Search
Close this search box.

Genelge 2001/25 – Bedelsiz İthalat Tebliği nin Uygulaması Hk

Kaydet
Lütfen kayıt yapmak için giriş yapınız.Kapat

T.C
BAŞBAKANLIK
GÜMRÜK MÜSTEŞARLIĞI
Gümrükler Genel Müdürlüğü

  Sayı: B.02.1.GÜM.0.06.00.28.1355-5
Konu: Bedelsiz İthalat Tebliği’nin Uygulaması

G E N E L G E
2001/25

Bilindiği üzere, 4458 sayılı Gümrük Kanununa istinaden 05.02.2000 tarihli 23955 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanan 2000/53 sayılı Karar ile söz konusu Kararın uygulanmasına ilişkin olarak 20.02.2000 tarihli 23970 sayılı Resmi Gazete’de  yayımlanarak yürürlüğe giren  ” Bazı Şahsi Mahiyette Eşyanın Bedelsiz İthaline İlişkin Tebliğ (Bedelsiz İthalat Seri No:1)” gereğince Genel Müdürlüğümüz koordinatörlüğünde yetkili gümrük idarelerince sonuçlandırılacak olan işlemler aşağıda belirtilen şekilde yürütülecektir.

Bedelsiz ithal işlemleri aşağıda belirtilen, 5 ana grup altında toplanmaktadır.

 -Yurt dışında en az 24 ay ikamet ettikten sonra ikametgahlarını Türkiye’ye nakledenler tarafından yapılacak bedelsiz ithalat,

-Yurt dışındaki milli veya milletlerarası kadrolara atanıp da bu görevlerinden dönen kamu görevlileri tarafından yapılacak bedelsiz ithalat,

-Türk vatandaşlığına geçmek suretiyle ikametgahlarını Türkiye’ye nakledenler tarafından yapılacak bedelsiz ithalat,

-Türkiye’de yerleşik gerçek veya ticari amaç gütmeyen tüzel kişiler tarafından veraset yoluyla yapılacak bedelsiz ithalat,

-İşyeri nakli,

İşyeri nakli hariç bütün işlemlerde doğrudan gümrük idarelerine başvurularak işlemler tamamlanacak, işyeri nakli hususunda ise müracaat ve inceleme Genel Müdürlükçe sonuçlandırılacaktır.

  İşlemler, bizzat mükellefin “Bedelsiz İthalat  Müracaat ve İzin Formu”nun (EK-1) “Müracaat Bölümü”nü  doldurup imzalaması ve gerekli belgelerle birlikte ilgili gümrük idaresine müracaatı ile başlayacaktır.

İbraz edilen belgelerde eksiklik olması durumunda belgelerin tamamlanması için mükellefe iadesi, belgelerin muteberliğinden şüphe edilmesi durumunda mükellefe iade edilmeyip gerekçeleriyle birlikte en kısa sürede Genel Müdürlüğümüze ulaştırılması gerekmektedir. Eksiklik bulunmayan ve geçerli olan belgelerle başvurulması halinde, mükellefin, Bedelsiz İthalat Seri No:1 Tebliğ uyarınca, belgelerdeki bilgilerden hareketle bedelsiz ithal hakkının bulunup bulunmadığının tespitinin yapılması, söz konusu formun Müracaat Bölümünde beyan edilen bilgilerin ibraz edilen belgelerle  ayniyetinin kontrol edilmesi ve ithal edilmek istenen aracın muayene memurunca muayene ve tespitinin yapılması suretiyle Müracaat Bölümündeki araca ait bilgilerin doğruluklarının tespit edilmesinin ardından adı geçen formun Müracaat Bölümünün ilgili gümrük yetkilisince “bilgilerin doğruluğu onanmıştır” şerhiyle imzalanarak Genel Müdürlüğümüze fakslanması gerekmektedir.

