Search
Close this search box.

Genelge 2003/24 – Başmüdürlükler Başvuru Formları Hk

Kaydet
Lütfen kayıt yapmak için giriş yapınız. Kapat

T.C.
BAŞBAKANLIK
GÜMRÜK MÜSTEŞARLIĞI
Gümrükler Genel Müdürlüğü

Sayı: B.02.I.GÜM.0.06.00.09.259/2130 24.12.2003
Konu:

GENELGE
2003/24

İlgi: 2000/56 sayılı Genelge

Bilindiği üzere, 4458 sayılı Gümrük Kanunu ile buna bağlı Gümrük Yönetmeliği’nin Bağlayıcı Tarife Bilgisi (BTB) verilmesine ilişkin hükümleri çerçevesinde yapılacak işlemlerin esaslarını içeren 1 seri nolu Gümrük Genel Tebliği (Tarife) 15.08.2000 tarihli ve 24141 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanmış, söz konusu tebliğ uyarınca, Gümrük Başmüdürlükleri, Gümrük Müdürlükleri ve muayene memurlarınca yapılacak işlemler ise ilgide kayıtlı Genelge ile belirlenmişti.

Gümrükler Genel Müdürlüğünce verilen BTB’lerin web üzerinden dijital olarak Müsteşarlığımız ilgili diğer birimlerine, tüm gümrük idarelerine ve muayene memurlarına ulaştırılabilmesi için yapılan çalışmalar sonuçlanmış ve “Bağlayıcı Tarife Bilgisi Programı” uygulamasına 01.01.2004 tarihinden itibaren geçilmesi uygun bulunmuştur.

Söz konusu programa Müsteşarlığımız ilgili diğer birimleri, tüm gümrük idareleri ve muayene memurları Müsteşarlığımıza ait http://medbim.gumruk.gov.tr intranet sayfasından 01.01.2004 tarihi itibariyle bilge kullanıcı kodlarını kullanmak suretiyle erişim sağlayabilecektir.

Bu itibarla, Gümrük ve Muhafaza Başmüdürlükleri ve muayene memurlarınca yapılacak işlemler aşağıda belirtildiği şekilde yeniden düzenlenmiştir.

Gümrük ve Muhafaza Başmüdürlüklerince Yapılacak İşlemler

l-Bağlayıcı tarife bilgisi başvuruları Gümrük ve Muhafaza Başmüdürlüklerine yapılacak ve Başmüdürlükler başvuru formlarının kabulünden sorumlu olacaktır .

Başvuruyu kabul eden memur, başvuru formunun doldurulması zorunlu olduğu belirtilen kutuların tam olarak doldurulup doldurulmadığını ve eklerinin tam olup olmadığını kontrol ettikten sonra başvuru formunun 1 inci sayfasında yer alan ”SADECE RESMİ KULLANIM İÇİNDİR” başlıklı kutuyu ”Başvuru Referans No” bölümü hariç doldurup imzalayacaktır. Ayrıca, başvuru sahibinden hak sahibi vergi numarası mutlaka istenilecektir.

Daha sonra başvuru formu Gümrükler Başmüdürlüğü bünyesinde görevli bir muayene memuruna havale edilecek ve muayene memuru da eşyanın sınıflandırılacağı tarife pozisyonuna ilişkin görüşlerini ve varsa eşya ile ilgili diğer düşüncelerini başvuru formunun 2 inci sayfasında yer alan 9 uncu kutuya yazdıktan sonra imzalayacaktır. Başmüdürlükte görevli muayene memuru yoksa buna ilişkin şerh düşülmek suretiyle söz konusu kutu boş bırakılacaktır.

Başvuru formları ekleri hak sahibinin vergi numarası ile birlikte bir üst yazı ile Gümrükler Genel Müdürlüğüne gönderilecektir .

2- Gümrükler Genel Müdürlüğünce verilen BTB, Müsteşarlığımız ilgili diğer birimleri, tüm gümrük idareleri ve muayene memurlarının bilge kullanıcı kodlarını kullanarak Müsteşarlığımız İntranet sayfasından http://medbim.gumruk.gov.tr erişebilecekleri “Bağlayıcı Tarife Bilgisi Programı”na girilecek, yalnızca ilgili BTB’nin hak sahibi nüshası başvuru sahibine teslim edilmek üzere ilgili Başmüdürlüğüne gönderilecektir.

