07.11.2001 Tarihli 24576 Sayılı Resmi Gazete
TEBLİĞ
Ekonomi Bakanlığından:
İthalatta Haksız Rekabetin Önlenmesine İlişkin Tebliğ (2001/5)
BİRİNCİ KISIM
Genel Bilgi ve İşlemler
Soruşturma
Madde 1 — Alfa Elektronik Sanayi ve Ticaret Ltd. (Alfa) tarafından, 15/11/2000 tarihinde yapılan ve Alp Hediyelik Eşya İmalat San. Tic. A.Ş ile Hesaş Hediyelik Eşya San. ve Tic. A.Ş (Hesaş) tarafından da desteklendiği yazılı olarak bildirilen başvuru üzerine, Çin Halk Cumhuriyeti (Ç.H.C.) menşeli “elektrikle çalışan duvar saatleri” için 26/1/2001 tarihli ve 24299 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanan İthalatta Haksız Rekabetin Önlenmesine İlişkin 2001/1 sayılı Tebliğ ile başlatılan damping soruşturması, Dış Ticaret Müsteşarlığı İthalat Genel Müdürlüğü tarafından yürütülerek tamamlanmıştır.
Kapsam
Madde 2 — Bu tebliğ; 4412 sayılı Kanunla değişik 3577 sayılı İthalatta Haksız Rekabetin Önlenmesi Hakkında Kanun, 30/10/1999 tarihli ve 23861 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanan İthalatta Haksız Rekabetin Önlenmesi Hakkında Karar ve İthalatta Haksız Rekabetin Önlenmesi Hakkında Yönetmelik (Yönetmelik) hükümleri çerçevesinde yürütülen damping soruşturmasının sonuçlarını içermektedir.
Bilgilerin Toplanması ve Değerlendirilmesi
Madde 3 — Soruşturma açılmasını müteakip, söz konusu ürünün bilinen yerli üreticilerine, Müsteşarlıkça tespit edilen ithalatçılarına, Ç.H.C.’de yerleşik bilinen ihracatçılarına ve anılan ülkede yerleşik diğer ihracatçılara erişilebilmesini teminen, Ç.H.C.’nin Ankara Büyükelçiliği’ne soru formları gönderilmiştir. Ayrıca, normal değer belirlenmesinde emsal ülke olarak kabul edilen Çin Tayvanı’nda yerleşik üreticilere de “emsal ülke soru formu” gönderilmiştir.
Tarafların soru formunu yanıtlamaları için posta süresi dahil 37 gün süre tanınmıştır.
Yerli üretici Alfa ve Hesaş firmaları soru formlarına usulüne uygun şekilde yanıt vermişlerdir. Söz konusu firmalar ayrıca, soruşturma süresi boyunca Müsteşarlığımız ile işbirliği içinde olmuşlar ve gerektiğinde talep edilen ilave bilgileri temin etmişlerdir. Diğer yerli üretici Alp Hediyelik Eşya İmal. San. Tic. A.Ş. (Alp) ise “yerli üretici soru formu”nu cevaplamamıştır.
“Üretici-ihracatçı soru formu” gönderilen Ç.H.C.’de yerleşik firmalar olan Davis Chen, Golden Bright, Norin Optech Co. Ltd. ile Zhanzhou Foreign Trade Core Ind. Ltd.’den cevap alınamamıştır.
Soruşturma döneminde Ç.H.C. menşeli duvar saati ithal ettiği belirlenen 22 ithalatçı firmaya “ithalatçı soru formu” gönderilmiş, bunlardan sekizinden yanıt alınmıştır. İthalatçı firma soru formuna yanıt veren Regal Saat San. ve Tic. A.Ş. (Regal) ile Limaksan Elektronik San. ve Tic. A.Ş. (Limaksan), esasen firmalarının da duvar saati üretimi yaptığını, Ç.H.C. kaynaklı düşük fiyatlı ithalat nedeniyle üretim kapasitelerini kullanamadıklarını ifade ederek önlem alınmasını talep etmişlerdir.
