Search
Close this search box.

Genelge 2000/47 – Tebliğe İstinaden Verilen Dahilde İşleme İzni Hk

Kaydet
Lütfen kayıt yapmak için giriş yapınız. Kapat

T.C.
BAŞBAKANLIK
GÜMRÜK MÜSTEŞARLIĞI
Gümrükler Genel Müdürlüğü

Sayı: B.02.1.GÜM.0.06.00.37.1091-1618
Konu:

GENELGE
2000/47

Bilindiği üzere, İhracat: 2000/6 sayılı Dahilde İşleme İzni Hakkında Tebliğ, 11.03.2000 tarih ve 23990 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe girmiştir. Anılan Tebliğ kapsamında gerçekleştirilecek gümrük işlemleri aşağıda belirtilen şekilde yerine getirilecektir.

1) Gümrük Yönetmeliğinin 81 nolu Ek’inde yer alan ve her türlü giriş, çıkış, transit işlemlerini yapmaya yetkili kılınan gümrük idareleri, ihracat: 2000/6 sayılı Tebliğ kapsamındaki Dahilde İşleme İzin taleplerini de doğrudan değerlendirip sonuçlandırır.

2) İhracat: 2000/6 sayılı Tebliğ’in 4 üncü maddesinde belirtilen işlemlere ilişkin izin, yetkili gümrük idareleri tarafından, gümrük giriş beyannamesinin üzerine, izin süresini de içerecek şekilde kayıt düşülmek suretiyle verilir.

İhracat : 2000/6 sayılı Tebliğ’e istinaden verilen Dahilde İşleme İzni ile geçici girişine izin verilen eşya için, bu Genelgenin yürürlüğe girdiği tarihten başlamak ve Genelgeye ekli örneğe uygun olarak düzenlenmek kaydıyla 2 nüsha taahhütname alınır. Taahhütnamenin 1 nüshası giriş beyannamesine eklenir, diğer nüshası ise mükellefine verilir

İhracat : 2000/6 sayılı Tebliğin 4 üncü maddesinde belirtilen işlemler için gümrük beyannamesi üzerinden verilen söz konusu Dahilde İşleme İzinleri, bu Genelge’nin 2 no’lu Ek’inde yer alan Takip Defterine kaydedilerek takip edilir. Bu Genelge’nin yayımından önce İhracat : 2000/6 sayılı Tebliğ’e istinaden Dahilde İşleme İzni verilmiş olması halinde, bu izinler de Takip Defterine kaydedilir.

3) İhracat : 2000/6 sayılı Tebliğin   4 üncü maddesinde belirtilen Dahilde İşleme İzni ile ithal edilecek eşyanın ithaline:

a) Numunesinin alınması mümkün olmayan eşyanın, tanınmasına yarayacak özelliklerini ve gerek görülmesi halinde fotoğraflarını içeren bir tutanakla tespitinin yapılması;

b) İthalat Rejiminde ithali belli kurum ve kuruluşların müsaadesine bırakılmış mallardan olması halinde, ithalat esnasında bu kurum ve kuruluşların müsaadesinin aranması;

c) Bu Genelge’nin, 1 nolu Ek’inde belirtilen taahhütnamenin mükellefince verilmesi;

d) Girişi sırasında tahakkuk edecek gümrük vergilerini karşılayacak miktarda teminat alınması,

Kaydıyla izin verilir.

4) İhracat : 2000/6 sayılı Tebliğ’in 4 üncü maddesinin (a) bendi kapsamında ithali talep edilen eşya için, bu Genelge’nin 3 üncü maddesinde yer alan şartlara ilave olarak;

a) İbrazı talep edilen proforma fatura aslı ve noter onaylı Türkçe tercümesinin ibraz edilememesi halinde gümrük idaresince tespit edilecek kıymete göre eşyanın vergileri teminata bağlanır.

b) İhracat : 2000/6 sayılı Tebliğ’in 4 üncü maddesinin (b) bendi kapsamında ithali talep edilen ve kıymeti 10.000 ABD Dolarını aşmayan eşyanın ithalat ve ihracat gümrük işlemlerinde ekspertiz raporu aranmaz.

İhracat : 2000/6 sayılı Tebliğ’in 4 üncü maddesinin (b) bendi kapsamında ithali talep edilen ve kıymeti 10.000 ABD Dolarını aşan eşyanın ithalat gümrük işlemlerinde ise, eşyanın göreceği işçiliği, işçiliğin yapılacağı yeri ve yapılacak işlem için ne kadar süreye gereksinim duyulduğunu belirtir ilgili meslek odasından alınacak ekspertiz raporu aranır.

