Search
Close this search box.

Genelge 2000/13 – İthal Eşyasının Beyan Edilen Kıymeti Hk

Kaydet
Lütfen kayıt yapmak için giriş yapınız. Kapat

T.C.
BAŞBAKANLIK
GÜMRÜK MÜSTEŞARLIĞI
Gümrükler Genel Müdürlüğü

Sayı: B.02.1.GÜM.0.06.00.11.354/
Konu:

GENELGE
2000 / 13

İthal eşyasının beyan edilen kıymetinin gerçeklik ve doğruluğu hususunda tereddüt hasıl olması durumunda yapılacak işlemler aşağıda belirtilmiştir.

I – Gümrüğün denetlemesi altındaki eşyalar için;

Gümrük idaresince, Ek-1’de bir örneği yer alan ve asgari hangi bilgileri içereceği belirtilen yazı beyan sahibine tebliğ edilir. Verilecek süre içerisinde beyanda bulunan tarafından gümrük idaresine;

A) İstenilen bilgi ya da belgeler verilmiş ise; aşağıda belirtilen şekilde işlem yapılır:

1. Bunlar, kabul edilebilir nitelikte ve beyan edilen kıymetin fiilen ödenen veya ödenecek fiyatla aynı olduğunun kesin olarak belirlenmesine olanak sağlıyorsa, beyanda bulunan tarafından verilen bu bilgi ve belgeler mükellefe tebliğ edilen (Ek-1’deki) yazı ile birlikte gümrüğün işlem dosyasına konulur ve bu suretle gümrük vergisine esas alınacak kıymet Satış Bedeli Yöntemi’ne göre belirlenir.

2. Verilen bilgi yada belgeler kabul edilebilir nitelikte değil ve fiilen ödenen veya ödenecek fiyatın belirlenmesine imkan sağlamıyor ya da beyan edilen kıymetin doğruluğunu ispat için yeterli değil ise; beyan edilen kıymetin fiilen ödenen veya ödenecek fiyat olduğunun beyanda bulunan tarafından ispatlanamaması gerekçeleriyle, (gerek görülmesi halinde bilgi ve belgelerin doğruluğu da araştırılarak varılacak sonuca göre işlem tesis edilir) Satış Bedeli Yöntemi’nden bunu izleyen Aynı (yoksa Benzer) Eşyanın Satış Bedeli Yöntemine geçilerek gümrük kıymeti belirlenir. Bu durumda, tespit edilen hususlar belirtilmek ve verilen bilgi ve belgeler eklenmek suretiyle “Gümrük Vergileri ile İlgili Karar” düzenlenir ve Gümrük Yönetmeliğinin ilgili maddelerine göre gerekli işlemler yerine getirilir.

3. Beyanda bulunan tarafından verilen belgelerin gerçek ve doğruluğundan, dolayısıyla beyan edilen kıymetin fiilen ödenen veya ödenecek fiyat olup olmadığından şüpheleniliyor ise; (örneğin; aynı satıcı firmanın aynı veya yakın tarihte aynı eşya için iki ayrı fiyat içeren faturasının bulunması gibi somut gerekçeler olması halinde) Ek:2’de bir örneği yer alan Kıymet Araştırma Talebi düzenlenir ve düzenlendiği tarihten itibaren 10 iş günü içinde Başmüdürlüğe gönderilir. Başmüdürlükçe yapılan inceleme sonucuna göre, araştırma yapılmasına gerek bulunur ise; araştırma yapılmak üzere mütalaasıyla birlikte Müsteşarlığa (Gümrükler Genel Müdürlüğüne) gönderilir. Aksi halde, kıymetin nasıl tespit edilmesi gerektiği belirtilmek suretiyle bu araştırma talebi gümrük idaresine geri çevrilir. (Kıymet Araştırma Talebi’nin kullanılmasıyla ilgili Ek:2/a’daki açıklamalara bakınız.)

4. Beyanda bulunan, kendisine verilen cevap süresi içinde yazılı olarak başvurarak istenilen bilgi ya da belgeleri temin edebilmek için süre talebinde bulunursa gümrük idaresince uygun görülmesi şartıyla bu talep kabul edilir. Verilen süre dilekçe üzerinde belirtilir ve bunun altına bilgi alındığına dair beyanda bulunanın imzası alınır. Bu süre, başvuru tarihini izleyen günden başlamak üzere 30 günden fazla olamaz. Ancak bu süre içinde yeniden yazılı başvuru yapılarak geçerli bir sebep gösterilmesi ve gümrük idaresince kabulü şartıyla aynı şekilde başvuru tarihinden itibaren bu süre 30 gün daha uzatılabilir.

