Search
Close this search box.

Genelge 2004/24 – Geri Gelen Eşyada Muafiyet Uygulaması Hk

Kaydet
Please login

T.C
BAŞBAKANLIK
GÜMRÜK MÜSTEŞARLIĞI
GÜMRÜKLER GENEL MÜDÜRLÜĞÜ

Sayı:  B.02.1.GÜM.0.06.00.47.
Konu:  Geri Gelen Eşyada Muafiyet Uygulaması

29/092004
GENELGE
(2004/24)

Müsteşarlığımıza intikal eden olaylardan Gümrük Kanununun 168 inci maddesine istinaden geri gelen eşyanın serbest dolaşıma giriş işlemlerinde eşyanın ihracatçı adına gelmesi halinde sorun yaşanmadığı ancak eşyanın imalatçı adına gelmesi durumunda ise; gümrük idarelerince eşyanın beyannameyi veren ihracatçı adına gelmesi gerektiği gerekçesiyle kabul edilmediği anlaşılmıştır.

Bilindiği üzere, 4458 sayılı Gümrük Kanununun “Geri Gelen Eşya” başlıklı 168/1 inci maddesi, “Serbest dolaşımda bulunan eşyanın Türkiye Gümrük Bölgesinden ihraç edildikten sonra üç yıl içinde yeniden serbest dolaşıma girmesi halinde ve beyan sahibinin talebi üzerine, ithalat vergilerinden muaf tutulur.” Hükmüne amirdir.

Anılan kanunun Uygulanmasına Dair Gümrük Yönetmeliğinin;

Geri Gelen Eşya ve Taşıtlar Başlıklı 552 inci maddesinde; Serbest dolaşımda bulunan eşyanın Türkiye Gümrük Bölgesinden çıkarıldığı veya çıkış hükmünde geçici depolama yerleri ile antrepolara konulduktan sonra Türkiye Gümrük Bölgesinden ihraç edildiği ve ayniyeti değişmeden 3 yıl içinde serbest dolaşıma sokulduğu takdirde ve beyan sahibinin talebi üzerine gümrük vergilerinden muaf tutulacağı belirtilmiştir.

557 nci maddesinde kesin ihracı yapıldıktan sonra geri gelen eşyanın ispatına, 563 üncü maddesinde yararlanılan menfaatlerin iadesine 559 uncu maddesinde ise geri gelen eşyanın beyan ve muayenesine ilişkin hükümler yer almaktadır.

Ayrıca, 12.10.2001 gün ve 24551 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanan 2 Seri No’lu Gümrük Genel Tebliğinde (Hariçte İşleme- Geçici Çıkış-Geri Gelen Eşya) Türkiye Gümrük Bölgesinden kesin olarak ihraç edilen eşyanın geri gelmesi halinde uygulanacak işlemler ayrıntılı olarak açıklanmıştır.

Yukarıda belirtilen kanun ve mevzuat hükümlerine göre Geri Gelen Eşyada muafiyet “Eşyaya” tanınmış olup bu kapsamdaki eşyanın; beyan sahibinin talebi üzerine ve ihracat nedeniyle faydalanılan hakların iadesi koşuluyla ithalat vergilerinden muaf tutulması gerekmektedir.

Bilgi ve gereğini rica ederim.

Müsteşar a.

DAĞITIM :

Merkez ve Taşra Teşkilatına

Ticaret Bakanlığı için Tıklayınız

Mevzuat için Tıklayınız.

Uzmanlarımız Tarafından Hazırlanan Bu Çalışmalarda Verilen Bilgilerden Dolayı Şirketimizin Yasal Sorumluluğu Bulunmamaktadır. Belirli Bir Konuya İlişkin Olarak İlgili Danışmana Başvurulması Tavsiye Edilmektedir.

Scroll to Top