T.C.
BAŞBAKANLIK
GÜMRÜK MÜSTEŞARLIĞI
Gümrükler Genel Müdürlüğü
Sayı: B.02.GÜM.0.06.00.07.203-4182
Konu:
GENELGE
(2001/31)
Bilindiği üzere, 4458 sayılı Gümrük Kanununun 200/2 inci maddesinde; “Gümrük vergileri, yetki verilen bankalar aracılığıyla da tahsil edilebilir.” hükmü yer almaktadır.
Bu kapsamda, Gümrük Müsteşarlığı, Maliye Bakanlığı ve bazı bankalar arasında protokol imzalanarak gümrük vergilerinin banka şubeleri aracılığıyla tahsilatına başlanılmıştır.
Gümrük vergilerini tahsile yetkili kılınan bankalar ve bu bankaların yetkili şubeleri birer yazıyla gümrük müdürlüklerine bildirilecektir.
Gümrük vergilerinin yetkili bankalara yatırılması halinde, aşağıda belirtilen şekilde işlem yapılacaktır.
A) Gümrük vergilerinin tahsilatına ilişkin işlemler aşağıda belirtildiği şekilde yürütülecektir.
1- Her saymanlık yetki alanı içerisinde bulunan BANKA şubelerinden biri nezdinde kendi adına, sadece gümrük gelirleri (vergiyle birlikte tahsili gereken diğer tahsilat dahil) tahsilatı için resmi hesap açtıracaktır.
2- Protokolün İkinci maddesinde belirtilen yükümlülükleri ödemek üzere BANKA şubesine başvuran ilgili mükellef tarafından beyan edilen veya gümrük idaresince tahakkuk ettirilen miktarlar mükelleflerin işlem yaptırdıkları gümrük idarelerine bağlı olmaksızın tüm BANKA şubelerince tahsil edilecektir .
3- Gümrük vergisi mükellefinin beyanına göre ödenecek vergi ve diğer gelir çeşitlerini ilgili bankaya yatırmasını müteakip BANKA’ca yapılan tahsilat karşılığında, bir örneği protokole ekli ”Gümrük Vergi Alındısı” düzenlenecektir.
a) Gümrük Vergi Alındısı, saymanlık hesabının bulunduğu BANKA şubesince yapılan tahsilatta dört nüsha olarak bilgisayarda üretilmek suretiyle düzenlenecektir.
Saymanlık hesabının bulunduğu BANKA şubesince düzenlenecek olan döıt nüsha Gümrük Vergi Alındısının birinci nüshası ”Mükellef”, ikinci nüshası ”Gümrük İdaresi”, üçüncü nüshası ”Saymanlık”, dördüncü nüshası ise ”Banka” nüshalarıdır. Tahsil edilen tutar karşılığında düzenlenen Gümrük Vergi Alındısının “Mükellef” nüshası ile gümrük beyannamesine eklenecek ”Gümrük İdaresi” nüshası mükellefe verilecektir. ”Saymanlık” nüshası ise protokole ekli ”Gümrük Vergi Alındıları Günlük İcmal Cetveli” ekinde, paranın saymanlık hesabına aktarılma süresi içinde, adına tahsilat yapılan saymanlığa ilgili banka şubesince gönderilecektir.
b) Aynı kişi, kuruluş veya fırmaya ait olsa dahi her bir gümrük beyannamesi, tahakkuk fışi veya bu mahiyette belge ile beyanı gereken mallara ait gümrük vergisi tutarlarının ayrı ayrı alındı düzenlenerek tahsili zorunludur. Bununla beraber, bir belge konusu tahsilatın birden fazla alındı ile bankaya ödenmesi mümkündür.