Başmüdürlük kendisine gönderilen BTB’nin hak sahibine tebliğini müteakip tebliğ tarihini, yukarıda bahsi geçen Intranet sayfasındaki BTB Programını kullanarak ilgili BTB’nin Tebliğ Tarihi Kutusuna girecektir (Değişik: Genelge  2003/24 ) .

Başmüdürlük kendisine gönderilen BTB’nin başvuru sahibine tebliğini müteakip tebliğ tarihini Gümrükler Genel Müdürlüğüne bildirecektir.

3- Bağlayıcı tarife bilgisinin mevcut durumunda değişiklik (iptal edilmesi, geçersiz kılınması gibi) yapılması durumunda, yapılan değişiklikler Gümrükler Genel Müdürlüğünce yine aynı programa kullanılmak ve durum kodunda değişikliğe gidilmek suretiyle tüm teşkilata duyurulacaktır.

Muayene Memurlarınca Yapılacak İşlemler.

l- Muayene memurları, gümrük işlemleri sırasında yükümlünün kullandığı BTB hak sahibi nüshasını bilge kullanıcı kodlarını kullanarak Müsteşarlığımız http://medbim.gumruk.gov.tr intranet sayfasından erişebilecekleri “Bağlayıcı Tarife Bilgisi Programı”ndan kontrol edecekler, beyanname ve ekleri ile gerekirse eşya üzerinde yaptığı inceleme sonunda beyan edilen eşyanın BTB’de tanımlanan eşya ile aynı olduğunu tespit etmesi halinde BTB’de belirtilen tarife pozisyonundan eşyanın gümrük işlemlerini gerçekleştirecektir. Ancak yapılan inceleme ve muayene sonunda muayene memuru, beyan edilen eşyanın BTB’ de tanımlanan eşyadan farklı olduğunu tespit etmesi ve beyan edilen eşyanın BTB’de belirtilen tarife pozisyonundan farklı bir pozisyonda sınıflandırılması gerektiği belirlemesi durumunda eşyanın girdiği tarife pozisyonundan gümrük işlemlerini gerçekleştirilecektir.

2. Hak sahibince BTB’nin Müsteşarlığımız intranet sayfasına http://medbim.gumruk.gov.tr erişim sağlayamayan bir gümrük idaresine (bilgisayar sistemi olmayan bir gümrük idaresi) ibraz edilmesi ve muayene memurunca da belge konusunda tereddüde düşülmesi durumunda www.gumruk.gov.tr adresinden gerekli bilgilerin doğrudan kontrolü yoluyla ya da Müsteşarlığımız intranet sayfasına http://medbim.gumruk.gov.tr erişim sağlayan en yakın gümrük müdürlüğü veya başmüdürlüğünden teyidinin alınması yoluyla gümrük işlemleri tamamlanacaktır. Bütün bu işlemlerden bizzat muayene memuru sorumludur.

3. Eşyanın muayenesi sırasında BTB formunun 11 nci kutusunda varsa Gümrükler Genel Müdürlüğünün eşyanın gümrük işlemleri sırasında dikkat edilmesi gereken hususlar ile ilgili talimatlarını dikkate alacaklardır.

4. Gümrükler Genel Müdürlüğünce verilen bağlayıcı tarife bilgilerinin tüm gümrük idarelerince ve özellikle muayene memurlarınca takip edilebilmesi büyük önem arz etmektedir. Bu nedenle söz konusu programa yeni eklenen BTB lerin görülmesi açısından programın günlük olarak takib edilmesi gerekmektedir.

İlgide kayıtlı Genelge yürürlükten kaldırılmıştır.

Bilgi ve gereğini rica ederim.

Müsteşar a.

