12.01.1997 Tarihli 22875 Sayılı Resmi Gazete
BAKANLAR KURULU KARARI
Karar Sayısı: 96/9006
12/5/1988 tarihli ve 88/12944 sayılı Kararnameye ektir.
Ekli “Kaynak Kullanımını Destekleme Fonu Hakkında Kararda Değişiklik Yapılmasına Dair Kararın yürürlüğe konulması; Yüksek Planlama Kurulu’nun 15/10/1996 tarihli ve 96/29 sayılı Raporu üzerine, 14/1/1970 tarihli ve 1211 sayılı Kanunun değişik 40 inci maddesinin II numaralı paragrafı ile 25/4/1985 tarihli ve 3182 sayılı Kanunun 40 ıncı maddesine göre, Bakanlar Kurulu’nca 16/10/1996 tarihinde kararlaştırılmıştır.
Kaynak Kullanımını Destekleme Fonu Hakkında Kararda Değişiklik Yapılmasına Dair Karar
Madde 1 — Kaynak Kullanımını Destekleme Fonu Hakkında 12/5/1988 tarih, 88/12944 sayılı Karar’ın değişik 3 üncü maddesinin 1 inci fıkrasının (a), (b) ve (c) bentleri ile 2 nci fıkrası aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.
“a) aa – Bankalarca kullandırılan
– Tüketici kredilerinde (gerçek kişilere ticari amaçla kullanılmamak. kaydıyla mal ve hizmet alımları dolayısıyla açılmış olan krediler) % 10
– Diğer kredilerde % 6
ab- Finansman şirketlerince kullandırılan kredilerde % 10
b) Bankalar ve finansman şirketlerinin yurt dışından sağladıkları kredilerde % 4
c) Bankalar ve finansman şirketleri dışında Türkiye’de yerleşik kişilerin
yurt dışından sağladıkları kredilerde % 6”
“İhracatın, (İhracatı teşvik belgesi ve vergi, resim ve harç istisnası belgesine bağlanmış ihracat sayılan satış ve teslimler ile döviz kazandırıcı hizmet ve faaliyetler dahil) finansmanı amacıyla kullanılan krediler ve ihracatı teşvik belgesi ile dahilde işleme izin belgesi kapsamında yapılan ithalatta yukarıdaki oranlar % 0 olarak uygulanır.”
Madde 2 — Kaynak Kullanımını Destekleme Fonu Hakkında 12/5/1988 tarih, 88/12944 sayılı Karar’ın değişik 3 üncü maddesinin (j) bendinden sonra gelen paragraf aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.
“Fon kesintileri, Türk Lirası kredilerde tahakkuk ettirilen faiz tutarı üzerinden, dövize endeksli ve diğer endeksli kredilerde, borç bakiyesine ilişkin kur farkı veya endeks farkı ile dönem faizinin cari kurdan Türk Lirası karşılığı veya fark faizin (spread) toplam tutarı üzerinden, tahakkuk ettirilen faizlere ek olarak; döviz kredilerinde ve vadeli ithalatta ise kredi tutarı üzerinden hesaplanır.”
Madde 3 — Kaynak Kullanımını Destekleme Fonu Hakkında 12/5/1988 tarih, 88/12944 sayılı Karar’ın 4 üncü maddesinin 3 üncü bendi aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.
”3) Yurt içi bankalararası krediler ile bankaların finansman şirketlerine kullandırdığı krediler.”
Madde 4 — Kaynak Kullanımını Destekleme Fonu Hakkında 12/5/1988 tarih, 88/12944 sayılı Karar’ın 5 inci maddesi aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.
“Bankalar, özel finans kurumlan ve finansman şirketleri Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası’nca yayımlanacak tebliğlerde belirtilen esaslara göre tahakkuk ettirdikleri fon kesintileri ile vadeli ithalatta tahsil ettikleri fon kesintilerini tahakkuk veya tahsilatı izleyen ayın 15 inci günü akşamına kadar Fon’a yatırmak zorundadırlar.
Gümrük idarelerince yapılan fon tahsilatları haftalık olarak Fon’a aktarılır.