2001/1 Sayılı Tebliğ’de de belirtildiği üzere, Ç.H.C’nin piyasa ekonomisi uygulamayan ülkelerden olması nedeniyle, normal değer belirlenmesinde emsal ülke olarak Çin Tayvanı’nın alınması öngörülmüştür. Bu çerçevede söz konusu ülkedeki üretici/ihracatçı firmalara “emsal ülke soru formu” gönderilmiştir. Ancak, Çin Tayvanı’ndan herhangi bir cevap alınmamıştır.
Yerinde Doğrulama Soruşturmaları
Madde 4 — Yönetmelik’in 21 inci maddesi çerçevesinde şikayetçi firmalar arasında üretim, satış, ihracat ve kurulu makine parkı büyüklüğü bakımından önde gelen, İstanbul’da yerleşik Alfa firmasının üretim ve idari tesislerinde 6-7/8/2001 tarihlerinde yerinde doğrulama soruşturması yapılmıştır.
İlgili Tarafların Bilgilendirilmesi ve Dinlenmesi
Madde 5 — Soruşturma açılmasını müteakip, soruşturma konusu ülkenin büyükelçiliğine ve ihracatçı firmalara, şikayetin gizli olmayan metni gönderilmiştir. Ayrıca, Yönetmelik’in 25 inci maddesi uyarınca, soruşturmanın ilgili taraflarına soruşturma sonucundaki belirlemelere esas teşkil eden verileri içeren nihai bildirimler gönderilmiş ve itirazlarını iletmeleri için makul bir süre tanınmıştır.
Söz konusu süre sonunda, taraflar, bildirimin esasına ilişkin, delil içeren herhangi bir itirazda bulunmamışlardır.
Soruşturma Dönemi
Madde 6 — Damping belirlemesi için 1/1/2000–31/12/2000 tarihleri arası soruşturma dönemi olarak kabul edilmiştir. Zarar belirlemesinde ise veri toplama ve analiz için 1/1/1997 – 31/12/2000 arasındaki dönem esas alınmıştır.
Soruşturma Konusu Ürün
Madde 7 — Soruşturma konusu ürün, pilli, akümülatörlü ya da bir elektrik devresine bağlanarak çalışan, çeşitli şekillerde, ahşap veya plastik gövdeli, sarkaçlı-sarkaçsız ve melodili-melodisiz duvar saatleridir. Duvar saatleri evlerde ve bürolarda kullanım için bireysel tüketicilere yönelik olarak üretilip satılabildiği gibi reklam amaçlı hediyelik eşya olarak da pazarlanmaktadır.
Anılan madde, Gümrük Giriş Tarife Cetvelinin 9105.21.00.00.00 gümrük tarife istatistik pozisyonu (GTİP) kapsamında yer almaktadır.
Benzer Ürün
Madde 8 — Yapılan incelemeler neticesinde, yerli üreticiler tarafından plastik gövdeli, sarkaçlı- sarkaçsız saatlerin üretildiği tespit edilmiştir. Soruşturma konusu ülke kaynaklı duvar saatlerinin ise yine aynı özelliklere sahip olduğu belirlenmiştir. Bazı ithal saatlerin melodi gibi ilave mekanizmaya sahip bulunduğu ancak, melodinin saatin işlevini değiştirmediği görülmüştür. Gerek yerli gerekse ithal duvar saatlerinin hem bireysel tüketime hem de reklam amaçlı hediyelik eşya sektörüne yönelik olarak satıldığı anlaşılmıştır.
Duvar saatleri farklı şekillere ve özelliklere sahip olabilmekle birlikte, işlevsel özellikleri, fiziki özellikleri, kullanım amaçları ve alıcıları açısından benzer veya aynı özellikler göstermektedir. Bu bağlamda, yerli üretim dalı tarafından üretilen duvar saatleri ile soruşturma konusu ülkeden ithal edilen duvar saatlerinin benzer ürün olarak kabul edilebileceği anlaşılmıştır.