EKLER:

Ek-1: BTB Durum Kodları

Ek-2: BTB referans numaraları

DAĞITIM :

Merkez ve Taşra Teşkilatına


EK-1

BAĞLAYICI TARİFE BİLGİSİ DURUM KODLARI

DURUM KODU KODUN ANLAMI KODLARIN AÇIKLAMALARI
0/0 İptal edildi Bu kod BTB’nin, başvuru sahibinin verdiği yanlış veya eksik bilgiye dayanılarak verildiğinin tespiti halinde kullanılacaktır. Gümrükler Genel Müdürlüğü Gümrük idarelerini iptal edilen BTB’leri programa gerekli durum kodunu (0/0) girmek suretiyle haberdar edecektir.
1/0 Geçerli BTB geçerlidir. İptal edildiği veya geçersizliği bildirilmeyen BTB’ler için otomatik olarak bu kod kullanılacaktır.
2/1 Geçersiz (Hatalı Sınıflandırma) Bu kod sınıflandırmada bir yanlışlık tespit edildiği (Hatalı sınıflandırma) zaman kullanılacaktır. Gümrükler Genel Müdürlüğünce bu durumdaki BTB’ler yenisi ile değiştirilerek programa girilecektir.
2/2 Geçersiz (Tarife Pozisyonu değişikliği nedeniyle geçersiz) Türk Gümrük Tarife Cetvelinde değişiklik (Tarife pozisyonu yapılması ve verilen bilginin söz konusu değişikliği nedeniyle değişiklikle getirilen hükümlere uymaması ile geçersiz) Dünya Gümrük Örgütünün uymakla yükümlü bulunduğumuz nomanklatür, izahname ve tarife pozisyonlarına ilişkin kararlarındaki bir değişikliğe uymaması durumlarında kullanılacaktır. Bu durumdaki BTB’ler için tekrar başvurulması halinde yenisi verilecektir.
3/0 Geçersiz (Geçerlilik süresinin dolması nedeniyle) Bu kod BTB’nin 6 yıl olan geçerlilik süresi dolduğu zaman kullanılacaktır.

EK-2

BAĞLAYICI TARİFE BİLGİSİ BAŞVURU REFERANS NUMARASI, BAŞVURU TARİHİ, BTB REFERANS NUMARASI VE BTB’NİN GEÇERLİLİĞİNİN BAŞLAMA TARİHİ

1. Her başvuruya bir referans numarası verilecektir. Bu numara başvuruyu belirten B harfi ile başlayacak ve ilk iki rakamı verildiği yılın son iki rakamı olmak üzere 6 rakamdan oluşacaktır. Örneğin başvuru referans numarası B 000001, başvurunun 2000 yılında yapıldığını ve Gümrükler Genel Müdürlüğü Tarife Şubesinin kaydına giren 1 inci başvuru olduğunu gösterir.

Başvuru tarihi olarak, başvurunun Gümrükler Başmüdürlüğünün evrak kaydına girdiği tarih olan BTB Başvuru Formunun birinci sayfasındaki resmi kullanım için ayrılan kutudaki kayıt tarihi alınacaktır.

Bağlayıcı tarife bilgisi başvuru tarihi ve başvuru referans numarasına ilişkin bilgi BTB Formunun 5 inci kutusunda yer alacaktır.

2. BTB’nin referans numarası ise ülkemizin uluslararası kodu olan TR harfleri ile başlayacak ve ilk iki rakamı verildiği yılın son iki rakamı olmak üzere altı takamdan oluşacaktır. Örneğin BTB referans numarası TR 000001, BTB’nin 2000 yılında verildiğini ve Gümrükler Genel Müdürlüğünce bu yılda verilen 1 inci BTB olduğunu gösterir.

Bağlayıcı tarife bilgisinin geçerliliğinin başlama tarihi son imza tarihi olacaktır.

BTB Referans Numarası BTB Formunun 2 nci kutusunda, BTB’nin Geçerliliğinin Başlama Tarihi ise 3 üncü kutusunda yer alacaktır.

Ticaret Bakanlığı için Tıklayınız

Mevzuat için Tıklayınız.

Uzmanlarımız Tarafından Hazırlanan Bu Çalışmalarda Verilen Bilgilerden Dolayı Şirketimizin Yasal Sorumluluğu Bulunmamaktadır. Belirli Bir Konuya İlişkin Olarak İlgili Danışmana Başvurulması Tavsiye Edilmektedir.

Scroll to Top