Bu Genelgede belirtilen süreler hiçbir zaman eşyanın geçici depolama yeri, antrepo ya da gümrüğün denetimi altındaki diğer yerlerde bekleme sürelerini uzatmaz. Bu süreler verilmiş ancak, eşyanın geçici depolama yeri, antrepo ve diğer yerlerde bekleme sürelerinin geçirilmemesi için eşyanın ithali isteniyorsa, Gümrük Yönetmeliğinin 881’inci maddesinde belirtilen koşullarla eşyanın çekilmesine izin verilir. Ancak, vergi tahakkukunun kesinleşmesinden önce idare ile yükümlü arasında çıkan uyuşmazlık yürürlükteki yasaklık ve kısıntı hükümlerini ihlal eder mahiyette olduğu takdirde, mezkur madde hükmü uygulanmaz.

B) İstenilen bilgi ya da belgeler verilmemiş ise;

Bilgi ya da belgeler, kendisine verilen süre içerisinde beyanda bulunan tarafından gümrük idaresine verilmez ise, gümrük kıymeti, yukarıda A/2’de açıklandığı gibi belirlenir.

II- Gümrüğün Denetlemesi Dışındaki Eşyalar İçin;

Serbest Dolaşıma Giriş Rejimine tabi tutulmuş eşyanın belgeleri üzerinde, kıymet açısından sonradan yapılan inceleme neticesinde de, kıymet tespit usul ve esasları buraya kadar açıklandığı gibi olmakla beraber, kıymetin eksik beyan edildiğinin anlaşılması halinde Gümrük Kanununun 197/2’nci maddesine göre işlem tesis edilir.

Bilgi edinilmesi ve gereğini rica ederim.

EKLER:

EK-1 Tebligat Örneği (1 sayfa)

EK-2 Kıymet Araştırma Talebi (2 sayfa)

DAĞITIM:

Tüm Merkez ve Taşra Teşkilatına


EK-1
T.C.
BAŞBAKANLIK
GÜMRÜK MÜSTEŞARLIĞI
Gümrükler Genel Müdürlüğü

SAYI :

KONU:

…./…../200..

…………………………………..

…………………………………..

………………….

……………………….. Müdürlüğünde adınıza tescilli …./…./200.. tarihli, ……………..sayılı giriş beyannamesi muhteviyatı eşyanın kıymet yönünden kontrolü neticesinde;

…………………………………………………………………………………………………………

……………………………………………………………………………………………………….

……………………………………………………………………………………………………….

……………………………………………………………………………………………………….

………………………………………………………………………………………………………. tespit edilmiştir.

Bu durumda, söz konusu beyanname muhteviyatı eşyalarla ilgili beyan edilen kıymetin gümrük kıymeti olarak kabul edilmesi hususunda tereddüte düşülmüştür.

Açıklanan nedenlerle, bu yazımızın tebliğ tarihinden itibaren 45 gün içinde aşağıda belirtilen ek bilgi ya da belgelerin gönderilmesi veya söz konusu belgelerle birlikte başvurulması halinde, kıymet hususu yeniden incelenecektir. Aksi halde mevcut bilgi ve belgelere göre değerlendirme yapılacaktır.
Gümrük kıymetinin tespiti sırasında geçecek sürenin beklenilmek istenilmemesi halinde Gümrük Yönetmeliğinin 881’inci maddesine göre işlem yapılması mümkündür.

Bilgi edinilmesini rica ederim.

İmza

(İdare Amiri)

İstenilen Bilgi ve Belgeler


EK-2
T.C.
BAŞBAKANLIK
GÜMRÜK MÜSTEŞARLIĞI
GÜMRÜKLER GENEL MÜDÜRLÜĞÜ

TALEP NO:

ZAMANAŞIMININ SON GÜNÜ:                                                                                     …./…../200..

KIYMET ARAŞTIRMA TALEBİ

Beyanname tarih-sayısı :

Mükellefin adı :

Fiili ithal tarihi :

Beyan edilen kıymet :

Eşyaya ait kıymet ………………………………………………………………………………………………………..

