Search
Close this search box.

KKDF Hakkında

Kaydet
Lütfen kayıt yapmak için giriş yapınız. Kapat

T.C.
BAŞBAKANLIK
Gümrük Müsteşarlığı Gümrükler Genel Müdürlüğü

Sayı : B.02.1.GÜM.0.06.00.47.1280/188
Konu : K.K.D.F

15.02.2007/4978
GÜMRÜK VE MUHAFAZA BAŞMÜDÜRLÜĞÜNE

Bilindiği üzere, 07.06.1988 tarihli, 19835 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanan, 12.05.1988 tarihli, 88/12944 sayılı Bakanlar Kumlu Kararı eki Kaynak Kullanımını Destekleme Fonu Hakkında Karar’ın 3 üncü maddesinde, Türkiye Cumhuriyeti Merkez Bankası’nın Kaynak Kullanımı Destekleme Fonu kesintisi oranlarını arttırmaya ve eksiltmeye ve uygulama esas ve şartlarını belirlemeye yetkili olduğu hükmüne yer verilmiş, 03.07.2001 tarihli Resmi Gazete’de yayımlanan Bazı Kanun ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılmasına Dair 20.06.2001 tarihli, 4684 sayılı Kanun’un Geçici 3 üncü maddesinin (a) bendinde ise Kaynak Kullanımını Destekleme Fonu kesintilerinin tahakkuk ve tahsilinin Maliye Bakanlığınca vergi gelirlerine ilişkin yetkiler kapsamında takip edileceği hükme bağlanmıştır.

Karar’ın 3 üncü maddesinin (d) bendinde kabul kredili, vadeli akredif, ve mal mukabili ödeme şekline göre yapılan ithalatın % 6 oranında fon kesintisine tabi olduğu, 26.08.1989 tarihli, 20264 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanan KKDF Hakkındaki 6 Sıra No.lu Tebliğ ile bu tebliğde değişiklik yapan 08.08.2001 tarihli, 24487 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanan 31 sıra No.lu Tebliğ’in 2 inci maddesinin (d) fıkrasında bu oranın % 3 olduğu, söz konusu Kararın 3 üncü maddesinde İhracatı Teşvik Belgesi ile Dahilde İşleme İzin Belgesi kapsamında yapılan ithalatlarda kesinti oranının % 0 olarak uygulanacağı hüküm altına alınmış ancak söz konusu düzenlemelerde Hariçte İşleme Rejimi kapsamında işleme faaliyetleri sonucunda elde edilen eşyanın serbest dolaşıma girişinde Kaynak Kullanımı Destekleme Fonu kesintisinin ne şekilde uygulanacağına ilişkin herhangi bir açıklayıcı hükme yer verilmemiştir.

Bu itibarla, konu ile ilgili olarak uygulamada yaşanılan, sıkıntıların önlenmesini teminen; Hariçte İşleme Rejimi kapsamında işleme faaliyetleri sonucunda elde edilen eşyanın serbest dolaşıma girişinde Kaynak Kullanımı Destekleme Fonu kesintisinin Gümrük Kanunu’nun 135 ve 141 inci maddeleri de dikkate alınarak yukarıda bahsi geçen mevzuata göre tahsil edilmesi gerekmekle birlikte, konuyla ilgili olarak Maliye Bakanlığı Gelir İdaresi Başkanlığı’ndan alınan ve birer örneği ekte gönderilen 09.06.2006 tarihli, 43749 sayılı yazı ile 12.12.2006 tarihli, 97143 sayılı yazıda;

Hariçte İşleme Rejimi çerçevesinde yapılan ithalatın, daha önce geçici ihraç edilen malın işleme faaliyetleri sonucunda elde edilen ürünlerin tekrar yurda girişi olduğu ve malın girişi sırasında işçilik bedeli olarak yapılan transferlerin ithalat bedeli değil, görünmeyen işlemler kapsamında gerçekleştirilen harcamalar olduğu, böyle bir ödeme şeklinin fon kesintisi yapılacak ithalat işlemleri arasında sayılmadığı, bu nedenle Hariçte İşleme İzin Belgesi kapsamında gerçekleştirilen işlemlerle ilgili işçilik ücretleri transferlerinden kaynak kullanımını destekleme fonu kesintisi yapılmaması gerektiği,