İKİNCİ KISIM
Dampinge İlişkin Belirlemeler
BİRİNCİ BÖLÜM
Normal Değer
Normal Değerin Belirlenmesi
Madde 9 — Soruşturma konusu ülkenin piyasa ekonomisi uygulamayan ülke olması nedeniyle, normal değer belirlemesi için piyasa ekonomisinin geçerli olduğu emsal ülke olarak, Çin Tayvanı’nın kabul edileceği 2001/1 sayılı Tebliğ’de duyurulmuştur. Emsal ülke seçimi konusunda taraflara tanınan süre içerisinde herhangi bir görüş ya da öneri alınmamıştır. Emsal ülke olarak belirlenen Çin Tayvanı’ndaki üretici/ihracatçılardan soru formlarına cevap alınmadığı için, yine bu ülkedeki Lung Mei isimli ihracatçı firmanın Türkiye’ye ihraç amacıyla verdiği fiyat teklifi esas alınmıştır. Fiyat teklifinde yer alan plastik gövdeli, sarkaçlı-sarkaçsız ve melodili-melodisiz saatlerin ihraç fiyatı Yönetmelik’in 7 nci maddesi uyarınca normal değer olarak kabul edilmiştir.
İKİNCİ BÖLÜM
İhraç Fiyatı
İhraç Fiyatının Belirlenmesi
Madde 10 — Soruşturma konusu ürünün Türkiye’ye ihraç fiyatı olarak, ithalatçı faturalarında yer alan Ç.H.C. menşeli, plastik gövdeli, sarkaçlı-sarkaçsız ve melodili-melodisiz saatlerin fiyatları alınmıştır.
ÜÇÜNCÜ BÖLÜM
Damping Marjları
Damping Marjı
Madde 11 — Damping marjı her bir ürün tipi için ağırlıklı ortalama normal değer ile ağırlıklı ortalama ihraç fiyatının karşılaştırılması suretiyle belirlenmiştir. Fiyat karşılaştırması FOB aşamasında yapılmıştır. Buna göre, birim damping marjı mutlak olarak 4,84 $/Adet, nispî olarak ise CIF bedelin %180’i olarak hesaplanmıştır.
ÜÇÜNCÜ KISIM
Zarara İlişkin Belirlemeler
BİRİNCİ BÖLÜM
Dampingli İthalat
İthalatın Hacmi ve Gelişimi
Madde 12 — Yönetmelik’in 17 nci maddesi çerçevesinde Ç.H.C. kaynaklı ithalatın hacmi ile ilgili olarak; bu ithalatta mutlak anlamda ya da Türkiye tüketimine oranla önemli ölçüde bir artış olup olmadığı incelenmiştir.
a) Maddenin genel ithalatı
Maddenin genel ithalatı 1997 yılında 261.499 adet iken 2000 yılında (soruşturma dönemi) 1.514.023 adete yükselmiştir.
b) Maddenin soruşturma konusu ülkeden ithalatı
Ç.H.C. menşeli duvar saati ithalatı 1997 yılında 148.335 adet iken 2000 yılında 1.396.057 adete yükselmiştir. Aynı dönemde Ç.H.C.’den yapılan ithalatın genel ithalat içindeki payı %57’den %92’ye ulaşmıştır. Buna göre, Ç.H.C. kaynaklı ithalatın nispî olarak % 841 oranında, mutlak olarak ise 1.247.722 adet arttığı tespit edilmiştir.
c) Dampingli ithalatın tüketime göre artışı
Maddenin yurtiçi tüketimi, Alfa ve Hesaş firmalarının yurtiçi satışları ile genel ithalatın toplanması suretiyle hesaplanmıştır. Alp, Regal ve Limaksan firmalarının yurtiçine üretimden satışları hakkında veri bulunmaması nedeniyle tüketim hesabına dahil edilmemişlerdir.
Bu çerçevede belirlenen toplam tüketim 1997 yılında 1.359.406 adet iken 2000 yılında 2.085.462 adet olmuştur.
Ç.H.C. kaynaklı ithalatın tüketim içindeki payı 1997-2000 döneminde % 11’den % 67’ye çıkmıştır.
