Search
Close this search box.

Genelge 2009/97 – Gemi Deniz ve İç Su Araçları Hk

Kaydet
Lütfen kayıt yapmak için giriş yapınız. Kapat

T.C.
BAŞBAKANLIK
Gümrük Müsteşarlığı Gümrükler Genel Müdürlüğü

Sayı: B.02.1.GÜM.0.06.10.00-010.06.02
Konu: Gemi, deniz ve iç su araçlarının serbest dolaşıma giriş işlemleri

25/9/2009
GENELGE (2009/97)

Türk vatandaşları veya Türk Ticaret Kanununa göre kurulan tüzel kişiler tarafından yurt dışında kurulan veya yurt dışında kurulu bulunmakla birlikte hisselerinin bir kısmı Türk vatandaşlarına ait olan bir tüzel kişilik tarafından iktisap edilmek suretiyle yabancı bayrak çekilmiş olan gemi, deniz ve iç su araçlarının Denizcilik Müsteşarlığının 14/9/2009 tarihli 27349 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanan Bağlama Kütüğü Uygulama Yönetmeliği ve 22/8/2009 tarihli 27327 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanan 2009/3 sayılı Tebliğ kapsamında bağlama kütüğüne kaydedilen ve 8901.10.10.00.11, 8901.10.90.00.11 ve 89.03 GTİP’larında yer alan gemi, deniz ve iç su araçlarının serbest dolaşıma giriş işlemleri aşağıda belirtilen hususlar çerçevesinde sonuçlandırılır.

1. Bağlama kütüğüne kaydı yapılan belirtilen GTİP’ları kapsamı gemi, deniz ve iç su araçlarının gümrük işlemleri, liman başkanlığının yetkili gümrük idaresine bağlama kütüğüne kaydın yapıldığının bildirimini müteakip otuz gün içinde tamamlanması gerekir.

Gemi, deniz ve iç su araçlarının kütüğe kaydının, taşıtın Türkiye Gümrük Bölgesine getirilmeden yapılması durumunda, buna ilişkin gümrük işlemleri, belirtilen araçların Türkiye Gümrük Bölgesine geldiğinin liman başkanlığı tarafından yetkili gümrük idaresine bildirimini müteakip aynı usulle yapılır.

2. Genelge kapsamına giren eski, kullanılmış veya yenileştirilmiş gemi, deniz ve iç su araçların ithalinin Denizcilik Müsteşarlığınca uygun görülmesi halinde, İthalat Rejimi Kararının 2 ve 7 nci maddeleri kapsamında Dış Ticaret Müsteşarlığınca da uygun bulunması nedeniyle, belirtilen GTİP’ler kapsamı eşyanın serbest dolaşıma giriş işlemleri öncesinde Denizcilik Müsteşarlığından izin alınması gerekir.

3. Gemi, deniz ve iç su araçlarının AB üyesi ülkelerden ithal edilmesi veya tercihli tarifeden yararlandırılmasının talep edilmesi halinde, A.TR dolaşım belgesi veya eşyanın tercihli menşeini gösteren menşe ispat belgelerinin ibraz edilmesi koşuluyla sıfır veya indirimli gümrük vergisi uygulanır. Bir belgenin ibraz edilmediği durumlarda meri İthalat Rejimi Kararında belirtilen oranlarda gümrük vergisi tahsil edilir.

4. 30/11/2009 tarihine kadar, gemi, deniz ve iç su araçlarının tabi olacağı KDV ve ÖTV’nin tahsilinde 22/8/2009 tarihli 27327 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanan “Bazı Mallara Uygulanacak Katma Değer Vergisi ve Özel Tüketim Vergisi Oranlarının Belirlenmesine Dair Karar” hükümleri dikkate alınarak gümrük islemleri sonuçlandırılır.

5. Bağlama kütüğüne kaydı yapılan ve serbest dolaşıma giriş işlemlerine konu olan gemi, deniz ve iç su araçlarından kaynak kullanımını destekleme fonu kesintisinin uygulanabilmesi bu araçların kredili ithalat yöntemlerinden biri ile ithalinin gerçekleştirilmesine bağlıdır. Belirtilen araçların bağlama kütüğüne kaydedilmesi yahut kayıt değişikliği yapılması kredili bir ithalatın sonucu değilse kaynak kullanımını destekleme fonu kesintisinin uygulanmaması gerekmektedir.

6. Genelge kapsamına giren deniz ve iç su araçlarının kıymetinin belirlenmesinde 4458 Sayılı Gümrük Kanununun 23 ila 31 inci maddeleri kapsamında işlem tesis edilir. Eşya kıymetinin tespitinde sigortaya esas bedeli de dikkate alınabilir. Değer tespiti yaptırılmasına gerek duyulması halinde Deniz Ticaret Odalarından faydalanılabilir.

Bilgi ve gereğini rica ederim.

S. Umman HAMİDOĞULLARI
Müsteşar a.
Genel Müdür V.

DAĞITIM:
Tüm Tasra Teskilatı

Ticaret Bakanlığı için Tıklayınız.

Mevzuat için Tıklayınız.

Uzmanlarımız Tarafından Hazırlanan Bu Çalışmalarda Verilen Bilgilerden Dolayı Şirketimizin Yasal Sorumluluğu Bulunmamaktadır. Belirli Bir Konuya İlişkin Olarak İlgili Danışmana Başvurulması Tavsiye Edilmektedir.

Scroll to Top