T.C.
TİCARET BAKANLIĞI
Gümrükler Genel Müdürlüğü
Sayı: B.02.1.GÜM.0.06.00.18.010.06.02/1112 05.05.2009
Konu: BİLGE Sisteminde yapılacak bazı işlemler
GENELGE
(2009/40)
BİLGE Sisteminde aşağıda belirtilen hususlarla ilgili olarak şu şekilde işlem yapılması uygun bulunmuştur:
a) BİLGE Sisteminde otomatik olarak hesaplanamayan vergi ve fonlar
BİLGE Sisteminde beyannamenin tescili aşamasında otomatik olarak hesaplanamayan vergi ve fonlar için, muayene memurunca manuel tahakkuk oluşturulması; söz konusu tahakkukun sistem üzerinde ilgili beyanname ile ilişkilendirilmesi suretiyle işlem yapılması gerekmektedir.
b) Nihai kullanım
1) İthalat Rejimi Kararına ekli II sayılı listede “ (1) Gümrük mevzuatının nihai kullanıma ilişkin hükümlerine tabi olması kaydıyla gümrük vergisi % 0 uygulanır”, “(b) Sivil hava taşıtlarında kullanılmak kaydıyla ithal edilmesi halinde gümrük vergisi %0 olarak uygulanır ve bu halde gümrük mevzuatının nihai kullanıma ilişkin hükümlerine tabidir.” Şeklinde dipnot bulunan ve VI sayılı listedeki GTİP’lerde yer alan eşyanın serbest dolaşıma girişinde “Nihai Kullanıma Konu Eşya ile Gümrük Vergisi Askıya Alınan Eşyadan Kullanım Amacı Tayin Edilenlerin İthalatına İlişkin Karar” uyarınca sıfır oranında gümrük vergisi tatbik edilmesi ve nihai kullanım hükümlerinin uygulanabilmesi için kalem ekranında Muafiyetler alanına “NKUL” (Nihai Kullanım) kodunun girilmesi gerekmektedir.
2) İthalat Rejimi Kararına ekli V sayılı listede aynı GTİP farklı kayıt numaraları ve farklı madde isimleri altında birden çok kez listelenmiş olduğundan ve bu kayıtlardan sadece bir kısmının “Madde İsmi” alanında (a), yani “Bu GTİP’lerde sadece madde ismi sütununda belirtilen amaçlar için vergi oranı düşürülmüştür; bu maddeler gümrük mevzuatının nihai kullanıma ilişkin hükümlerine tabidir.” ibaresi yer aldığından, aynı GTİP’li fakat farklı kayıt numaraları altında yer alan eşyadan nihai kullanıma konu olmayanlar için Kalem ekranında Muafiyetler alanına “NKIST” (V s. Liste – Nihai Kullanım kapsamında olmayan eşya) kodunun girilmesi gerekmektedir.
Diğer taraftan, yükümlü tarafından beyan edilen muafiyet kodları ile beyannameye ilişkin oluşan tahakkukun ilgili muayene memurunca kontrol edilmesi büyük önem arz etmektedir.
c) Gümrük beyannamesi 10 nolu hane
Gümrük Yönetmeliğinin 20 no.lu ekinde yer alan Gümrük Beyannamesi Kullanma Talimatında, beyannamenin 10 nolu Gideceği Ülke/Sevk Ülkesi alanına ihracat işleminde ihraç eşyasının gönderileceği ilk ülkenin, ithalat işleminde ise ithal eşyasının gönderildiği veya sevk edildiği son ülkenin kodunun yazılacağı belirtilmektedir.
Bu çerçevede, BİLGE Sisteminde TCGB ekranında 10 nolu kutuya ihracat işleminde ihraç eşyasının gönderileceği ilk ülkenin, ithalat işleminde ise ithal eşyasının gönderildiği veya sevk edildiği son ülkenin kodunun, serbest bölgeden yapılan ithalat işlemleriyle ilgili beyannamelerde ise serbest bölge kodunun yazılması suretiyle işlem yapılması, serbest bölgede işlem gören gümrük beyannamelerinin takip edilmesi ve BİLGE sisteminden doğru şekilde istatistik alınması bakımlarından önem arz etmektedir.
d) DDT 5100 tablosuna kayıt
BİLGE sisteminde, bazı ekonomik etkili rejim beyannamelerinin 44 nolu hanesinde önceki rejime ilişkin beyanname numarası aranmaktadır. Ancak, önceki rejime ilişkin beyannamenin manuel ya da teknik nedenlerle DDT 5100 kodlu tabloya atanmamış olması hallerinde beyanname tescil işlemlerinde sorun yaşandığı anlaşılmaktadır. Bu durumda, ilgili gümrük idaresince aşağıda belirtilen işlemlerin yapılması mümkün bulunmaktadır.