T. Kalkınma Bankası ve T.C. Ziraat Bankası kendilerine Fon’dan kullandırılan kredilerin ana para, taksit ve faizlerini süresinde Fon’a yatırmak zorundadırlar.
Fon kesintilerinin yatırılmasından, kredi kullanan, krediyi kullandıran veya kullanılmasına aracılık eden ve vadeli ithalatta tahsilatı yapan bankalar, özel finans kurumları, finansman şirketleri ve gümrük idareleri sorumludur.”
Madde 5 — Kaynak Kullanımını Destekleme Fonu Hakkında 12/5/1988 tarih, 88/12944 sayılı Karar’ın değişik 8 inci maddesi aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.
“a) Zamanında ve tam olarak yatırılmayan fon kesintileri İle fon kesintisi indirimi uygulanan kredilerde, vergi, resim ve harç istisnası uygulaması paralelinde, İhracatın veya taahhüdün gerçekleşmemesi veya ihracat veya taahhüdün kısmen gerçekleşmesi durumunda, indirimli uygulanan fon kesintileri tama iblağ edilir ve tahsili gereken fon kesintileri bankalar, özel finans kurumlan veya finansman şirketlerinden,
b) İlgili kararlar ve bu kararlara ilişkin tebliğlere aykırılığın tesbiti sonucu geri alınması gereken destekleme primleri, görevli bankalarca ilgililerden,
c) Fon’dan T. Kalkınma Bankası ve T.C. Ziraat Bankası’na kullandırılan kredilere ait ana para, taksit ve faizlerin süresinde Fon’a yatırılmayan kısmı bu Bankalardan,
Fon’a yatırılması gereken, fon kesintisi istisnasının uygulandığı, destekleme priminin ödendiği tarihler ile Fon’a yatırıldığı tarih arasında geçen süre için ve bu sürede yürürlükte bulunan cezai faiz oranlan üzerinden hesaplanacak cezai faizi ile birlikte geri alınır.
d) Fon kesintisi indirimi uygulanan ithalat işlemlerinde, vergi, resim ve harç istisnası uygulaması paralelinde ihracatın veya taahhüdün gerçekleşmemesi veya ihracat ve taahhüdün kısmen gerçekleşmesi durumunda indirimli uygulanan fon kesintileri tama iblağ edilir ve tahsili gereken fon kesintileri, fon kesintisi istisnasının uygulandığı tarih ile tahsil edildiği tarih arasında geçen süre için ve bu sürede yürürlükte bulunan cezai faiz oranlan üzerinden hesaplanacak cezai faizi ile birlikte gümrük idarelerince firmalardan tahsil edilir.
Cezai faiz oram kanuni faiz oranının 3 katıdır.
İlgili idarelerin maddi hata veya hatalı yorumu sonucu ödenen destekleme primlerinin geri alınmasında cezai faiz tahsil edilmez. Para Kredi ve Koordinasyon Kunılu’nca yapılacak incelemeler sonucunda ihracat ve taahhüdün mücbir sebep halleri nedeniyle gerçekleşmediğine karar verilen kredilere ait fon kesintileri alınmaz.
Bu madde esaslarına göre Fon’a yatırılacak tutarların ve bunlara tahakkuk ettirilecek cezai faizlerin tahsilinde 6183 sayılı Amme Alacaklarının Tahsil Usulü Hakkında Kanun hükümleri uygulanır.”
Geçici Madde — Finansman şirketlerinin bu Karar’ın yürürlüğe girdiği tarihten Önce kullandırdıkları kredilere, vade sonuna kadar bu Karar’dan önceki mevzuat hükümleri uygulanır.
Madde 6 — Bu Karar yayımı tarihinde yürürlüğe girer.
Madde 7 — Bu Karan Başbakanlık yürütür.
Mevzuatlara Dönmek İçin Tıklayınız.
Uzmanlarımız Tarafından Hazırlanan Bu Çalışmalarda Verilen Bilgilerden Dolayı Şirketimizin Yasal Sorumluluğu Bulunmamaktadır. Belirli Bir Konuya İlişkin Olarak İlgili Danışmana Başvurulması Tavsiye Edilmektedir.