Search
Close this search box.

Genelge 2004/26 – Beyannameler Tescil Hakkında

Kaydet
Please login

T.C.
BAŞBAKANLIK
GÜMRÜK MÜSTEŞARLIĞI
Gümrükler Genel Müdürlüğü

Sayı: B.02.1.GÜM.0.06.00.11.341-10102
Konu:

GENELGE
(2004/26)

İlgi: 20/02/2004 gün ve 2002/5 sayılı Genelge

Müsteşarlığımıza intikal eden olaylardan muayene ve denetlemelerde belirlenmeyen noksan kıymet beyanının yükümlüsüne fark edilerek telafisi yoluna gidilmesinin talep edilmesi halinde, gümrük idarelerince ilgi genelge hükümlerine göre 4458 sayılı Gümrük Kanununun 234 üncü maddesinin tatbit edildiği, ancak doğan ihtilaflar sonucunda mahkemelerce idare aleyhine kararlar verildiği, bu nedenle yeni bir düzenleme yapılmasına gerek olduğu anlaşılmıştır.

Bilindiği üzere, Gümrük Kanununun 63 üncü maddesi;

“Beyannameler tescilden sonra düzeltilemezler. Ancak, beyan sahibinin talebi üzerine, tescilden sonra eşyanın cins, nevi ve niteliği ile marka ve numaraları dışında beyannamede yer alan ağırlık, adet, ölçü yahut kıymet yönlerinden bir veya daha fazla bilginin düzeltilmesine gümrük idarelerince izin verilir.

Bu düzeltmeler, idare amirinin izni ile yapılır ve beyanda bulunan ile birlikte imzalanarak resmi mühürle mühürlenir.

Ancak,

a) Beyan sahibine eşyanın muayene edileceğinin bildirilmesinden,

b) Söz konusu bilgilerin yanlış olduğunun tespit edilmesinden,

c) 73 üncü madde hükümleri saklı kalmak üzere, eşyanın teslim edilmesinden,

Sonra beyannamede düzeltme yapılmasına izin verilmez.”

Gümrük Kanununun 234 üncü maddesi, “1. Serbest dolaşıma giriş rejimine veya bir geçici muafiyet düzenlemesine tabi tutulan eşyaya ilişkin olarak, yapılan beyan ile muayene ve denetleme veya teslimden sonra kontrol sonucunda;

a) Eşyanın tarife uygulamasını etkileyen cins, tür ve niteliklerinde veya vergilendirmeye esas olan sayı, baş, ağırlık gibi ölçülerinde aykırılık görüldüğü ve beyana göre hesaplanan gümrük vergisi ile muayene sonuçlarına göre alınması gereken gümrük vergisi arasındaki fark %5’i aştığı takdirde, gümrük vergisinden ayrı olarak bu farkın üç katı para cezası alınır.

b) Kıymeti üzerinden gümrük vergisine tabi eşyanın beyan edilen kıymeti, muayene ve denetleme sonucunda bu Kanunun 23 ila 31 inci maddelerinde yer alan hükümler çerçevesinde belirlenen kıymete göre noksan bulunduğu takdirde, bu noksanlığa ait gümrük vergisinden başka bu vergi farkının üç katı para cezası alınır” hükmünü amirdir.

Bu durumda, Gümrük Kanununun 234/1 maddesine göre ceza uygulanabilmesi için, vergi farkının, muayene ve denetleme veya teslimden sonra kontrol sonucunda ortaya çıkması şarttır.

Bu nedenle;

a) Gümrük Kanununun 73 üncü maddesi hükümleri saklı kalmak kaydıyla; Gümrük işlemlerinin bitirilmesinden önceki aşamalarda, mükelleflerin kendi iradeleriyle Gümrük Kanununun 63 üncü maddesi çerçevesinde düzeltme talebinde bulunmaları halinde, mezkur maddede belirtilen koşullarla düzeltme talebinin kabul edilmesi,

b) Noksan kıymet beyanının, eşyanın teslim edilmesinden sonraki aşamada yükümlüsünce fark edilerek gümrük idaresine bildirilmesi halinde beyannamede düzeltme yapılmadan ek tahakkuk yapılarak tahsilatın gerçekleştirilmesi ve Gümrük Kanununun 241/1 inci maddesine göre işlem yapılması,

Gerekmektedir.

İlgide kayıtlı Genelge yürürlükten kaldırılmıştır.

Bilgi ve gereğini rica ederim.

Müsteşar a.

Ticaret Bakanlığı için Tıklayınız

Mevzuat için Tıklayınız.

Uzmanlarımız Tarafından Hazırlanan Bu Çalışmalarda Verilen Bilgilerden Dolayı Şirketimizin Yasal Sorumluluğu Bulunmamaktadır. Belirli Bir Konuya İlişkin Olarak İlgili Danışmana Başvurulması Tavsiye Edilmektedir.

Scroll to Top