T.C.
BAŞBAKANLIK
GÜMRÜK MÜSTEŞARLIĞI
Gümrükler Genel Müdürlüğü
Sayı: B.02.1.GÜM.0.06.00.26.961-1524
Konu: 14./11./2001
G E N E L G E
(2001/40 )
İlgi: 05.01.2001 tarih ve 2001/01 sayılı Genelge.
İlgi’de kayıtlı Genelge ekinde yer alan “Türkiye’deki Diplomatik ve Konsolosluk Misyonları ile Mensuplarına Tanınan Gümrük Ayrıcalıklarına İlişkin Yönerge de ilişikteki şekilde ilave ve değişiklikler yapılmıştır.
Bilgi ve gereğini rica ederim.
H.Cahit SOYSAL
Gümrükler Genel Müdür
Müsteşar a.
DAĞITIM :
Tüm Gümrükler Başmüdürlüklerine
EKLER :
Ek 1-Yönerge ilave ve değişikliği (1 adet)
Sayı: B.02.1.GÜM.0.06.00.26.961-1524
Konu: …/…/2001
TÜRKİYE’DEKİ DİPLOMATİK VE KONSOLOSLUK MİSYONLARI İLE MENSUPLARINA TANINAN GÜMRÜK AYRICALIKLARINA İLİŞKİN YÖNERGE”DE YAPILAN İLAVE VE DEĞİŞİKLİKLER:
1- I/A-a maddesinin 1 numaralı fıkrasının ikinci bendine “verilebilir.” ibaresinden sonra gelmek üzere “karşılıklılık Dışişleri Bakanlığı’nca değerlendirilir.” fıkrası ilave edilmiştir.
2- I/A-b maddesinin 3 numaralı fıkrasının ikinci bendi “Bir Misyonun hizmet araçlarının sayısında,karşılıklılık esas olup, kota sayılarında gerekli düzenlemeler Dışişleri Bakanlığınca gerçekleştirilir.” şeklinde değiştirilmiştir.
3- I/A-d maddesinin 5 numaralı fıkrasına ” alabilirler” ibaresinden sonra gelmek üzere “İdari ve Teknik Personel, eşlerinin kullanımı için kendi adlarına ikinci bir araca sahip olabilir. Karşılıklılık Dışişleri Bakanlığı’nca değerlendirilir.” fıkrası ilave edilmiştir.
4- I/E maddesinin 16 numaralı fıkrasına “yoktur” ibaresinden sonra gelmek üzere”İkinci araçlar da aynı şartlarla devredilebilir.” fıkrası ilave edilmiştir.
5- II/A maddesinin 19 numaralı fıkrası “Diplomatik üyeler, çamaşır makinesi, buzdolabı, televizyon ve video gibi elektrikli ve elektronik araçların her türünden makul ölçüler sınırını aşmayacak biçimde ithal edebilir. Elektronik eşya ithalatının makul ölçüleri aşmaması için bu konudaki kontrol Dışişleri Bakanlığı tarafından yapılacaktır.
Bir Diplomatik Misyona, Misyonun resmi kullanımı için televizyon, video, radyo gibi cihazlardan makul ölçüde ithal izni verilebilir. Bu husus Dışişleri Bakanlığı tarafından izlenecek ve denetlenecektir.”şeklinde yeniden düzenlenmiştir.
6- II/A maddesinin 23 numaralı fıkrasında yer alan “Türkiye’ye gelişlerinden itibaren altı ay içinde” hükmü “Türkiye’de göreve başlamalarından sonra” şeklinde değiştirilmiştir.
Türkiye’deki Diplomatik ve Konsolosluk Misyonları ile Mensuplarına Tanınan Gümrük Ayrıcalıklarına İlişkin Yönergenin I/A-b maddesinin 3 numaralı fıkrasının ikinci bendinin yukarıdaki genelge ile değiştirilmeden önceki (Hali).
Ancak, bir Misyonun hizmet araçlarının sayısı, Misyonun diplomatik statüdeki mensuplarının toplam sayısından fazla olamaz. Bu uygulamada karşılıklılık esas olup, kota sayılarında gerekli düzenlemeler Dışişleri Bakanlığınca gerçekleştirilir.
Türkiye’deki Diplomatik ve Konsolosluk Misyonları ile Mensuplarına Tanınan Gümrük Ayrıcalıklarına İlişkin Yönergenin II/A maddesinin 19 numaralı fıkrasının yukarıdaki genelge ile değiştirilmeden önceki (Hali).
19. Diplomatik üyeler, çamaşır makinesi, buzdolabı, televizyon, ve video gibi elektrikli ve elektronik araçların her türünden bir adet ithal edebilir. Ayni türden ikinci bir aletin ithali için önceki ithalatına ilişkin takrir fotokopilerinin de eklendiği gerekçeli bir başvuru ile Bakanlığın izni bir siparişin verilmesinden önce alınmalıdır. İkinci ithal hakkı birinci ithal işlemlerinin yapıldığı gümrük idaresinden gerçekleştirilir.
Bir Diplomatik Misyona, Misyonun resmi kullanımı için televizyon, video radyo gibi cihazlardan beşer adet ithal izni verilebilir.
Ticaret Bakanlığı için Tıklayınız.
Uzmanlarımız Tarafından Hazırlanan Bu Çalışmalarda Verilen Bilgilerden Dolayı Şirketimizin Yasal Sorumluluğu Bulunmamaktadır. Belirli Bir Konuya İlişkin Olarak İlgili Danışmana Başvurulması Tavsiye Edilmektedir.