Fiyatların Gelişimi ve Fiyat Kırılması
Madde 13 — Ç.H.C. menşeli ithalatın ağırlıklı ortalama birim fiyatı 1997 yılında CIF 1,28 $/adet iken 2000 yılında CIF 0,86 $/adete düşmüştür. Ç.H.C. menşeli ithalatın gümrük vergisi ve masrafları dahil Türkiye piyasasına giriş fiyatı yerli üretim dalının satış fiyatları ile mukayese edildiğinde, 1997-2000 yılları arasında dampingli ithalatın fiyatının yerli üretim dalının fiyatının önemli ölçüde altında kaldığı tespit edilmiştir. 2000 yılında fiyat kırılması CIF bedele göre %242 oranındadır.
İKİNCİ BÖLÜM
Yerli Üretim Dalının Durumu
Yerli Üretim Dalının Ekonomik Göstergeleri
Madde 14 — Yerli üretim dalının ekonomik göstergelerinin incelenmesinde Alfa ile Hesaş firmalarının verileri esas alınmıştır. Anılan firmaların üretim kapasiteleri ile başvuruyu desteklemesine rağmen soru formuna yanıt vermeyen Alp firmasının plastik duvar saati üretim kapasitesi dikkate alınarak yapılan hesaplamalara göre, zarar incelemesinde esas alınan bu iki firma Türkiye üretiminin %97’sini temsil etmektedir.
a) Üretim
Yerli üretim dalının 1997 yılında 100 olan üretim miktar endeksi 2000 yılında 51’e gerilemiştir.
b) Satışlar
Yerli üretim dalının 1997 yılında 100 olan yurtiçi satış miktar endeksi 2000 yılında 52’ye düşmüştür. Aynı dönemde satış hasılatı reel olarak 100 den 65’e gerilemiştir.
c) Piyasa Payı
Yerli üretim dalının yurtiçi piyasa payı 1997 yılında %81 iken 2000 yılında % 27’ye gerilemiştir.
d) Kapasite Kullanımı
Yerli üretim dalının kapasite kullanım oranı 1997 yılında %67 iken 2000 yılında % 34’e inmiştir.
e) Yurtiçi Fiyatlar
Yerli üreticilerin ağırlıklı ortalama yurtiçi satış fiyatı 1997-2000 döneminde reel olarak % 24 oranında artmıştır.
f) Stoklar
1997-2000 döneminde yerli üretim dalının stok miktar endeksi aynı kalmıştır.
g) İstihdam
İdari personel ve işçi sayısı toplamı 1997-2000 döneminde 4 kişi azalmıştır.
h) Ücretler
Üretimde çalışan işçilerin aylık ücretleri 1997-2000 döneminde reel olarak 6 puan gerilemiştir.
i) Verimlilik
Üretimde çalışan işçi başına verimlilik 1997 yılında 100 iken 2000 yılında 54’e düşmüştür.
j) Nakit Akışı
Yerli üretim dalının faaliyetleri dolayısıyla yarattığı reel nakit akışı 1997 yılında 100 iken 2000 yılında 36 olarak gerçekleşmiştir.
k) Yatırım Hasılatı
Yerli üretim dalının faaliyetleri için ortaya koyduğu öz kaynağın, diğer bir ifadeyle yatırımının, geri dönüş oranı 1997 yılında %2 iken 2000 yılında %-2 olmuştur.
l) Büyüme
Yerli üretim dalının aktif büyüklüğü reel olarak 1997 yılında 100 iken 2000 yılında 105 olmuştur.
m) Sermaye Artışı
Yerli üretim dalının 1997 yılında 100 olan öz sermayesi 2000 yılında reel olarak 89’a gerilemiştir.
n) Yatırımlardaki Artış
Yerli üreticilerden sadece birinin yatırımları bulunmaktadır. Söz konusu firma 1999 yılında tevsi yatırımına başlamış, ancak; 2000 yılı itibariyle bina yapım aşamasında kalmıştır. Firmanın yatırımının öz kaynaklarına oranı % 10’dur.
o) Damping Marjının Büyüklüğü
Damping marjı %180 gibi çok yüksek bir nispette bulunmuştur. Yüksek oranda damping nedeniyle, yerli üretim dalı Ç.H.C. menşeli ithalatın fiyatları ile rekabet edememektedir.
