Search
Close this search box.

Genelge 2009/21 – Etnografik Nitelikli Eşya İhracatı Hk

Kaydet
Lütfen kayıt yapmak için giriş yapınız. Kapat

T.C.
BAŞBAKANLIK
Gümrük Müsteşarlığı Gümrükler Genel Müdürlüğü

Sayı:  B.02.1.GÜM.0.06.08.00-010.06.01
Konu:  Etnografik Nitelikli Eşya İhracatı

4/5/2009
GENELGE
(2009/21)

Müsteşarlığımıza intikal eden olaylardan, yurtdışına ihraç veya hediyelik eşya olarak çıkartılmak istenen halı, kilim, bakır vb. eşyalar 2863 sayılı Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kanunu ile bu kanuna bağlı “Etnografik Nitelikteki Taşınır Kültür Varlıkları Hakkında Yönetmelik” hükümleri uyarınca ekspertiz raporu düzenlenmesine ilişkin uygulamalar hususunda tereddütler hasıl olduğu anlaşılmıştır.

 Konu ile ilgili olarak Kültür Bakanlığı Anıtlar ve Müzeler Genel Müdürlüğünden alınan 15.08.2001/9181 ve 05.11.2002/17322 tarihli/sayılı yazılarda; bugüne kadar yurt dışına satış veya hediyelik eşya olarak çıkartılmak istenen halı, kilim, bakır vb. eşyalar 2863 sayılı yasa ve buna bağlı “Etnografik Nitelikteki Taşınır Kültür Varlıkları Hakkında Yönetmelik” hükümlerine göre Müzeler tarafından incelenmek suretiyle ekspertiz raporu düzenlenip, mühürlenerek yurt dışına çıkartılmasına izin verildiği (Değişik: Genelge 2010/32).

Ancak, halı ve kilim ihracatının artması, ülkemize giren turist sayısındaki artış ve bunların beraberlerinde yurt dışına götürmek istedikleri hediyelik eşyaların çoğalması, bürokratik işlemlerin uzun sürmesi nedeniyle bir takım yakınmalara neden olduğu, bu bakımdan, mevzuatın yeniden gözden geçirilmesi gerekliliğinin ortaya çıktığı ve mevzuatın yeniden irdelenmesi sonucunda;

 1- 2863 sayılı Yasa kapsamına girmeyen, müzelik değerde olmayan, tarihi ve eski eser niteliği bulunmayan halı, kilim, bakır, gümüş ve altın eşya ihracatında, satışı yapan firmanın faturasına “YENİ İMALATTIR” ibaresini koyması,
2- Diğer etnografik esva ile heykel, PT küpler vb. taşınır kültür varlıkları için mutlaka müzelerden ekspertiz raporu alınması,

3- Gümrükte, korunması gerekli kültür varlığı olabileceğinden kuşkulanılan eşyanın gümrük idaresince ekspertizinin yaptırılması, (Değişik: Genelge 2010/32).
Kararlarına varıldığı belirtilerek, bu saptamalar ışığında; satıcının beyanına dayanılarak faturaya konulan “YENİ İMALATTIR” ibaresi ile halı, kilim ve bakır eşyaların ihracatında müzelerce ekspertiz işleminin yapılmaması, Gümrük İdarelerince gerekli görüldüğü durumlarda Müzelerden ekspertiz için Uzman talep edilmesi, diğer kültür varlıkları için halen uygulanmakta olan ekspertiz işlemlerinin devam etmesi, Bakanlıkları Makamının 03.08.2001/4171 ve 30.10.2002/17096 tarihli/sayılı Olurları ile uygun görüldüğü bildirilmiştir.
Bilgi ve gereğini rica ederim. (Değişik: Genelge 2010/32)

S. Umman HAMİDOĞULLARI
Müsteşar a.
Genel Müdür V.

DAĞITIM:

Gümrük ve Muhafaza Başmüdürlüklerine

Ticaret Bakanlığı için Tıklayınız.

Mevzuat için Tıklayınız.

Uzmanlarımız Tarafından Hazırlanan Bu Çalışmalarda Verilen Bilgilerden Dolayı Şirketimizin Yasal Sorumluluğu Bulunmamaktadır. Belirli Bir Konuya İlişkin Olarak İlgili Danışmana Başvurulması Tavsiye Edilmektedir.

Scroll to Top