T.C.
TİCARET BAKANLIĞI
Ürün Güvenliği ve Denetimi Genel Müdürlüğü
Sayı: E-24545304-554.01.01-00101880271
Konu: İthalat Denetimi
GÜMRÜK MÜŞAVİRLERİ DERNEĞİ
(Kemeraltı Caddesi Kalaycıoğlu İşhanı No: 35 Kat: 1-2-3 34425 Tophane / İSTANBUL)
İlgi: 05.09.2024 tarihli yazınız.
İlgi yazınız incelenmiştir.
Bilindiği üzere, 7223 sayılı Ürün Güvenliği ve Teknik Düzenlemeler Kanunu’nun 4 üncü maddesi “Ürünlerin, teknik düzenlemesine uygun olması zorunludur. ” ve 5 inci maddesi “Ürünün güvenli olması zorunludur. ” hükmünü amir bulunmaktadır. Bu çerçevede, ülkemiz piyasasına arz edilecek her ürünün güvenli ve ilgili mevzuatına uygun olması gerekmektedir. Mezkûr Kanun’un Geçici Madde’sinin ikinci fıkrası kapsamında dış ticarete konu ürünlerin uygunluk denetimlerine yönelik olarak 14/9/2022 tarihli ve 6038 sayılı Cumhurbaşkanı Kararı ile yürürlüğe konulan Teknik Düzenlemeler Rejimi Kararı hükümleri uygulanmaktadır. Teknik Düzenlemeler Rejimi Kararı’nın 4 üncü maddesinin birinci fıkrasının (a) bendi uyarınca “ürünlere ilişkin teknik mevzuatı dış ticarete uyarlamaya, diğer yetkili kuruluşlarla işbirliği halinde dış ticarette uygulamaya ve uygulamaya ilişkin usul ve esasları belirlemeye” ve (b) bendi uyarınca “dış ticarete konu ürünlerin teknik düzenlemesine veya genel ürün güvenliği mevzuatına uygun olup olmadığına ilişkin denetim yapmaya ve yaptırmaya” Bakanlığımız yetkili kılınmıştır.
Bu çerçevede, ithalatta ürün güvenliği denetimleri; vatandaşlarımızın ve sanayicilerimizin güvenli ve mevzuata uygun ürün kullanabilmesini sağlamak, haksız rekabeti önlemek, güvenli ve mevzuata uygun ürün üreten ve ithal eden firmalarımızı korumak, insan, hayvan ve bitki sağlığı ile çevrenin korunmasını sağlamak ve mezkur Rejim Karar’nın 10 uncu maddesinin ikinci fıkrasında sayılan diğer kamu yararları amaçlarıyla icra edilmektedir. Bu çerçevede, 2024/8, 10, 11, 12, 14, 15, 16, 17 ve 18 sayılı Ürün Güvenliği ve Denetimi (ÜGD) Tebliğleri Bölge Müdürlüklerimiz ve 2024/1, 2, 9 ve 25 sayılı ÜGD Tebliğleri Türk Standartları Enstitüsü tarafından Dış Ticarette Risk Esaslı Kontrol Sistemi (TAREKS) üzerinden firmalarca tamamen elektronik ortamda yapılan başvurular aracılığıyla yürütülmektedir.
TAREKS risk analizi ile çalışan bir uygulama olup, ÜGD Tebliğlerinin “Tanımlar” başlıklı maddesinin (i) fıkrasında risk analizi, “Ek-2 ’de yer alan ürünlerin risk derecesini ve fiili denetime yönlendirilip yönlendirilmeyeceğim belirlemek amacıyla, TAREKS’te firma hakkındaki bilgiler; geçmişte yapılan ithalat denetimleri ile piyasa gözetimi ve denetimi sonuçları; imalatçı veya ithalatçı firma ya da kullanıcısı; giriş gümrüğü, ürünün cinsi, markası, modeli, fiyatı ve miktarı; menşe, çıkış, sevk veya ticaret yapılan ülke ve risk tespiti için kullanılabilecek diğer bilgilerden hareketle yapılan işlem” olarak tanımlanmaktadır.
Buna ek olarak, ÜGD Tebliğlerinin ‘Muafiyetler ve İstisnalar’ başlığında belirtilen muafiyet hükümleri uygulanmakta olup, yukarıda anılan risk kriterleri çerçevesinde ve mezkur başlık altında bu başvurular denetime yönlendirilebilmektedir.
Öte yandan, “Tıbbi Cihazların İthalat Denetimi Tebliği (Ürün Güvenliği ve Denetimiz 2024/16)” uyarınca denetim sürecinde sorun yaşayan firmaların Genel Müdürlüğümüze yazılı olarak başvurması durumunda, gerekli incelemeler gerçekleştirilerek taraflarına bilgi verilmektedir.
Bilgilerini rica ederim.
Umut Can GÖK
Bakan a.
Genel Müdür Yardımcısı V.
Dağıtım:
Tüm Gümrük ve Dış Ticaret Bölge Müdürlükleri
Gümrükler Genel Müdürlüğü İçin Tıklayınız.
Mevzuatlara Dönmek İçin Tıklayınız.
Uzmanlarımız Tarafından Hazırlanan Bu Çalışmalarda Verilen Bilgilerden Dolayı Şirketimizin Yasal Sorumluluğu Bulunmamaktadır. Belirli Bir Konuya İlişkin Olarak İlgili Danışmana Başvurulması Tavsiye Edilmektedir.