Başvuru sırasında Müracaat ve İzin Formu’nun arka kısmına mükellefin Türkiye’deki ikamet adresi yazılacaktır. Ancak, bu sayfanın Genel Müdürlüğümüze fakslanmasına gerek bulunmamaktadır.

Genel Müdürlüğümüz Yurtdışında Yaşayan Vatandaşlar Şube Müdürlüğü tarafından, ilgili gümrük idaresince  fakslanan “Bedelsiz İthalat Müracaat ve İzin Formu” ndaki bilgiler esas alınarak bilgisayar kayıtlarından mükellefin son 5 (beş) yıl içinde bedelsiz ithal hakkını kullanıp kullanmadığının tespiti yapılacaktır. Anılan süre içinde bedelsiz ithal hakkını kullanmadığı tespit edilen mükellefin başvurusu uygun bulunarak, bilgisayardan alınacak izin numarası, söz konusu formun “İzin Bölümü”ne kaydedilip yetkili tarafından imzalanarak, ilgili gümrük idaresine fakslanacaktır. Mükellefin son 5 (beş) yıl içinde bedelsiz ithal hakkını kullanmış olduğunun tespit edilmesi veya bedelsiz ithalat yapmayacağına ilişkin başka geçerli bir nedenin bulunması halinde, söz konusu formun “İzin Bölümü”ne “İthalat Yapamaz” ibaresi ve nedeni yazılmak suretiyle yetkili tarafından imzalanarak, ilgili gümrük idaresine fakslanacaktır. Bu durumda, ilgili gümrük idaresi belgeleri mükellefe iade edecektir. Faksların teyitleri yazı ekinde ilgili gümrük idaresine gönderilecektir.

  “Bedelsiz İthalat Müracaat ve İzin Formu”ndaki bilgiler Genel Müdürlüğümüzde bilgisayara girileceğinden, söz konusu formun okunaklı ve eksiksiz doldurulması hususu önem arz etmektedir.

  Genel Müdürlüğümüzce üzerine ithal izin numarası yazılarak fakslanan forma istinaden, ilgili gümrükte gümrük beyannamesinin 44 No’lu “Ek Bilgi Belge ve İzinler” bölümüne izin numarası kaydedilip beyannamenin diğer bölümleri doldurularak ithalat işlemi tamamlanacaktır. Mükellefin ithalattan vazgeçmesi halinde, Genel Müdürlüğümüzce fakslanan form üzerine “İptal Edilmiştir” ibaresi yazılacak ve form merkeze iade edilecektir.

 Bedelsiz ithal taleplerinin, eksik bilgi ve belge bulunmaması halinde aynı gün içinde sonuçlandırılması esas olacaktır.  Bu bağlamda, işlemleri aynı gün tamamlanabilecek miktardaki taleplerin kabul edilmesi gerektiğinden bu hususun mükellef tarafından da bilinmesi yönünde gümrük idarelerince gerekli tedbirler alınacaktır.

Bu durumda, ibraz edilen belgelerde eksiklik olması veya belgelerin doğruluğundan şüphe duyulması halleri dışında, araç geçici depolama yerine alınmayacak işlemleri sonuçlanana kadar gerekirse gümrük denetiminde tutulacaktır. Bu araçlardan, aynı gün içinde işlemi bitirilemeyenler ile yapılan muayene ve tespit sonucunda beyana uygun olmadığı tespit edilenler geçici depolama yerine alınacaktır.

İşlem hacmini aşan miktarda müracaat olması halinde ise talep kabul edilecek, ancak işlemlerine ertesi gün başlanmak üzere araç geçici depolama yerine alınacaktır.

Başvuru sırasında”Bedelsiz İthalat Müracaat ve İzin Formu”na ek olarak ibraz edilmesi gereken belgeler ve bunlarla ilgili dikkat edilmesi gereken hususlar aşağıda belirtilmektedir.

Öncelikle, gerekli belge asıllarının ibrazı zorunlu olup, incelemeler mutlaka belge asılları üzerinde yapılacaktır.

