T.C.
BAŞBAKANLIK
GÜMRÜK MÜSTEŞARLIĞI
Gümrükler Genel Müdürlüğü
Sayı: B.02.1.GÜM.0.06.00.26-965- 377
GENELGE
2002 / 16
6375 sayılı Kanunla onaylanan 10.06.1951 tarihli “Kuzey Atlantik Anlaşmasına Taraf Devletler Arasında Kuvvetlerin Statüsüne Dair Sözleşme (NATO/SOFA) uyarınca ülkemizde mevcut Nato kuruluşlarında ve Müşterek Savunma Tesislerinde görev yapmak üzere gelen kuvvet veya sivil unsur mensuplarının ev eşyası ithal ve ihraçlarına ilişkin gümrük işlemlerinin aşağıdaki şekilde yapılması uygun bulunmuştur.
A) GİRİŞ İŞLEMLERİ:
1- Bir kuvvet veya sivil unsur mensubu göreve başlamak üzere Türkiye’ye ilk gelişinde ev eşyalarını hizmet müddeti için gümrük vergisinden muaf olarak ithal etme hakkına sahiptir.Ev eşyası muafiyeti aile birliği ilkesi göz önüne alınarak eşlerden her ikisinin de kuvvet veya sivil unsur mensubu olması halinde, bunlardan sadece birine uygulanacaktır.Bu şahısların ev eşyalarını, kendilerinin “Türkiye’ye gelişlerinden “2 ay önce veya 6 sonra” yurda getirmeleri zorunludur.Zorunlu sebepler ve beklenmedik durumların oluşması halinde süre uzatım talepleri Başmüdürlükler tarafından değerlendirilecektir.
2- Yukarıda açıklanan şartlara göre getirilmiş ev eşyası,ithal edenin adına tanzim edilmiş Nato Beyannamesi ile gümrüğe beyan olunacaktır.
Nato Beyannamesine ;
a) Yazımız eki listede bulunan eşyalar ayrı kalemler olarak tek tek yazılacaktır.
b) Mobilya türündeki eşya beyannameye “salon takımı”, yemek odası takımı, yatak odası takımı şeklinde yazılacak, yanına parantez içinde kaç parça olduğu kaydedilecektir.
c) Ekli listede yer almayan ve mobilya takımı olmayan ancak FOB değeri 300 ABD Doları veya eşiti döviz miktarını aşan eşya da beyannameye kaydedilecektir.
d) Eşlerden birinin sonradan gelmesi halinde ilave eşya getirilmesine ilişkin talepler Başmüdürlükler tarafından sonuçlandırılacaktır.
e) Bir kuvvet veya sivil unsur mensuplarının özel sebepler dolayısıyla ( Türkiye’ye geldikten sonra evlenme,boşanma vb. ) ilk gelişlerindeki getiremedikleri ev eşyası ve zati eşyalarının aile birliği esas alınarak eşlerden sadece birisi tarafından evlenme veya boşanma aktinden sonraki 6 aylık süre içerisinde getirmeleri halinde gümrük vergilerinden muaf olarak ithal etmelerine izin verilecektir.
3- İlgili gümrük müdürlüğünde tescil edilen beyanname ile ilgili işlemler tamamlanarak, eşyanın ithalat vergileri tahakkuk ettirilmekle birlikte, geçici ithalat rejimi kapsamında tam muafiyet uygulanmak suretiyle yurda sokulacaktır.
B) ÇIKIŞ İŞLEMLERİ:
1-Hizmet süresi sonunda Türkiye’den ayrılacak olan kuvvet veya sivil unsur mensupları ev eşyalarının çıkış işlemleri için gümrük müdürlüğüne Nato Beyannamesi tescil ettireceklerdir. Bu beyannameye geçici ithal edilen eşyaya ilişkin Nato Beyannamesi örneği dışında hiçbir belge eklenmeyecektir. Keza, yurtdışına çıkarılmak istenen eşya için hiçbir miktar veya değer kısıtlaması aranmayacaktır.
2-“Kuvvet “veya “Sivil unsur” mensuplarının arasında eşya devri olması halinde, bir dilekçe ile ilgili Gümrük Müdürlüğüne başvurulacak; eşyayı satanın Nato Beyannamesinden düşüm yapılarak alanın Nato Beyannamesine ilave edilecektir.
Eşya devri yapan “kuvvet” veya “sivil unsur” mensuplarına ait Nato Beyannamelerinin farklı gümrüklerce tescil edilmesi halinde, başvurunun yapıldığı gümrük müdürlüğü yükümlü nüshasına istinaden devir işlemlerini yaptıktan sonra, gerekli düşüm veya ilave işlemlerinin yapılması bakımından, durumu diğer ilgili gümrük müdürlüğüne bildirecektir.
3- Nato muafiyetinden yararlanılarak geçici ithali yapılan ev eşyasının muafiyetten yararlanmayan kişilere satışı ve devri yasaktır. “Kuvvet” veya “sivil unsur” mensupları tarafından tekrar yurtdışına çıkarılmak istenmeyen eşya gümrüğe terk edilecek ve bu eşya ile ilgili olarak 4458 sayılı Gümrük Kanunu”nun 177 ve 178 nci maddelerine göre işlem yapılacaktır.
4- Nato Beyannamesine kayıtlı olan eşyanın çıkışta gümrüğe sunulmaması halinde, tahakkuk ettirilen gümrük vergilerinin tahsili yönünde işlem yapılacaktır. Kuvvet veya sivil unsur mensubunun ithalat vergilerini ödemekten kaçınması halinde diplomatik kanallardan gerekli girişimlerde bulunulması bakımından, konu aynı gün telefaksla Müsteşarlığımıza (Gümrükler Genel Müdürlüğü) bildirilecektir.
Bilgi alınmasını ve yukarıda belirtilen şekilde işlem ifasını rica ederim.
Müsteşar a.
H. Cahit SOYSAL
Gümrükler Genel Müdürü
EKLER :
Ek 1- Nato Beyannamesine Kaydedilecek Eşya Listesi (1 adet )
DAĞITIM:
Tüm Gümrük Başmüdürlüklerine
NATO BEYANNAMELERİNE KAYDEDİLECEK EŞYA LİSTESİ
1- Renkli televizyon (63 Ekran ve üstü)
2- Müzik seti (Set veya Parça halinde -alıcı, teyp çalar, disk çalar, amplifikatör ve hoperlörler)
3- Video kayıt ve gösterici
4- Dijital video
5- Bilgisayar seti (set veya Parça halinde-işlemci kasası, monitör, yazıcı)
6- Klima
7- Çamaşır makinesi (yıkama ve kurutma)
8- Bulaşık makinesi
9- Buzdolabı
10- Derin dondurucu
11- Mikro dalga fırın
Ticaret Bakanlığı için Tıklayınız
Uzmanlarımız Tarafından Hazırlanan Bu Çalışmalarda Verilen Bilgilerden Dolayı Şirketimizin Yasal Sorumluluğu Bulunmamaktadır. Belirli Bir Konuya İlişkin Olarak İlgili Danışmana Başvurulması Tavsiye Edilmektedir.