Search
Close this search box.

Genelge 2004/17 – Geri Gelen Eşyada Yararlanılmış Hk

Kaydet
Lütfen kayıt yapmak için giriş yapınız. Kapat

T.C.
BAŞBAKANLIK
GÜMRÜK MÜSTEŞARLIĞI
Gümrükler Genel Müdürlüğü

Sayı: B.02.1.GÜM.0.06.00.47.1280/150
Konu: Geri Gelen Eşyada Yararlanılmış hakların iadesi

26.06.2004
GENELGE
2004/17

Bilindiği üzere, 4458 sayılı Gümrük Kanununun “Geri Gelen eşya” başlıklı 168/1 maddesi; “Serbest dolaşımda bulunan eşya, Türkiye Gümrük Bölgesinden ihraç edildikten sonra üç yıl içinde yeniden serbest dolaşıma girmesi halinde ve beyan sahibinin talebi üzerine, ithalat vergilerinden muaf tutulur. Üç yıllık süre, beklenmeyen haller veya mücbir sebeplerle uzatılabilir.” Hükmüne amirdir.

Diğer yandan, aynı Kanununun uygulanmasına dair Gümrük Yönetmeliği’nin “Yararlanılan menfaatlerin iadesi” başlıklı 563 üncü maddesi ise; “İhraç edildikten sonra geri gelen eşyanın gümrük vergilerinden muafen serbest dolaşıma girebilmesi için ihracat nedeniyle yararlanılan hak ve menfaat varsa bunların iade edildiğini gösteren belgenin beyannameye eklenmesi gerekir.

İhracat nedeniyle katma değer vergisi ve özel tüketim vergisi istisnasından yararlanan eşyanın katma değer vergisi tahsil edilir.” Hükmünü içermektedir.

Müsteşarlığımız denetim elemanlarının gümrük idarelerinde gerçekleştirdiği incelemeler sırasında, Türkiye Gümrük Bölgesinden ihraç edilen ancak geri gelen eşyanın ihracat rejiminin uygulanması neticesinde, Katma Değer Vergisi iadesi alınıp alınmadığının Vergi Daireleri nezdinde öğrenilmesi ile ilgili sadece ihracatçının Vergi Dairesine yazı yazıldığı tespit edilmiştir.

Oysa, 18.07.1986 gün ve 19168 sayılı Resmi Gazetede yayımlanan 23 seri no’lu Katma Değer Vergisi Genel Tebliği çerçevesinde konu tetkik edildiğinde, ihraç kaydıyla imalatçıdan mal satın alımlarında iade-mahsup uygulamasını imalatçının yaptığı düşünüldüğünden, bu surette imalatçının KDV iadesi alıp, malı tekrar yurda geri gelmesi durumunda Vergi Dairesi’ne bilgi verilmemesi sebebiyle, iadenin geri alınması hususunun suiistimal edilebileceği, dolayısıyla Gümrük Müdürlüklerinin “Geri Gelen eşya”da sadece ihracatçının bağlı olduğu Vergi Dairesine değil, duruma göre ihracatçının veya imalatçının (özellikle ihraç kaydıyla satışlarda) Vergi Dairesine bilgi vermeleri ve bu şekilde haksız KDV iadesi (veya mahsubu) alınması ihtimalinin önüne geçilmesi gerekmektedir.

Bilgi ve gereğini rica ederim.

DAĞITIM

Merkez ve Taşra Teşkilatına

Ticaret Bakanlığı için Tıklayınız

Mevzuat için Tıklayınız.

Uzmanlarımız Tarafından Hazırlanan Bu Çalışmalarda Verilen Bilgilerden Dolayı Şirketimizin Yasal Sorumluluğu Bulunmamaktadır. Belirli Bir Konuya İlişkin Olarak İlgili Danışmana Başvurulması Tavsiye Edilmektedir.

Scroll to Top