Search
Close this search box.

Genelge 2001/2 – Türkiye Gümrük Bölgesi Hakkında

Kaydet
Lütfen kayıt yapmak için giriş yapınız.Kapat

T.C.
BAŞBAKANLIK
GÜMRÜK MÜSTEŞARLIĞI
Gümrükler Genel Müdürlüğü

Sayı: B.02.1.GÜM.0.06.00.35.1032-5018
Konu:

01.02.2001 
GENELGE
2001/2

Bilindiği üzere, 4458 sayılı Gümrük Kanununun 46’ıncı maddesi ; “1. Gümrüğe sunulan eşyaya, gümrükçe onaylanmış bir işlem veya kullanım tayin edilir.

2. Özet beyan kapsamındaki eşyaya, gümrükçe onaylanmış bir işlem veya kullanım belirlenerek, buna ilişkin işlemler;

a) Deniz yolu ile gelen eşya için, özet beyan verildiği tarihten itibaren kırk beş gün,

b) Diğer bir yolla gelen eşya için özet beyanın verildiği tarihten itibaren yirmi gün,

İçinde tamamlanır.

3. Şartlar gerektirdiği takdirde, Müsteşarlık 2’nci fıkrada belirtilen sürelerden daha kısa bir süre saptayabilir veya bu sürelerin uzatılmasına izin verebilir. Ancak, gerçek ihtiyaçları aşan süre uzatımı yapılamaz.” hükmünü amirdir.

Aynı Kanunun 177’nci maddesinin 1 numaralı bendinde, 178’inci madde hükümlerine göre tasfiye edilecek eşyalar sıralanırken (j) alt bendinde, ilgili maddelerinde yazılı süreleri dolduktan sonra beyan hak sahibine ya da Türkiye’deki temsilcisine yapılacak yazılı tebligata karşın, altmış gün içinde bulunduğu yerden kaldırılmayan gümrük gözetimi altında bulunan yerlere konulmuş transit eşyasına da yer verilmiştir.

Müsteşarlığımıza intikal eden olaylardan, kara, deniz ya da hava yoluyla bir hudut gümrüğüne gelen ve alıcısı serbest bölge adresli olan eşyanın transit eşyası sayılıp sayılmayacağı, başka bir ifadeyle yukarıda geçen (j) alt bendi kapsamında değerlendirilip değerlendirilmeyeceği konusunda tereddüt edildiği anlaşılmıştır.

Söz konusu Kanunun 152’nci maddesinde de belirtildiği üzere; serbest bölgeler, Türkiye Gümrük Bölgesinin parçaları olmakla birlikte, serbest dolaşımda olmayan eşyanın herhangi bir gümrük rejimine tabi tutulmaksızın ve serbest dolaşıma sokulmaksızın, gümrük mevzuatında öngörülen haller dışında kullanılmamak ya da tüketilmemek kaydıyla konulduğu, ithalat vergileri ile ticaret politikası önlemlerinin ve kambiyo mevzuatının uygulanması bakımından, Türkiye Gümrük Bölgesi dışında olduğu kabul edilen yerlerdir. Hudut gümrüğüne gelen eşyanın serbest bölgelere taşınması transit rejimi altında gerçekleşmektedir. Öte yandan adına hudut gümrüğüne eşyası gelen serbest bölge adresli firmanın vergi mükellefi olmaması nedeniyle Kanunun 179’uncu maddesi hükmünden istifade etmesi mümkün bulunmamaktadır.

Bu itibarla, hudut gümrüğüne gelen ve alıcısı serbest bölge adresli olan eşyanın transit statüsünde kabul edilmesi ve bu tür eşya ile ilgili olarak 4458 sayılı Gümrük Kanununun 177 maddesinin 1 numaralı bendinin (j) alt bendi uyarınca işlem yapılması; yani, söz konusu eşyanın ilgili maddelerinde yazılı süreleri dolduktan sonra alıcısına yapılacak yazılı tebligata karşın altmış gün içinde işlemlerinin tamamlanmaması durumunda tasfiye işlemlerine başlanılması uygun bulunmuştur.

Bilgi ve gereğini rica ederim.

Müsteşar a.
H. Cahit SOYSAL Genel Müdür
DAĞITIM: Merkez ve Taşra Teşkilatına

Ticaret Bakanlığı için Tıklayınız.

Mevzuat için Tıklayınız.

Uzmanlarımız Tarafından Hazırlanan Bu Çalışmalarda Verilen Bilgilerden Dolayı Şirketimizin Yasal Sorumluluğu Bulunmamaktadır. Belirli Bir Konuya İlişkin Olarak İlgili Danışmana Başvurulması Tavsiye Edilmektedir.

Scroll to Top