ö) Değerlendirme
Dampingli ithalat nedeniyle yerli üretim dalının yukarıda sıralanan ekonomik göstergelerinde olumsuz gelişmeler ortaya çıkmıştır. Bu bağlamda, yerli üretim dalının zarar gördüğü tespit edilmiştir.
DÖRDÜNCÜ KISIM
Dampingli İthalat ile Zarar Arasındaki Nedenselliğe İlişkin Belirlemeler
Dampingli İthalatın Etkisi
Madde 15 — Dampingli ithalatın zarar inceleme döneminde mutlak ve nispî olarak arttığı, fiyatlarının düştüğü ve yerli üretim dalının fiyatlarının önemli ölçüde altında kaldığı tespit edilmiştir. Aynı dönemde yerli üretim dalının ekonomik göstergelerinde olumsuz gelişmeler olduğu görülmüştür. Dampingli ithalatın fiyatlarının yerli üretim dalının fiyatlarını kırması ve ithalattaki eğilim ile yerli üretim dalında görülen olumsuz gelişmelerin eş zamanlı olarak ortaya çıkması nedeniyle, dampingli ithalat ile yerli üretim dalının zararı arasında illiyet bağı olduğu sonucuna varılmıştır.
Üçüncü Ülkelerden İthalat
Madde 16 — Üçüncü ülkelerden yapılan ithalatın 1997-2000 döneminde mutlak ve nispî değişimi ihmal edilebilecek düzeyde olup, genel ithalat ve tüketim içindeki payı önemli ölçüde gerilemiştir. Fiyatları Ç.H.C. kaynaklı ithalatın fiyatlarının oldukça üzerinde, yerli üretim dalının satış fiyatlarının ise az bir miktar altındadır. Ancak, gerek miktarı ve piyasa payındaki eğilim gerekse fiyatları itibariyle bu aşamada yerli üretime zarar verebilecek boyutta görülmemektedir.
Diğer Unsurların Etkisi
Madde 17 — Soruşturma konusu ülke menşeli dampingli ithalatın miktarı ve fiyatlarının yerli üretim dalı üzerindeki etkisinin yanı sıra, zarara yol açabilecek diğer olası unsurlar da incelenmiş, ancak bu konuda bir bulgu elde edilememiştir.
BEŞİNCİ KISIM
Sonuç
Karar
Madde 18 — Soruşturma sonucunda dampingin, yerli üretim dalında zararın ve her ikisi arasında illiyet bağının mevcut olduğu tespit edildiğinden, aşağıda tanımı ve menşei belirtilen ürünün Türkiye’ye ithalatında belirtilen tutarda dampinge karşı verginin yürürlüğe konulmasına İthalatta Haksız Rekabeti Değerlendirme Kurulu tarafından 23/10/2001 tarihinde karar verilmiştir.
GTİP | Eşyanın Tanımı | Menşe Ülke | Dampinge Karşı Vergi |
9105.21.00.00.00 | Elektrikle çalışan duvar saatleri | Çin Halk Cumhuriyeti | 2,10 ABD $/adet |
Yürürlük
Madde 19 — Bu Tebliğ yayımı tarihinde yürürlüğe girer.
Yürütme
Madde 20 — Bu Tebliğ hükümlerini Dış Ticaret Müsteşarlığı’nın bağlı olduğu Bakan yürütür.
Mevzuatlara Dönmek İçin Tıklayınız.
Uzmanlarımız Tarafından Hazırlanan Bu Çalışmalarda Verilen Bilgilerden Dolayı Şirketimizin Yasal Sorumluluğu Bulunmamaktadır. Belirli Bir Konuya İlişkin Olarak İlgili Danışmana Başvurulması Tavsiye Edilmektedir.