1) Beyanname Kaydını Manuel Girme İşlemi: BİLGE sistemine dahil olmayan gümrük idarelerinden girişi (örneğin geçici ithalat) veya çıkışı yapılan (örneğin geçici ihracat) eşyaya ilişkin verilen ekonomik etkili rejim beyannameleri kapsamı eşyanın çıkışının veya girişinin BİLGE sistemine dahil gümrük idarelerinden yapılması durumunda, manuel beyannamenin numarası (16 karakterli tescil numarası), beyanname tescil tarihi, rejim kodu, rejim bitiş tarihi, vergi numarası ve unvan bilgilerinin BİLGE sistemine dahil ilgili Gümrük İdaresince Müsteşarlığımız “İntranet”indeki “DDT_5100” kodlu tabloya kaydedilmesi mümkün kılınmıştır.
2) Başka bir Gümrükten Beyanname Kaydı Alma İşlemi: BİLGE Sistemine dahil olmalarına rağmen zaman zaman teknik aksaklıklar nedeniyle ekonomik etkili rejim beyannamelerinin otomasyondaki gümrük idaresinde DDT-5100 kodlu tabloya girilmemiş olması nedeniyle işlem yapılmasında sorun yaşandığı anlaşılmaktadır. Bu durumdaki beyannamelerin de diğer bir otomasyonlu Gümrük İdaresince DDT-5100 kodlu tabloya kaydedilmesi mümkündür.
e) Farklı rejim kodlarının aynı beyannamede işlem görmesi
1) Rejim kodu “51”, “53”, “61” ve “63” ile başlayan beyannamelerde kayıtlı geçici ithalat ya da yeniden ithalat kapsamındaki eşya ile beraber kati ithal eşyasının aynı beyannamede beyan edilmek istenmesi halinde, söz konusu kati ithal eşyasının yer aldığı kalemdeki birinci muafiyet alanına “KITH (Kati ithalat)” muafiyetinin girilmesi gerekmektedir. Beyanname dökümünde bu muafiyetin seçildiği kalemin 37 no.lu “Rejim” hanesinde “4000” rejim kodu çıkacaktır.
2) Rejim kodu “3151”,”3153″ ve “1040” olan beyannameler ile rejim kodu “21” ve “23” ile başlayan beyannamelerde kayıtlı yeniden ihracat ya da geçici ihracat kapsamındaki eşya ile beraber kati ihraç eşyasının aynı beyannamede beyan edilmek istenmesi halinde, söz konusu kati ihraç eşyasının yer aldığı kalemdeki birinci muafiyet alanına “KIHR (Kati ihracat) muafiyetinin girilmesi gerekmektedir. Beyanname dökümünde bu muafiyetin seçildiği kalemin 37 no.lu “Rejim” hanesinde “1000” rejim kodu çıkacaktır.
3) 3151 rejim kodlu beyannamelerde geçici ihracat eşyasının da beyan edilmek istenmesi halinde “Muafiyetler” hanesine “GIHR (Geçici İhracat)” muafiyet kodu girilmesi gerekmektedir. Beyanname dökümünde bu muafiyetin seçildiği kalemin 37 no.lu “Rejim” hanesinde “2300” rejim kodu çıkacaktır.
Bilgi ve gereğini rica ederim.
Arif KÜMBÜL
Müsteşar a.
Genel Müdür V.
DAĞITIM:
Gümrük ve Muhafaza Başmüdürlüklerine
Gümrükler Genel Müdürlüğü İçin Tıklayınız.
Mevzuatlara Dönmek İçin Tıklayınız.
Uzmanlarımız Tarafından Hazırlanan Bu Çalışmalarda Verilen Bilgilerden Dolayı Şirketimizin Yasal Sorumluluğu Bulunmamaktadır. Belirli Bir Konuya İlişkin Olarak İlgili Danışmana Başvurulması Tavsiye Edilmektedir.