T.C.
GÜMRÜK VE TİCARET BAKANLIĞI
Gümrükler Genel Müdürlüğü
Sayı : 85593407/156.06
Konu : KKDF
09.09.2014/0002591454
GÜMRÜK VE TİCARET BÖLGE MÜDÜRLÜKLERİNE
Bakanlığımıza intikal eden olaylardan ithalat bedelinin kredi kartıyla karşılandığı durumlar ile akreditif iÅŸleminde bedelin bir kısmının sight bir kısmının ise eÅŸyanın geçici veya kati kabulunden sonra ödenecek olması hallerinde Kaynak Kullanımını Destekleme Fonu (KKDF) kesintisi yapılıp yapılamayacağı hususunda tereddüt hasıl olduÄŸu anlaşılmıştır. Konuya iliÅŸkin Maliye Bakanlığı’ndan alınan 11/08/2014 tarihli ve 81651 sayılı yazıda da ifade edildiÄŸi üzere aÅŸağıda belirtildiÄŸi çerçevede iÅŸlem yapılması gerekmektedir.
12/5/1988 tarihli ve 88/12944 sayılı Kararnameye ilişkin KKDF Hakkında 6 Sıra No.lu Tebliğin 2 nci maddesi uyarınca; kabul kredili, vadeli akreditif ve mal mukabili ödeme şekillerine göre yapılan ithalat işlemleri %6 oranında KKDF kesintisine tabi tutulmakta, peşin ödeme şekillerine göre yapılan ithalat işlemleri üzerinden fon kesintisi yapılmamaktadır.
Ödeme ÅŸeklinin “peÅŸin” olarak kabul edilebilmesi için eÅŸya bedelinin gümrük yükümlülüğünün baÅŸladığı tarihten önce (gümrük beyannamesinin tescil tarihinden önce veya tescil tarihinde) transfer edildiÄŸinin tevsik edilmesi ÅŸarttır.
Bu kapsamda, gümrük beyannamesinde gösterilen ithalat tutarının gümrük yükümlülüğünün başladığı tarihten önce (gümrük beyannamesinin tescil tarihinden önce veya tescil tarihinde), ödeme şekline göre Döviz Satım Belgesi, Türk Parası Transfer Belgesi veya ithalat bedelinin döviz tevdiat hesabından ödendiğine dair bankaca verilen bir yazı ile gümrük idarelerine tevsik edilmesi halinde fon kesintisi yapılmadan eşyanın ithal edilmesi mümkün bulunmaktadır.
DiÄŸer taraftan, Türkiye Cumhuriyeti Merkez Bankasının 05/08/1996 tarihli ve 96/2 sayılı Genelgesinin (2) numaralı bölümünde, “Açılmış bir akreditif iÅŸleminde, bedelin bir kısmının malların özelliÄŸi nedeniyle geçici veya kati kabulünü veya montajını veya çalışır vaziyette teslim alınmasını veya deÄŸerinin ihtiva ettiÄŸi evsafa göre tespit edilmesini veya benzeri hallerin meydana gelmesini müteakip, sözleÅŸmede belirtilen süre içinde müracaat edilmek kaydıyla, Türk Parası Transfer Belgesi veya Döviz Satım Belgesi düzenlenerek transfer yapılması, akreditif ÅŸartları arasında olduÄŸu durumlarda, bu tür akreditifler vadeli akreditif olarak deÄŸerlendirilmediÄŸinden fon kesintisine tabi bulunmamaktadır. Ancak bu tür bir iÅŸlemde firmaca, ithalatın vadesiz olduÄŸunu gösterir bir belge ibraz edilemeyeceÄŸinden, ithalatın ödeme ÅŸeklinin bu tür bir akreditif olduÄŸunun belirtilmesi halinde, gümrük idarelerince bu ÅŸartı gösterir sözleÅŸme metni aranacaktır.” ifadesine yer verilmiÅŸtir.
Yukarıda belirtilen hüküm ve açıklamalara göre,
1) İthalat bedeline ilişkin ödemenin kredi kartıyla yapılması halinde mal bedelinin gümrük yükümlülüğünün başladığı tarihten önce (gümrük beyannamesinin tescil tarihinden önce veya tescil tarihinde) transfer edildiğinin yukarıda sayılan belgelerden biri ile gümrük idaresine tevsik edilmesi mümkün olamayacağından ödemesi kredi kartıyla yapılacak ithalat tutarı üzerinden fon kesintisi yapılması gerekmektedir.
2) Yapılan anlaşma gereğince gümrük yükümlülüğünün başladığı tarihten önce (gümrük beyannamesinin tescil tarihinden önce veya tescil tarihinde) ödenmesi kaydıyla görüldüğünde ödemeli açılan akreditifler (sight payment) kapsamında belge karşılığı, ödenecek kısım üzerinden KKDF kesintisi yapılmasına gerek bulunmamaktadır. Ancak gümrük yükümlülüğüne ilişkin söz konusu tarihten sonra yapılacak akreditif ödemeleri üzerinden fon kesintisi yapılması gerekmektedir.
3) Eşya bedelinin yapılan anlaşma gereğince geçici veya kati kabulünden sonra ödenecek olması hallerinde yapılacak ithalatın Türkiye Cumhuriyeti Merkez Bankasının 96/2 sayılı Genelgesinin (2) numaralı bölümünde belirtilen şartları sağlaması halinde KKDF kesintisi yapılmaması gerekmektedir.
Bilgi ve gereÄŸini rica ederim.
Cenap AÅžCI
Bakan a.
Genel Müdür
DAÄžITIM
Tüm Gümrük ve Ticaret Bölge Müdürlüklerine
Gümrükler Genel Müdürlüğü İçin Tıklayınız.
Mevzuatlara Dönmek İçin Tıklayınız.
Uzmanlarımız Tarafından Hazırlanan Bu Çalışmalarda Verilen Bilgilerden Dolayı Şirketimizin Yasal Sorumluluğu Bulunmamaktadır. Belirli Bir Konuya İlişkin Olarak İlgili Danışmana Başvurulması Tavsiye Edilmektedir.