– Gümrük beyannamelerinin özel takas olarak açılmış olmasına ve özel takas şartlarına uyulmamasına rağmen, hariçte işleme belgesi kapsamında kalmak şartıyla yapılan ithalatta, ithalat bedeli olarak sadece işçilik bedeli ödenmesi durumunda, yapılan ithalat üzerinden Kaynak Kullanımı Destekleme Fonu kesintisi yapılmaması,

Gerektiği belirtilmiştir.

Bilgi ve gereğini rica ederim.

Müsteşar a.
S.Umman HAMİDOĞULLARI
Gümrükler Genel Müdür V.

Ek :
2 Yazı Örneği

Dağıtım :
Tüm Gümrük ve Muhafaza Başmüdürlükleri


T.C.
MALİYE BAKANLIĞI
Gelir idaresi Başkanlığı

Sayı : B.07.1.GİB.0.02.68/6802-7-1047
Konu : KKDF

12.12.2006/97143
GÜMRÜK MÜSTEŞARLIĞI
(Gümrükler Genel Müdürlüğü’ne)

İlgi : a) 06.11.2006 tarih ve 28205 sayılı yazınız,

b) 09.06.2006 tarih ve 43749 sayılı yazımız.

İlgi (a)’da kayıtlı yazınızda hariçte işleme izin belgesi kapsamında gerçekleştirilen işlemlerle ilgili işçilik ücretleri transferlerinden kaynak kullanımını destekleme fonu kesintisi yapılıp yapılmayacağı hususuyla gümrük beyannamelerinin özel takas olarak açılmış olmasına ve özel takas şartlarına uyulmamasına rağmen, hariçte işleme izin belgesi kapsamında kalmak şartıyla yapılan ithalatta, ithalat bedeli olarak sadece işçilik bedeli ödenmesi durumunda, yapılan ithalat üzerinden fon kesintisi yapılıp yapılmayacağı hususunda Başkanlığımız görüşünün bildirilmesi istenilmektedir.

Kaynak Kullanımını Destekleme Fonu Hakkında 6 Sıra No.lu Tebliğin 2 nci maddesi uyarınca; kabul kredili, vadeli akreditif ve mal mukabili ödeme şekillerine göre yapılan ithalat işlemleri % 3 oranında kaynak kullanımını destekleme fonu kesintisine tabidir. Görüleceği üzere ithalatta, ithalatçının kredilendirileceği durumlarda KKDF kesintisi yapılmaktadır.

Aynı tebliğin 12 nci maddesinin son fıkrasında ise Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası’nın uygulamaya ilişkin talimatlarının tebliğ hükmünde olduğu belirtilmiştir.

Öte yandan, T.C. Merkez Bankasının Modavizyon Tekstil San. ve Tic. A.Ş.’ye yönelik 06.02.2001 tarih ve 17282 sayılı yazısında yer alan “Hariçte İşleme İzin Rejimi çerçevesinde yapılan ithalatınız daha önce geçici olarak ihraç edilen malın işleme faaliyetleri sonucunda elde edilen ürünlerin tekrar yurda girişi olup, malın girişi sırasında işçilik bedeli olarak yapılan transferler ithalat bedeli değil görünmeyen işlemler kapsamında gerçekleştirilen harcamalardır. Böyle bir ödeme şeklide fon kesintisi yapılacak ithalat işlemleri arasında sayılmamaktadır. Bu nedenle, yürürlükteki mevzuat gereğince, Hariçte İşleme izin Belgesi kapsamında gerçekleştirdiğiniz işlemlerle ilgili İşçilik ücretleri transferlerinden kaynak kullanımını destekleme fonu kesintisi yapılmaması gerekmektedir.” yönündeki görüşüne Başkanlığımızın katıldığı ilgi (b)’de kayıtlı yazımızla Müsteşarlığınıza bildirilmişti.

