Search
Close this search box.

Genelge 2000/56 – Gümrükler Genel Müdürlüğünce verilen BTB Hk

Kaydet
Lütfen kayıt yapmak için giriş yapınız. Kapat

T.C.
BAŞBAKANLIK
GÜMRÜK MÜSTEŞARLIĞI
Gümrükler Genel Müdürlüğü

Sayı: B.02.I.GÜM.0.06.00.09.259/2130
Konu:

GENELGE
2000/56

4458 sayılı Gümrük Kanunu ile buna bağlı Gümrük Yönetmeliği’nin Bağlayıcı Tarife Bilgisi (BTB) verilmesine ilişkin hükümleri çerçevesinde yapılacak işlemlerin esaslarını içeren 1 seri nolu Gümrük Genel Tebliği (Tarife) 15.08.2000 tarihli ve 24141 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanmıştır.

Dış ticaret erbabına daha iyi hizmet verebilmek amacıyla uygulamaya konulan BTB, bir gerçek veya tüzel kişinin yazılı talebi üzerine Gümrük Müsteşarlığı Gümrükler Genel Müdürlüğü tarafından verilen ve eşyanın Türk Gümrük Tarife Cetvelinde sınıflandırılmasına ilişkin 6 yıl geçerliliği olan idari bir karardır.

BTB uygulamasının amaçları şunlardır:

1. Sınıflandırma kurallarının doğru ve yeknesak bir şekilde uygulanması suretiyle sınıflandırmanın uyumlaştırılmasını temin ederek dış ticaret rejiminin dış ticaret erbabı arasında doğru ve eşit olarak uygulanmasını sağlamak,

2. Beyan sürecini ve gümrük işlemlerini hızlandırmak ve böylece gümrük denetimini ve uluslararası ticareti mümkün olduğunca kolaylaştırmak ve dış ticaret işlemlerinin maliyetini azaltmak,

3. Ticaret erbabı ile gümrük idaresi arasındaki eşyanın tarife pozisyonundan kaynaklanan ihtilafları azaltmak,

4. Gümrük işlemleri sırasında eşyanın sınıflandırılması probleminden kaynaklanan zaman kayıplarını azaltmak suretiyle yüksek riskli eşyanın denetimi ve muayenesine, bu eşyaların gümrük işlemleri sırasında yeterli zaman ayrılabilmesini dolayısıyla gümrük denetimlerinin seçimli ancak daha etkin yapılabilmesini sağlamak,

5. Dış ticaret erbabına eşyanın Türk Gümrük Tarife Cetvelinde sınıflandırılmasına ilişkin hukuki geçerliliği olan resmi bir bilgi sağlamak,

6. Uluslararası bir ticaret işleminin karlılığının ve uygulama imkanının önceden tahmin edilebilmesini sağlamak.

Bağlayıcı Tarife Bilgisi uygulamasının yukarıda belirtilen amaçlarına ulaşılabilmesi ve sistemin düzgün olarak işleyişinin sağlanabilmesi için Gümrükler Başmüdürlüklerince, Gümrük Müdürlüklerince ve muayene memurlarınca yapılacak işlemler aşağıda ayrıntılı olarak belirtilmektedir .

Gümrükler Başmüdürlüklerince Yapılacak İşlemler

l-Bağlayıcı tarife bilgisi başvuruları Gümrükler Başmüdürlüklerine yapılacak ve Başmüdürlükler başvuru formlarının kabulünden sorumlu olacaktır .

Başvuruyu kabul eden memur, başvuru formunun doldurulması zorunlu olduğu belirtilen kutuların tam olarak doldurulup doldurulmadığını ve eklerinin tam olup olmadığını kontrol ettikten sonra başvuru formunun 1 inci sayfasında yer alan ”SADECE RESMİ KULLANIM İÇİNDİR” başlıklı kutuyu ”Başvuru Referans No” bölümü hariç doldurup imzalayacaktır.

Daha sonra başvuru formu Gümrükler Başmüdürlüğü bünyesinde görevli bir muayene memuruna havale edilecek ve muayene memuru da eşyanın sınıflandırılacağı tarife pozisyonuna ilişkin görüşlerini ve varsa eşya ile ilgili diğer düşüncelerini başvuru formunun 2 inci sayfasında yer alan 9 uncu kutuya yazdıktan sonra imzalayacaktır. Başmüdürlükte görevli muayene memuru yoksa zaman kaybının önlenmesi için söz konusu kutu boş bırakılacaktır.

Başvuru formları ekleri ile birlikte bir üst yazı ile Gümrükler Genel Müdürlüğüne gönderilecektir .

