Search
Close this search box.

Genelge 2004/12 – Terkin

Kaydet
Lütfen kayıt yapmak için giriş yapınız. Kapat

T.C.
BAŞBAKANLIK
GÜMRÜK MÜSTEŞARLIĞI
Gümrükler Genel Müdürlüğü

SAYI : B.02.1.GÜM.0.06.00.08.231-106 12.04.2004
KONU : Terkin.

GENELGE
(2004/12)

4926 sayılı Kaçakçılıkla Mücadele Kanunu ve mülga 1918 sayılı Kaçakçılığın Men ve Takibine Dair Kanun kapsamına giren para cezaları hakkında düzenlenen ödeme emirlerinde 6183 sayılı Amme Alacaklarının Tahsil Usulü Hakkında Kanunun 106’ncı maddesi uyarınca işlem yapılıp yapılmayacağına dair tereddüt hasıl olduğu tespit edilmiştir.

6183 sayılı Kanunun 106’ncı maddesinin 1’inci fıkrası “Yapılacak takip sonunda tahsili imkânsız veya tahsili için yapılacak giderlerin alacaktan fazla bulunduğu anlaşılan ………….. amme alacakları amme idarelerince terkin yetkisini haiz olanlar tarafından tahsil zamanaşımı süresi beklenilmeksizin terkin olunabilir. Bakanlar Kurulu, bu miktarı on katına kadar artırmaya yetkilidir.” hükmüne amirdir.

Bilindiği üzere, mülga 1991/27 sayılı Genelgemiz uyarınca mülga 1918 sayılı Kaçakçılığın Men ve Takibine Dair Kanuna aykırılık nedeniyle verilen para cezalarına 6183 sayılı Amme Alacaklarının Tahsil Usulü Hakkında Kanunun 106’ncı maddesinde belirlenen terkin hakkındaki düzenlemenin uygulanamayacağı belirtilmiştir.

Diğer taraftan 19.07.2003 tarihli 25173 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe giren Kaçakçılıkla Mücadele Kanununun 28. maddesi ;

“Bu kanunda belirtilen suçlardan dolayı hükmolunan para cezalarına ait ilam ilgili Cumhuriyet Savcılığı tarafından re’sen ilgili gümrük idarelerine verilir. Bu ilamlarla gümrük komisyonlarınca verilip kesinleşen kararlara ilişkin para cezaları, düzenlenecek bir tebliğname ile ilgilisine tebliğ edilir. Tebliğ edilen para cezaları tebliğ tarihinden itibaren otuz gün içerisinde ödenir.

Tebliğ tarihinden itibaren otuz gün içinde para cezaları ödenmediği veya bu süre içinde azami haddi bir yılı ve taksit sayısı altıyı geçmemek kaydıyla taksitlendirme yapılmadığı veya taksitlendirme yapılıp da taksitlerden biri ödenmediği takdirde, ilamda yazılı para cezaları 647 sayılı Cezaların İnfazı Hakkında Kanuna göre hapse çevrilmek ve infaz edilmek üzere Cumhuriyet savcılığına geri gönderilir.

……………..”

Hükmü ile para cezalarının tahsil usulü belirlenmiştir.

Bu itibarla, 4926 sayılı Kaçakçılıkla Mücadele Kanunu kapsamına giren para cezalarının 6183 sayılı Kanunun 106’ncı maddesi kapsamında değerlendirilmesi mümkün bulunmamaktadır.

Bilgi ve gereğini rica ederim.

Müsteşar a.
Sezai UÇARMAK
Gümrükler Genel Müdürü V.

DAĞITIM :
Merkez ve Taşra Teşkilatına.

Gümrükler Genel Müdürlüğü İçin Tıklayınız.

Mevzuatlara Dönmek İçin Tıklayınız.

Uzmanlarımız Tarafından Hazırlanan Bu Çalışmalarda Verilen Bilgilerden Dolayı Şirketimizin Yasal Sorumluluğu Bulunmamaktadır. Belirli Bir Konuya İlişkin Olarak İlgili Danışmana Başvurulması Tavsiye Edilmektedir.

Scroll to Top