Search
Close this search box.

Genelge 2008/9 – Kabahatler Kanunu  Hakkında

Kaydet
Lütfen kayıt yapmak için giriş yapınız.Kapat

T.C.
BAŞBAKANLIK
Gümrük Müsteşarlığı Gümrükler Genel Müdürlüğü

Sayı: B.02.1.GÜM.0.06.00.07-203-4835
Konu: Kabahatler Kanunu

GENELGE
2008/9

İlgi: 04.02.2008 tarihli, 2008/5 sayılı Genelge.

Maliye Bakanlığından alınan 02.04.2008 tarihli, 32741 sayılı yazıda, Devlete ait olan bazı kamu alacaklarının takibinin Müsteşarlığımız birimlerince 6183 sayılı Kanun uygulanmak suretiyle yapılması karşısında, birimlerimizce verilen idari para cezalarının takibinin, 5326 sayılı Kabahatler Kanununun 17 nci maddesinin 4 üncü fıkrasının Bakanlıklarına verdiği yetkiye istinaden, Müsteşarlığımız birimlerince yapılmasının uygun görüldüğü belirtilmiştir.

Bu nedenle, ilgide kayıtlı Genelgenin 10 uncu maddesinin 5, 6, 7 ve 8 inci fıkraları yürürlükten kaldırılmış olup, mezkur maddenin 4 üncü fıkrasından sonra gelmek üzere aşağıdaki fıkralar eklenmiştir.

“Gümrük İdarelerince verilen idari para cezalarının (takip için Maliye Bakanlığına bağlı vergi dairelerine intikal ettirilmeyenler dahil) takibi Gümrük İdarelerince yapılacaktır.

Diğer taraftan, amme borçlusunun veya amme borçlusunun malının bulunduğu mahalde Gümrük İdaresi bulunmaması halinde takip işlemleri, 6183 sayılı Kanunun 5 inci maddesi gereğince, o mahaldeki Maliye Bakanlığına bağlı vergi dairelerince niyabeten yapılacaktır.”

Bilgi ve gereğini rica ederim.

Müsteşar a.
M.Emin ZARARSIZ

DAĞITIM:

Tüm Merkez ve Taşra Teşkilatına

04.02.2008 tarihli, 2008/5 sayılı Genelgenin 10 uncu maddesinin 5, 6, 7 ve 8 inci fıkralarının yukarıdaki Genelge ile yürürlükten kaldırılmadan önceki (Hali).

Anılan Tebliğe göre, idari yaptırım kararları genel bütçeye dahil idarelerce verilmiş ise, söz konusu cezalar, idari yaptırım kararı kesinleşmeden önce muhasebe yetkilisi mutemetleri ve muhasebe, birimleri (merkez muhasebe birimi, mal müdürlükleri ve defterdarlık muhasebe müdürlükleri) vasıtasıyla tahsil edilecek, idarenin bankalar aracılığı ile tahsilat yetkisinin bulunması halinde bu banka hesaplarına da ödeme yapılabilecektir. Ödeme veya kesinleşme süresi içinde ödenmeyen idari para cezaları, yaptırım kararının kesinleşmesini müteakip tahsil için borçlu gerçek kişi ise ikametgahının, tüzel kişi ise kanuni veya iş merkezlerinin bulunduğu yerdeki vergi dairesine, birden fazla vergi dairesi bulunması halinde süreksiz vergileri tahsil ile görevli vergi dairelerine gönderilecektir. Ödemeler ilgili vergi dairesinin hesabının bulunduğu bankalara veya vergi dairelerine yapılacaktır.

6183 sayılı Kanun hükümlerine göre tahsil edilmek üzere vergi dairesine gönderilen idari para cezalarına karşılık idarelerce tahsilat yapılmayacaktır. Ancak, tahsil edilmek üzere vergi dairelerine gönderilmiş olan idari para cezalarına yönelik tahsilat yapılması halinde, önceden gönderilen idari yaptırım kararı ile ilgisi sağlanmak suretiyle tahsil edilen tutarlar vergi dairesine bildirilecektir.

Kanuni Ödeme süresi içerisinde ya da kararların kesinleşmesinden önce idarelerce yapılan tahsilatların dayanağı olan idari para cezası kararları vergi dairelerine gönderilmeyecektir.

Ayrıca anılan Tebliğin VI – VERGİ DAİRELERİNCE YAPILACAK İŞLEMLER başlıklı kısmının 4 üncü maddesinde vergi dairelerinin idari para cezalarının tamamını tahsil ettikleri tarihten itibaren bir ay içinde durumu ilgili idarelere bildirmeleri gerektiğinden ceza kararlarının tahsilatı idarelerce takip edilebilecektir.

Ticaret Bakanlığı için Tıklayınız.

Mevzuat için Tıklayınız.

Uzmanlarımız Tarafından Hazırlanan Bu Çalışmalarda Verilen Bilgilerden Dolayı Şirketimizin Yasal Sorumluluğu Bulunmamaktadır. Belirli Bir Konuya İlişkin Olarak İlgili Danışmana Başvurulması Tavsiye Edilmektedir.

Scroll to Top