2- Gümrükler Genel Müdürlüğünce verilen BTB’lerin gümrük idaresi nüshasının bir fotokopisi tüm Gümrükler Başmüdürlüklerine gönderilecektir. Başmüdürlükler kendilerine gönderilen BTB’leri Ek-l’de yer alan Bağlayıcı Tarife Bilgisi Takip Defterine kayıt ettikten sonra bir örneğini dosyasında muhafaza edecek ve bir örneğini de bağlantıları gümrük idarelerine göndereceklerdir.

3- Bağlayıcı tarife bilgilerinin mevcut durumlarında değişiklik (iptal edilmesi, geçersiz kılınması gibi) olduğu zaman, durumunda değişiklik yapılan bağlayıcı tarife bilgileri, referans numaraları ile birlikte Gümrükler Genel Müdürlüğünce Başmüdürlüklere bildirecektir. Başmüdürlükler de belirtilen değişiklikleri BTB Takip Defterinin ilgili sütununa ve ilgili BTB’nin gümrük idaresi nüshasının 12 nci kutusuna Ek-2’de belirtilen uygun durum kodunu işledikten sonra değişiklikleri mümkün olan en kısa sürede bağlantıları gümrük idarelerine bildireceklerdir.

Gümrük Müdürlüklerince Yapılacak İşlemler

-Gümrük Müdürlükleri, Başmüdürlükten kendilerine gönderilen BTB’leri, BTB Takip Defterine kayıt ettikten sonra muayene memurlarına tebliğ edecek ve muayene memurlarının ko1ayca erişebilecekleri şekilde dosyalayacaklardır.

2- Başmüdürlükten kendilerine bildirilen BTB’lerin durum değişikliklerini de yine aynı şekilde BTB Takip Defterine kayıt ettikten sonra muayene memurlarına tebliğ edecek ve söz konusu değişiklikleri ilgili BTB’nin 12 nci kutusuna uygun durum kodunu yazmak suretiyle işleyeceklerdir .

Muayene Memurlarınca Yapılacak İşlemler

l-Muayene memurları Gümrükler Genel Müdürlüğünce verilen her BTB’yi imza karşılığı alacak ve bunların fotokopilerinden kendi şahsi dosyalarını oluşturacaklardır.

2- Bağlayıcı Tarife Bilgisi, gümrük işlemleri sırasında beyan edilen eşya ile verilen bilgide tanımlanan eşya arasında her bakımdan uygunluk bulunduğu durumda geçerlidir. Muayene memuru, beyanname ve ekleri ile gerekirse eşya üzerinde yaptığı inceleme sonunda beyan edilen eşyanın BTB’de tanımlanan eşya ile aynı olduğunu tespit etmesi halinde BTB ‘ de belirtilen tarife pozisyonundan eşyanın gümrük işlemlerini gerçekleştirecektir. Ancak yapılan inceleme ve muayene sonunda muayene memuru, beyan edilen eşyanın BTB’ de tanımlanan eşyadan farklı olduğunu tespit etmesi ve beyan edilen eşyanın BTB’de belirtilen tarife pozisyonundan farklı bir pozisyonda sınıflandırılması gerektiği belirlemesi durumunda eşyanın girdiği tarife pozisyonundan gümrük işlemlerini gerçekleştirilecektir.

3. Muayene memurları, Gümrükler Genel Müdürlüğünce BTB verilmiş olan eşya ile aynı olan tüm eşyaları, BTB’de belirtilen tarife pozisyonunda sınıflandırmak suretiyle gümrük işlemlerini tamamlama konusunda dikkatli olacaklardır. Ayrıca eşyanın muayenesi sırasında BTB formunun 11 nci kutusunda varsa Gümrükler Genel Müdürlüğünün eşyanın gümrük işlemleri sırasında dikkat edilmesi gereken hususlar ile ilgili talimatlarını dikkate alacaklardır.

4. BTB verilmiş eşya Gümrük Yönetmeliğin 22 nolu eki olan Laboratuar Tahliline Tabi Tutulacak Eşya Listesinde yer alan bir eşya ise muayene memuru beyanname ve eki belgelerin incelenmesi ve gerekirse eşyanın muayenesi sonunda gümrüğe arz edilen eşyanın BTB ‘ de tanımlanan eşya ile aynı olduğunu tespit etmesi durumunda BTB Formunun 11 nci kutusunda aksi belirtilmedikçe tahlile göndermeyecektir.

5. Daha önce aynı eşya için verilmiş BTB bulunan bir eşyanın, BTB’de belirtilen tarife pozisyonundan farklı bir pozisyonda sınıflandırmak suretiyle işlem yapılmasından muayene memuru sorumlu olacaktır.

