Search
Close this search box.

Genelge 2005/16 – Gümrük Tarife Cetvelin Hakkında

Kaydet
Please login

T.C.
BAŞBAKANLIK
Gümrük Müsteşarlığı Gümrükler Genel Müdürlüğü

Sayı:  B.02.1.GÜM.0.06.00.09.259-4051
Konu:   

GENELGE
(2005/16)

Bilindiği üzere Türk Gümrük Tarife Cetvelinde (TGTC) yer alan her fasılda ‘diğerleri’ baslığı altında tarife pozisyonları bulunmakla ve bu tarife pozisyonlarında TGTC’de ismen veya daha özel olarak başka pozisyonlarında sınıflandırılmayan eşyalar yer almaktadır. Bahsi geçen tarife pozisyonlarının son sırasında ayrıca ‘diğerleri’ tanımı altında bir GTİP de yer almakta ve bu (GTİP’lere karşılık gelen eşyaların ayrıntılı tanımının gümrük beyannamelerinde açıkça belirtilmemesi çeşitli sakıncalara sebebiyet vermektedir.

Örneğin plastik sıvanmış sentetik mensucattan mamul çantaların ön ve arka yüzü olarak kullanılan eşyaların tarife sınıflandırılmasına ilişkin mevzuat gereğince 42.02 tarife pozisyonunda sınıflandırılmasının mümkün olmaması nedeni ile anılan eşyalar mamul olduğu maddeye istinaden 6307.90.99.90.19 GTİP’inde sınıflandırılmaktadır. Anılan GTİP, TGTC’de 63 ncü faslın “diğer hazır eşya” başlığındaki 63.07 tarife pozisyonun en son sırasındaki ”diğerleri” tanımı ile yer almaktadır. Aynı GTİP’de otomobillerde havalandırma kapaklarına takılarak kullanılan, cep telefonu, kalem gibi eşyaları yerleştirmek üzere imal edilmiş plastik emdirilmiş mensucattan mamul eşya gibi daha özel olarak başka bir GTİP’de sınıflandırılmayan pek çok eşya da sınıflandırılmakladır.

Emsalleri çoğaltılabilecek bu durum; İthalatta Gözetim ve Korunma Önlemlerine İlişkin Tebliğler ve İthalatta Maksi/Rekabetin Önlenmesine İlişkin Tebliğlerin uygulanmasını güçleştirmekle, bazı hallerde eşyanın tabiatı gereği söz konusu tebliğler kapsamında yer alması gereken eşyalar denetim dışında kalabilmekte, bazı durumlarda ise sırf diğerleri tanımlı GTİP’de sınıflandırıldığı için hiçbiri kısıtlamaya tabi olmayan eşyalar dış ticaret önlemlerine tabi tutulabilmektedir. Aynı zorluk ithalatta uygunluk belgesi aranan eşyaların tespitinde de yaşanmaktadır.

“Diğerleri” tanımlı GTİP’lerde sınıflandırılan eşyaların istatistiki bilgilerinin izlenmesi risk analizleri çalışmalarında da büyük önem arz etmektedir. Bu bakımdan ithalat ve ihracat gümrük beyannamelerinin 31 no lu kutusuna eşyanın belirlenmesi için gerekli bilgilerin ayrıntılı olarak yazılması gerekmektedir.

Bu nedenle Gümrük Yönetmeliğinin gümrük beyannamesi kullanma talimatlarının izah edildiği 20. Ekinde belirtildiği üzere 31 nolu kutuya kapların marka ve numaraları, adet ve cinsleri veya ambalajlanmamış eşya olması durumunda, beyanname kapsamı bu tür eşyanın adedi veya uygun olduğunda, “dökme” ibaresi ve her durumda normal ticari tanım yazılmalıdır; ihracat amacıyla bu tanım, eşyanın belirlenebilmesi için gerekli bilgileri içermelidir. “Eşya Kodu” başlıklı 33 no.lu kutunun doldurulması gerektiğinde, bu tanım, eşyanın sınıflandırılmasına imkan verecek kadar açık olmalıdır. Bu kutuda ayrıca herhangi bir özel mevzuat (örneğin, özel tüketim vergisi) uyarınca gereken bilgiler de gösterilmelidir.

Konuya gerekli hassasiyetin gösterilmesi hususunda gereğini rica ederim.

İmza

Müsteşar a.

DAĞITIM:

Tüm Merkez ve Taşra Teşkilatı

Uzmanlarımız Tarafından Hazırlanan Bu Çalışmalarda Verilen Bilgilerden Dolayı Şirketimizin Yasal Sorumluluğu Bulunmamaktadır. Belirli Bir Konuya İlişkin Olarak İlgili Danışmana Başvurulması Tavsiye Edilmektedir.

Scroll to Top