I- YURT DIŞINDA EN AZ 24 AY İKAMET ETTİKTEN SONRA İKAMETGAHLARINI TÜRKİYE’YE NAKLEDENLER TARAFINDAN YAPILACAK BEDELSİZ İTHALAT

 Yurtta bir takvim yılında (1Ocak-31 Aralık arası dönem) 6 (altı) aydan fazla kalmamış olmaları kaydıyla, yurt dışında en az 24 (yirmidört) ay (Türkiye’de bir takvim yılında 45 güne kadar kalışlar yurtdışındaki ikamet süresinden sayılır.) ikamet ettikten sonra ikametgahlarını Türkiye’ye nakledenler, ikametgahlarını naklettikleri son giriş tarihinden en az 6 (altı) ay öncesinden beri yurt dışında bulundukları ülkede adlarına kayıtlı, adlarına kaydının yapıldığı yıl itibariyle (kayıt ve  model  yılı  dahil)  3  yıldan  eski olmayan kullanılmış motorlu ve motorsuz özel kara nakil vasıtalarından bir adedi (karavan dahil) ile motosikletten bir adedini ithal edebileceklerdir.

 Bedelsiz ithal başvurusunda bulunan kişilerin, 18 yaşını bitirmiş oldukları tarihten itibaren, yurtta bir takvim yılında toplam 6 (altı) aydan fazla kalmamış olmaları kaydıyla yurt dışında en az 24 (yirmidört) ay ikamet etmiş olmaları gerekmektedir.

Çifte vatandaş statüsünü haiz kişiler yurda kesin dönüş yapsalar dahi dönüş yaptıkları ülkedeki oturma izinlerini iptal etmeleri mümkün olmadığından kesin dönüş yoluyla bedelsiz otomobil ithal hakkına sahip bulunmamaktadır.

Yurda son giriş tarihinde geçerli oturma izni  bulunmayan kişiler için, oturma izinlerinin bitim tarihinden geriye doğru 24 aylık net kalışlarının hesaplanması gerekir. Oturma izninin kontrolü, pasaporttaki vize tarihlerine veya oturma izni belgesine göre yapılacaktır. Vize ve oturma izni bulunmayanlar, yurtdışında 24 ay çalışıp kazanç elde ettiklerini belgeleyebilmeleri halinde bu haktan yararlandırılır.

Zayi veya değişme nedeniyle eski pasaportlarını ibraz edemedikleri için yurt dışında en az 24 (yirmidört) ay ikametlerini ispat edemeyenlerden en az son 24 aydır çalışıp ücret aldıklarına ilişkin belgeler aranacaktır.

Yurt dışındaki ve yurt içindeki kalış sürelerinin hesaplanmasında ve ikamet naklinden önceki Türkiye’ye son giriş tarihinin tespitinde, ilgililerin pasaportlarındaki giriş çıkış kaşeleri esas alınacaktır, bu kaşelerin eksik olması halinde bunlar tamamlattırılacaktır.

 Motorlu özel taşıt ve motosiklet ithalatında, aracın sahibi adına kaydının ve kullandığının tespiti için,  mülkiyet  belgesi ile  birlikte  trafik  belgelerinin  aslı  veya 6 (altı) ay kullanıldığına dair sigorta belgesinin ibrazı istenecektir.

Motorlu özel taşıtların ithal başvuruları “aile ünitesi” esasına göre incelenecektir.”Aile ünitesi”nden, karı koca ve 18 yaşından küçük çocuklar anlaşılacaktır.

 Aile ünitesi esasının uygulandığı hallerde, Vukuatlı Nüfus Kayıt Örneğinin ibrazı zorunludur.

Motorlu veya motorsuz özel kara nakil vasıtası ithali aile ünitesine tanınır. Verilen bedelsiz ithalat hakkı, şahsın taşıması gereken şartlara bağlı olduğundan otomobil ithal başvurusu hak sahibi tarafından bizzat yapılır ve eşlerden biri diğeri adına kayıtlı aracı ithal edemez.