Bağlayıcı Tarife Bilgisi Takip Defterinin Doldurulması ve Diğer Hususlar

1. Gümrükler Genel Müdürlüğünce verilen bağlayıcı tarife bilgilerinin tüm gümrük idarelerince ve özellikle muayene memurlarınca takip edilebilmesi büyük önem arz etmektedir. Bu nedenle Ek-l’de bir örneği görülen Bağlayıcı Tarife Bilgisi Takip Defteri Gümrükler Genel Müdürlüğü, tüm Gümrükler Başmüdürlükleri ve Gümrük Müdürlüklerinde tutulacaktır. Bu deftere BTB Formunda yer alan bilgiler kaydedilecektir. Her BTB’ye bir referans numarası verilecektir. Referans numaraları ile ilgili ayrıntılı bilgi Ek-3’te dir. Tüm BTB’ler, BTB Takip Defterine takip kolaylığı açısından referans numaralarına göre kayıt edilecektir. Örneğin referans numarası TR 000021 olan bir BTB söz konusu defterin 21 sıra nolu satırına kaydedilecektir. BTB formunun 11 nci kutusunda yer alan Gümrükler Genel Müdürlüğünün eşyanın gümrük işlemleri sırasında dikkat edilmesi gereken hususlar ile ilgili talimatları söz konusu defterin ” Açıklamalar” sütununa kayıt edilecektir .

Ayrıca BTB Takip Defterine, verilen BTB’lerin gümrük işlemleri sırasında kullanılıp kullanılmadığının belirlenebilmesi ‘için ”BTB ‘nin Gümrük İşlemleri Sırasında İbraz Edilip Edilmediği” başlıklı sütun eklenmiştir. BTB, gümrük işlemleri sırasında hak sahibince gümrük idaresine arz edi1mesi durumunda söz konusu sütuna ibraz edildiğine ilişkin bilgi yazılacaktır. Gümrükler Genel Müdürlüğünce bağlayıcı tarife bilgisi sisteminin işleyişinin takip edilebilmesi ve gerekli tedbirlerinin alınabilmesi için verilen bilgilerin kullanım oranları önemli bir gösterge olacağından, gümrük müdürleri söz konusu sütunun düzenli bir şekilde doldurulmasının teminini sağlayacaklar ve eksiklikten doğrudan sorumlu tutulacaktır. Gümrükler Genel Müdürlüğü BTB’nin gümrük idaresine ibrazına ilişkin bilgileri üçer aylık dönemler halinde tüm gümrük idarelerinden isteyecektir.

2. Bağlayıcı tarife bilgisi uygulamasında, daha az vergi ödemek veya dış ticaret politikası önlemlerini hile ile aşmak gayesiyle gümrük işlemleri sırasında gümrüğe BTB’de belirtilen eşyadan farklı bir eşyanın arz edilerek ithal edilmek istenilmesiyle karşılaşılabilir. Sınıflandırma hilesine müsait eşya için verilen BTB’nin gümrük işlemleri sırasında dikkat edilmesi gereken hususlarla ilgili talimatlar ilgili BTB ‘nin 11 inci kutusunda yer almaktadır. BTB’de belirtilen eşyadan farklı olan ve farklı bir tarife pozisyonuna giren eşyanın ithal edilmesi teşebbüsünün tespit edilmesi halinde gerekli işlemler yapılacak ve durumdan Gümrükler Genel Müdürlüğü haberdar edilecektir.

Bilgi ve gereğini rica ederim.

Müsteşar a.

DAĞITIM :
Merkez ve Taşra Teşkilatına

EKLER:

Ek-l : BTB Takip Defteri Örneği

Ek-2: BTB Durum Kodları

Ek-3: BTB Referans Numaraları


EK-2

BAĞLAYICI TARİFE BİLGİSİ DURUM KODLARI

Bağlayıcı tarife bilgisi durum kodları, BTB veritabanı kurulduktan sonra bu veritabanına yüklenecek olan BTB Formunun 3. nüshası olan ”Gümrük İdaresi Nüshası-2”nin 12 nci kutusunda kullanılacaktır. Bu kodlar BTB veritabanını kullanacak olan gümrük idareleri ve diğer kullanıcılara, verilmiş olan BTB ‘lerin mevcut durumlarını yani iptal edilip edilmediği, geçersiz kılınıp kılınmadığı, geçerlilik süresinin dolup dolmadığı gibi hususlarda bilgi sağlayacaktır.

BTB veritabanı kuruluncaya kadar BTB’ler gümrük idarelerine BTB Formunun Gümrük İdaresi Nüshası ile bildirilecek ve bu fonun BTB durum kodu ile ilgili 12 nci kutusu boş olacaktır. Daha sonra Gümrük idareleri verilmiş olan BTB’lerin mevcut durumlarını Müsteşarlıktan kendilerine gelen bilgiler doğrultusunda uygun kodu yazmak suretiyle BTB’lerin mevcut durumlarını sağlıklı bir şekilde takip edeceklerdir.

