T.C.
GÜMRÜK VE TİCARET BAKANLIĞI
Gümrükler Genel Müdürlüğü
Sayı : 85593407-156.02
Konu : Gübrelerde KDV İstisnası
20.10.2017/28860877
DAĞITIM YERLERİNE
İlgi: a) 04.11.2016 tarihli ve 85593407-156.02/19905597 sayılı yazımız.
b) Orta Akdeniz Gümrük ve Ticaret Bölge Müdürlüğünün 19.07.2017 tarihli ve 75694329-155.99/00026608179 sayılı yazısı.
İlgi (a)’da kayıtlı yazımızda 3065 sayılı KDV Kanununun 13/ı maddesi kapsamındaki eşyanın ithalatında uygulanması gereken işlemlerle ilgili olarak Bilgi İşlem Dairesi Başkanlığınca BİLGE sisteminde yapılan işlemlere açıklık getirilmiştir.
Orta Akdeniz Gümrük ve Ticaret Bölge Müdürlüğünün ilgi (b)’de kayıtlı yazısında 04.10.2016 tarih ve 29847 sayılı Resmi Gazete’ de yayımlanan 7 Seri No’lu Katma Değer Vergisi Genel Uygulama Tebliğinde Değişiklik Yapılmasına Dair Tebliğ’in 1. Maddesinin, 11.1 fıkrasında “Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı tarafından tescil edilen gübrelerin teslim ve ithali KDV’den istisnadır. Gübrelerin teslim ve ithalinin bu madde kapsamında KDV’den istisna tutulabilmesi için teslim veya ithale konu gübrenin Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı tarafından gübre olarak tescil edilmiş olması gerekir.” Denilmekte olduğu; yine aynı tebliğe göre; söz konusu istisnadan yararlanabilmek için ithalatçıların gübreye ilişkin tescil belgesini gümrük idaresine ibraz etmeleri gerektiği göz önüne alındığında, dökme ve markasız olan eşyanın ithalatı ve KDV istisnası için ambalaj ve ticari marka bilgilerinin bulunduğu tescil belgesinin kullanılıp kullanılmayacağı konusunda bilgi verilmesi talep edilmiştir.
Konuyla ilgili olarak Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığından alınan ve bir örneği ilişikte gönderilen 16.10.2017 tarihli ve 2578627 sayılı yazıda, Gübrelerin Piyasa Gözetimi ve Denetimi Yönetmeliği gereği 18.03.2004 tarihli ve 25406 tarihli Resmi Gazete’de yayımlanan Tarımda Kullanılan Kimyevi Gübrelere Dair Yönetmelik ve 29.03.2014 tarihli ve 28956 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanan Tarımda Kullanılan Organik, Organomineral Gübreler ve Toprak Düzenleyiciler ile Mikrobiyal, Enzim İçerikli ve Organik Kaynaklı Diğer Ürünlerin Üretimi İthalatı, İhracatı ve Piyasaya Arzına Dair Yönetmelik eklerinde yer alan bütün ürünlere tescil belgesi düzenlendiği, ancak, tescil belgesi düzenlenen her ürün “Gübre” olarak tanımlanmadığı, yönetmelik eklerinde organik kaynaklı diğer ürünler, mineral toprak düzenleyiciler, enzim katkılı ürünler, kireçleme materyalleri, fosforik asit, nitrik asit gibi ürünlerin de bulunduğu, Gübrelerin Piyasa Gözetimi ve Denetimi Yönetmeliği gereği tescil belgesi düzenlenmiş olmasına rağmen gübre olarak değerlendirilmeyen bazı ürünlerin ithalinde KDV istinasından bilerek ya da bilmeyerek yararlanıldığı duyumları alındığından bahisle, yazıları eki yer alan ürünlere tescil belgesi düzenleniyor olmasına rağmen Bakanlıkları tarafından “Gübre” olarak tanımlanmadığı belirtilmektedir.
Bu itibarla, yazımız eki listede yer alan ürünlerin tescil belgesi olsa dahi gübre olarak değerlendirilmeyip 3065 sayılı KDV Kanununun 13/ı maddesi muafiyeti kapsamından faydalandırılmaması (menfi) gerekmektedir.
Bilgi ve gereğini rica ederim.
Erkan ERTÜRK
Bakan a.
Daire Başkanı
EKLER:
Ek1- Yazı ve eki Liste örn
T.C.
GIDA TARIM VE HAYVANCILIK BAKANLIĞI
Bitkisel Üretim Genel Müdürlüğü
Sayı : 70390991-155.99-E.2578627 16.10.2017
Konu : Gübrelerde KDV İstisnası
GÜMRÜK VE TİCARET BAKANLIĞINA
Gümrükler Genel Müdürlüğü
İlgi : 29.09.2017 Tarih ve 28291627 sayılı yazınız.