………………………………………………………………………………………………………..

Araştırma talebinin gerekçesi: …………………………………………………………………………………………………………

………………………………………………………………………………………………………..

…………………………………………………………………………………………………………

Bilgi talep edilecek ülke: …………………………………………………………………………………………………………

Talep edilecek bilgiye ait belgenin:

Sıra No:                                                         Belgenin Cinsi                                        Tarih Numarası:

Talep edilecek bilgi …………………………………………………………………………………………………….

:…………………………………………………………………………………………………….

…………………………………………………………………………………………………….

Açıklanan nedenle, söz konusu belgenin ve içeriğinin gerçeği yansıtıp yansıtmadığının araştırılması hususunu bilgilerine arz ederim.

İmza

(İdare Amiri)


EK. 2/a

EK: 2’DEKİ KIYMET ARAŞTIRMA TALEBİNE İLİŞKİN AÇIKLAMALAR

1. Gümrük idarelerince kıymet araştırma talebinde yer alan “Talep No” suna her cari yıl için 1’den başlamak üzere müteselsil sıra numarası verilir. Örneğin, 2000/1, 2000/2 … gibi

2. “Zamanaşımının son günü” mutlaka belirtilmelidir.

3. Beyanname tarih sayısı, mükellefin adı, eşyanın fiili ithal tarihi, beyan edilen kıymet doğru ve okunaklı yazılmalıdır.

4. “Eşyaya ait bilgiler” kısmına asgari, eşyanın ismi, GTİP’i, menşei ve ihraç ülkesi, miktarı ile benzeri diğer bilgiler yazılır.

5. “Araştırma talebinin gerekçesi” kısmına mutlaka araştırma yapılmasını gerektirecek somut gerekçeler yazılacaktır.

6. Talep edilecek bilgi ve bilgiye ait belgeler yazılır ayrıca, ek adedi belirtilir. (Ek’ler mutlaka okunaklı olmalıdır.)

7. Yukarıda belirtildiği şekilde olmak üzere Kıymet Araştırma talebi 4 nüsha düzenlenir ve 10 iş günü içinde asıl mütalaa ile 2. Nüshası bir yazı ekinde Gümrük İdaresi, ince bağlı bulunduğu Başmüdürlüğe gönderilir. 3. Nüshasi gümrüğünde oluşan işlem dosyasına, 4. Nüshası da gümrük idaresinde buna ilişkin açılacak ayrı bir dosyaya talep sıra numarasına göre konulur.

Kıymet Araştırma Talebinin konulduğu dosya gümrük idare amirlerinin görevlendireceği bir Müdür Muavini veya Şeflerden biri tarafından takip edilir. Bu dosya içerisinde yer alan araştırma talepleri ile ilgili olarak zamanaşımından, tekit ve takip edilmesinden ve sonuçlandığında işlemeden kaldırılmasından bu dosya konusu işle görevlendirilenler müteselsilen sorumludur.

8. Başmüdürlükler kendilerine intikal eden bu taleplerle ilgili her gümrük idaresi için ayrı bir dosya oluşturur ve asıl nüshayı mütalaasını belirterek, ivedilikle Müsteşarlığa (Gümrükler Genel Müdürlüğü’ne) gönderir.

Ancak Başmüdürlüklerce kıymet araştırma taleplerinin uygun görülmemesi halinde, konuya ilişkin gerekçe belirtilerek, bu talepler gümrük idaresine geri gönderilir.

9. Müsteşarlığına intikal eden araştırma talebi incelenir ve araştırma yapılmasına gerek görülmesi halinde gerekçe ile birlikte bu talep ilgili başmüdürlüğe gönderilir. Müsteşarlıkça araştırma yapılması halinde elde olunan bilgi ya da belgeler talep numarası da belirtilmek suretiyle Başmüdürlüğe intikal ettirilir.

Ticaret Bakanlığı için Tıklayınız.

Mevzuat için Tıklayınız.

Uzmanlarımız Tarafından Hazırlanan Bu Çalışmalarda Verilen Bilgilerden Dolayı Şirketimizin Yasal Sorumluluğu Bulunmamaktadır. Belirli Bir Konuya İlişkin Olarak İlgili Danışmana Başvurulması Tavsiye Edilmektedir.

Scroll to Top