Search
Close this search box.

Genelge 2006/26 – İhracat İşlemleri Hakkında

Kaydet
Lütfen kayıt yapmak için giriş yapınız. Kapat

T.C.
BAŞBAKANLIK
Gümrük Müsteşarlığı Gümrükler Genel Müdürlüğü

Sayı: B.02.1.GÜM.0.06.00.18.541-2553
Konu: İhracat İşlemlerinde Yabancı Dilde Düzenlenen Fatura Kullanımı

GENELGE
(2006/26)

Müsteşarlığımıza intikal eden olaylardan, ihracat eşyasına ait orijinal faturanın alıcı ülkenin kendi dilinde veya başka bir yabancı dilde düzenlendiği durumlarda gümrük idarelerince ihracata ilişkin gümrük beyannamelerine eklenen faturaların Türkçe olarak düzenlenmesinin takip edildiği, bu durum karşısında alıcı talebinin karşılanmasını teminen Türkçe dışında bir dilde düzenlenmiş başka bir faturanın ihracatçı tarafından ithalatçı ülkedeki alıcıya iletildiği anlaşılmıştır.

Konu hakkında Maliye Bakanlığı’ndan alınan 09/10/2006 tarih ve 77936 sayılı yazıda da ifade edildiği üzere; Vergi Usul Kanununun 229 uncu maddesi, “Fatura satılan emtia veya yapılan iş karşılığında müşterinin borçlandığı meblağı göstermek üzere emtiayı satan veya işi yapan tarafından müşteriye verilen ticari vesikadır,” hükmünü amirdir. Mezkur Kanunun 215 inci maddesinin 2 nci fıkrasının (a) bendinde, “Kayıt ve belgelerde Türk para birimi kullanılır. Belgeler, Türk parası karşılığı gösterilmek şartıyla, yabancı para birimine göre de düzenlenebilir. Şu kadar ki, yurtdışındaki müşteriler adına düzenlenen belgelerde Türk parası karşılığı gösterilme şartı aranmaz düzenlenebilir. Şu kadar ki, yurt dışındaki müşteriler adına düzenlenen belgelerde Türk parası karşılığı gösterilme şartı aranmaz,” hükmü bulunmaktadır Buna göre, ihraç eşyasına ait faturanın, gümrük beyannamesinin “Döviz ve Toplam Fatura Bedeli” başlıklı 22 numaralı sütununda kayıtlı olan yabancı para birimi cinsinden düzenlenen faturalarda, faturada yer alan bilgilerin Türkçe açıklamasının yazılması kaydıyla Türk parası karşılığının gösterilmesi zorunlu değildir. Dolayısıyla, anılan Kanunun 215 inci maddesinin 2 nci fıkrasının (a) bendi amir hükmü karşısında aynı Kanununun 353 üncü maddesinin 1 inci bendinde yer alan özel usulsüzlük cezası uygulanması da söz konusu olmayacaktır. Buna göre, ihraç eşyasına ilişkin olarak yurt dışındaki müşteri adına yabancı dilde fatura düzenlenmesi yukarıdaki açıklamalar ışığında mümkün bulunmaktadır. Bununla birlikte, yabancı dilde düzenlenen faturanın gümrük idarelerince ihtiyaç hasıl olması durumunda Türkçe tercümeleri istenebilecek ve ihracata ilişkin gümrük beyannamesine eklenecektir

Bilgi ve gereğini rica ederim

S. Umman HAMİDOĞULLARI
Gümrükler Genel Müdür V.

Ticaret Bakanlığı için Tıklayınız.

Mevzuat için Tıklayınız.

Uzmanlarımız Tarafından Hazırlanan Bu Çalışmalarda Verilen Bilgilerden Dolayı Şirketimizin Yasal Sorumluluğu Bulunmamaktadır. Belirli Bir Konuya İlişkin Olarak İlgili Danışmana Başvurulması Tavsiye Edilmektedir.

Scroll to Top