09.02.2000 Tarihli 23959 Sayılı Resmi Gazete
TEBLİĞ
Gümrük Genel Tebliği (Süre Değişimi) Seri No: 1
Gümrük Müsteşarlığından:
4/11/1999 tarihli ve 23866 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanan 4458 sayılı Gümrük Kanununun 46 ncı maddesinde, özet beyan kapsamındaki eşyaya, gümrükçe onaylanmış bir işle veya kullanım belirlenerek buna ilişkin işlemlerin denizyolu ile gelen eşyada özet beyanın verildiği tarihten itibaren 45 gün, diğer bir yolla gelen eşyada ise özet beyanın verildiği tarihten itibaren 20 gün içinde tamamlanacağı; şartlar gerektirdiği takdirde, Gümrük Müsteşarlığının söz konusu sürelerden daha kısa bir süre saptayabileceği gibi sürelerin uzatılmasına da izin verilebileceği belirtilmiştir.
Madde 1- Yukarıda bahsi geçen süreler;
a) Eşyaya gümrükçe onaylanmış bir işlem veya kullanım tayin edilebilmesi ve buna ilişkin işlemlerin tamamlanabilmesi için gümrük ya da sair mevzuatın gerektirdiği formalitelerin yerine getirilmesine ilişkin olarak söz konusu süreler içinde ilgili kurum ve kuruluşlara başvuruda bulunulmasına rağmen bu formalitelerin tamamlanamaması,
b) Tabi afetler (deprem, sel, don, fırtına, kasırga v.s.)
c) Eşya sahibinin faaliyetinin kamu otoriterlerince durdurulması,
d) Grev ve lokavt,
e) Devletçe konulan yasaklar, harp ve abluka hali,
f) Eşya sahibi firmanın feshi, infisahı, iflası ve şahıs firmalarında firma sahibinin ölümü,
gerekçeleriyle ilgili gümrük müdürlüklerince uzatılabilecektir.
Madde 2- Süre uzatım taleplerinin, sürelerin bitiminden önce yapılması zorunludur. Süresi içinde yapılmadığı anlaşılan talepler reddedilir.
Talebin 1/a bendinde yazılı bir sebebe dayandırıldığı durumda, söz konusu formalitelerin bu eşyanın gümrük idaresince onaylanmış bir işle veya kullanıma tabi tutulması için gerekli olup olmadığına bakılacak; bu Kanunda belirtilen süreler içinde ilgili kurum ve kuruluşlara başvurulduğunun kanıtlanması istenmeyecektir. Diğer bentlerde yer alan gerekçelere dayanan taleplerde, kanıtlayıcı belge sunulması gerekir.
Madde 3- Gümrük müdürlükleri, süre uzatım taleplerini kayıtlarına girdiği tarihten itibaren üç iş günü içinde inceleyip sonuçlandırırlar. Yukarıdaki gerekçelere dayanmayan ya da gerçek ihtiyaçları aşan süre uzatımı yapılmaz.
Madde 4- Süre uzatım taleplerinin reddi halinde, talebin Gümrük Kanununun 46 ıncı maddesinde belirtilen süreleri durdurduğu kabul edilir; kalan süre ilgilisine bildirilir.
Madde 5- Süre uzatımı talebinin bu Tebliğin 1/a bendinde yazılı bir sebebe dayandırıldığı ve yukarıdaki 2 nci madde uyarınca bentte sözü edilen formalitelerin yerine getirilmesine ilişkin olarak söz konusu süreler içinde ilgili mercilere başvurulduğuna dair kanıt aranmaksızın beyana istinaden süre uzatımı yapıldığı durumda; beyan edilenin aksine, belirtilen süreler zarfında başvuruda bulunulmadığının sonradan tespit edilmesi halinde Gümrük Kanununun 241 inci maddesinin 1 inci fıkrasında istinaden usulsüzlü cezası uygulanır.
Madde 6- Gümrük Kanununun 70 inci maddesi uyarınca, yukarıdaki süreler içinde beyannamesi tescil edilmiş olmakla beraber beyan sahibinden kaynaklanmayan sebeplerle bu süreler içinde beyan edildiği gümrük rejimine tabi tutulması için gerekli belgelerin verilmemesi durumunda eşya için tasfiye süreci başlayamaz. Bu belgelerin verilmemesinin beyan sahiplerinden kaynaklanıp kaynaklanmadığının belirlenmesinde, bu Tebliğin 1/a bendine paralel biçimde bunlar için ilgili mercilere süresi içinde başvurulup başvurulmadığına bakılır. Maddenin uygulanmasında, belirtilen süreler içinde konu hakkında gümrük idaresini haberdar etme şartı aranmaz.
Madde 7- 25/7/1996 tarihli ve 22707 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanan Gümrük Genel Tebliği (Tasfiye Rejimi, Sıra No: 2) yürürlükten kaldırılmıştır.
Geçici Madde 1- Bu Tebliğin yürürlüğe girdiği tarihte Türkiye Gümrük Bölgesindeki gümrük sundurmalarında veya gümrük idaresince eşya konulmasına izin verilen yerlerde bulunan eşyanın buralardaki bekleme süreleri ile bunlara ilişkin süre uzatım talepleri hakkında 1615 Sayılı Gümrük Kanunu ve bu Tebliğin 7 nci maddesinde belirtilen Gümrük Genel Tebliği hükümleri uygulanır.
Madde 8- Bu Tebliğ 5/2/2000 tarihinden itibaren geçerli olmak üzere yayımı tarihinde yürürlüğe girer.
Madde 9- Bu Tebliğ hükümlerini Gümrük Müsteşarlığının bağlı bulunduğu Bakan yürütür.
Tebliğ olunur.
Mevzuatlara Dönmek İçin Tıklayınız.
Uzmanlarımız Tarafından Hazırlanan Bu Çalışmalarda Verilen Bilgilerden Dolayı Şirketimizin Yasal Sorumluluğu Bulunmamaktadır. Belirli Bir Konuya İlişkin Olarak İlgili Danışmana Başvurulması Tavsiye Edilmektedir.