Search
Close this search box.

Genelge 2003/10 – Transit Beyannamesi kapsamı Hk

Kaydet
Please login

T.C.
BAŞBAKANLIK
Gümrük Müsteşarlığı
Gümrükler Genel Müdürlüğü

Sayı: B.02.1.GÜM.0.06.00.23.683/160
Konu: Transit Beyannamesi kapsamında parsiyel taşıma

10.06.2003
GENELGE
(2003/ 10)

Müsteşarlığımıza intikal eden olaylardan, parsiyel taşımacılık konusunda TIR Uygulama Tebliği’nde TIR karnesi ile ilgili düzenlemeler bulunduğu; ancak transit beyannamesi kapsamında parsiyel taşımacılık ile ilgili olarak gümrük idarelerinde tereddütler oluştuğu ve farklı uygulamalar yapıldığı anlaşılmıştır.

Transit beyannamesi kapsamında parsiyel taşımacılık yapılması imkan dahilinde olup aşağıda belirtilen esaslar çerçevesinde işlem tesisi gerekir:

1- Parsiyel taşıma talebinde bulunacak yükümlü ilk gümrük idaresine parsiyel taşımanın yapılacağı gümrük idarelerini gösterir şekilde bir dilekçe verir. Parsiyel taşıma talebinin uygun görülmesi halinde işlemlere aşağıdaki esaslar dahilinde devam edilir.

2- Bir parsiyel taşıma kapsamında yer alacak gümrük idaresi sayısı (yükleme-hareket veya varış-boşaltma) TIR Sözleşmesi’nde belirlenen toplam gümrük idaresi sayısından fazla olamaz.

3- Parsiyel taşımaya konu transit beyannamesinin 44 nolu kutusuna “PARSİYEL TAŞIMA” ibaresi yazılır.

4- Güzergah ve transit süreleri parsiyel taşımanın yapıldığı bir sonraki gümrük idaresine göre belirlenir.

5- İhracat eşyası ile serbest dolaşımda olmayan eşya aynı parsiyel taşımaya konu olamaz.

6- Transit beyannamesi kapsamında parsiyel taşımaya konu ihraç eşyası için bilgisayar sistemi bulunan gümrük idarelerinde aşağıdaki şekilde işlem yapılır:

a) Birinci hareket gümrüğünde “ÖZBY TRNSİT” türünde “Rejim” alanına “E” kodu kaydedilerek bir transit beyannamesi düzenlenir. Söz konusu beyannamenin “Taşıma Senedi” ekranında yer alan “İhracat İçin İlgili Beyan” alanındaki “@ Tipi” kutucuğuna “TCGB” kodu, “@ numarası” kutucuğuna ise eşyanın kayıtlı olduğu ihracat beyannamesinin numarası kaydedilir.

b) İkinci hareket gümrüğünde teslim alma türünde özet beyan verilmez, “ÖZBY TRNSİT” türünde “Rejim” alanına “E” kodu kaydedilerek yeni bir transit beyannamesi düzenlenir. Bu beyannamenin “Taşıma Senedi” ekranında yer alan “Taşıma Satırları” alanına kendi gümrüğünde tescilli ihracat beyannamelerinde kayıtlı eşya ile beraber transit gelen eşya da kaydedilir. “İhracat İçin İlgili Beyan” alanının 1 inci satırındaki “@ Tipi” kutucuğuna “DİĞER” kodu, “@ numarası” kutucuğuna ise birinci hareket gümrüğünde düzenlenen transit beyannamesinin numarası kaydedilir. 2 nci ve gerekirse devam eden satırlardaki “@ Tipi” kutucuğuna ise “TCGB” kodu ve “@ numarası” kutucuğuna kendi gümrüğünde tescilli ihracat beyannamelerinin numarası kaydedilir.