Eşlerden biri adına bedelsiz ithal izninin tanzim edildiği tarihten itibaren 5 yıl geçmedikçe diğer eş bedelsiz ithal talebinde bulunamayacağı için, bedelsiz ithal talebinde bulunan kişinin eşi, örneği aşağıda gösterilen “Beyanname/Taahhütname” yi Türkiye’de Noterler, yurt dışında T.C. Konsoloslukları nezdinde düzenlettirecektir.

  BEYANNAME/TAAHHÜTNAME

            Gümrük Müsteşarlığınca eşim …………………………………..adına………………………….için bedelsiz ithal izninin tanzimi tarihinden itibaren 5 (beş) yıl geçmedikçe bedelsiz ithal talebinde bulunmayacağımı beyan ve taahhüt ederim.

            …./…./200..

            Adı ve Soyadı

            İmza

 II- YURT DIŞINDAKİ MİLLİ VEYA MİLLETLERARASI KADROLARA ATANIP DA  BU GÖREVLERİNDEN DÖNEN KAMU GÖREVLİLERİ TARAFINDAN YAPILACAK BEDELSİZ  İTHALAT

 Yurt dışındaki mili veya milletlerarası kadrolara atanıp da bu görevlerinden dönen kamu görevlileri (Bunlar için Türkiye’ye gümrük bölgesi dışında en az 24 ay ikamet şartı aranmaz) ikametlerinin naklinden önceki Türkiye’ye son giriş tarihinden en az 6 (altı) ay öncesinden beri adlarına kayıtlı ve kullandıkları motorlu ve motorsuz özel kara nakil vasıtalarından bir adedi (karavan dahil) ile motosikletten bir adedini ithal edebileceklerdir.

 Bu kişiler, Türkiye’ye son giriş tarihinden itibaren 6 (altı) ay içinde ithal konusu eşyanın teslim edildiği gümrük idaresine bizzat müracaat edeceklerdir. İrsaliye ile giren araçlar, bu belgede öngörülen süre içerisinde gümrük idaresinin denetimi altına alınmalıdır.

 İlgililerin ikametlerinin nakli, görev süresi, mahiyeti, kadrolu bir görev olup olmadığı  ve görev süresinin bitiminden sonraki giriş tarihinin tespiti, ilgililerin bağlı oldukları kurumdan alacakları görev yazıları ve pasaport kayıtları ile belirlenecektir.

 Motorlu özel taşıt ve motosiklet ithalatında, aracın sahibi adına kaydının ve kullanıldığının tespiti için, mülkiyet belgesi  ile  birlikte  trafik  belgelerinin  aslı  veya 6 (altı) ay kullanıldığına dair sigorta belgesinin ibrazı istenecektir.

Motorlu veya motorsuz özel kara nakil vasıtası ithali aile ünitesine tanınır. Eşlerden biri adına bedelsiz ithal izninin tanzim edildiği tarihten  itibaren 5  yıl  geçmedikçe  diğer  eş  bedelsiz ithal talebinde bulunamayacağı için, bedelsiz ithal talebinde bulunan kişinin eşi, örneği ilk  başlıkta gösterilen “Beyanname/Taahhütname” yi Türkiye’de Noterler, yurt dışında T.C. Konsoloslukları nezdinde düzenlettireceklerdir.

III- TÜRK VATANDAŞLIĞINA GEÇMEK SURETİYLE İKAMETGAHLARINI TÜRKİYE’YE NAKLEDENLER TARAFINDAN YAPILACAK BEDELSİZ İTHALAT

Türk vatandaşlığına geçmek  suretiyle  kanuni ikametgahını yabancı bir ülkeden Türkiye gümrük bölgesine kesin olarak nakleden kişilerin (evlilik suretiyle Türk vatandaşlığına  geçenler hariç)  ikametgahlarının  naklinden  önceki Türkiye’ye son  giriş tarihinden en az 6 (altı) ay öncesinden beri yurt dışında bulundukları ülkede adlarına kayıtlı ve adlarına kaydının yapıldığı yıl itibariyle (Kayıt ve model yılı dahil) 3 (üç) yıldan eski olmayan kullanılmış motorlu veya motorsuz özel kara nakil vasıtalarının ithalinde gümrük vergileri aranmaz. Bunların Türkiye gümrük bölgesi dışında 24 (yirmidört) ay ikamet etmeleri şart değildir.

