Search
Close this search box.

Genelge 2007/27 – Malul ve sakatların kullanımına Hk

Kaydet
Please login

T.C.
BAŞBAKANLIK
Gümrük Müsteşarlığı Gümrükler Genel Müdürlüğü

Sayı: B.02.1.GÜM.0.06.00.23.691/1177
Konu: Malul ve sakatların kullanımına mahsus eşyanın taşınması

GENELGE 2007/27 / 22.10.2007

Bilindiği üzere, 2000/53 sayılı Bakanlar Kurulu Kararı’nın 116/2 nci maddesinde özetle malul ve sakatlar tarafından kullanılmak üzere özel surette imal edilmiş hareket ettirici tertibatı bulunan araçların gümrük vergilerinden muaf olduğu hususu düzenlenmiştir.

23.03.2007 tarihli ve 26471 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanan “Gümrük Yönetmeliği’nde Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik” ile de Gümrük Yönetmeliği’nin “teminat aranacak ve aranmayacak durumlar” başlıklı 267 nci maddesine “e) Malul ve sakatların kullanımına mahsus eşyadan Müsteşarlıkça belirlenecek olanların karayolu ile taşınmasında,” fıkrası eklenmiştir.

Bu çerçevede, yurt dışından araç getirme hakkı bulunan özürlü kişiler veya bunlar adına hareket edenler tarafından yurda sürülerek getirilen araçların ithal işlemlerinin gerçekleştirileceği iç gümrük idaresine transitlerinin teminat verilmeksizin gerçekleştirilmek istenilmesi halinde aşağıdaki şekilde işlem yapılması uygun bulunmuştur.

1- Hak sahibi veya adına hareket eden kişiler sakat aracının ithali hakkını gösteren belgeyi (ithal izin belgesi) gümrük idaresine ibraz eder.

2- Gümrük idaresi, eşyanın muayenesinden sonra söz konusu taşıt için 1 Nolu Taşıt Takip Programının veri giriş ekranında bulunan “Malul ve Sakat Araçları” bölümüne kayıt yaparak sistemden aldığı tescil tarih ve sayısını anılan belgeye ve şahsın pasaportuna kaydeder ve en fazla 8 gün süre vererek aracı sevk eder. Sevk edilen araçlar bir listeye kaydedilir.

3- Hareket Gümrük idaresince varış gümrük idaresine sevk edilen araçlar için sistemden ay sonlarında sistem üzerinden sorgulama yapılır.

4- Hareket Gümrük İdaresi 1 aylık süre içerisinde kaydı kapanmayan araçlar için varış idaresi nezdinde sorgu başlatarak transit rejimi hükümleri çerçevesinde sonlandırır.

2001/47 sayılı Genelge yürürlükten kaldırılmıştır.

Bilgi ve rica ederim.

Müsteşar a.

DAĞITIM :

Merkez ve Taşra Teşkilatına

Ticaret Bakanlığı için Tıklayınız.

Mevzuat için Tıklayınız.

Uzmanlarımız Tarafından Hazırlanan Bu Çalışmalarda Verilen Bilgilerden Dolayı Şirketimizin Yasal Sorumluluğu Bulunmamaktadır. Belirli Bir Konuya İlişkin Olarak İlgili Danışmana Başvurulması Tavsiye Edilmektedir.

Scroll to Top