DURUM KODU KODUN ANLAMI KODLARIN AÇIKLAMALARI
0/0 İptal edildi Bu kod BTB’nin, başvuru sahibinin verdiği yanlış veya eksik bilgiye dayanılarak verildiğinin tespiti halinde kullanılacak. Gümrükler Genel Müdürlüğü iptal edilen BTB’leri referans numarası ile birlikte Gümrük idarelerine bildirecek.
1/0 Geçerli BTB geçerlidir. İptal edildiği veya geçersizliği bildirilmeyen BTB’ler için otomatik olarak bu kod kullanılacaktır.
2/1 Geçersiz (Hatalı Sınıflandırma) Bu kod sınıflandırmada bir yanlışlık tespit edildiği (Hatalı sınıflandırma) zaman kullanılacaktır. Gümrükler Genel Müdürlüğünce bu durumdaki BTB’ler yenisi ile değiştirilecektir .
2/2 Geçersiz (Tarife Pozisyonu değişikliği nedeniyle geçersiz) Türk Gümrük Tarife Cetvelinde değişiklik (Tarife pozisyonu yapılması ve verilen bilginin söz konusu değişikliği nedeniyle değişiklikle getirilen hükümlere uymaması ile geçersiz) Dünya Gümrük Örgütünün uymakla yükümlü bulunduğumuz nomanklatür, izahname ve tarife pozisyonlarına ilişkin kararlarındaki bir değişikliğe uymaması durumlarında kullanılacaktır. Bu durumdaki BTB’ler için tekrar başvurulması halinde yenisi verilecektir.
3/0 Geçersiz (Geçerlilik süresinin dolması nedeniyle) Bu kod BTB’nin 6 yıl olan geçerlilik süresi dolduğu

zaman kullanılacaktır.

 


EK-3

BAĞLAYICI TARİFE BİLGİSİ BAŞVURU REFERANS NUMARASI, BAŞVURU TARİHİ, BTB REFERANS NUMARASI VE BTB’NİN GEÇERLİLİĞİNİN BAŞLAMA TARİHİ

  1. Her başvuruya bir referans numarası verilecektir. Bu numara başvuruyu belirten B harfi ile başlayacak ve ilk iki rakamı verildiği yılın son iki rakamı olmak üzere 6 rakamdan oluşacaktır. Başvuru referans numarasının son 4 rakamı olarak Gümrükler Genel Müdürlüğü Tarife Şubesinde tutulacak olan Bağlayıcı Tarife Bilgisi Başvuru Kayıt Defterine kayıt edildiği sıra numarası alınacaktır. Örneğin başvuru referans numarası B 000001, başvurunun 2000 yılında yapıldığını ve GümrüklerGenel Müdürlüğü Tarife Şubesinin kaydına giren 1 inci başvuru olduğunu gösterir.

Başvuru tarihi olarak, başvurunun Gümrükler Başmüdürlüğünün evrak kaydına girdiği tarih olan BTB Başvuru Formunun birinci sayfasındaki resmi kullanım için ayrılan kutudaki kayıt tarihi alınacaktır.

Bağlayıcı tarife bilgisi başvuru tarihi ve başvuru referans numarasına ilişkin bilgi BTB Formunun 5 inci kutusunda yer alacaktır.

  1. BTB’nin referans numarası ise ülkemizin uluslararası kodu olan TR harfleri ile başlayacak ve ilk iki rakamı verildiği yılın son iki rakamı olmak üzere altı takamdan oluşacaktır. BTB onaylandıktan sonra Tarife Şubesinde ve tüm gümrük idarelerinde tutulacak olan BTB Takip Defterine kaydedilecektir. BTB referans numarasının son 4 rakamı olarak söz konusudeftere kayıt edildiği sıra numarası alınacaktır. Örneğin BTB referans numarası TR 000001, BTB’nin 2000 yılında verildiğini ve Gümrükler Genel Müdürlüğünce bu yılda verilen 1 inci BTB olduğunu gösterir

Bağlayıcı tarife bilgisinin geçerliliğinin başlama tarihi son imza tarihi olacaktır.

BTB Referans Numarası BTB Formunun 2 nci kutusunda, BTB’nin Geçerliliğinin Başlama Tarihi ise 3 üncü kutusunda yer alacaktır.

Ticaret Bakanlığı için Tıklayınız.

Mevzuat için Tıklayınız. 

Uzmanlarımız Tarafından Hazırlanan Bu Çalışmalarda Verilen Bilgilerden Dolayı Şirketimizin Yasal Sorumluluğu Bulunmamaktadır. Belirli Bir Konuya İlişkin Olarak İlgili Danışmana Başvurulması Tavsiye Edilmektedir.

Scroll to Top