Search
Close this search box.

Genelge 2001/47 – Taşıt Giriş Çıkış Formu Hakkında

Kaydet
Lütfen kayıt yapmak için giriş yapınız.Kapat

T.C
BAŞBAKANLIK
GÜMRÜK MÜSTEŞARLIĞI
Gümrükler Genel Müdürlüğü

Sayı: B.02.1.GÜM.0.06.00.10-1301-36
Konu:

GENELGE
( 2001/47 )

Türkiye’ye geçici olarak getirilen taşıt araçları ile ilgili olarak, aşağıda belirtilen şekilde işlem yapılması uygun bulunmuştur.

A) Taşıt Giriş-Çıkış Formu düzenlenmek suretiyle yurda getirilen yabancı plakalı taşıtların

Türkiye’de kalacağı süre sonu ile önemli uyarıları ihtiva eden taşıt pulunun taşıtın ön camının sağ tarafına diğer parçası ise Taşıt Giriş-Çıkış Formunun yükümlüde kalan nüshasına (kırmızı nüsha) yapıştırılacaktır.

Türkiye Gümrük Bölgesi dışında yerleşik kişilerden kanuni ikametgahını Türkiye Gümrük Bölgesine nakledenler ile görevi sona eren kamu görevlileri Taşıt Giriş-Çıkış Formu düzenlenmek suretiyle Türkiye’ye taşıt getiremezler. 4458 sayılı Gümrük Kanununun 167 nci maddesinde belirtilen gümrük vergilerinden muafiyet ve istisna hallerinden yararlanmak suretiyle yurda kesin dönüş yapanlar ile kamu görevlilerinin durumlarını gümrük idaresine bildirmeleri gerekmektedir. Ancak, durumlarını gümrük idaresine bildirmeden Taşıt Giriş-Çıkış Formu düzenleterek formda belirtilen süre içerisinde aracın anılan madde kapsamında ithalata konu edilmesi halinde, form düzenlenme tarihi esas alınmak suretiyle amortisman indirimi uygulanacaktır. Buna ilave olarak yükümlüye Gümrük Kanununun 241/1 inci maddesi uyarınca usulsüzlük cezası tatbik edilecektir.

Yabancı ülke çıkışlı Türkiye varışlı olan geçici (Zoll) plakalı araçlar ile ithal amacıyla Türkiye’ye sürülerek getirilen diğer plakalı araçlar için “Taşıt Giriş-Çıkış Formu” düzenlenmeyecek; bunların ithal kaydıyla sevk gümrüğünün denetimindeki geçici depolama yeri veya antrepoya teslimi sağlanacaktır.

İthal işlemi iç gümrükte gerçekleştirilmek istenen taşıtlar plakaları sökülmek suretiyle, transit rejimi kapsamında iç gümrüğe sevk edilecektir. Bu araçlar için doldurulan belgelere gümrükçe belli bir süre verilecektir. Trafik idaresi tarafından da gümrük idaresince verilen süre kadar “Gümrük Belgesi ve Plakası” düzenlenecektir.

B) Bilindiği gibi Avrupa Konseyine üye ülke vatandaşlarının kimlik belgesiyle seyahatlerine imkan veren Avrupa Anlaşması gereğince Almanya, Belçika, Fransa, Hollanda, Lüksemburg, İspanya, İsviçre, İtalya, Malta ve Yunanistan vatandaşlarının ülkemize kimlik kartları ile seyahat etmeleri halinde taşıtları ile girişlerine müsaade edilmektedir.

Yukarıda belirtilen ülkelerin kimlik kartları ile Türkiye’ye gelen vatandaşlarının yurda girişlerinde; İçişleri Bakanlığı’nca kullanılmakta olan Giriş-Çıkış Formunun gümrük işlemleri içinde kullanılması nedeniyle;

1-Kimlik belgesi üzerine yapılamayan gümrükle ilgili kayıt işlemlerinin bu formun gümrükle ilgili bölümüne yapılması,

2-Kimlik belgesi fotokopisinin düzenlenecek Taşıt Giriş-Çıkış Formuna eklenmesi,

3-Taşıt Giriş-Çıkış Formunun pasaport bilgilerine göre düzenlenmiş bölümlerine kimlik bilgilerinin ve kimlik numarasının kaydedilmesi,

Uygun bulunmuştur.

C) Taşıt Giriş-Çıkış Formu ile yurda girişi yapılan ve pasaporttan düşümü yapılmadan yurtdışına çıkarılan taşıtlarla ilgili olarak gümrük müdürlüğü, gümrük muhafaza müdürlüğü veya Liman idaresi kayıtlarından, taşıtın süresi içerisinde yurtdışına çıkarıldığının tespit edilememesi halinde, taşıtın yurtdışında olduğunu tevsik eden yabancı memleketlerdeki gümrük, trafik, belediyeler ve benzeri yetkili kuruluşlar tarafından düzenlenen belge yeterli görülmek suretiyle, pasaporttaki mevcut taşıt kayıtları silinecektir.

Bilgi alınmasını ve yukarıda belirtilen şekilde işlem ifasını rica ederim.

H. Cahit SOYSAL
Gümrükler Genel Müdürü
Müsteşar a.

DAĞITIM :

Merkez ve Taşra Teşkilatına

Ticaret Bakanlığı için Tıklayınız.

Mevzuat için Tıklayınız.

Uzmanlarımız Tarafından Hazırlanan Bu Çalışmalarda Verilen Bilgilerden Dolayı Şirketimizin Yasal Sorumluluğu Bulunmamaktadır. Belirli Bir Konuya İlişkin Olarak İlgili Danışmana Başvurulması Tavsiye Edilmektedir.

Scroll to Top