Revize PEM Kapsamlı İhracatlarda Menşe İspat Belgelerine Kümülasyon Bilgisinin Kaydedilmesi – GGM

[cbxwpbookmarkbtn show_count="0"]

T.C.
TİCARET BAKANLIĞI
Gümrükler Genel Müdürlüğü

Sayı :E-20117910-163.01.02-00117500793

Konu : Revize PEM Kapsamlı İhracatlarda Menşe İspat Belgelerine Kümülasyon Bilgisinin Kaydedilmesi

DAĞITIM YERLERİNE

Bilindiği üzere, Pan-Avrupa-Akdeniz Tercihli Menşe Kurallarına Dair Bölgesel Konvansiyon Ortak Komitesinin 1/2023 Sayılı Kararı Kapsamı Tercihli Menşe Kuralları Hakkında Yönetmelik (Yönetmelik), 20/12/2025 tarihli ve 33133 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanmıştır. 31/12/2025 tarihli ve 33124 sayılı (mükerrer) Resmî Gazete’de yayımlanan tadil yönetmeliğiyle, Yönetmelik kapsamına yeni anlaşmalar alınmış ve menşe kümülasyonu uygulanmasında Bakanlığımız resmi internet sitesinden duyurulan tabloların esas alınması gerektiği mevzuata dercedilmiştir.

Mezkûr Yönetmeliğin 10 uncu maddesinin onuncu fıkrasında “Ürünlerin ihracatı gerçekleştiren taraf ülke menşe statüsünü bu maddede belirtilen kümülasyonun uygulanması suretiyle elde etmiş olması halinde, bu Yönetmeliğin altıncı bölümünde yer alan usullere uygun biçimde düzenlenen veya hazırlanan menşe ispat belgesine İngilizce olarak ‘CUMULATION APPLIED WITH (Taraf ülke/ülkelerin İngilizce dilindeki isimleri)’ ibaresi yazılır. Menşe ispat belgesi olarak EUR.1 dolaşım belgesinin kullanıldığı hallerde, bu ibare 7 numaralı kutuya yazılır.”; 20 nci maddesinin sekizinci fıkrasında “Menşe beyanı kapsamı eşyanın Ek V’te belirtilen ülke veya ülkeler menşeli girdilerle 10 uncu madde hükümleri kapsamında kümülasyon uygulanmak suretiyle menşe kazanmış olması durumunda, beyana İngilizce dilinde ‘CUMULATION APPLIED WITH (Ülkenin/Ülkelerin ismi)’ yazılır.” denilmiştir.

Bu çerçevede, Yönetmeliğin 2 nci maddesinde yer alan anlaşmalar kapsamında Bakanlığımız resmi internet sitesinden duyurulan güncel PEM Matrisi esas alınarak yapılan ihracat işlemlerinde kümülasyon uygulanmasıyla Türkiye menşeli sayılan eşya için EUR.1 dolaşım belgesi veya menşe beyanı düzenlendiğinde, yukarıda alıntılanan Yönetmelik hükümlerine göre kümülasyon bilgisinin bu belgelere kaydedilmesi gerekmekte olup kümülasyon uygulanarak menşe kazanan eşya için söz konusu meşruhatın tatbik edilmesinin ihtiyari değil zorunlu olduğu dikkate alındığında, ihracatçılarımızın ithalatçı ülke gümrüklerinde herhangi bir sorunla karşılaşmamasını teminen konuya ilişkin gerekli hassasiyetin gösterilmesi hususunda bilgi ve gereğini rica ederim.

Mustafa GÜMÜŞ
Bakan a.
Genel Müdür

Gümrükler Genel Müdürlüğü İçin Tıklayınız.

Mevzuatlara Dönmek İçin Tıklayınız.

Uzmanlarımız Tarafından Hazırlanan Bu Çalışmalarda Verilen Bilgilerden Dolayı Şirketimizin Yasal Sorumluluğu Bulunmamaktadır. Belirli Bir Konuya İlişkin Olarak İlgili Danışmana Başvurulması Tavsiye Edilmektedir.

Scroll to Top