Search
Close this search box.

Genelge 2002/25 – Döviz Beyan Tutanakları Hakkında

Kaydet
Lütfen kayıt yapmak için giriş yapınız.Kapat

T.C.
BAŞBAKANLIK
GÜMRÜK MÜSTEŞARLIĞI
Gümrükler Genel Müdürlüğü

Sayı: B.02.1.GÜM.0.06.00.18.546-66/A
Konu: Döviz Beyan Tutanakları

GENELGE
(2002/25)

 Türkiye’den yapılmış veya yapılacak ihracata ilişkin mal bedellerinin, ithalatçı, ihracatçı veya bunlar adına hareket eden üçüncü şahıslar tarafından döviz cinsinden efektif olarak yurda getirilmesi veya Gümrük Yönetmeliği’nin 600. maddesine göre ihracat sayılan yakıt, kumanya ve diğer eşya teslimlerine ilişkin bedellerin efektif olarak getirilmesi halinde, bankalarca döviz alışının yapılabilmesini teminen, bu durumun gümrük idarelerinden alınacak bir belge ile kambiyo mercilerine tevsik edilmesi gerekmektedir.

Diğer taraftan, Türk Parasının Kıymetini Koruma Hakkında 32 sayılı Karar’ın 4. Maddesinin (f) fıkrası, “Yolcular 5.000 ABD Doları veya eşitine kadar olan efektifi beraberlerinde yurt dışına çıkarabilirler. Dışarıda yerleşik kişiler ile Türkiye’de yerleşik sayılmakla birlikte, yurt dışında çalışan Türk uyruklu kişiler, yurda girişlerinde beyan etmiş olmak; Türkiye’de yerleşik kişiler ise, görünmeyen işlemler çerçevesinde bankalar veya özel finans kurumlarından döviz satın aldıklarını tevsik etmek kaydıyla, 5.000 ABD Doları veya eşitini aşan miktarlardaki efektifi beraberlerinde yurt dışına serbestçe çıkarabilirler” hükmünü amirdir.

   Anılan Karar maddesi hükümleri çerçevesinde, Türkiye’ye giriş yapan yolcuların beraberlerinde getirebilecekleri döviz miktarında herhangi bir sınırlama bulunmamakta; ancak yolcunun beraberinde 5.000 ABD Doları veya eşitini aşan miktarda dövizi yurt dışına çıkarmak istemesi halinde, söz konusu dövizi yurda girişi sırasında beyan etmiş olması gerekmektedir. Bu itibarla, yolcu beraberinde Türkiye’ye getirilen 5.000 ABD Doları veya eşitini aşan miktardaki döviz, yolcunun iradesine bağlı olarak gümrük idaresine beyan edilebilmektedir.

 Bu çerçevede, Türkiye’ye giriş yapan şahısların yanlarında bulundurdukları dövizleri beyan etmek istemeleri halinde aşağıda belirtildiği şekilde işlem yapılması uygun bulunmuştur.

1. Görevli Muayene Memuru ve Müdür Yardımcısı tarafından, beyanın uygunluğu sağlandıktan sonra tutanak, kendilerince de imzalanarak bir örneği yolcuya verilecek; bir örneği ise idarede muhafaza edilecektir.

2. Döviz Beyan Tutanakları tarih ve sayı verilerek bir deftere kaydedilecek; söz konusu defterin sayfaları numaralandırılıp ve mühürlendikten sonra, her bir sayfa gümrük idare amirince onaylanacaktır.

3. Bankalar tarafından, kendilerine ibraz edilen Döviz Beyan Tutanaklarının doğruluğunun ilgili gümrük müdürlüğünden sorulmasına ilişkin talepler, talebin kayda girdiği tarihten itibaren otuz gün (30) gün içinde karşılanacaktır.

4. Gümrük İdarelerince düzenlenen Döviz Beyan Tutanaklarının birer örneğini düzenleniş tarihini izleyen ayın 15’ine kadar Maliye Bakanlığı’nın (MASAK) “Atatürk Bulvarı, No:225, Kavaklıdere, ANKARA” adresine gönderilecektir.

5. 04.10.2001 tarihli 2001/22 sayılı genelge  yürürlükten kaldırılmıştır.

  Bilgi ve gereğini rica ederim.

 Müsteşar

EK: Döviz Beyan Tutanağı Örneği

DAĞITIM :

 Merkez ve Taşra Teşkilatı

T.C.

BAŞBAKANLIK

GÜMRÜK MÜSTEŞARLIĞI

Düzenlenme Tarihi:

Sayısı:

….. / ….. / …………
 

…………………………………………..

Gümrük Müdürlüğü

DÖVİZ BEYAN TUTANAĞI

 Aşağıda açık kimliği yazılı şahıs Müdürlüğümüze müracaat ederek, Türkiye’ye girişi sırasında beraberinde döviz getirdiğini beyan etmiş ve bu durumu göstermek üzere düzenlenen tutanak müştereken tanzim ve imza edilmiştir.

 (The person whose idendification record is given below has applied to the customs authority and declared that he brought forign currency to Turkey for the reason indicated below. This Foreign Curreny Declaration Record has been issued and jointly signed as an evidence. )

1.         Soyadı:

(Surname)

2.         Adı:

(First Name)

3.         Baba Adı:

(Father’s Name)

4.         Ana Adı:

(Mother’s Name)

5.         Doğum Yeri ve Tarihi:

(Place and Date of Birth)

6.         Nüfusa Kayıtlı Olduğu İl/İlçe:

(Place of Birth Issued on ID)

7.         Nüfus Cüzdanı Seri No:

(Serial Nr of ID)

8.         İkametgah Adresi:

(Address)

9.         Telefon No:

(Telephone Nr)

10.       Pasaportun Veriliş Yeri, Düzenlenme      Tarihi ve No’su:

(Place of Issue, Date and Nr of Passport)

11.       Giriş Tarihi:

(Date of Entrance)

12.       Beyan Edilen Dövizin Cins ve Miktarı:

(Type and Amount of Foreign Currency          Declared)

YOLCU Muayene Memuru Müdür Yardımcısı
Passenger Customs Inspector Assistant Customs Director
TARİH/DATE
….. / ….. / ……….

Ticaret Bakanlığı için Tıklayınız

Mevzuat için Tıklayınız.

Uzmanlarımız Tarafından Hazırlanan Bu Çalışmalarda Verilen Bilgilerden Dolayı Şirketimizin Yasal Sorumluluğu Bulunmamaktadır. Belirli Bir Konuya İlişkin Olarak İlgili Danışmana Başvurulması Tavsiye Edilmektedir.

Scroll to Top