 Göç tarihi ilgilinin Türk vatandaşlığına geçtiği tarihtir.

Göç suretiyle Türkiye’ye gelenlerin Türk vatandaşlığına geçtikleri tarih, Türk vatandaşlığına alınan kişiler adına nüfus kağıdının düzenlendiği tarihtir.

 Bu kişiler, Türk vatandaşlığına geçtikleri tarihten itibaren 6 (altı) ay içinde ithal konusu malların teslim edildiği gümrük idaresine bizzat müracaat edeceklerdir. İrsaliye ile giren araçlar, bu belgede öngörülen süre içerisinde  gümrük idaresinin denetimi altına alınmalıdır.

Göç eden kişinin göç tarihinden itibaren en az 6 (altı) ay önce ithal konusu taşıt aracına sahip olduğu hususunun tespitinde, mülkiyet belgesi ile birlikte trafik belgelerinin aslı veya 6 (altı) ay kullanıldığına dair  sigorta belgesinin ibrazı istenecektir.

 İthal başvuruları “aile ünitesi” esasına göre incelenecektir.”Aile ünitesi”nden, karı koca ve 18 yaşından küçük çocuklar anlaşılacaktır.

 Eşlerden biri adına bedelsiz ithal izninin tanzim edildiği tarihten itibaren 5 yıl geçmedikçe diğer eş bedelsiz ithal  talebinde bulunamayacağı için, bedelsiz ithal talebinde bulunan kişinin eşi, örneği ilk başlıkta gösterilen “Beyanname/Taahhütname” yi Türkiye’de Noterler, yurt dışında T.C. Konsoloslukları nezdinde düzenlettireceklerdir.

Türk vatandaşlığına geçmek suretiyle yerleşmek üzere Türkiye’ye göç eden kişilerden, müracaatlarında Vukuatlı Nüfus Kayıt Örneğinin ve Türkiye’de ikamet tesis ettikleri ilçenin  Kaymakamlığından alınacak ikamet belgesinin ibrazı istenecektir.

Bir Türk ile evlenerek Türkiye’ye yerleşmek üzere gelmiş bulunan yabancı uyruklu kadınlar, daha sonra Türk vatandaşlığına geçmeleri halinde göç hükümlerinden yararlanamazlar.

Türk vatandaşlığına geçmek suretiyle yerleşmek üzere Türkiye’ye gelen yabancılardan, geldikleri ülkenin uyruğunu muhafaza edenlerin talepleri, çifte tabiyetli olduklarına bakılmaksızın incelenecektir.

IV- TÜRKİYE’DE YERLEŞİK GERÇEK VEYA TİCARİ AMAÇ GÜTMEYEN TÜZEL KİŞİLER TARAFINDAN VERASET YOLUYLA YAPILACAK BEDELSİZ İTHALAT

  Türkiye gümrük bölgesi dışında yerleşik kişilerin ölümü ile Türkiye’de ikamet eden veya Türkiye’ye kesin olarak dönen Türk uyruklu mirasçılarına intikal eden kullanılmış bir adet motorlu veya motorsuz özel kara nakil vasıtası ithalinde gümrük vergileri aranmaz.

 Muafiyet mücbir sebepler saklı kalmak kaydıyla ölene aidiyetinin ve namlarına gelenlere intikalinin  kanaat verici resmi belgelerle ispatı şartıyla, veraset ilamı tarihinden itibaren 12 (oniki) ay içinde getirilen motorlu veya motorsuz özel kara nakil vasıtası için tanınır.