Bilindiği üzere 3056 Sayılı KDV Kanununun 13/1 maddesine istinaden 04.10.2016 tarihinde yayımlanan KDV Genel Uygulama Tebliğinin “II/B-11.1. 11.1. Gıda. Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı Tarafından Tescil Edilen Gübre Teslimleri ” başlıklı bölümde;
“Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı tarafından tescil edilen gübrelerin teslim ve ithali KDV’den istisnadır. Gübrelerin teslim ve ithalinin bu madde kapsamında KDV’den istisna tutulabilmesi için teslim veya ithale konu gübrenin Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı tarafından gübre olarak tescil edilmiş olması gerekir.
Bu istisna ile tarım sektöründe faaliyette bulunan üreticilerin üzerindeki vergi yükünün ve üretim maliyetlerinin düşürülmesi amaçlandığından, tarımsal amaç dışında kullanmak üzere satın alanlara yapılan gübre teslimleri istisna kapsamında değerlendirilmez.
Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı tarafından tescil edilen gübrelerin üreticisi ya da ithalatçısı olmayıp satışını yapanlar, sattıkları gübreye ilişkin tescil belgesinin bir örneğini üreticilerden ya da ithalatçılardan temin ederler. İthalatçıların istisna kapsamında ithalat yapabilmeleri için gübreye ilişkin tescil belgesini gümrük idaresine ibraz etmeleri gerekir.”
açıklamalarına yer verilmiştir.
Gübrelerin Piyasa Gözetimi ve Denetimi Yönetmeliği gereği 18.03.2004 tarihli ve 25406 tarihli Resmi Gazete’de yayımlanan Tarımda Kullanılan Kimyevi Gübrelere Dair Yönetmelik ve 29.03.2014 tarihli ve 28956 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanan Tarımda Kullanılan Organik, Organomineral Gübreler ve Toprak Düzenleyiciler ile Mikrobiyal, Enzim İçerikli ve Organik Kaynaklı Diğer Ürünlerin Üretimi, İthalatı, İhracatı ve Piyasaya Arzına Dair Yönetmelik eklerinde yer alan bütün ürünlere tescil belgesi düzenlenmektedir. Ancak, tescil belgesi düzenlenen her ürün “Gübre” olarak tanımlanmamaktadır. Yönetmelik eklerinde organik kaynaklı diğer ürünler, mineral toprak düzenleyiciler, enzim katkılı ürünler, kireçleme materyalleri, fosforik asit, nitrik asit gibi ürünler de bulunmaktadır.
Gübrelerin Piyasa Gözetimi ve Denetimi Yönetmeliği gereği tescil belgesi düzenlenmiş olmasına rağmen gübre olarak değerlendirilmeyen bazı ürünlerin İthalinde KDV istinasından bilerek ya da bilmeyerek yararlanıldığı duyumları alınmaktadır. Ekte yer alan ürünlere tescil belgesi düzenleniyor olmasına rağmen Bakanlığımız tarafından “Gübre” olarak tanımlanmamaktadır.
Bilgilerinize arz ederim.
Ali CANYILMAZ
Bakan a.
Genel Müdür Yardımcısı V.
Ek: Gübre Olarak Tanımlanmayan Ürünler Listesi (1 sayfa)
Ek: Gübrelerin Piyasa Gözetimi ve Denetimi Yönetmeliği gereği tescil belgesi düzenleniyor olmasına rağmen gübre olarak tanımlanmayan ürünler.
-Kaplama veya Karışım NPK (tekli, ikili veya üçlü karışım) ürünler (Kimyevi Gübreler Hariç)
– Vinas Ekstresi
– Katı Deniz Yosunu
– Sıvı Deniz Yosunu
– Sıvı Haldeki Hümik Asit veya Sıvı Fulvik Asit
– Potasyum Humat veya Fulvik Asit
– Kompost
– Leonardit
– Tarım Kireci
– Magnezyum Kalsiyum Karbonat (Dolomit)
– Klinoptilolit
– Vermikulit
– Diatomit (Diatom toprağı)
– Sünger taşı (Pomza) /Perlit
– Karışım Toprak Düzenleyicisi (Doğal)
– Karışım Toprak Düzenleyicisi
– Enzimli Ürünler
– Kireç taşı-standart kalite
– Kireç taşı- iyi kalite
– Mağnezyumlu kireç taşı- standart kalite
– Mağnezyumlu kireç taşı- iyi kalite
– Dolomitik kireç taşı-Standart kalite
– Dolomitik kireç taşı-İnce kalite
– Deniz kireç taşı- standart kalite
– Deniz kireç taşı-iyi kalite
– Tebeşir-standart kalite
– Tebeşir-iyi kalite
– Karbonat Süspansiyonu
– Yanmış Kireç-düşük kalite
– Yanmış Kireç-Yüksek kalite
– Magnezyumlu yanmış kireç- düşük kalite
– Magnezyumlu yanmış kireç- yüksek kalite
Gümrükler Genel Müdürlüğü İçin Tıklayınız.
Mevzuatlara Dönmek İçin Tıklayınız.
Uzmanlarımız Tarafından Hazırlanan Bu Çalışmalarda Verilen Bilgilerden Dolayı Şirketimizin Yasal Sorumluluğu Bulunmamaktadır. Belirli Bir Konuya İlişkin Olarak İlgili Danışmana Başvurulması Tavsiye Edilmektedir.