Diğer taraftan, hariçte işleme rejiminde, serbest dolaşımdaki eşya, işlenmek üzere geçici olarak ihraç edilmekte, bu faaliyetler sonucunda elde edilen ürünler tekrar serbest dolaşıma girmektedir. Yani hariçte işleme rejimi çerçevesinde yapılan ithalatta, daha önce geçici olarak ihraç edilen mallardan işleme faaliyetleri sonucu elde edilen ürünlerin tekrar yurda girişi söz konusu olmaktadır. Dolayısıyla bu tür ithalatta ithalatı yapan firma veya kişilerin kredilendirilmesi söz konusu olmamakta bilakis daha önce yurtdışı edilen malların işlenmiş olarak yurda girişi söz konusu olmaktadır. Bu durum da mükellefin kredilendirilmediğini ortaya koymaktadır.

Buna göre, gümrük beyannamelerin özel takas olarak açılmış olmasına ve özel takas şartlarına uyulmamasına rağmen, hariçte işleme belgesi kapsamında kalmak şartıyla yapılan ithalatta, ithalat bedeli olarak sadece işçilik bedeli ödenmesi durumunda, yapılan ithalat üzerinden kaynak kullanımını destekleme fonu kesintisi yapılmaması gerekmektedir.

Bilgi edinilmesini ve gereğini rica ederim.

Başkan a.
Mürsel Ali KAPLAN
Gelir İdaresi Daire Başkanı


T.C.
MALİYE BAKANLIĞI
Gelir İdaresi Başkanlığı

Sayı : B.07.1.GİB.0.68/6802-2-382
Konu : K.K.D.F.

09.06.2006/043749
GÜMRÜK MÜSTEŞARLIĞI

(Gümrükler Genel Müdürlüğüne)
İlgi : a) 18.01.2006 tarihli ve 1021 sayılı yazınız.

b) 22.03.2006 tarihli ve 19899 sayılı yazımız.

c) 30.03.2006 tarihli ve 7918 sayılı yazınız.

İlgi (a) da kayıtlı yazınız ekinde alınan Modavizyon Tekstil Sanayi ve Ticaret A.Ş.’ne ait 04.01.2006 tarihli dilekçede, adı geçen Firmaca Hariçte İşleme İzin Belgesi kapsamında Serbest Bölgeye daha ileri düzeyde işlem görmek üzere bedelsiz geçici ihracat yapıldığı ve mamül eşyanın (sadece işçilik ücreti fatura edilerek) Türkiye’ye yine Hariçte İşleme İzin Belgesi kapsamında işçilik ücreti ödemesi daha ileriki bir tarihte yapılmak kaydıyla vadeli olarak ithal edildiği belirtilerek, ithalat aşamasında işçilik bedeli üzerinden kaynak kullanımını destekleme fonu kesintisi yapılıp yapılmayacağı konusunda Başkanlığımız görüşü istenilmektedir.

Bilindiği üzere, Kaynak Kullanımını Destekleme Fonu Hakkında 6 Sıra No.lu Tebliğin “Fon’a Yapılacak Kesintiler” başlıklı 2 nci maddesi uyarınca; kabul kredili, vadeli akreditif ve mal mukabili ödeme şekillerine göre yapılan ithalat işlemleri % 3 oranında kaynak kullanımını destekleme fonu kesintisine tabidir.

Öte yandan, T.C. Merkez Bankasının adı geçen Şirketi muhatap bir örneği ilişik 06.02.2001 tarih ve 17282 sayılı yazısında yer alan “Hariçte İşleme İzin Rejimi çerçevesinde yapılan ithalatınız daha önce geçici olarak ihraç edilen malın işleme faaliyetleri sonucunda elde edilen ürünlerin tekrar yurda girişi olup, malın girişi sırasında işçilik bedeli olarak yapılan transferler ithalat bedeli değil, görünmeyen işlemler kapsamında gerçekleştirilen harcamalardır. Böyle bir ödeme şeklide fon kesintisi yapılacak ithalat işlemleri arasında sayılmamaktadır. Bu nedenle, yürürlükteki mevzuat gereğince, Hariçte İşleme İzin Belgesi kapsamında gerçekleştirdiğiniz işlemlerle ilgili işçilik ücretleri transferlerinden kaynak kullanımını destekleme fonu kesintisi yapılmaması gerekmektedir.” yönündeki görüşe Başkanlığımızca’da katılınmakta olup, ilave edilecek bir husus bulunmamaktadır.