4- Bankaca bilgisayarda üretilecek olan ”Gümrük Vergi Alındısı” nda;
-Banka ve şube adı,
-Tahsilat tarihi,
-Alındı seri, sıra ve özel numarası,
-Mükellefin adı, soyadı veya ticaret unvanı ile vergi numarası ve iş adresi,
-Tahsilat konusu gümrük işlemlerinin hangi gümrük idaresince yapılmakta olduğu,
-Bütün adlar altında yapılan tahsilatların çeşitleri (Gümrük Vergisi, KDV, Toplu Konut Fonu ve diğer vergiler) ve tutarları ile toplam ödeme tutarı,
-Adına tahsilat yapılan saymanlığın adı,
-Beyannamenin 16 numaralı tescil numarası,
Mutlaka yer alacak ve düzenlenen alındı yetkililerce imzalanacaktır .
Ayrıca, BANKA’ca gümrük vergi alındısının düzenlenmesinde tahsil edilecek olan tutarın rakamla veya yazıyla açık olarak yazılmasına, bu tutarın sonradan değişikliğe uğramasını önlemek üzere alındıda boş yer bırakılmamasına ve herhangi bir silinti ve kazıntı yapılmamasına dikkat edilecektir.
5- Bir gün zarfında yapılan tahsilata ait gümrük vergi alındıları ”Gümrük Vergi Alındıları Günlük İcmal Cetveli” ne kaydedilecektir. Gümrük Vergi Alındıları Günlük İcmal Cetveli, adına tahsilat yapılan saymanlığın hesabının bulunduğu BANKA şubesince iki nüsha olarak düzenlenecektir. BANKA şubelerince bilgisayarda üretilecek İcmal cetveli protokole ekli örneğe uygun olarak düzenlenecektir.
B) Yetkili bankalar tarafından gümrük vergilerinin tahsil edildiği hallerde gümrük idareleri aşağıdaki işlemleri yapacaktır.
1- Bilgisayar Sistemi (BİLGE) Bulunmayan Gümrük Müdürlükleri: Yükümlü Gümrük Beyannamesini doldurarak ilgili gümrük müdürlüğünde tescil ettirecektir. Gümrük idarelerince tescil numarası verilirken, numaranın ilk iki rakamı yılı (2001 için 01) sonrasında gelen altı rakamı gümrük kodu, ithalat için IM ve ihracat için EX kodu ve altı rakamlı tescil kodu olmak üzere 16 rakamlı numara verilmesine dikkat edilecektir. Örneğin Çorum Gümrük Müdürlüğünde, 2002 yılının ilk ithalat beyannamesine 02570000IM000001 numarası verilecektir. Aynı şeklinde aynı gümrük müdürlüğünün 2002 yılının ilk ihracat beyannamesi de 02570000EX000001 tescil numarasını alacaktır.
Yükümlü, gümrük vergilerini, tescil numarasını aldıktan sonra yaptığı beyana göre bankaya ödeyebileceği gibi gümrük işlemlerinin herhangi bir safhasında da ödeyebilir. Yapılan ödemelere ilişkin dekontun “gümrük” ve “yükümlü” nüshaları, Gümrük Muhasebe Servisinde görevli memura teslim edilir. Gümrük muhasebe memuru vergi alındısına imza atıp kaşesini vurduktan sonra alındının “mükellef” nüshasını Gümrük Beyannamesinin ithalatçı nüshasına ekleyerek yükümlüye iade eder, “gümrük” nüshasını ise beyannamenin “idare” nüshasına eklenecek ve bu beyanname üzerine “….no.lu Gümrük Vergi Alındısı teslim alınmıştır” meşruhatı düşülecektir.
Bankaya yapılan ödemenin beyana göre yapılması halinde yapılan kontroller ile beyan arasında farklılık çıkar ve ek vergi tahakkuku yapılırsa, bu ek tahakkuka ilişkin meblağ bankaya veya saymanlık veznesine yatırılmadan işlemler ikmal edilmeyecektir.
Eşyanın fiili ithalinden sonra yapılan dönemsel denetimler sonucunda ek vergi tahakkukunun söz konusu olması durumunda, bu miktarın da protokol imzalanan bankalara veya gümrük saymanlıklarına yatırılması mümkündür.