 Mirasçılar bedelsiz ithal talepleri için, veraset ilamı tarihinden itibaren 12 (oniki) ay içinde ithal konusu malların teslim edildiği gümrük idaresine bizzat müracaat edeceklerdir.

 İthal edilecek nakil vasıtası için, müracaat sırasında, yurt dışında bulunan mirasçıların T.C. Konsolosluklarınca onaylı, Türkiye’de ikamet eden mirasçıların ise Noter tasdikli “Feragat Mukavelesi” veya ithalatı gerçekleştirecek mirasçı adına noterde düzenlenmiş vekaletname ibraz etmeleri halinde işlemler gerçekleştirilecektir. (Değişik: Genelge 2001/25).

 Müracaat sırasında, ithal edilecek nakil vasıtası üzerindeki her türlü haklarından feragat  ettiklerine  dair,  yurt  dışında  bulunan  mirasçıların  Türkiye’de  bulunan mirasçı veya mirasçılar adına T.C. Konsolosluklarınca onaylı, Türkiye’de bulunan mirasçıların ise Noter tasdikli bir “Feragat Mukavelesi” vermeleri halinde, Türkiye’de bulunan mirasçılardan bir veya bir kaçının müracaatı üzerine işlem yapılacaktır.

Murisin ölümünden önce ithal konusu taşıt aracına sahip olduğu hususunun tespitinde, mülkiyet belgesinin ibrazı istenecektir.

Veraset ilamı ve mülkiyet belgesi yanında mirasçılardan ayrıca murise ait pasaport veya resmi mercilerce verilecek kimliği belirleyen belge, mirasçılara ait nüfus hüviyet cüzdanı örnekleri istenecektir.

Yabancı mahkemelerce verilen veraset ilamlarına istinaden yapılacak ithal taleplerinde müracaat süresinin başlangıç tarihi yabancı mahkeme kararlarının tenfiz tarihidir.

 Genel Müdürlükçe ithal izin numarası verilmesi sırasında Bedelsiz ithalat Müracaat ve İzin Formu’nun  İzin Bölümündeki açıklama kısmına “İş bu bedelsiz ithal izni fiili ithali sırasında veraset ve intikal vergisinin Türkiye’de ödendiğini tevsik eden belgenin ibrazı kaydıyla geçerlidir.”şerhi verilecektir.

 DİĞER HÜKÜMLER

  Pasaport yerine geçen belgeler, Nato Seyahat Emri, Lasse Passe v.b. belgelerdir. Pasaportlarda   giriş-çıkış   kaşelerinin   tam  ve  sayfalarının  eksiksiz  olmasına  dikkat edilmesi gerekmektedir. Pasaportun boş sayfaları da dahil olmak üzere tamamının fotokopisinin dosyasına takılması ve fotokopi ile aslının ayniyetinin kontrol edilmesi gerekmektedir. Formdaki pasaport no kutusuna pasaport üzerindeki altı haneli daktilo ile yazılmış olan numara yazılacaktır. (Örneğin: 8083/88 gibi) Seri No’lu matbu numaraya yer verilmeyecektir.

 İthal talebinde bulunan şahsın eşinden 5 yıl geçmedikçe araç ithal etmeyeceğine dair taahhütname alındığından ve verilen hakkın şahsın taşıması gereken şartlara bağlı olması nedeniyle bu durumdaki kişilerin eş ve çocuklarından kesin dönüş şartı aranmayacaktır.

 –  Bedelsiz İthalat Müracaat ve İzin Formu üzerindeki pasaportun verildiği tarih ve no bölümüne, eski pasaportun numarasının yazılmasına gerek bulunmamaktadır. Yalnızca mevcut kullanılan pasaporta ait bilgilerin yazılması yeterlidir.

