Search
Close this search box.

Serbest Ticaret Anlaşması Yürürlüğe Girdi

Kaydet
Kapat

Serbest Ticaret Anlaşması Yürürlüğe Girdi

Türkiye Cumhuriyeti ile EFTA Devletleri Arasında Serbest Ticaret Anlaşması ve Türkiye Cumhuriyeti ile İsviçre Konfederasyonu Arasında Tarım Anlaşmasının Onaylanması Hakkında Karar 25.05.2021 Tarihli 31491 Sayılı (1. Mükerrer) Resmi Gazete’de 4020 Sayılı Cumhurbaşkanı Kararıyla Yayımlandı.

İsviçre, Norveç, İzlanda ve Lihtenştayn’dan oluşan Avrupa Serbest Ticaret Birliği (EFTA) ile Türkiye arasındaki Serbest Ticaret ve İşbirliği Anlaşması (STA) 1 Nisan 1992’de yürürlüğe girerken, Türkiye’nin akdettiği ilk STA olma özelliğini taşıyor. Genel olarak mal ticareti ve gümrük vergilerinin kaldırılması odaklı anlaşmanın yenilenmesi ve günün koşullarına uygun hale getirilmesi ihtiyacı doğarken, yenilenen STA, 25 Haziran 2018 tarihinde İzlanda’da imzalandı. Anlaşma, iç onay süreçlerinin tamamlanmasının ardından 25.05.2021 Tarihli 31491 Sayılı (1. Mükerrer) Resmi Gazete’de 4020 Sayılı Cumhurbaşkanı Kararıyla Yürürlüğe Alındı.

Ayrıca, Gümrük iş ve işlemlerinin basitleştirilmesini sağlayan, ticaretin kolaylaştırılmasına ilişkin Dünya Ticaret Örgütü (DTÖ) hükümleri anlaşmanın bir parçası haline getirildi.

Türkiye’ye AB’den Daha Düşük Vergi Uygulanacak

İsviçre ile Türkiye arasındaki temel tarım ürünleri ve işlenmiş tarım ürünleri ticaretinde ileri bir liberalleşmeye gidildi. İsviçre, Türkiye’nin tarım ürünleri ihracatında öne çıkan ürünlerin kendi pazarına tercihli girişini sağlamak amacıyla eski anlaşmadaki tavizli ürünlere ilave olarak, sızma zeytinyağı, narenciye, domates, sofralık üzüm gibi taze meyve-sebzeler ile meyve-sebze konserveleri gibi ürünlerde Türkiye’ye karşı AB ile aynı veya daha düşük vergi uygulamayı taahhüt etti. Buna karşılık İsviçre’ye, bazı ürünlerde sınırlı tarife kontenjanı kapsamında gümrük vergisi indirimi veya gümrük muafiyeti tanındı.

İşlenmiş tarım ürünlerinin bir kısmında ise İsviçre, Türkiye’den ithalatında diğer STA ortaklarından daha düşük vergi uygulayacak. Böylece bulgur, makarna, bisküvi, şekerleme, çikolata gibi İsviçre’ye ihraç edilen ve ihraç potansiyeli bulunan hemen tüm işlenmiş tarım ürünlerinde gümrük vergisiz veya indirimli gümrük vergisiyle ihracat yapma imkanı
sağlandı. Buna karşılık Türkiye, bazı ürünlerde mevcut gümrük vergisi üzerinden İsviçre’ye yüzde 15 ilave indirim uyguladı. İzlanda ve Norveç ile tarım ve işlenmiş tarım ürünleri ticaretinde eski anlaşmalardaki rejim muhafaza edildi.

İş Ziyaretlerinde Vize Verilmesi Garanti Altına Alındı

Hizmet ticaretine ilişkin kural ve taahhütlerin kapsama dahil edilmesiyle Türkiye, hizmet sunucuları ve yatırımcıları için daha öngörülebilir bir ticaret ortamı sağlandı. Bu kapsamda, karayolu taşımacılığında kotalar kaldırılırken, taşımacıların yüksek ücretlendirmeye tabi tutulmalarının da önüne geçildi.

Taşımacılık personeli de dahil olmak üzere iş insanlarının ve diğer hizmet sunucularının vize, çalışma ve oturma gibi izin başvurularında süreçlerin şeffaf ve öngörülebilir kurallara bağlanması sağlandı. EFTA ülkelerine hizmet sunumu ve yatırım amaçlı seyahat eden “iş ziyaretçileri, şirket içi transferler, sözleşme usulü hizmet sunanlar, bağımsız profesyoneller, tır şoförleri ve deniz adamları” nın başvurularında önceden yayımlanmış şartları karşılamaları halinde çok girişli vize verilmesi de dünyada ilk defa bir ticaret anlaşmasıyla garanti altına alınmış oldu.

Kaynak : T.C. Ticaret Bakanlığı

Mevzuatlara Dönmek İçin Tıklayınız.


Uzmanlarımız Tarafından Hazırlanan Bu Çalışmalarda Verilen Bilgilerden Dolayı Şirketimizin Yasal Sorumluluğu Bulunmamaktadır. Belirli Bir Konuya İlişkin Olarak İlgili Danışmana Başvurulması Tavsiye Edilmektedir.

Scroll to Top