T.C.
TİCARET BAKANLIĞI
Gümrükler Genel Müdürlüğü
Sayı: E-18723479-153.01-00100423295
Konu: Ahıska Türkleri
100423295 /05.09.2024
GENELGE
(2024/16)
26.09.2006 tarihli ve 26301 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanan 5543 sayılı İskan Kanununun 3 üncü maddesinin birinci fıkrasının (e) bendinde Türk soyundan ve Türk kültürüne bağlı olup, yerleşmek amacıyla tek başına veya toplu halde Türkiye’ye gelip, devlet eliyle iskân edilmelerini istememek şartıyla yurda kabul edilenlerin serbest göçmen; (f) bendinde ise Türk soyundan ve Türk kültürüne bağlı olup, özel kanunlarla yurt dışından getirilen ve bu Kanun hükümlerine göre taşınmaz mal verilerek iskânları sağlananların iskanlı göçmen olduğu;
02.12.2007 tarihli ve 26718 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanan İskan Kanunu Uygulama Yönetmeliğinin 4/1-d maddesi ile gümrük muafiyet belgesi için serbest göçmenlerden göçmen vizesi arandığı; iskanlı göçmenler için ise herhangi bir vize sınırlaması getirilmediği hususları düzenlenmiştir.
11.07.1992 tarih ve 21281 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe giren 3835 sayılı Ahıska Türklerinin Türkiye’ye Kabulü ve İskanına Dair Kanunun 4 üncü maddesi ile göçmenlerin kendilerine ait zati ve ev eşyalarının tamamı ile mülkiyetinin kendilerine ait olduğu belgelenen her türlü eşya ve damızlık hayvanın, bir defada getirilmek koşuluyla Katma Değer Vergisi ve Özel Tüketim Vergisi dahil her türlü vergi, resim ve harçtan muaf olacağı hüküm altına alınmıştır.
3835 sayılı Kanun maddesinin gümrük mevzuatı açısından uygulanmasında, aşağıda belirtilen hususlara dikkat edilecektir:
1- Belirtilen Kanun maddesi kapsamına giren eşyanın serbest dolaşıma giriş işlemlerinde, BİLGE sisteminde yer alan “AHSKA” muafiyet kodu seçilecektir.
2- Anılan Kanun maddesinde belirtilen muafiyetten yararlanılabilmesi için eşyanın göç kapsamında ve bir defada Türkiye’ye getirilmesi gerekmektedir.
3- Eşyanın, kişinin beraberinde gelmesi ya da kişilere ait “Göçmen Belgesi”nin geçerlilik süresi içerisinde getirilmesi gerekmektedir.
4- Belirtilen Kanun hükmüne göre, muafiyetten yararlanacak kişilerin Ahıska Türkü olarak Türkiye’de göçmen statüsünde bulunmaları gerektiğinden, bu statünün belgelendirilmesini teminen,
a) Serbest göçmenlerin göç ettikleri ülkelerdeki Türkiye Cumhuriyeti temsilciliklerinden alınmış “Göçmen Vizesi”ni havi pasaportlar ile 5543 sayılı İskan Kanunu gereğince yerleşim sağladıkları yerdeki Valilik tarafından düzenlenen ve geçici kimlik belgesi olarak kullanılan “Göçmen Belgesi”ni,
b) İskanlı göçmenlerin 5543 sayılı İskan Kanunu gereğince iskan edildikleri geçici/kalıcı yerleşim yerindeki Valilik tarafından düzenlenen ve geçici kimlik belgesi olarak kullanılan “Göçmen Belgesi”ni,
gümrük idaresine ibrazı zorunludur.
c-) Göçmen Belgesini haiz bu kişilerin Türk Vatandaşlığına geçmeleri muafiyet hükümlerinin uygulanması açısından engel teşkil etmez.
5- Serbest göçmenlerin göçmen vizesi almadan, iskanlı göçmenlerin ise iskan sağlanmak üzere ülkemize gelişlerinden önce göç ettikleri ülkede adlarına kayıtlı bulunan motorlu özel kara nakil vasıtaları için muafiyet uygulanacaktır.
6- Bu Genelge kapsamı eşyanın serbest dolaşıma giriş işlemlerinde; kara gümrük kapıları hariç olmak üzere, kişilerin iskan edildikleri veya yerleşim sağladıkları yere en yakın gümrük müdürlükleri yetkilidir.
7- 3835 sayılı Kanun kapsamında muafen ithal edilmiş olan motorlu özel kara nakil vasıtalarının serbest dolaşıma girdiği tarihten itibaren 1 yıl geçmedikçe, gümrük idaresinden izin alınmaksızın bedelli veya bedelsiz olarak ödünç verilmesi, teminat olarak gösterilmesi, kiralanması, devri, satışı veya muafiyet amacının dışında kullanılması yasaktır.
Bu Genelge kapsamındaki motorlu özel kara nakil vasıtalarının serbest dolaşıma girişinde ilgili gümrük idaresince düzenlenecek olan trafik şahadetnamesine Ek-1’de yer alan şerh konularak ilgili notere gönderilir.
8- Muafen ithalinden itibaren geçmesi gereken 1 yıllık sürenin bitiminden önce gümrük idaresinden izin alınmaksızın bedelli veya bedelsiz olarak ödünç verilen, teminat olarak gösterilen, kiralanan, devredilen, satılan veya muafiyet amacı dışında kullanılan motorlu özel kara nakil vasıtalarının gümrük vergileri Gümrük Kanununun 181 ila 194 üncü maddelerindeki esaslara göre tahsil olunur, ihlali halinde 21/3/2007 tarihli ve 5607 sayılı Kaçakçılık Kanunu, 26/9/2004 tarihli ve 5237 sayılı Türk Ceza Kanunu ve varsa diğer kanun hükümlerine göre işlem yapılır.
9- 27.08.2009 tarihli ve 2009/91 sayılı Genelge yürürlükten kaldırılmıştır.
Bilgi ve gereğini rica ederim.
Sezai UÇARMAK
Bakan a.
Bakan Yardımcısı
Dağıtım:
Tüm Gümrük ve Dış Ticaret Bölge Müdürlükleri
EK – 1
SERBEST DOLAŞIMA GİRİŞ İŞLEMİ TAMAMLANAN MOTORLU ÖZEL KARA NAKİL VASITALARI İÇİN GÜMRÜK İDARESİNCE KONULACAK ŞERH
Bu nakil vasıtasının bir yıl boyunca bedelli veya bedelsiz olarak; ödünç verilmesi, teminat olarak gösterilmesi, kiralanması, devri, satışı veya muafiyet amacı dışında kullanılması yasaktır.
Ticaret Bakanlığı için Tıklayınız.
Uzmanlarımız Tarafından Hazırlanan Bu Çalışmalarda Verilen Bilgilerden Dolayı Şirketimizin Yasal Sorumluluğu Bulunmamaktadır. Belirli Bir Konuya İlişkin Olarak İlgili Danışmana Başvurulması Tavsiye Edilmektedir.