Search
Close this search box.

Genelge 2007/17 – İhracatında Gümrük Beyanı Hk

Kaydet
Lütfen kayıt yapmak için giriş yapınız. Kapat

T.C.
BAŞBAKANLIK
Gümrük Müsteşarlığı Gümrükler Genel Müdürlüğü

Sayı: B.02.1.GÜM.0.06.00.18.541.2580                                                      Konu: Çok Sayıda Kalemden Oluşan Eşyanın İhracatında Gümrük Beyanı

GENELGE (2007/17)

İLGİ: 2004/7 sayılı Genelgemiz.

Müsteşarlığımıza intikal eden olaylardan, çok sayıda kalemden oluşan ihraç eşyasının gümrük beyanında kolaylık sağlamaya yönelik ilgide kayıtlı Genelgemiz ile belirlenen usullerin gözden geçirilmesine ihtiyaç bulunduğu anlaşılmıştır.

Bilindiği üzere, 4458 sayılı Gümrük Kanunu’nun 150/4. maddesi “Müsteşarlık, gerektiğinde ihraç eşyasının cinsine, niteliklerine ve ihracatın özelliğine göre ihracatın daha kolay yapılmasını sağlayacak usul ve esasları belirlemeye yetkilidir.” hükmünü amirdir.

Anılan Kanun maddesinin Müsteşarlığımıza verdiği yetkiye istinaden, ihracat beyannamesinin 10 kalemden fazla ve azami FOB 10.000 ABD Doları bedelle düzenlendiği hallerde, ihracat gümrük işlemlerinin seri şekilde sonuçlandırılmasına yönelik olarak ve beyan sahibinin talebi halinde aşağıda belirtilen usul çerçevesinde gümrük beyanında bulunulması uygun bulunmuştur:

1. İhracat beyannamesi kapsamında yer alan ve aynı fasılda sınıflandırılan kalemler bu fasıldan ve tek kalem olarak beyan edilecektir. Bu şekilde yapılan beyanlarda, aynı fasılda sınıflandırılan beyanname kalemlerinin miktar bakımından en fazla olanının sınıflandırıldığı G.T.İ.P.’ten tek kalem olarak beyanda bulunulacaktır.

2. İhracat beyannamesi muhteviyatı eşyanın;

a) Türk Gümrük Tarife Cetveli’nin 01 ila 24 üncü (24. fasıl dahil) fasıllarında sınıflandırılan,

b) Dahilde İşleme Rejimi kapsamında ihraç edilen,

c) Yatırım Teşvik Belgesi kapsamında ihraç edilen,

d) İhracat iadesinden ve/veya ihracata yönelik devlet yardımlarından yararlanan,

e) İhracatında DFİF’e prim kesintisi veya DFİF’ten prim ödemesi yapılan,

f) Türkiye Gümrük Bölgesi’nden geçici olarak ihraç edilen,

g) Transit ticarete tabi tutulan,

h) İhracatı standardizasyon kontrolüne tabi tutulan,

i) İhracatı ön izne bağlı olan

eşyadan olması halinde ihracat gümrük işlemlerinde yukarıda belirtilen şekilde gümrük beyanı yapılmasına izin verilmeyecektir.
3. 3065 sayılı KDV Kanunu’nun 11. ve 12. maddelerinde düzenlenen istisnalar uyarınca ihracatçıya ödenen KDV iadeleri bu Genelgenin 2-(d) maddesinde belirtilen ihracat iadesi veya ihracata yönelik devlet yardımları arasında değerlendirilmeyecektir.

4. İlgide kayıtlı Genelge yürürlükten kaldırılmıştır.

Bilgi ve gereğini rica ederim.

Müsteşar

DAĞITIM:

Merkez ve Taşra Teşkilatına

Ticaret Bakanlığı için Tıklayınız.

Mevzuat için Tıklayınız.

Uzmanlarımız Tarafından Hazırlanan Bu Çalışmalarda Verilen Bilgilerden Dolayı Şirketimizin Yasal Sorumluluğu Bulunmamaktadır. Belirli Bir Konuya İlişkin Olarak İlgili Danışmana Başvurulması Tavsiye Edilmektedir.

Scroll to Top