  – Bazı Şahsi Mahiyette Eşyanın Bedelsiz İthaline İlişkin Tebliğ (Bedelsiz İthalat Seri No:1) ‘in  21’inci  maddesinde  “Bu Tebliğ’de belirtilen müracaat sürelerini ve yurtta 6 aydan fazla kalmama kaydını mücbir sebepler dikkate alınarak 30 güne (30 gün dahil) kadar uzatmaya ilgili gümrük idareleri yetkilidir.” ibaresi yer almaktadır. Mücbir sebepler dahilinde 30 günden fazla uzatma gerektiren durumlarda mükellefçe Genel Müdürlüğe başvurulması gerekmektedir. Bu tür talepler Genel Müdürlükçe değerlendirilerek sonuca bağlanacaktır.

– Eşlerin yurt dışında boşanmış olması halinde, boşanma kararının Türkiye resmi makamlarınca da onaylanmış olması gerekmektedir. Bu durum “aile ünitesi” uygulamasında önem arz etmektedir. Mahkemeye başvurulmuş olması veya mahkemenin devam ediyor olması halinde aile ünitesi uygulaması terk edilmeyecek, diğer eşten Beyanname/Taahhütname alınmadan işlem yapılmayacaktır.

– Genel Müdürlükçe bilgisayar kayıtlarının kontrolü sonucu verilen ithal izninin geçerlik süresinin tespitinde, ilgili beyannamenin tescil tarihinden  itibaren 4458 sayılı Gümrük Kanununun 46 ncı maddesiyle belirlenen süreler esas alınacaktır.

  – 2000/53 Sayılı Karar’ın 8/1 nci maddesinde yer alan “….ikametgahlarının naklinden önceki Türkiye’ye son giriş tarihinden en az 6 ay öncesinden……” ve  Bazı Şahsi Mahiyette Eşyanın Bedelsiz İthaline İlişkin Tebliğ (Bedelsiz İthalat Seri No:1)’in 3 üncü maddesinde yer alan “….ikametgahlarını naklettikleri son giriş tarihinden en az 6 ay öncesinden…..” ifadelerinden, mükellefin yurt dışında ikamet ettiği ülkeden kesin dönüş yaparak, Türkiye’ye giriş yaptığı tarihten geriye doğru 6 aylık süre dikkate alınacaktır.

 -Mülkiyet ve sigorta belgelerinin asılları, ithalat işleminin tamamlanmasından sonra üzerine “görülmüştür” kaşesi basılarak ve birer fotokopisi dosyaya takılmak kaydıyla mükellefe iade edilebilecektir.

 -İthalat işleminin tamamlanmasından sonra, pasaportun mükellefe iadesinden önce pasaport üzerine”………… tarih ve ………. sayılı ithal izni ile otomobil ithali yapmıştır.”  şerhi düşülecektir.

-Bedelsiz otomobil ithal taleplerinde vekaletname ile yapılan başvuruların kabul edilmemesi, ithal işlemlerinin bizzat hak sahibi tarafından yapılması gerekmektedir.

-Mükelleflerin, Bazı Şahsi ve Ticari Mahiyette Eşyanın Bedelsiz İthaline İlişkin Karar’ın hangi maddesi çerçevesinde ithal başvurusunda bulunduğu Bedelsiz İthalat Müracaat ve İzin Formunda,  Müracaat Edenin başlığının karşısındaki boş kutuya yazılacaktır. (Örneğin Madde : 3/B gibi)

Bilgi ve gereğini rica ederim.

H. Cahit SOYSAL
Gümrükler Genel Müdürü

Ticaret Bakanlığı için Tıklayınız

Mevzuat için Tıklayınız.

Uzmanlarımız Tarafından Hazırlanan Bu Çalışmalarda Verilen Bilgilerden Dolayı Şirketimizin Yasal Sorumluluğu Bulunmamaktadır. Belirli Bir Konuya İlişkin Olarak İlgili Danışmana Başvurulması Tavsiye Edilmektedir.

Scroll to Top