5) İhracat : 2000/6 sayılı Tebliğ’in 4 üncü maddesinin (a) bendine istinaden gümrük giriş beyannamesi üzerine verilen Dahilde İşleme İzni kapsamında numunesi alınarak veya tutanak tutularak ithal edilen eşyanın ihracına, ayniyetine uygun olarak ihraç edilen mamulün bünyesinde kullanıldığının tespiti kaydıyla izin verilir.

İhracat : 2000/6 sayılı Tebliğ’in 4 üncü maddesinin (b) bendine istinaden verilen Dahilde İşleme İzni kapsamında numunesi alınarak veya tutanak tanzim edilerek ithal edilen eşyanın ihracına,

a) Eşyanın ithali sırasında bu Genelgenin 4. Maddesinin (b) bendine göre ilgili meslek odası tarafından ekspertiz raporu aranması halinde bu eşyanın çıkışında girişte sözü edilen işçiliği gördüğüne dair ilgili meslek odasından alınacak ekspertiz raporunun alınması,

b) Türkiye’de gördüğü işçilik karşılığı bozdurulan döviz miktarını gösterir belgenin ibrazı,

Kaydıyla izin verilir

6) İhracat: 2000/6 sayılı Tebliğ kapsamında gerçekleştirilecek ihracat işlemlerinde, ilgili gümrük giriş beyannamesinin tescil tarih ve sayısı ile tescil işlemini yapan gümrük idaresi, gümrük çıkış beyannamesi üzerine kaydedilerek, gümrük giriş beyannamesinin bir örneği gümrük çıkış beyannamesine eklenir.

İhracat : 2000/6 sayılı Tebliğ’e istinaden verilen Dahilde İşleme İzni kapsamında çıkış işlemini yapan gümrük idaresi, bu işleme ilişkin gümrük çıkış beyannamesinin bir örneğini giriş işlemini yapan gümrük idaresine gönderir.

7) İhracat : 2000/6 sayılı Tebliğ kapsamında ithalat işlemlerini gerçekleştiren gümrük idaresi tarafından, Dahilde İşleme İzninin süresinin sona erdiği tarihten itibaren 7 gün içerisinde, izin sahibine bildirimde bulunularak, ithal edilen eşyanın ihraç edildiğinin tevsik edilmesi istenir.

İzin sahibinin söz konusu bildirimin kendisine ulaştığı tarihten itibaren 15 gün içerisinde Dahilde İşleme İzni ile ithal edilen eşyanın süresi içinde yurt dışı edildiğini tevsik etmemesi halinde, ilgili gümrük idaresince izin kapsamında alınmış olan teminatların tahsili cihetine gidilir.

8) İhracat : 2000/6 sayılı Tebliğ’in 4 üncü maddesinin (a) bendine istinaden verilen Dahilde İşleme İzni kapsamında yapılan ithalat işlemleri sırasında alınmış olan teminat, ithaline izin verilen eşyanın ayniyetine uygun olarak ihraç edilen mamulün bünyesinde kullanıldığının tespiti kaydıyla, ilgili gümrük müdürlüğünce iade edilir

İhracat: 2000/6 sayılı Tebliğ’in 4 üncü maddesinin (b) bendine istinaden verilen Dahilde İşleme izni kapsamında yapılan ithalat işlemleri sırasında alınmış olan teminat, numunesi alınarak veya tutanak tutularak ithal edilen eşyanın bu Genelge’nin 5 inci maddesi ile belirtilen esaslara uygun olarak ihraç edildiğinin tespiti kaydıyla, ilgili gümrük müdürlüğünce iade edilir.

9) Dahilde İşleme izinlerine İhracat : 2000/6 sayılı Tebliğ’in 6 ncı maddesine istinaden ek süre verilebilir.