c) Üçüncü hareket gümrüğünde de ikinci hareket gümrüğünde olduğu gibi, ayrı bir transit beyannamesi düzenlenir. Söz konusu beyanname kendi gümrüğünde tescilli ihracat beyannamelerinde kayıtlı eşya ile beraber transit gelen eşyayı da kapsamalıdır. Bu beyannamenin de “İhracat İçin İlgili Beyan” alanının 1 inci satırındaki “@ Tipi” kutucuğuna “DİĞER” kodu, “@ numarası” kutucuğuna ise birinci hareket gümrüğünde düzenlenen transit beyannamesinin numarası, 2 nci satırındaki “@ Tipi” kutucuğuna “DİĞER” kodu, “@ numarası” kutucuğuna ikinci hareket gümrüğünde düzenlenen transit beyannamesinin numarası, 3 üncü ve gerekirse devam eden satırlardaki “@ Tipi” kutucuğuna “TCGB” kodu ve “@ numarası” kutucuğuna kendi gümrüğünde tescilli ihracat beyannamelerinin numarası kaydedilir.

d) 3 den fazla hareket gümrük idaresi olması durumunda da 2 nci ve 3 üncü hareket gümrüğünde olduğu gibi kendi gümrüğünde tescilli ihracat beyannamelerinde kayıtlı eşya ile beraber transit gelen eşyayı da kapsayacak şekilde ve bu maddenin (b) ve (c) fıkralarında belirtilen usulde ayrı bir transit beyannamesi düzenlenir.

e) Eşyanın Türkiye Gümrük Bölgesini terk ettiği sınır gümrük idaresinde hem son hareket gümrüğünde düzenlenen transit beyannamesi, hem de bu beyannamede numaraları kayıtlı olan diğer hareket gümrüklerinde düzenlenen transit beyannameleri uzaktan teyit yöntemi ile sistem üzerinde kapatılır.

f) Söz konusu kapatmalar yapılmadan sevk gümrük idarelerine teyit gönderilmez.

7- Parsiyel taşıma işlemini yapacak hareket gümrük idarelerinin tümünde bilgisayar sistemi bulunmuyorsa aşağıdaki şekilde işlem yapılır:

a) Her gümrük idaresinde hem kendi idaresinde yüklenecek eşyayı hem de transit gelen eşyayı kapsayacak şekilde ayrı bir transit beyannamesi düzenlenir.

b) Eşyanın Türkiye Gümrük Bölgesini terk ettiği sınır gümrük idaresinde bir önceki gümrük idaresinde düzenlenen transit beyannamesi kapatılır ve teyit nüshası ivedilikle gönderilir.

c) Gümrük idareleri transit beyannamesinin sınır gümrük idaresinden teyidi gelmeden bir önceki gümrüğe teyit gönderemez.

8- Parsiyel taşıma işlemi yapılacak hareket gümrük idarelerinden bazısında bilgisayar sistemi bulunmuyorsa aşağıdaki şekilde işlem yapılır:

a) Her gümrük idaresi kendi gümrüğündeki uygulamaya göre 6 veya 7 nci maddelerde belirtilen usulde gümrüğündeki ihracat eşyası ile transit gelen eşyayı kapsayacak şekilde ayrı bir transit beyannamesi düzenler. Söz konusu transit beyannamesinde daha önce düzenlenen transit beyannamelerine ilişkin bilgiler (tescil gümrüğü, tarihi, sayısı) de yer alır. Bu şekilde düzenlenen transit beyannamelerinin teyit işlemleri 7 nci maddede yer alan usulde gerçekleştirilir. Gümrük idaresinin bilgisayarlı olup olmadığına göre uzaktan teyit imkanının bulunması halinde bu işlem de yapılır.

b) Sadece çıkış gümrük idaresinde bilgisayar sistemi bulunmuyorsa, bu gümrük idaresinden gönderilen teyit nüshasına göre uzaktan teyit işlemi bir önceki gümrük idaresinde gerçekleştirilir.

c) Sadece çıkış gümrük idaresinde bilgisayar sistemi bulunuyorsa, teyit işlemi 7 nci maddede belirtilen usulde gerçekleştirilir.

