Search
Close this search box.

Genelge 2002/8 – Konşimento İçeriği Eşya Hakkında

Kaydet
Please login

T.C.
BAŞBAKANLIK
GÜMRÜK MÜSTEŞARLIĞI
Gümrükler Genel Müdürlüğü

Sayı : B.02.1.GÜM.0.06.00.09.259/3029
Konu :

GENELGE
2002/8

Müsteşarlığımıza intikal eden olaylardan 4458 sayılı Gümrük Kanununun 76 ncı maddesinde yer alan ”Bir konşimento içeriği eşyanın değişik tarife pozisyonlarına girdiği hallerde; her bir eşya için kendi tarife pozisyonuna göre işlem yapılmasının ek bir iş yükü ve masrafa sebep olması halinde, beyan sahibinin talebi üzerine, gümrük idareleri, eşyanın tamamına en yüksek ithalat vergi oranına tabi eşyanın tarife pozisyonuna göre vergi uygulayabilirler” şeklindeki hükmün gümrük idarelerince farklı şekillerde uygulandığı anlaşılmıştır.

Bilindiği üzere, bir konşimento içeriği eşya bazen onlarca tarife pozisyonuna girmekte ancak eşyanın değeri veya miktarı önemsiz olabilmektedir. Bu durumda çok küçük değerde olan, tarife pozisyonu farklı her eşyanın ayrı ayrı beyan edilmesi zaman ve belge israfına neden olabilmektedir. Anılan 76 ncı madde, beyan sahibinin talebi üzerine eşyanın tamamına, en yüksek gümrük vergi oranına tabi eşyanın G.T.İ.P. üzerinden beyanda bulunulması ve vergilerin bu oran üzerinden hesaplanması imkanı sağlamaktadır.

Bu itibarla;

1- Beyan sahibi tarafından 4458 sayılı Gümrük Kanununun 76 ncı maddesi uyarınca işlem yapılmasının talep edilmesi halinde;

a) Bir konşimento kapsamı eşyadan en yüksek gümrük vergi oranına tabi eşyanın G.T.İ.P’nun beyannamenin 33 numaralı alanına yazılması,

b) Beyannamenin 31 numaralı alanına beyan bilgileri yanında ayrıca, ”GK 76’ya göre beyanda bulunulmuştur. Esasen toplam kalem eşya vardır” şerhi düşülmesi, suretiyle işlem yapılacaktır.

2- Aynı konşimento kapsamı olmakla birlikte, eşyanın serbest dolaşıma sokulmasının yasaklamaya, kısıtlamaya, izne veya bir belge ibrazına tabi olması halinde vergi oranı düşük olsa dahi beyan edilmesi gerekmektedir. Bu tür eşya aynı beyannamede ayrı bir kalem olarak beyan edilecektir. Herhangi bir önleme tabi olmayan eşyanın tamamı bir kalemde beyan edilebilir.

3- Beyan olunan eşyanın yapılan fiziki muayenesi sonucunda; daha yüksek vergi oranına tabi eşya olduğu anlaşılması halinde, Gümrük Kanunu’nun 234/1-a maddesi uyarınca işlem yapılacaktır.

Aynı şekilde, yapılan fiziki muayenesi sonucunda; beyan edilen eşyanın dış ticaret politikası önlemine veya eşyanın ticaretine ilişkin özel hükümlerle belirlenmiş önlemlere tabi eşya olduğunun tespit edilmesi halinde, ilgili mevzuat uyarınca gerekli kovuşturma yapılacaktır.

Bilgi alınmasını ve yukarıda belirtilen şekilde işlem ifasını rica ederim.

H.Cahit SOYSAL
Gümrükler Genel Müdürü

DAĞITIM:
Merkez ve taşra teşkilatına 

Gümrükler Genel Müdürlüğü İçin Tıklayınız.

Mevzuatlara Dönmek İçin Tıklayınız.

Uzmanlarımız Tarafından Hazırlanan Bu Çalışmalarda Verilen Bilgilerden Dolayı Şirketimizin Yasal Sorumluluğu Bulunmamaktadır. Belirli Bir Konuya İlişkin Olarak İlgili Danışmana Başvurulması Tavsiye Edilmektedir.

Scroll to Top