Search
Close this search box.

KDV Uygulamaları Hakkında Yazı

Kaydet
Lütfen kayıt yapmak için giriş yapınız. Kapat

T.C.
GÜMRÜK VE TİCARET BAKANLIĞI
Risk Yönetimi ve Kontrol Genel Müdürlüğü

Sayı :80572740-156.02
Konu :KDV Uygulamaları

18.06.2018/35187796
DAĞITIM YERLERİNE

Maliye Bakanlığı Gelir İdaresi Başkanlığı’ndan alınan 09.05.2018 tarih ve E.60499 sayılı yazı ilişikte gönderilmektedir.

Bilgi ve gereğini rica ederim.

Ali TOKSÖZ
Bakan a.
Genel Müdür V.

EK: 09.05.2018 tarih ve E.60499 sayılı yazı.

Dağıtım:
Tüm Gümrük ve Ticaret Bölge Müdürlükleri


T.C.
MALİYE BAKANLIĞI
Gelir İdaresi Başkanlığı

Sayı :43370460-130[5332-916]-E.60499                                                   09.05.2018
Konu :MERKEZİ YÖNETİM MUHASEBE
YÖNETMELİĞİ KDV UYGULAMALARI
GÜMRÜK VE TİCARET BAKANLIĞI

GÜMRÜK VE TİCARET BAKANLIĞINA
(Gümrükler Genel Müdürlüğü)

Bilindiği gibi, Merkezi Yönetim Muhasebe Yönetmeliğinin 365/ç-2 maddesinde; “Karşı muhasebe biriminden gelen muhasebe işlem fişinin kontrolü sonucunda, borç veya mükellefiyet kaydının bulunmadığı veya borcun daha önce kapandığı anlaşıldığında ya da bildirilen tutarın kayıtlı alacaktan fazla olması durumunda mahsup edilemeyen tutar, ilgilisine iade edilmek üzere emanetler hesabına kaydedilir.” hükmü yer almaktadır.

Diğer yandan KDV iade mevzuatında nakden ve mahsuben iadeler birbirinden farklı usul ve esaslara tabidir.

KDV mükelleflerinin iade hakkı doğuran işlemlerden kaynaklanan KDV iadelerini nakden talep etmeleri halinde, iade talebi prensip olarak, vergi inceleme raporu, YMM raporu veya teminat karşılığı yerine getirilmekte, teminat verilmesi durumunda teminat, vergi inceleme raporu veya YMM raporu sonucuna göre çözülmektedir.

Ancak, mükelleflerin iade hakkı doğuran işlemlerden kaynaklanan iade alacağını mahsuben talep etmeleri durumunda, genellikle iade talebi, talep edilen iadenin tutar olarak miktarına bakılmaksızın vergi inceleme raporu, YMM raporu veya teminat aranmaksızın yerine getirilmektedir.

Öte yandan KDV iade alacağı; KDV Genel Uygulama Tebliğinde belirtildiği üzere mükellefin kendisinin veya ortaklık payı ile orantılı olmak üzere adi, kollektif ve adi komandit şirketlerde ortakların (komandit şirketlerde sadece komandite ortakların),

– Vergi dairelerince takip edilen amme alacaklarına,

– İthalat sırasında uygulanan vergilere,

– Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) prim borçlarına,
mahsuben iade edilebilmektedir.

KDV Genel Uygulama Tebliğinin “IV/A-2.1.1.b) İthalde Alınan Vergilere Mahsup” başlıklı bölümünde;

“KDV iade alacağının ithalde alınan vergilere mahsubu için, ilgili gümrük idaresinden mükellefin vergi dairesine hitaben yazılan ve ithalde alınan vergiler ile varsa gecikme faizi, zam ve ceza tutarları ile ödemenin yapılacağı gümrük muhasebe birimi ve hesap numarasını belirten bir yazı alınır. Mahsup tutarını gösteren muhasebe işlem fişi talep tarihinden itibaren 10 gün içinde ilgili gümrük muhasebe birimine gönderilir.

Herhangi bir nedenle mahsup yapılamaması halinde, gümrük muhasebe birimince düzenlenecek muhasebe işlem fişi ile mahsup edilemeyen tutar ilgili vergi dairesine iade edilir.”
açıklamalarına yer verilmiştir.

Bu çerçevede, KDV iade alacağıyla mahsuben ödenecek ithalde alınan vergi borçlarının mahsup işlemi gerçekleşmeden önce tamamen veya kısmen nakden veya diğer şekillerde ödendiği durumlarda, vergi dairesince ilgili gümrük idarelerine gönderilen KDV iade alacağından arta kalan tutarın gümrük idarelerince mükellefe iade edilmesi, iade alacağının; nakden iadeye ilişkin prosedüre uyulmaksızın başka bir deyişle vergi inceleme raporu olmadan, YMM raporu ibraz etmeden veya teminat verilmeksizin haksız bir biçimde elde edilmesi sonucunu doğuracağından bu hususta gerekli önlemlerin alınması gerekmektedir.

Bilgi edinilmesini ve gereğini arz ederim.

Mahmut SÜTÇÜ
Bakan a.
Gelir İdaresi Başkan Yardımcısı

Mevzuatlara Dönmek İçin Tıklayınız.

Uzmanlarımız Tarafından Hazırlanan Bu Çalışmalarda Verilen Bilgilerden Dolayı Şirketimizin Yasal Sorumluluğu Bulunmamaktadır. Belirli Bir Konuya İlişkin Olarak İlgili Danışmana Başvurulması Tavsiye Edilmektedir.

Scroll to Top