9- Transit beyannamesi kapsamında yurt dışından gelen ve birden fazla gümrük idaresinde ithal kaydıyla işlem görecek eşyanın tek araç ile transit edilmesi için bilgisayar sistemi bulunan gümrük idarelerinde aşağıdaki şekilde işlem yapılır:

a) Giriş gümrüğünde “ÖZBY TRNSİT” türünde “Rejim” alanına “I” kodu kaydedilerek bir transit beyannamesi düzenlenir. Söz konusu beyannamenin “Taşıma Senedi” ekranında her bir gümrük idaresine gönderilecek eşya ayrı taşıma satırlarına kaydedilir.

b) Birinci varış-boşaltma gümrük idaresinde sadece bu gümrükte işlem görecek eşya için teslim alma özet beyanı verilir. Giriş gümrüğünde düzenlenen transit beyannamesi “uzaktan teyit” yöntemi ile sonlandırılır. Kalan eşya için “ÖZBY TRNSİT” türünde “Rejim” alanına “I” kodu kaydedilerek bir transit beyannamesi düzenlenir. Bu beyannamenin “Taşıma Senedi” ekranı da (a) fıkrasında belirtildiği şekilde doldurulur.

c) İkinci gümrük idaresinde de kendi gümrüğünde işlem görecek eşya için teslim alma özet beyanı verilir ve birinci gümrük idaresinde düzenlenen transit beyannamesi “uzaktan teyit” yöntemi ile sonlandırılır.

d) Varsa üçüncü ve dördüncü gümrük idaresine kalan eşyanın sevkinde ve bu gümrük idarelerinde bu maddenin (b) ve (c) fıkralarında belirtildiği şekilde işlem yapılır.

10- Parsiyel taşıma işlemi yapılacak boşaltma gümrük idarelerinde bilgisayar sistemi bulunmuyorsa aşağıdaki şekilde işlem yapılır:

a) Giriş gümrüğünde sevk edilecek eşyanın tamamı için bir beyanname düzenlenerek bahse konu eşya bir sonraki gümrüğe sevk edilir.

b) Söz konusu beyanname ikinci gümrük idaresinde sonlandırılır ve bu gümrükte işlem görecek eşya boşaltıldıktan sonra kalan eşya için yeniden transit beyannamesi düzenlenmek suretiyle bir sonraki gümrüğe sevk edilmesi şeklinde işlem yapılır.

Diğer taraftan, ihracaat eşyası ile serbest dolaşımda bulunmayan eşyanın aynı gümrük idaresinden yüklenerek başka bir gümrükte yükleme/boşaltma yapılmaksızın doğrudan yurt dışı edilmek üzere bir diğer gümrük idaresine transiti parsiyel taşıma kapsamına girmediğinden,

1) Aynı gümrük idaresinden yüklenerek yurt dışı edilmek üzere bir sınır (hava-deniz-kara) gümrük idaresine transit edilmek istenilen ihracat eşyası ile serbest dolaşımda olmayan eşyanın aynı araçta birlikte taşınmasına teminat türü banka/nakit olması koşuluyla izin verilir.

2) Her iki eşyayı da kapsayacak şekilde BİLGE siteminde detaylı beyan modülünden transit beyannamesi (TREX) düzenlenerek beyanname muhteviyatı eşyanın tamamı için hesaplanan teminat tutarı Muhasebe modülünde “teminat iptal” seçeneği kullanılarak iptal edilir ve muayene memuru tarafından da beyannamenin muayene ekranında sadece serbest dolaşımda olmayan eşyayı kapsayacak şekilde yeniden teminat belirlenmek suretiyle sevkine izin verilir.

3) Anılan beyannameye bağlı ihracat beyannamesi TCGB modülünde yer alan Tutanak ile TCGB Kapatmalar ekranından ayrıca kapatılır.

4) Bu şekilde yapılacak taşımalarda sevk gümrük idaresi dışında başka bir gümrük idaresinde eşya yüklenmesine/boşaltılmasına izin verilmemesi gerekmektedir
Bilgi ve gereğini rica ederim.

Müsteşar

DAĞITIM:

Merkez ve Taşra Teşkilatına

Ticaret Bakanlığı için Tıklayınız

Mevzuat için Tıklayınız.

Uzmanlarımız Tarafından Hazırlanan Bu Çalışmalarda Verilen Bilgilerden Dolayı Şirketimizin Yasal Sorumluluğu Bulunmamaktadır. Belirli Bir Konuya İlişkin Olarak İlgili Danışmana Başvurulması Tavsiye Edilmektedir.

Scroll to Top