Bilgi edinilmesini ve konunun yukarıdaki görüşümüz çerçevesinde değerlendirilmek suretiyle gereğini rica ederim.

Başkan a.
Hüseyin KARAKUM
Gelir İdaresi Grup Başkanı

Ek :
1 adet yazı


TÜRKİYE CUMHURİYET MERKEZ BANKASI

ANONİM ŞİRKETİ

SERMAYESİ: TL.25.000.000.000

İDARS MERKEZİ: ANKARA
İDARE MERKEZİ          ………………………………

ANKARA 06 ŞUBAT 2001

Bankacılık ve Finansal
Kuruluşlar Gn.Md.
Düzenleme ve İzleme Md.                                                                                   17282

MODAVİZYON TEKSTİL SAN. VE TİC. A.Ş.
Mehmet Akif Cad.
Kayalar Sokak No: 12
Merter-İSTANBUL

İlgi: 31.1.2001 tarihli yazınız:

İlgi yazınızda, Kaynak Kullanımını Destekleme Fonu kesintisi, uygulanan kabul kredili, vadeli akreditif ve mal mukabili ödeme şekillerine göre yapılan ithalat işlemlerinden, Dahilde İşleme İzin Belgesi kapsamında olması halinde fon kesintisi yapılmayacağından bahisle, Firmanızca Hariçte işleme İzin Belgesi kapsamında serbest bölgeye geçici olarak ihraç edilen ve mamul halde (sadece işçilik ücreti fatura edilerek) Türkiye’ye mal mukabili olarak ithal edilen eşyalarla ilgili olarak ithal aşamasında işçilik bedeli üzerinden Kaynak Kullanımı Destekleme Fonu kesintisi yapılıp yapılmayacağı hususunda tereddüte düşüldüğü belirtilerek, konu ile ilgili bilgi istenmektedir.

Kaynak Kullanımını Destekleme Fonu mevzuatı gereğince, kabul kredili, vadeli akreditif ve mal mukabili ödeme şekillerine göre yapılan ithalat işlemlerinde %6 oranında Fon’a kesinti yapılmaktadır. Hariçte işleme izin Rejimi çerçevesinde yapılan ithalatınız daha önce geçici olarak ihraç edilen malın işleme faaliyetleri sonucunda elde edilen ürünlerin tekrar yurda girişi olup, malın girişi sırasında işçilik bedeli olarak yapılan transferler ithalat bedeli değil, görünmeyen işlemler kapsamında gerçekleştirilen harcamalardır. Böyle bir ödeme şekli de Fon kesintisi yapılacak ithalat işlemleri arasında sayılmamaktadır.

Bu nedenle, yürürlükteki mevzuat gereğince, Hariçte İsleme İzin Belgesi kapsamında gerçekleştirdiğiniz işlemlerle ilgili isçilik ücretleri transferlerinden Kaynak Kullanımını Destekleme Fonu’na kesinti yapılmaması gerekmektedir.

Bilgi edinilmesini rica ederiz.

Rıfat GÜNAY
Müdür Yardımcısı

TÜRKİYE CUMHURİYET MERKEZ BANKASI
Feride SARIKAMIŞ
İdare Merkezi
Müdür

Gümrükler Genel Müdürlüğü İçin Tıklayınız.

Mevzuatlara Dönmek İçin Tıklayınız.

Uzmanlarımız Tarafından Hazırlanan Bu Çalışmalarda Verilen Bilgilerden Dolayı Şirketimizin Yasal Sorumluluğu Bulunmamaktadır. Belirli Bir Konuya İlişkin Olarak İlgili Danışmana Başvurulması Tavsiye Edilmektedir.

Scroll to Top