T.C.
BAŞBAKANLIK
Gümrük Müsteşarlığı Gümrükler Genel Müdürlüğü
Sayı: B.02.1.GÜM.0.06.08.00-010.06.01
Konu:
6/5/2009
GENELGE
(2009/48)
Bilindiği üzere; Gümrük Yönetmeliğinin 25.05.2006 tarihli 26178 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanan Gümrük Yönetmeliğinde Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik ile değişik 600’üncü maddesinin ikinci fıkrası uyarınca; geçici depolama yeri veya antrepodan verilecek henüz serbest dolaşıma girmemiş yakıt, yağlayıcı madde ve kumanyalardan gümrük vergileri aranmaması, ancak Türk bandıralı deniz ve hava taşıtlarının bu hükümden yararlanabilmesi için aldıkları söz konusu eşyayı dış sefere çıkacağı limandan itibaren tüketmeleri gerekmektedir.
Diğer taraftan, anılan Yönetmeliğin 607’nci maddesinin ikinci fıkrası, “Yurt dışı seferden dönen gemilerin Türk limanlarında yüklerinin tamamını boşalttıktan sonra diğer Türk limanlarına ihraç yükünü almak üzere boş veya kısmen ihraç yükü alarak hareket etmeleri hali de dış seferin devamı sayılır.” hükmünü amirdir.
Dahili kabotaja geçileceğini beyan etmeyen geminin dış sefere çıkacağı tabidir. Ancak, dış sefere çıkacağı zamana kadar, gemideki yakıt ve kumanyaların gümrük idaresi tarafından takibi açısından dış seferden dönen gemilerin Türkiye’ye ilk giriş limanında yurt dışından ya da yurt içinde özel antrepolardan almış oldukları transit akaryakıt ve kumanyalarının tespit edilerek mühür altına alınmasına müteakip 3 ay içerisinde yabancı limanlara çıkılmadığı takdirde yine o limanda bulunan gümrük idaresince vergilerin tahsil edilmesinin, 3 aylık süre içerisinde yurt dışına sefer yapması halinde ise tüketilen miktarın uğradığı en son Türk limanında vergilendirilmesi gerekmektedir.
Yabancı ülkelere sefer yapan Türk bandıralı gemilerin yurt dışından veya yurt içinde özel antrepolardan almış oldukları transit akaryakıt ve kumanyalar ile yurt dışı seferi için başka bir Türk limanına ihraç yükü almak için yaptığı sefer sırasında kullanılan yakıtlar, 3 ay içerisinde yabancı limanlara çıkılması halinde gümrük vergisinden muaf bulunmaktadır. Ancak, 3 aylık süre içerisinde Türk limanları arasında sefer yapılması halinde tüketilen akaryakıtın vergilerinin alınması icap etmektedir.
Ayrıca, dış seferden dönen gemilerin Türkiye’ye ilk giriş limanında yurt dışından ya da yurt içinde özel antrepolardan almış oldukları transit akaryakıt ve kumanyalarının tespit edilerek mühür altına alınmasına müteakip 3 ay içerisinde geminin yabancı limanlara çıkmaması halinde bu durumunun zorunlu nedenlerden meydana geldiğinin ilgili gümrüğe belgelendirilmesi halinde bu sürenin uzatılması talebinin Gümrük ve Muhafaza Başmüdürlüklerince değerlendirilerek sonuçlandırılması gerekmektedir.
Diğer taraftan, 4458 sayılı Gümrük Kanununun 176’ncı maddesi uyarınca, yabancı bayraklı yatların Türkiye’de bulundukları süre içinde gümrük vergilerinden muaf olarak yakıt kullanmaları mümkün bulunmamaktadır.
Bilgi ve gereğini rica ederim.
S. Umman HAMİDOĞULLARI
Müsteşar a.
Genel Müdür V.
DAĞITIM:
Merkez ve Taşra Teşkilatına
Ticaret Bakanlığı için Tıklayınız.
Uzmanlarımız Tarafından Hazırlanan Bu Çalışmalarda Verilen Bilgilerden Dolayı Şirketimizin Yasal Sorumluluğu Bulunmamaktadır. Belirli Bir Konuya İlişkin Olarak İlgili Danışmana Başvurulması Tavsiye Edilmektedir.