının katma değer vergisine tabi olduğu,

10 uncu maddesinin (ı) bendinde ithalatta vergiyi doğuran olayın Gümrük Kanununa göre gümrük vergisi ödeme mükellefiyetinin başladığı, gümrük vergisine tabi olmayan işlemlerde ise gümrük beyannamesinin tescili aşamasında meydana geldiği hükme bağlanmıştır.
Diğer taraftan, 54 Seri No.lu KDV Genel Tebliğinin “Tüketicinin Korunması Hakkındaki Kanun İle İlgili Katma Değer Vergisi Uygulaması” başlıklı B/1 bölümünde, 4077 sayılı Tüketicinin Korunması Hakkındaki Kanuna göre, tüketiciler tarafından malların iade edilip bedellerinin geri verilmesinin istendiği durumlarda, satıcı tarafından ödenen bedellerin katma değer vergisi dahil tutarlarının tüketiciye iade edileceği, satıcıların işlemlerinin düzeltilmesi için iade edilen mal nedeniyle gider makbuzu düzenleyecekleri ve tüketiciden iade edilen mala ait fatura ve benzeri belgeyi bu makbuz ekinde geri alacakları, gider makbuzunda iade edilen malın katma değer vergisinin satış bedelinden ayrı gösterileceği ve bu miktarın indirim konusu yapılmak suretiyle işlemin düzeltileceği,

İade edilen malın yerine aynı veya başka bir malın verildiği durumlarda ise, satıcı tarafından yukarıda sözü edilen işlemlerin yanısıra bu defa verilen yeni mal için fatura ve benzeri belge düzenleneceği, dolayısıyla iade edilen malların yerine verilen yeni malların değerleri dikkate alınarak belge düzenleneceğinden, iade edilen mallar ile yeni verilen mallar arasında değer farkının olup olmamasının düzeltme işlemini etkilemeyeceği açıklanmıştır.

Öte yandan, 4760 sayılı Özel Tüketim Vergisi Kanununun 1 inci maddesinin (1) numaralı fıkrasının (c) bendine göre, Kanuna ekli (IV) sayılı listedeki malların ithalatı veya imal edenler tarafından teslimi bir defaya mahsus olmak üzere ÖTV’ye tabi tutulmuştur.

Kanunun 15 inci maddesinin (1) numaralı fıkrasına göre, 4077 sayılı Tüketicinin Korunması Hakkında Kanun hükümleri saklı kalmak üzere, (II) sayılı listedeki kayıt ve tescile tabi olan malların kayıt ve tescil edildikten sonra iade edilmesi hali hariç, malların iade edilmesi, işlemin gerçekleşmemesi, işlemden vazgeçilmesi veya diğer nedenlerle matrahta değişiklik vuku bulduğu ya da yersiz veya fazla vergi hesaplandığı hallerde vergiye tabi işlemleri yapmış olan mükellefler; bunlarla ilgili borçlandıkları ya da ödedikleri vergiler için değişikliğin mahiyetine uygun şekilde ve meydana geldiği dönem içinde düzeltme yapabilirler, bu vergiden mahsup edebilirler veya iade talebinde bulunabilirler. Şu kadar ki, iade olunan malların fiiilen işletmeye girmiş olması, yersiz veya fazla ödenen verginin alıcıya iade edilmesi ve bu işlemlerin defter kayıtları, belgeler ile beyannamede gösterilmesi şarttır.

Buna göre, ÖTV Kanununa ekli (IV) sayılı liste kapsamındaki malların ithali ÖTV’ye tabi olup, söz konusu malların garanti kapsamında ithalinin yapılması bu şekilde işlem tesis edilmesine engel teşkil etmemektedir. Ancak, Kanunun 15/1 maddesi uyarınca, mükelleflerin garanti kapsamında teslim ettikleri malların iade edilmesi halinde, maddede belirtilen şartlarla düzeltme talebinde bulunmaları mümkündür.

Ayrıca, iadesi yapılan malın ithali sırasında ödenen ÖTV’nin bu vergiye muhatap olanlara iadesi ile ilgili olarak Gümrük Kanunu çerçevesinde işlem tesis edilmesi gerekmektedir.

Yukarıda yer alan hüküm ve açıklamalar çerçevesinde;

1) Arızalı cep telefonları daha önce bu cihazların satışını gerçekleştiren firmanız tarafından gider makbuzu düzenlenmek suretiyle 54 Seri No.lu KDV Genel Tebliğindeki usul ve esaslar çerçevesinde nihai tüketicilerden alınacaktır.

Bu şekilde toplanan cep telefonlarının firmanızca yürürlükteki Gümrük Mevzuatının ihracat hükümlerine uygun bir şekilde yurtdışındaki firmaya tesliminde ise KDV Kanununun 11/1-a ve 12 nci maddelerine göre ihracat istisnasından yararlanılabilecektir.

2) Arızalı telefonların yeni telefonlarla değiştirilmesi amacıyla yurtdışından getirilen telefonların ithali, KDV ve ÖTV ye tabi tutulacaktır.

İthal edilen cep telefonlarının daha önce kendisinden arızalı telefonları alınan müşterilere tesliminde fatura ve benzeri belgeler düzenlenmek suretiyle genel hükümler çerçevesinde KDV hesaplanacaktır.

Diğer taraftan, ithalat sırasında ödenen KDV tutarları firmanızca KDV Kanununun 29 ila 34 üncü maddelerindeki düzenlemeler çerçevesinde indirim konusu yapılabilecektir.

Bilgi edinilmesini rica ederim.

(*) Bu Özelge 213 sayılı Vergi Usul Kanununun 413. maddesine dayanılarak verilmiştir.

(**) İnceleme, yargı ya da uzlaşmada olduğu halde bu konuya ilişkin olarak yanlış bilgi verilmiş ise bu özelge geçersizdir.

(***) Talebiniz üzerine tayin edilmiş olan bu özelgeye uygun işlem yapmanız hâlinde, bu fiilleriniz dolayısıyla vergi tarh edilmesi icap ederse, tarafınıza vergi cezası kesilmeyecek ve tarh edilen vergi için gecikme faizi hesaplanmayacaktır.

Mevzuatlara Dönmek İçin Tıklayınız.

Uzmanlarımız Tarafından Hazırlanan Bu Çalışmalarda Verilen Bilgilerden Dolayı Şirketimizin Yasal Sorumluluğu Bulunmamaktadır. Belirli Bir Konuya İlişkin Olarak İlgili Danışmana Başvurulması Tavsiye Edilmektedir.

Scroll to Top