Search
Close this search box.

Mücevherat Fire Oranları Hk

Kaydet
Please login

T.C.
BAŞBAKANLIK
Gümrük Müsteşarlığı Gümrükler Genel Müdürlüğü

Sayı : B.02.1.GÜM.0.06.00.46.1471/335
Konu : Mücevherat fire oranları hk.

14.03.2007/07868
GÜMRÜK VE MUHAFAZA BAŞMÜDÜRLÜKLERİNE

Dahilde İşleme İzin kapsamında ithali yapılan külçe altının mücevher olarak ihracında uygulanacak fire oranları ile ilgili olarak Dış Ticaret Müsteşarlığı İhracat Genel Müdürlüğü’nden alınan 23.02.2007 tarihli 7376 sayılı yazının bir örneği ilişikte gönderilmiştir.

Bilgi ve gereğini rica ederim.

Müsteşar a.
Arif KÜMBÜL
Genel Müdür Yardımcısı

EK: 1 yazı foto.

DAĞITIM :
Tüm Gümrük ve Muhafaza Başmüdürlüklerine


T.C.
BAŞBAKANLIK
Dış Ticaret Müsteşarlığı

Sayı : B.02.1.DTM.0.02.05.03
Konu : Mücevherat Dahilde İşleme İzni

23.02.2007/07370
GÜMRÜK MÜSTEŞARLIĞI
(Gümrükler Genel Müdürlüğü)

İlgi : 08.11.2006 tarih ve 46-1471-335-191 sayılı yazınız.

İstanbul Maden ve Metaller İhracatçı Birlikleri Genel Sekreterliği’nden alınan bir yazıda, mücevher imalatı ve ihracatı yapan bazı firmalarımızın, muhtelif ülkelerde mukim alıcı şirketlerin mücevher imalinde kullanmak üzere gönderdikleri külçe altının, 2006/12 sayılı tebliğin 14 (b) maddesi kapsamında Dahilde İşleme İzni kapsamında imalata tabi tutulduktan sonra ihracında, ülkemiz gümrüklerinde fire oranı öngörülmemesi, buna karşılık, ithalatçı ülkelerin gümrük mevzuatlarında çeşitli oranlarda zorunlu fire uygulamasının bulunması nedeniyle ortaya çıkan farklı uygulamanın, mücevher ihracatımızda sorunlara yol açtığı ifade edilmektedir.

Konu, muhtelif kamu kurum ve kuruluşları ile meslek kuruluşları nezdinde incelenmiş olup;

– Külçe altın ithalatında gümrük vergisi ve Katma Değer Vergisi (KDV Kanunu 17. maddesi 4 g bendi) alınmadığı.

– Başta Rusya Federasyonu ve İtalya olmak üzere, bazı ülke gümrük mevzuatlarında hariçte işleme çerçevesinde gönderilen külçe altın karşılığı ithalata konu işlenmiş altında zorunlu fire uygulaması yapıldığı, bu durumunun ihracatçılarımızı zor durumda bıraktığı,

hususları göz önünde bulundurularak. İstanbul Ticaret Odası’ndan alınan 27.10.2006 tarih ve 135598 sayılı yazıları konusu, Odalarınca kuyumculuk imalatında uygulandıkları fire ve zaiyat oranlarının Dahilde İşleme İzni kapsamında da dikkate alınmasının uygun olacağı kanaatiyle. Dahilde İşleme Rejimi çerçevesinde ithal edilen külçe altının mücevher olarak ihracatında, firmaların kapasite raporu ve hammadde sarfiyat tablosu ibraz etmeleri kaydıyla, 22 ayar ürünler için %4.4. 18 ayar ürünler için %5.5 ve 14 ayar ürünler için %6.3 oranına kadar fire uygulamasının, mücevher ihracatımızın sürekliliğinin sağlanmasında ve sorunların aşılmasında gerekli olduğu sonucuna varılmıştır.

Bilgileri ve gereği arz olunur.

Ali BOĞA
Müsteşar a.
İhracat Genel Müdürü

DAĞITIM BİLGİ İÇİN
GEREĞİ İÇİN – İMMİB
GÜMRÜK MÜSTEŞARLIĞI
(Gümrükler Genel Müdürlüğü)

Gümrükler Genel Müdürlüğü İçin Tıklayınız.

Mevzuatlara Dönmek İçin Tıklayınız.

Uzmanlarımız Tarafından Hazırlanan Bu Çalışmalarda Verilen Bilgilerden Dolayı Şirketimizin Yasal Sorumluluğu Bulunmamaktadır. Belirli Bir Konuya İlişkin Olarak İlgili Danışmana Başvurulması Tavsiye Edilmektedir.

Scroll to Top