T.C.
BAŞBAKANLIK
Gümrük Müsteşarlığı Gümrükler Genel Müdürlüğü
Sayı: B.02.1.GÜM.0.06.10.00-010.06-02
Konu: Ahıska Türkleri
27/8/2009
GENELGE
(2009/91)
11.07.1992 tarih ve 21281 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe giren 3835 sayılı “Ahıska Türklerinin Türkiye’ye Kabulü ve İskanına Dair Kanun”un, 5335 sayılı “Bazı Kanun ve Kanun hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun’un 28/(f) maddesi ile değişik 4 üncü maddesinde; göçmenlerin kendilerine ait zati ve ev eşyalarının tamamı ile mülkiyetinin kendilerine ait olduğu belgelenen her türlü eşya ve damızlık hayvanın, bir defada getirilmek koşuluyla Katma Değer Vergisi ve Özel Tüketim Vergisi dahil her türlü vergi, resim ve harçtan muaf olacağı hüküm altına alınmıştır.
Mezkur Kanun maddesinin gümrük mevzuatı açısından uygulanmasında, aşağıda belirtilen hususlara dikkat edilecektir:
1-Belirilen Kanun maddesi kapsamına giren eşyanın serbest dolaşıma giriş işlemlerinde, BİLGE sisteminde yer alan “AHSKA” isimli muafiyet kodu seçilecektir.
2- Mezkur Kanun maddesinde belirtilen muafiyetten yararlanılabilmesi için eşyanın göç kapsamında ve bir defada Türkiye’ye getirilmesi gerekmektedir.
3- Eşyanın, kişinin beraberinde gelmesi ya da kişilere ait “Göçmen (Muahacir) Belgesi”nin geçerlilik süresi içerisinde getirilmesi gerekmektedir.
4- Belirtilen Kanun hükmüne göre, muafiyetten yararlanacak kişilerin Ahıska Türkü olarak Türkiye’de göçmen statüsünde bulunmaları gerektiğinden, bu statünün belgelendirilmesini teminen, göç ettikleri ülkelerdeki Türkiye Cumhuriyeti temsilciliklerinden alınmış “Göçmen Vizesi”ni havi pasaportlar ile 5543 sayılı İskan Kanunu gereğince Bayındırlık ve İskan İl Müdürlüklerince düzenlenen ve geçici kimlik belgesi olarak kullanılan “Göçmen (Muhacir) Belgesi”nin gümrük idaresine ibrazı zorunludur. Göçmen (Muhacir) Belgesini haiz bu kişilerin Türk Vatandaşlığına geçmeleri muafiyet hükümlerinin uygulanması açısından engel teşkil etmez.
5- Kişilerin, göçmen vizesi almadan önce göç ettikleri ülkede adlarına kayıtlı bulunan motorlu özel kara nakil vasıtaları için muafiyet uygulanacaktır.
6- Motorlu özel kara nakil vasıtalarının gümrük işlemleri, Yeşilköy Otomotiv İhtisas, Gebze Otomotiv İhtisas, Ankara Naklihane ve Bedelsiz İthalat ve İzmir Gümrük Müdürlüklerinden yapılacaktır. Motorlu özel kara nakil vasıtaları dışındaki eşyanın serbest dolaşıma giriş işlemleri diğer gümrük idarelerinden de yapılabilir.
7- Bu Kanun kapsamında muafen ithal edilmiş olan motorlu özel kara nakil vasıtaları için 20.02.2000 tarih ve 23970 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanan 1 Seri No.lu Bazı Şahsi Mahiyette Eşyanın Bedelsiz İthaline İlişkin Tebliğin 7 ve 8 inci madde hükümleri uygulanacaktır.
Bilgi ve gereğini arz/rica ederim.
S. Umman HAMİDOĞULLARI
Müsteşar a.
Genel Müdür V.
DAĞITIM:
Merkez ve Taşra Teşkilatına
Ticaret Bakanlığı için Tıklayınız.
Uzmanlarımız Tarafından Hazırlanan Bu Çalışmalarda Verilen Bilgilerden Dolayı Şirketimizin Yasal Sorumluluğu Bulunmamaktadır. Belirli Bir Konuya İlişkin Olarak İlgili Danışmana Başvurulması Tavsiye Edilmektedir.