Search
Close this search box.

Genelge 2001/11 – Serbest Dolaşıma Giriş Rejimi Hk

Kaydet
Please login

T.C.
BAŞBAKANLIK
GÜMRÜK MÜSTEŞARLIĞI
Gümrükler Genel Müdürlüğü

Sayı: B.02.1.GÜM.0.06.00.35.1032-5043
Konu:

GENELGE
2001/11

Müsteşarlığımıza intikal eden olaylardan, 4458 sayılı Gümrük Kanununun 177 nci maddesi uyarınca tasfiyelik hale gelen, hakkında ihale kararı alınmayan ve serbest dolaşıma giriş rejimine tabi tutulması talep edilen eşya için anılan Kanunun 240 ıncı maddesinde öngörülen para cezalarında, aynı Kanunun 244 üncü maddesinde belirtilen 1/3 oranında indirimin yapılıp yapılmayacağı hususunda tereddütler bulunduğu anlaşılmıştır.

Bilindiği üzere, 4458 sayılı Gümrük Kanunun 179 uncu maddesinden faydalanarak eşyanın serbest dolaşıma giriş rejimine tabi tutulması talebinin kabulü, tasfiyelik hale gelen eşyanın ihale ilanının yayımlandığı tarihe kadar gümrük idaresine başvurulması ve eşyaya ait tüm ithalat vergileri, cezalar ile ambarlama ve elleçleme giderleri ve diğer giderlerin üstlenilmesi koşuluna bağlanmıştır.

240 ıncı maddede, tasfiyelik hale gelen eşyanın, 179 uncu maddenin 1 inci fıkrası hükmüne göre serbest dolaşıma giriş rejimine tabi tutulmak istenilmesi halinde, eşyanın döviz cinsinden CIF değerinin %1’i oranında para cezasının Türk Lirası olarak alınması öngörülmüştür. Söz konusu eşyanın serbest dolaşıma sokulabilmesi, CIF değerin %1’i oranında cezanın ödenmesiyle doğrudan ilişkili olduğundan, bu cezaya itiraz edilmesi mümkün bulunmamaktadır.

Bu itibarla, söz konusu 179 uncu madde uyarınca üstlenilmesi zorunlu ve yukarıda açıklanan sebeple itiraz konusu olamayacak olan, 240 ıncı maddede yazılı para cezasından indirim yapılmaması gerekmektedir.

Bilgi ve gereğini rica ederim.

Müsteşar a.
H.Cahit SOYSAL
Gümrükler Genel Müdürü

DAĞITIM:

Merkez ve Taşra Teşkilatına

Ticaret Bakanlığı için Tıklayınız

Mevzuat için Tıklayınız.

Uzmanlarımız Tarafından Hazırlanan Bu Çalışmalarda Verilen Bilgilerden Dolayı Şirketimizin Yasal Sorumluluğu Bulunmamaktadır. Belirli Bir Konuya İlişkin Olarak İlgili Danışmana Başvurulması Tavsiye Edilmektedir.

Scroll to Top