2- Bilgisayar Sistemi (BİLGE) Bulunan Gümrük Müdürlükleri: Bu müdürlüklerin BİLGE Sistemine Veri Giriş Salonlarından veya EDİ sistemi aracılığı ile kendi bürolarından erişen yükümlüler, beyannamelerini elektronik ortamda tescil ettirdikten sonra sistemin hesapladığı vergi tutarını ilgili banka şubesine yatırarak bankadan alacakları iki nüsha Gümrük Vergi Alındısını gümrük onayı işlemi için beyanname ve eklerini verirken teslim edebilecekleri gibi, ödemeyi gümrük işlemlerinin herhangi bir safhasında yapıp Gümrük Vergi Alındısını gümrük muhasebe servisine teslim edebilirler.
Gümrük onayından sonra, beyannamenin sarı veya kırmızı hatta yönlendirilmesi halinde, bu hatta görev yapan muayene memurunun yapacağı kontrollerden sonra; beyanname mavi veya yeşil hatta yönlendirilmiş ise onay işleminden sonra beyannameler Gümrük Muhasebe Servisine gönderilir. Gümrük Muhasebe Servisinde görevli Gümrük Muhasebe Memuru, ekinde banka alındısı bulunan veya alındısı beyannameden ayrı olarak kendilerine teslim edilen beyannamelerin tahsilat sonlandırma işlemlerini bilgisayar ortamında yaparak Gümrük Vergi Alındısına imzasını atıp kaşesini vurduktan sonra alındının “mükellef” nüshasını gümrük beyannamesinin “yükümlü” nüshasına ekleyerek beyan sahibine iade edecektir. Gümrük Vergi Alındısının “gümrük” nüshasını ise beyannamenin “idare” nüshasına ekleyecektir.
Sarı ve kırmızı hatta yönlendirilen beyannamelerle ilgili olarak, vergilerin beyana göre bankaya yatırılıp kontrol sonucunda muayene memuru tarafından gerek BİLGE ekranında gerekse kağıt ortamındaki beyanname üzerinde ek tahakkuk yapılması halinde, yükümlü noksan gümrük vergilerini protokol imzalanan banka şubelerine yatırabileceği gibi, gümrük saymanlığının veznesine de yatırabilecektir. Bu durumda, Gümrük Muhasebe Memuru, ek tahakkuka ilişkin banka tarafından düzenlenen Gümrük Vergi Alındısının iki nüshası veya saymanlık tarafından düzenlenen “Gümrük Vezne Alındısı” kendisine ibraz edilmeden tahsilat sonlandırma işlemini yapmayacaktır.
BİLGE tarafından yeşil veya mavi hatta yönlendirilen beyannamelerle ilgili olarak, sonradan yapılan kontroller veya dönemsel denetimler sonucunda ek vergi tahakkukunun söz konusu olması durumunda, bu miktarın da protokol imzalanan bankalara veya gümrük saymanlıklarına yatırılması mümkündür. Ek tahakkuka ilişkin vergilerin bankaya yatırılması halinde düzenlenen vergi alındıları Gümrük Muhasebe Memuruna ibraz edilecektir. Bu memur BİLGE sisteminde sonlandırma işlemini yaparak, Gümrük Vergi Alındısı nüshalarını kaşeleyip imzaladıktan sonra “mükellef” nüshasını iade edecek “gümrük” nüshasını ise beyannamenin idare nüshasına ekleyecektir.
Bilgi alınmasını ve yukarıda belirtilen şekilde işlem ifasını rica ederim.
H.Cahit SOYSAL
Gümrükler Genel Müdürü
DAĞITIM:
Merkez ve taşra teşkilatına
Ticaret Bakanlığı için Tıklayınız.
Uzmanlarımız Tarafından Hazırlanan Bu Çalışmalarda Verilen Bilgilerden Dolayı Şirketimizin Yasal Sorumluluğu Bulunmamaktadır. Belirli Bir Konuya İlişkin Olarak İlgili Danışmana Başvurulması Tavsiye Edilmektedir.