Ek süre taleplerinin karşılanması için,

a) İhracat : 2000/6 sayılı Tebliğ’e istinaden geçici girişi yapılan ve taahhütnamede belirtilen kanuni sürenin bitiminden önce zorlayıcı sebep ve beklenmeyen hali belgeleyen (ilgili Kamu Kuruluşu, Cumhuriyet Savcılığı, Üniversite, Ticaret ve Sanayi Odasından alınacak) mücbir sebep belgesi ile birlikte mükellefince süre uzatım talebinde bulunulması,

b) İlgili gümrük idaresince oluşturulacak üç kişilik muayene heyetince en geç 15 gün içinde eşyanın;

i) Taahhütnamede belirtilen tahsis yerinde tahsis amacına uygun olarak kullanılıp kullanılmadığının,

ii) İlk giriş ayniyetine uygun olup olmadığının,

iii) Ayrıca ihracat amacıyla geçici girişine izin verilen eşya için üretilen mamüllerden ihracat yapılıp yapılmadığının, yapılmış ise çıkış beyannamelerinin tarih ve sayısı ile miktarının belirtilmesi suretiyle,

Tespiti yapılır.

10) İhracat : 2000/6 sayılı Dahilde İşleme İzni Hakkında Tebliğ hükümleri kapsamında geçici girişine izin verilen eşyanın, tahsis yerinde ve tahsis amacına uygun olarak kullanılmaması ile süresi içerisinde (Ek süre dahil) asli nitelikleri değişmeksizin (giriş ayniyetine uygun olarak) yurt dışı edilmemesi halinde, 4458 sayılı Gümrük Kanunu’nun 238ve 207 nci maddelerine göre işlem tesis edilir.

11) İhracat : 2000/6 sayılı Dahilde İşleme İzni Hakkında Tebliğ’in 7 nci ve 9 uncu maddelerinde yer alan istatistiki bilgilerin üçer aylık dönemler itibariyle Müsteşarlığımız Gümrükler Genel Müdürlüğüne gönderilmesi gerekmektedir.

Bilgi ve gereğini rica ederim.

Fethi Şahin HOROZ
Gümrükler Genel Müdürü

DAĞITIM:
Merkez ve Taşra Teşkilatına


EK-l(1)

İhracat : 2000/6 sayılı Dahilde İşleme İzni Hakkında Tebliğ Kapsamında Geçici Girişine İzin Verilecek Eşya İçin Alınacak Taahhütname Örneği

Taahhütname Tarih-Sayısı:

……/……/……. gün ve ………………. sayılı gümrük beyannamesiyle İhracat : 2000/6 sayılı Dahilde İşleme İzni Hakkında Tebliğ hükümleri kapsamında geçici girişine izin verilen eşyayı, kanuni sürenin son günü olan ……. / ……/ ……… tarihine kadar aşağıda belirtilen tahsis yerinde, tahsis amacına uygun olarak kullanacağımı ve belirtilen bu süre sona ermeden asli nitelikleri değişmeksizin (giriş ayniyetine uygun olarak) yurtdışı edeceğimi, elimde olmayan zorlayıcı sebeplerden veya beklenmeyen hal nedeniyle belirtilen bu süre içinde yurtdışı edemediğim takdirde, kanuni süre sona ermeden önce, ilgili kuruluştan alınan mücbir sebep belgesi ile birlikte süre uzatım talebinde bulunacağımı, gümrük idaresinin yapacağı bildirimi tebellüğ ettiğim tarihten itibaren 15 gün içerisinde Dahilde İşleme İzni ile ithal ettiğim eşyanın süresi içinde yurt dışı edildiğini tevsik eden belgelerle birlikte ilgili gümrük idaresine müracaat edeceğimi, bunlara uymadığım takdirde hakkımda, 4458 sayılı Gümrük Kanunu’nun 238 ve 207.maddeleri uyarınca işlem yapılmasını peşinen kabul ettiğimi beyan ve taahhüt ederim.

Adı ve Soyadı

Damga Pulu, Tarih ve imza

İhracat 2000/6 sayılı Tebliğ Kapsamında İthaline İzin Verilen Eşyanın :

1) Tahsis Amacı : ……………………………………………………………….

……………………………………………………………………..

………………………………………………………………………….

…………………………………………………………………….

2) Tahsis Amacına Uygun : ………………………………………………..

Olarak Kullanılacağı Yer

………………………………………………..

………………………………………………..

………………………………………………..

——————————————————————————–

(1) Takip Defteri örneğine ilişkin Ek:2 konulmamıştır.

Ticaret Bakanlığı için Tıklayınız.

Mevzuat için Tıklayınız.

Uzmanlarımız Tarafından Hazırlanan Bu Çalışmalarda Verilen Bilgilerden Dolayı Şirketimizin Yasal Sorumluluğu Bulunmamaktadır. Belirli Bir Konuya İlişkin Olarak İlgili Danışmana Başvurulması Tavsiye Edilmektedir.

Scroll to Top